Δήμος, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές κατά των σχεδίων συρρίκνωσης της παιδείας  ? Συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις στα Γυμνάσια Εκάλης και Νέας Ερυθραίας, εν αναμονή πιο δυναμικών κινητοποιήσεων


Σαρωτικές αλλαγές στο χάρτη της εκπαίδευσης θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολείων που ανακοινώθηκαν. Για τον Δήμο Κηφισιάς προβλέπεται η κατάργηση του Γυμνασίου Εκάλης και η συγχώνευσή του με το Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, όπως και ο υποβιβασμός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς από 8θέσιο σε 6θέσιο.   Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους συλλόγους γονέων και καθηγητών τόσο του Γυμνασίου Εκάλης όσο και του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας, που είναι ήδη κορεσμένο και δεν μπορεί να υποδεχθεί και νέα τμήματα. Τη στιγμή που όλοι ανέμεναν την έναρξη κατασκευής του 2ου Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας στο Μορτερό, η ίδρυση του οποίου έχει αποφασιστεί εδώ και δυο χρόνια, ενώ ο δήμος έχει δεσμεύσει και οικόπεδο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όχι μόνο υπαναχωρεί, αλλά επιχειρεί «να βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι» για τους μαθητές. Άλλωστε, και ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που κάνει τη σχετική εισήγηση επισημαίνει: «Το Γυμνάσιο Εκάλης με 45 μαθητές και 7 αίθουσες δύναται να συγχωνευτεί με το Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας με 270 μαθητές και 14 αίθουσες και  μπορεί να απορροφήσει 320 μαθητές, αν και θα δημιουργηθούν προβλήματα στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, διότι πιθανώς να μην μπορεί να στεγάσει όλους τους μαθητές και επιπλέον θα χρειαστεί μίσθωση οχημάτων». Η δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, αλλά και οι μαθητές των σχολείων δηλώνουν αντίθετοι με την οποιαδήποτε κατάργηση σχολικής μονάδας στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς, στο πλαίσιο του νέου «Καλλικράτη» για την εκπαίδευση και συντονίζουν τη δράση τους, που ενδέχεται να λάβει και πιο δυναμικό χαρακτήρα το επόμενο διάστημα, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Σχετικές ανακοινώσεις κατά των σχεδίων του υπουργείου (δημοσιεύονται σε διπλανές στήλες) εξέδωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίων Εκάλης και Νέας Ερυθραίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Κηφισιάς μετά την ανακοίνωση των καταργήσεων-συγχωνεύσεων: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς ήδη από την 9 Μαρτίου 2011 με την υπ? αριθμόν 63/2011 απόφασή του εξέφρασε σύσσωμο τη ριζική αντίθεσή του, στη σχεδιαζόμενη, από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικά για τον δήμο μας απορρίπτει την κατάργηση του Γυμνασίου Εκάλης και τη συγχώνευσή του με το Γυμνάσιο της Νέας Ερυθραίας. Η συγχώνευση θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας, αλλά και ποιότητας εκπαίδευσης στο κορεσμένο από μαθητές Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, ενώ θα στερήσει από τη Δημοτική Κοινότητα Εκάλης ένα σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τη Δημόσια Εκπαίδευση και είναι αντίθετο με οποιαδήποτε κατάργηση σχολικής μονάδας στα όρια του δήμου. Δεν θα ανεχθούμε να θυσιαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με το στοίβαγμα των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα και η εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών. Με τη λογική των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση η δημόσια δωρεάν παιδεία».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όπως, εξάλλου, δηλώνει στη «Ν.Ε.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας, Νίκος Παναγιώτου: «Σχετικά με τον υποβιβασμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, είναι λογικό όταν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών. Για εκείνο που αγωνιζόμαστε, όμως, είναι να κρατήσουμε το Γυμνάσιο Εκάλης. Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή και λόγω του γεγονότος ότι οι οικονομικές συγκυρίες συγκλίνουν στο να υπάρχει εισροή μαθητών από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η απόφαση του υπουργείου δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο εισηγητής προς την υπουργό. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους φορείς των δυο σχολείων και τους έχω καλέσει στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας που θα συνεδριάσει την Πέμπτη 17 Μαρτίου, προκειμένου να συντονίσουμε τις κινήσεις μας, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να έχουμε μια κοινή φιλοσοφία και μια κοινή πολιτική. Κατά την άποψή μου είναι θέμα ορθολογικής αντιμετώπισης. Με κραυγές δεν πρόκειται να πετύχουμε κάτι. Είναι πολύ εύκολο να βγούμε στους δρόμους με πανό. Σημασία, όμως, έχει να κάνουμε σοβαρές ενέργειες, με επιχειρήματα και με πίεση απ? όλες τις πλευρές συντονισμένα για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας. Αν δεν καταλάβουν με τη γλώσσα της λογικής και των επιχειρημάτων, τότε θα κοιτάξουμε ως τελευταία την οποιαδήποτε δυναμική λύση. Δεν είναι δυνατόν στο βωμό του ΔΝΤ και της εξοικονόμησης χρημάτων να θυσιάσουμε το μέλλον των παιδιών μας».

[end_tabset]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.