Τι όμορφα που είναι όταν χορεύεις!
Παραδίνεσαι στη μουσική και ταξιδεύεις στον τόπο που ακούς το τραγούδι του.
Τολμώ να πω ότι παλιά δεν είχα πολύ καλές σχέσεις με τη δημοτική μας μουσική. Τα άκουγα στο ραδιόφωνο και γρήγορα άλλαζα σταθμό.
Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τους παραδοσιακούς χορούς και ενσωματώθηκα στην χορευτική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου, έμαθα να αγαπώ όλα τα παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας μας, με ιδιαίτερη αγάπη στα Μικρασιάτικα καθώς είναι οι ρίζες μου. Οι ήχοι και οι χοροί από την άλλη πλευρά του Αιγαίου ξυπνούν μνήμες που ποτέ δεν χάθηκαν. Μέσα από το χορευτικό έμαθα τα έθιμα, τις παραδόσεις κάθε τόπου και τις ενδυμασίες κάθε περιοχής.
Συνάντησα ανθρώπους δεμένους μεταξύ τους, φίλους με κοινές εμπειρίες και βιώματα που με αγκάλιασαν με αγάπη και σεβασμό στην προσωπικότητα μου.
Μαθαίνεις συνεχώς κοντά τους, να ακούς ήχους, να μαθαίνεις χορούς, έθιμα, παραδόσεις του Ελληνισμού, μέσα και έξω από τα τωρινά όρια του Ελληνικού κράτους.
Δημιουργός και ψυχή του χορευτικού είναι ο γνωστός σε όλους Θοδωρής Κοντάρας. Όχι μόνο γιατί δημιούργησε το χορευτικό αλλά επειδή το έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλό επίπεδο με την εργασία του, την μεγάλη υπομονή του και την τεράστια αγάπη του γι? αυτό που κάνει.
Έχει διαθέσει ασύλληπτο χρόνο για να φτιάξει τις αυθεντικές φορεσιές που έχει ο χορευτικός όμιλος.
Στέκεται δίπλα σε όλους σαν φίλος και σαν δάσκαλος ταυτόχρονα.
Προσφέρει την αγάπη και τις γνώσεις του.  Ιδρυτικά μέλη του Χορευτικού Ομίλου είναι η Βάσω Γεώργαντζη και η Μαρία Τζοανάκη.
Ο Θοδωρής και αυτές οι γυναίκες φρόντισαν για το χορευτικό. Αυτοί μας έμαθαν ότι ο χορός δεν έχει σχέση με στησίματα και φιγούρες αλλά από κάτι πηγαίο και αληθινό που βγαίνει από μέσα μας.
Κάθε Κυριακή που γίνονται τα μαθήματα (ακόμα στο ψυχρό χώρο του διαδρόμου του Λυκείου), ένα ετερόκλητο πλήθος από ανθρώπους κάθε φύλου και κάθε ηλικίας μετατρέπεται σε μια ενθουσιώδη ομάδα που γλεντάει ενώ παράλληλα μαθαίνει.
Λείπει το τουμπερλέκι του Παντελή Πολιτάκη που συνόδευε τα βήματα μας.
Μεγάλο το κενό που άφησε.
Ο Θοδωρής έχει οδηγήσει το χορευτικό Όμιλο σε υψηλό επίπεδο. Έχει δώσει παραστάσεις σε διάφορες πόλεις με κορυφαίες στιγμές τις παραστάσεις του Ηρωδείου και του Μέγαρου Μουσικής.
Σπουδαία αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στην Χορευτική Ομάδα.
Αυτή  η πορεία πρέπει να είναι συνεχής και ανοδική καθώς το χορευτικό προσφέρει πολύτιμο έργο στον τόπο μας. οι πολύτιμες παραδοσιακές φορεσιές πρέπει να βρουν τον χόρο τους σε προθήκες με τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορεί να τις θαυμάσει όλος ο κόσμος και να μην βρίσκονται καταχωνιασμένες σε ντουλάπες.
Στόχος του Πνευματικού Κέντρου πρέπει να είναι η συνέχιση της δημιουργικής πορείας του χορευτικού ομίλου και με την συμπαράσταση του όλου του κόσμου να συνεχίζει να προσφέρει το πολύτιμο έργο του.
Στείλτε τα παιδιά , την νεολαία να μάθουν τις ρίζες τους και να ενσωματωθούν στις ομάδες χορού. Να μάθουν να ακούν την παραδοσιακή μας μουσική. Μόνο έτσι δυναμώνει η αγάπη τους για την χώρα μας.
Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι θεϊκό, σε παίρνουν μαζί τους και σε ταξιδεύουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.