Δεν θα πληρώσουν οι γονείς για τις φωτοτυπίες υπόσχεται το υπουργείο Παιδείας, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να βάζουν το χέρι στην τσέπη μετά το αλαλούμ με τα σχολικά βιβλία  – Στα δημοτικά σχολεία υπολογίζεται ότι απαιτούνται συνολικά 14 εκατομμύρια αντίτυπα, 9,5 στο γυμνάσιο, 5,5 στο λύκειο και 2 στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές.

Με φωτοτυπίες, DVD και με το χέρι στην τσέπη από πολλούς γονείς, που σπεύδουν ήδη να προμηθευτούν εκπαιδευτικά βιβλία από τα ράφια των βιβλιοπωλείων, ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά για την Ελλάδα των «μνημονίων» και των «διαρθρωτικών αλλαγών» και στην παιδεία. Πολλά παιδιά θα μπουν σε τάξεις χωρίς καθηγητές και δασκάλους. Μέσα σε δυο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν συνολικά στην εκπαίδευση πάνω από 17.000 εκπαιδευτικοί. Στη θέση τους η Κυβέρνηση προσέλαβε λιγότερους από 3.400. Σε αντιστάθμισμα προχώρησε σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις δυο χιλιάδων σχολείων σε όλη την Ελλάδα και από τμήματα μαθητών από 18 μέχρι 25, προχωράει στη δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές. Μάλλον ο εκσυγχρονισμός περνάει μέσα από τη δεκαετία του 1950 ή ακόμα μακρύτερα φτάνει μέχρι και το… «κρυφό σχολειό».

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ναι μεν ζήτησε συγγνώμη από τους μαθητές και τους γονείς για το αλαλούμ με τα σχολικά βιβλία, αλλά επέρριψε τις ευθύνες για ακόμη μία φορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Για πρώτη φορά φέτος οι μαθητές θα λάβουν DVD και φωτοτυπίες αντί για βιβλία, καθώς δεν έχουν τυπωθεί οι περισσότεροι τίτλοι.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, το 70% των σχολικών βιβλίων αναμένεται να έχει τυπωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Στα δημοτικά σχολεία υπολογίζεται ότι απαιτούνται συνολικά 14 εκατομμύρια αντίτυπα, 9,5 στο γυμνάσιο, 5,5 στο λύκειο και 2 στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές. Μέχρι στιγμής, τα αποθέματα που υπάρχουν και οι αποστολές που έχουν γίνει ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια για το δημοτικό, 1,6 για το γυμνάσιο, 1,1 για το λύκειο και 0,8 για τα Επαγγελματικά.
Τη δέσμευση ότι δεν θα πληρώσουν οι γονείς τα «σπασμένα» για τα σχολικά βιβλία παρείχε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία υποσχέθηκε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν οι οικογένειες. Μάλιστα, όπως σημείωσε, τα βιβλία θα έρθουν και μέχρι να έρθουν, οι γονείς δεν πρέπει να πληρώσουν καθόλου για τις φωτοτυπίες, ενώ είχε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο για το επιπλέον κονδύλι που θα χρειαστεί, πέραν του ποσού των 20 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί στους δήμους για την κάλυψη των σχολικών αναγκών.
Από την πλευρά τους δάσκαλοι και καθηγητές υποστηρίζουν ότι τα ταμεία των σχολείων είναι άδεια και ότι δεν πρέπει να πληρώσουν το βάρος οι γονείς. Παράλληλα επισημαίνουν ότι τα σχολεία δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα εκτύπωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.