του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑ μέλους της συλλογικότητας «Πεζοί – Ποδηλάτες Ν.Ερυθραίας Κηφισιάς»

Για όσους δεν τον ξέρουν η 22 Σεπτεμβρίου είναι το αποκορύφωμα της Εβδομάδας για την βιώσιμη μετακίνηση. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης (16 έως 22 Σεπτεμβρίου)αποτελεί μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, της χρήσης ποδηλάτου και της πεζής κίνησης. Κινητοποιεί τις πόλεις της Ευρώπης να αναδείξουν αυτές τις χρήσεις και να επενδύσουν στις απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές.
Γιορτάζεται σε πολλές χώρες και αποτελεί την κορυφή του κοινωνικού πολιτισμικού που έχει μία χώρα. Στην χώρα μας οι όποιες εκδηλώσεις συχνά είναι εκτός τόπου και χρόνου και η μέρα αυτή γιορτάστηκε με το συνηθισμένο μποτιλιάρισμα στους δρόμους των πόλεων μας και με εκδηλώσεις άτολμες και συχνά δίχως σημασία.
Η βιώσιμη κινητικότητα, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες περιπτώσεων όπως στο Freiburg και στο Vauban της Γερμανίας έχουν δείξει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στις πόλεις μόνο θετικά αποτελέσματα είχε μιας και αυξήθηκε η αξία των οικοπέδων και των σπιτιών των περιοχών αυτών, βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής ενώ πολλές επιχειρήσεις μετακόμισαν προς αυτές τις περιοχές ώστε να εξασφαλίσουν για τους εργαζόμενους τους το απαραίτητο εργασιακό κλίμα που σχετίζεται άμεσα και με την απόδοση των εργαζομένων άρα και των επιχειρήσεων αυτών.
Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι και οι Ελληνικές πόλεις, εφόσον θέλουν να είναι ισότιμα μέλη της Ε.Ε. και να δείχνουν και ένα επίπεδο πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης των ΙΧ, όπως την πεζοδρόμηση του κέντρου, την χρήση ελαφρών μέσων μεταφοράς όπως τα λεωφορεία και τα ΤΡΑΜ, κατασκευή ποδηλατοδρόμων και αντικατάσταση των αυτοκινήτων του Δήμου με ηλεκτρικά αλλά και παροχή ποδηλάτων προς τους εργαζόμενους. Ακόμα και επιχειρήσεις όπως η Google χρηματοδοτούν την αγορά ποδηλάτων για τους εργαζόμενους τους.
Σε ότι αφορά τους δήμους μας, η Κηφισιά το 2004 έκανε μία προσπάθεια και για λίγες μέρες το εμπορικό κέντρο έγινε πιο ανθρώπινο. Τα όποια έργα έγιναν το 2009-2010 στους τρεις Δήμους ήταν μία αξιέπαινη προσπάθεια και έδωσαν αξία. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή φίλου ποδηλάτη που την έχει αναρτήσει στο forum του cyclist-friends.gr που ζητά από τον Δήμαρχο Περιστερίου να κάνει ένα ανάλογο έργο. Μετά την επίσκεψη του στο Δήμο Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας ζήτησε να γίνει το ίδιο και στο Περιστέρι.
Από μεριάς των Δήμων θα πρέπει να παρθούν και οι ανάλογες πολιτικές ώστε να μπορεί ο επισκέπτης με τα πόδια ή με το ποδήλατο να έρθει στην Κηφισιά και να δει τα αξιοθέατα της όπως το Μουσείο Γουλανδρή και να κάνει βόλτα στο Καστρί και την Εκάλη ή και να ψωνίσει από το Κέντρο της Νέας Ερυθραίας. Με λίγα λόγια να τονιστεί ο πολιτισμός του νέου δήμου και να προωθηθεί ως destination με την δημιουργία διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου.  Αυτή την στιγμή η προσπάθεια είναι στο μέσο και δίχως στόχευση. Χρειάζεται να επεκταθούν οι ποδηλατοδρόμοι και να πεζοδρομηθεί το κέντρο των πόλεων μας αλλά και να υπάρξουν και οι ανάλογες προωθητικές ενέργειες όπως και η δημιουργία νέων μουσείων και εστιών πολιτισμού. Ο νέος δήμος μπορεί να παράγει ποιότητα ζωής και πολιτισμό και οι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν την εμπειρία της βιώσιμης μετακίνησης σε μία πόλη δίχως ΙΧ, θόρυβο, μόλυνση και φασαρία. Μαζί με τον πολιτισμό θα έρθει και η ανάπτυξη για την περιοχή μας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι ποδηλάτες είναι ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι και συχνά με υψηλά εισοδήματα. Η μαζικότητα πλέον των δράσεων, όπως το freeday, οι πορείες κλπ. δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι πλέον βρίσκουν διέξοδο στην βιώσιμη κινητικότητα. Αυτή την στιγμή είμαστε το πιο δυναμικό κίνημα και θα πρέπει να του δοθεί και η ανάλογη προσοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.