Όλοι έχουμε στις οικογένειες μας ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη, καθώς οι δεσμοί είναι στενοί στη χώρα μας ακόμα. Ας είμαστε κοντά τους γιατί πάντα κάτι έχουν να μας προσφέρουν. Όταν δημιουργήθηκαν τα Ανοικτά Κέντρα Προστασίας Ηλικιωμένων το 1986; είχαν ως σκοπό να προλάβουν βιολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, ώστε οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να παραμένουν αυτόνομοι και ενεργοί στο κοινωνικό σύνολο.
Τα κέντρα αυτά παρέχουν κοινωνική ψυχική αλλά και ιατρική στήριξη. Οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας αγκάλιασαν τον θεσμό, γιατί στο χώρο αυτό μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες φιλίες, να βρουν καινούργια ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Πολλοί άνθρωποι βγαίνοντας στη σύνταξη αισθάνονται περίεργα, ξοφλημένοι, και όταν μάλιστα συμβεί ένα άσχημο γεγονός, από το φιλικό τους περιβάλλον, όπως ο χαμός του συντρόφου τους ή ενός φίλου, διάφορα οικονομικά προβλήματα και υγείας, μπορούν εύκολα να πέσουν στη κατάθλιψη.
Τα ΚΑΠΗ έχουν αγκαλιάσει τους ανθρώπους και τους έχουν προσφέρει την ευκαιρία να εκφραστούν και να δημιουργήσουν συμμετέχοντας σε διάφορες ομάδες απασχόλησης.
Η ενσωμάτωση τους σε μια ομάδα των ΚΑΠΗ προσφέρει μια ευχάριστη αλλαγή στη ζωή τους. Από τις πρώτες ομάδες που σχηματίζονται συνήθως, είναι η ομάδα της χορωδίας, και η ομάδα του χορού. Τα  μέλη συμμετέχουν σε εκδρομές και εκδηλώσεις πολιτιστικές, σε κατασκηνωτικά προγράμματα σε πολυήμερες και μονοήμερες εκδρομές.
Όλα αυτά βοηθούν και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.
Στο δικό μας κέντρο φροντίζουν τα μέλη άνθρωποι υπεύθυνοι και με αγάπη.
Ο φυσίατρος, ο φυσιοθεραπευτής, ο καρδιολόγος (εξυπηρετώντας ασφαλισμένους ΙΚΑ), η εργοθεραπεύτρια, η κοινωνική λειτουργός, η νοσηλεύτρια και το βοηθητικό προσωπικό προσπαθούν να κάνουν την ζωή των μελών καλύτερη διασφαλίζοντας τους μια ποιότητα.
Οι υπηρεσίες βρίσκονται κοντά στο μέλος και στις ανάγκες του.
Του παρέχουν στοργή , αγάπη, βοήθεια και κατανόηση στα προβλήματα του .
Καταγράφοντας τις κοινωνικές ανάγκες και τις ανάγκες υγείας θα μπορέσει ο Δήμος νας κάνει μια  ουσιαστική παρέμβαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και των κοινωνικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
Παλαιότερα είχαν καταγραφεί αυτές οι ανάγκες σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων ούτως ώστε να γίνουν κοινωνικά προγράμματα και προγράμματα υγείας για την τοπική κοινωνία
Αυτό έδειχνε ένα αίσθημα ευθύνης και μια κοινωνική ευαισθησία απέναντι στον δημότη της 3ης ηλικίας
Μήπως χρειάζεται αυτή η στήριξη πάλι;
Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια και ο χώρος αυτός μπορεί να λύσει πολλά από αυτά.
«Ρωτώντας ένα μέλος και γνωστό μου πως αισθάνεται όταν βρίσκεται στο ΚΑΠΗ, μου είπε: Όταν έμεινα μόνος μου, αντιμετώπισα ένα ψυχολογικό στρες, τα γηρατειά μου φάνταζαν άσχημα,  ο φόβος καραδοκούσε. Όταν ήρθα εδώ συνειδητοποίησα ότι τίποτα δεν είχε τελειώσει. Δεν ήμουν μόνος. Εδώ μπορείς να συζητήσεις και να βοηθηθείς στα προβλήματα που ξεφυτρώνουν συνεχώς. Διατήρησα το νου μου, αλλά και το σώμα μου απασχολημένο. Βρήκα φίλους, κουβέντιασα, έπαιξα τάβλι, τσακώθηκα εποικοδομητικά όμως. Πολλοί πηγαίνουν στο ΚΑΠΗ και νομίζουν ότι όλα τους ανήκουν, αλλά δεν είναι έτσι. Οφείλουν σεβασμό στους ανθρώπους που τους βοηθούν και τους φροντίζουν.
Όταν αρρώστησα   με φρόντισαν, με εξυπηρέτησαν  με την νοσηλεία τους, μου έκαναν συντροφιά.
Με βοήθησαν να έλθω σ επαφή με άλλο κόσμο. Κατάλαβα ότι η συμμετοχή μου σε ομάδες με βοηθούσε. Έτσι αισθάνομαι ζωντανός και μπορώ να αντιμετωπίσω τα προβλήματα μου με μεγαλύτερη ευκολία.
Μακάρι οι υπηρεσίες του να διευρυνθούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν προβλήματα και ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.