Έλειψα πολλά χρόνια από την Νέα Ερυθραία, στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα.
Έλειψα, με εξαίρεση ένα διάλειμμα 2000 – 2003 και κάποια σκάρτα καλοκαίρια, από το 1977 έως το 2008.
Την φράση « δεν διακρίνομαι για τοπικισμό» πιθανότατα θα μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν για τον εαυτό τους, όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη που μπορούν να αρθρώσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Στην περίπτωση μου όμως, ότι δεν διακρίνομαι για τοπικισμό είναι αυταπόδεικτο από τις εύκολες και αβίαστες απομακρύνσεις μου από τον τόπο μου.
Συνάμα, όπου βρέθηκα, εντάχθηκα στον κοινωνικό ιστό των αντίστοιχων πόλεων, δεν ήμουν ένας ξένος, αγάπησα και εκτίμησα ανθρώπους και παράλληλα εισέπραξα εκτίμηση και σεβασμό ίσως και αγάπη.
Θα ρωτήσει κάποιος «….και τι μας νοιάζει η προσωπική σου διαδρομή;» και θα έχει απόλυτο δίκιο.
Η προηγούμενη αναφορά έγινε μόνο για να καταλήξω, ότι στα χρόνια που έλειψα αλλά και στις επιστροφές μου διατηρούσα πάντα, μια σχετικά πλήρη εικόνα για τις εξελίξεις στον τόπο μας, αυτοδιοικητικές, πολιτικές αλλά κυρίως κοινωνικές και πολιτιστικές.
Στην πάροδο αυτών των δεκαετιών έχει κατασταλάξει στο νου μου το συμπέρασμα – είχα και να συγκρίνω – ότι για κάποιους ειδικούς λόγους που δεν είναι της παρούσης, η ζωή στην Νέα Ερυθραία είναι το άθροισμα της παράλληλης ζωής από ορισμένες παρέες και ομάδες μεγαλύτερες η μικρότερες φίλων και συγγενών που διακρίνονται από κοινωνική υγεία, γεγονός βέβαια που δεν οφείλεται στο ξεχωριστό νερό αλλά αφορά ιστορικά, πολιτιστικά και τοπικά χαρακτηριστικά.
Δεν ξέρω αν ο όρος κοινωνική υγεία είναι δόκιμος, είναι όμως αναμφισβήτητα κατανοητός. Η συνάντηση των συμπεριφορών, των δράσεων, των δραστηριοτήτων αυτών των παρεών και ομάδων συνιστούν ένα σύνολο που αναδεικνύει υγεία στην κοινωνική ζωή, με επίδραση και σε όλους τους τομείς της λοιπής ανθρώπινης δραστηριότητας.
Φαντάζομαι ότι ό καθένας αυτή την στιγμή θα μπορούσε να ανατρέξει σε κάποια περιστατικά αντιθέσεων, αντιπαραθέσεων και μικροτήτων σε συμπεριφορές αλλά αν επιχειρήσει να τις εντάξει στο συνολικότερο κοινωνικό πλαίσιο της Νέας Ερυθραίας, θα διαπιστώσει ότι και αυτές καλύπτονται από την ομπρέλα μίας πολιτιστικής και κοινωνικής συμπεριφοράς και αντίληψης με ιδιαίτερα θετικό παρονομαστή.
Όπως προανέφερα όμως, το θέμα της παρούσας δεν είναι η κοινωνική υγεία της Νέας Ερυθραίας ούτε οι αιτίες του φαινομένου αλλά η τρανταχτή παραφωνία όταν αυτή εμφανίζεται.
Παραφωνία που αφήνει άναυδο τον πλέον καλοπροαίρετο, παραφωνία που οδηγεί σε ερωτήματα χωρίς καν πιθανές απαντήσεις.
Παραφωνία που δεν έχει να κάνει με διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις αλλά με θέματα που χωρίς να χρειάζεται πλέον να τα συζητήσουμε, το πολιτισμικό επίπεδο που ήδη περιέγραψα τα έχει κατατάξει και προχωρεί πάρα πέρα.
Είναι δυνατόν να υπάρχουν στο προαναφερόμενο σήμερα κοινωνικό περιβάλλον, αντιλήψεις που αναδεικνύουν το άλγος, την εθνική ντροπή της Κριμαϊκής εκστρατείας του 1919 σε θετικό ιστορικό γεγονός;
Πιθανολογώ ότι και οι συντελεστές της εκστρατείας, σήμερα θα ντρέπονταν για αυτήν.
Άλλωστε και ο σαλπιγκτής – ποιητής Ιωάννης Γεωργίου – ο οποίος δεν είναι βέβαια εκ των συντελεστών, αλλά εκ των εκτελούντων – δεν δείχνει να τιμά την εκστρατεία στην οποία βρέθηκε να συμμετέχει.
Στο απόσπασμα από το ποίημα του, που δημοσιεύεται στο φύλλο της παρούσας εφημερίδας της 23ης Δεκεμβρίου 2011, μάλλον αυτοσαρκασμό διακρίνω παρά τιμή και δόξα.
Γιατί τι μπορεί να φανερώνει ο στίχος «…να δείξουμε πως ήμαστε ευζώνοι με καμάρι…» όταν αυτοί οι ευζώνοι κατά τον ποιητή τσακίστηκαν από το τρέμουλο και τρυπώσανε στου τραίνου το γιοφύρι κι αφήσανε να αμυνθεί ένας άλλος λόχος που οι μπολσεβίκοι τον κάνανε μπουρλότο.
Ανάμεσα μάλιστα στις αλήθειες και τον εύστοχο αυτοσαρκασμό του ο σαλπιγκτής – ποιητής, αναδεικνύει και μια ιδιαίτερη πραγματικότητα όταν αναφέρει « άνδρες, γυναίκες φθάσανε χιλιάδες με μπαλτάδες…» δείχνοντας ότι δεν πολεμούσαν ενάντια σε στρατιωτικές μονάδες αλλά με άτακτο πληθυσμό που αμυνόταν με μπαλτάδες. Σιγά την εθνική μας υπερηφάνεια δηλαδή.
Για να αποκαταστήσουμε λίγο τα πράγματα, ας ανατρέξουμε στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ τόμος ΙΕ, σελ. 112 (ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ) που μας θυμίζει ότι ελληνικές μονάδες, με γαλλικές μεραρχίες και με Πολωνούς και Λευκορώσους, συμμετείχαν στην εκστρατεία με πρόσχημα την εξασφάλιση ευνοϊκής στάσης των «Συμμάχων» ( τα εισαγωγικά δικά μου) στα εθνικά μας θέματα.
Και σε σύνολο 70.000 στρατιωτών, οι κυβερνώντες στην χώρα μας που έβγαινε από πόλεμο, έσπευσαν να εκπληρώσουν την εντολή, στέλνοντας δύναμη άκουσον – άκουσον 23.351 ανδρών.
Ευτυχώς οι απώλειες ήταν λίγες, και πώς να ήταν αλλιώς αφού απέναντι τους είχαν «…άνδρες και γυναίκες με μπαλτάδες…»
Δεν ήταν λίγες όμως οι συνέπειες, όταν σύμφωνα με το παραπάνω εκδοτικό έργο, η εκστρατεία αυτή κόστισε βαρύτατα στις ελληνικές κοινότητες της Νότιας Ρωσίας που αντιμετώπισαν συμπεριφορές που ανάγκασαν πολλά μέλη τους να καταφύγουν στην προσφυγιά, όπως κομψά το διατυπώνει ο ιστορικός.
Και ναι μεν ο ελληνικός λαός έχει αντιμετωπίσει αντίποινα σε διάφορες φάσεις της Ιστορίας του, όταν πάλευε όμως για την ελευθερία του, τα εδάφη του, την τιμή και την αξιοπρέπεια του, αλλά να αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση επειδή κάποιοι ήθελαν να υποδείξουν σε άλλους λαούς πώς να κυβερνηθούν, πράγματι αποτελεί ιστορικό γεγονός που δεν αναδεικνύεται όχι γιατί επισκιάσθηκε από την Μικρασιατική Εκστρατεία αλλά γιατί είναι από τα ιστορικά γεγονότα που δεν επιθυμούμε να ανασύρει η μνήμη μας.( Ο Νίκος Σβορώνος δεν αφιερώνει ούτε μία πρόταση στο « ιστορικό» τούτο γεγονός στην ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, Ι ΕΚΔΟΣΗ, Παρίσι 1972 συγγραφή, 1986 έκδοση)
Στην σύγχρονη εποχή έχουμε πάλι μικρές η μεγαλύτερες Κριμαίες. Είτε με την συμμετοχή εκστρατευτικών μας σωμάτων (Αφγανιστάν κ.α.) είτε με την παροχή διευκολύνσεων ( πόλεμος κατά της Σερβίας, επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ κ.α.).
Και πάλι με το πρόσχημα της εξασφάλισης ευνοϊκής στάσης των μεγάλων δυνάμεων. Και όμως ετοιμάζονται να διαμελίσουν το Αιγαίο.
Φαίνεται ότι οι «Σύμμαχες «Δυνάμεις δεν είναι και πολύ Σύμμαχες. Άλλωστε η ιστορία έδειξε ότι παρά την «επική» εκστρατεία στην Κριμαία ούτε και τότε ήταν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.