226-afisa_no_cars.jpg

Στην ευρωπαϊκή Ημερα Χωρις Αυτοκινητο συμμετέχει φέτος και ο Δήμος Νέας Ερυθραίας

Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 800 πόλεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμμετέχουν στον εορτασμό της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο. Η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή. Είναι η αιχμή του δόρατος της εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση του ευρωπαίου πολίτη απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί το αυτοκίνητο, έτσι ώστε να γίνει συμμέτοχος στις πολιτικές που βάζουν μια τάξη στις πόλεις.
Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας συμμετέχει φέτος, έπειτα από τέσσερα χρόνια αποχής του, στην ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Στις 21 Σεπτεμβρίου το ιστορικό κέντρο της Νέας Ερυθραίας θα ανοίξει στους κατοίκους της πόλης και θα κλείσει στο αυτοκίνητο. Η Νέα Ερυθραία εκείνη την ημέρα θα είναι πιο ζωντανή από κάθε άλλη φορά γιατί οι δρόμοι θα γεμίσουν παιδιά, μουσική, χορό, τραγούδι. Όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίου Τύπου του δήμου, «η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο επικεντρώνεται στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να βελτιωθεί ριζικά η κατάσταση στην πόλη μας. Όπως υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια να επιδεινωθούν σημαντικά οι κυκλοφοριακές συνθήκες αν δεν παρέμβουμε. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 2020 τα αυτοκίνητα θα είναι διπλάσια από τα σημερινά και ότι η κυκλοφορία θα είναι αυξημένη κατά 50% έστω και αν οι επενδύσεις στη δημόσια συγκοινωνία αυξηθούν θεαματικά. Η δημόσια συγκοινωνία δεν θα γίνει ποτέ πραγματικά ανταγωνιστική του αυτοκινήτου αν δεν υποστηριχτεί και από άλλα μέτρα ευεργετικά για την πόλη. Μέτρα που θα δώσουν περισσότερο χώρο στον πεζό, αποκλειστικούς διαδρόμους κίνησης στη δημόσια συγκοινωνία, λωρίδες στον ποδηλάτη. Προσκαλούμε τους δημότες όλων των ηλικιών να έρθουν στο κέντρο χωρίς το αυτοκίνητό τους, να περπατήσουν σε δρόμους ελεύθερους, να ζήσουν για μια μέρα την πόλη αλλιώτικη, όπως θα φτιάξουμε για μας και τα παιδιά μας».
Σε μήνυμά της για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη τονίζει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Νέα Ερυθραία σήμερα διεκδικεί τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς δήμους και ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής προς τις ευρωπαϊκές πόλεις να συμμετάσχουν στην Eυρωπαϊκή Hμέρα Xωρίς Aυτοκίνητο στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου. Mε τη συμμετοχή της, η Νέα Ερυθραία θα στείλει ένα εντυπωσιακό μήνυμα σε όλο τον κόσμο για την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τη μάχη απέναντι στα προβλήματα περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής των κατοίκων και αισθητικής της πόλης. Τα περισσότερα από τα προβλήματα της πόλης οφείλονται στο αυτοκίνητο: ρύπανση, θόρυβος, καθυστερήσεις, εκνευρισμοί, ατυχήματα. Δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Υπάρχουν απαντήσεις. Δίνονται από το μήνυμα που προβάλει η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο: αναβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας, βελτίωση των συνθηκών για τον πεζό, δημιουργία υποδομής για το ποδήλατο».

Τι διεκδικούμε για τη Νέα Ερυθραία
Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, «διεκδικούμε περισσότερα έργα, πιο τολμηρά μέτρα, άλλες προτεραιότητες. Διεκδικούμε περισσότερες επιλογές για τις μετακινήσεις μας στην πόλη: πεζοδρομήσεις και φαρδύτερα πεζοδρόμια, λωρίδες για ποδήλατο, ριζική βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας, προώθηση του Μετρό, αποκλειστικές λωρίδες για τα λεωφορεία, κατασκευή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, απελευθέρωση των πεζοδρομίων από την άναρχη στάθμευση, βελτίωση των καυσίμων και συνεπέστερο τεχνικό έλεγχο των αυτοκινήτων, κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Τι κλείνει στο αυτοκίνητο και γιατί
«Στις 21 Σεπτέμβρη θα δοκιμάσουμε την εφικτότητα πεζοδρομήσεων που έχουν μελετηθεί αλλά διστάζουμε να υλοποιήσουμε. Πεζοδρομήσεων που θα αναδείξουν την ιστορική ταυτότητα της πόλης, τη σύγχρονη φυσιογνωμία της, και θα την κάνουν πιο δραστήρια, ελκυστική, και φιλόξενη στον κάτοικο και τον επισκέπτη», τονίζεται στο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε ο Δήμος Νέας Ερυθραίας για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Οι δρόμοι που θα είναι ελεύθεροι από το αυτοκίνητα είναι: Πλαστήρα, από Ανακρέοντος μέχρι Ελ. Βενιζέλου και Αναξαγόρα στο σύνολό της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.