234-ekloges_pasok1.jpgΕκλογές στο ΠΑΣΟΚ Η Νέα Ερυθραία έδωσε ποσοστό 65,2 %

Ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιώργο Παπανδρέου έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Ερυθραία κατά τη διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής για την ανάδειξη του προέδρου του Κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου έλαβε ένα ποσοστό 65,2% στην πόλη των Μικρασιατών, σαφώς μεγαλύτερο από το ποσοστό 55,57% που έλαβε πανελλαδικά, βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Μετά την τελική καταμέτρηση των ψήφων, διαδικασία που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της βίλας Κώστα, όπου πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία και το οποίο παραχωρήθηκε από τον δήμο στη Δημοτική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, τα αποτελέσματα έδειξαν:
Σε σύνολο 1.638 ψηφισάντων, ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 1.066 ψήφους (65,2%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε 484 ψήφους (29,6%), ο Κώστας Σκανδαλίδης 84 ψήφους (5,1%), ενώ βρέθηκαν και 4 άκυρα ψηφοδέλτια. Αντίστοιχα, σε πανελλαδικό επίπεδο κι ενώ μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στο 99% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 55,57% (ήτοι 407.407 ψήφους), ο κ. Βενιζέλος 38,5% (282.230 ψήφους) και ο κ. Σκανδαλίδης 5,76% (42.256 ψήφους).
Ωστόσο, η ενσωμάτωση και των τελευταίων εκλογικών τμημάτων δεν αναμένεται να επηρεάσει το τελικό πανελλαδικό αποτέλεσμα, διότι πρόκειται για μικρά εκλογικά τμήματα. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ανωμερίτης, στην ψηφοφορία πήραν μέρος 738.078 μέλη και φίλοι του Κινήματος και βρέθηκαν 733.087 έγκυρα ψηφοδέλτια ενώ τα άκυρα ήταν 4.909. Τα λευκά ανήλθαν σε 1.194. Αναφορικά με το θέμα των διπλοψηφιών, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι όσοι επιχείρησαν ή διπλοψήφισαν στο λεγόμενο «ον λάιν» σύστημα εντοπίζονται ένας προς έναν και τα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα εφόσον γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις και διευκρινιστεί ότι πρόκειται για καθαρή παράβαση.
Σύμφωνα τώρα με τις εκτιμήσεις της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ, η προσέλευση των μελών και φίλων του Κινήματος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό που έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Νέα Ερυθραία, αφορά την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο την πόλη μας. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν πολύ μεγάλη και από βορειότερες περιοχές, όπως είναι η Εκάλη, ο Διόνυσος, η Σταμάτα και η Άνοιξη κ.α., όπου στις περισσότερες από αυτές, δεν λειτουργούν τοπικές οργανώσεις. Αρκετοί, μάλιστα, προτίμησαν να ψηφίσουν στη Νέα Ερυθραία λόγω ευκολότερης πρόσβασης, αλλά και για συναισθηματικούς λόγους, λόγω του ιδιαίτερου συμβολισμού που εμπερικλείει για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, η περιοχή του Καστριού.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής και πριν να αρχίσει η ψηφοφορία στις 9.00 π.μ., αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Στο εκλογικό κέντρο της Νέας Ερυθραίας στήθηκε μία και μόνο κάλπη, καθώς από τη δημοτική οργάνωση εκτιμήθηκε τελικά ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελεγχόταν καλύτερα η διαδικασία. Παρόλα αυτά, η ταλαιπωρία του κόσμου τελικά δεν αποφεύχθηκε. Τα στοιχεία των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που προσήλθαν στην ψηφοφορία διασταυρώνονταν και ενημερώνονταν μέσω «ον λάιν» συστήματος και γι αυτό το λόγο υπήρχαν στο χώρο τρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τους αντίστοιχους χειριστές τους. Η τοπική οργάνωση ήταν από τις «τυχερές», καθώς το σύστημα δεν έπεσε ούτε μια στιγμή, όπως παρατηρήθηκε σε άλλες περιπτώσεις. Το διπλοτσεκάρισμα των στοιχείων των ψηφοφόρων, αλλά και η μεγάλη προσέλευσή τους, οδήγησαν αναπόφευκτα σε καθυστέρηση με αποτέλεσμα η κάλπη στη Νέα Ερυθραία να κλείσει δυο ώρες αργότερα, στις 8.00 μ.μ., όπως άλλωστε προέβλεπε η διαδικασία για τις περιπτώσεις παράτασης της ψηφοφορίας.

«Πρωτόγνωρη διαδικασία»
Εξάλλου, αρκετοί ψηφοφόροι προσήλθαν την τελευταία στιγμή και λόγω της ουράς που είχε σχηματιστεί εμπρός στην κάλπη, κατευθύνθηκαν σε άλλα κοντινά εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν, όπως στην Κηφισιά και την Άνοιξη.
Η γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Νέας Ερυθραίας, Ελένη Δοντά, δήλωσε στη «Ν.Ε.» για την πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία, όπως τη χαρακτήρισαν, αλλά και για το αποτέλεσμα της κάλπης: «Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι παρά το γεγονός ότι ήμασταν λίγα τα άτομα που αναλάβαμε την όλη οργάνωση και τελικά βοηθηθήκαμε σημαντικά και από εθελοντές. Τέλος καλό όλα καλά, όμως. Ακολουθήσαμε δημοκρατικές διαδικασίες και ζητούμε συγνώμη από τον κόσμο για την πιθανή ταλαιπωρία που υπέστη. Το ποσοστό που έλαβε ο πρόεδρος του Κινήματος στη Νέα Ερυθραία δεν αφορά μόνο την πόλη μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή βορειότερα. Ειλικρινά δεν περιμέναμε τέτοια προσέλευση».
Σε κατ ιδίαν συζητήσεις που είχαν αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου με στελέχη της Δημοτικής Οργάνωσης, ο ίδιος χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως μπούσουλα που παρέχει την τεχνογνωσία, την εμπειρία και ανοίγει το δρόμο και για δημοψηφίσματα επάνω σε τοπικά θέματα και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσήλθε στο χώρο της βίλας Κώστα λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, δεχόμενος τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων μελών και φίλων του Κινήματος. Ο ίδιος, όπως και η σύζυγός του Άντα ψήφισαν στο εκλογικό κέντρο της Νέας Ερυθραίας αναμένοντας κανονικά τη σειρά τους στην ουρά που είχε σχηματισθεί εμπρός στην κάλπη. Ψήφισαν, επίσης, τα παιδιά τους Ανδρίκος και Μαργαρίτα. Η μητέρα του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτα, ψήφισε επίσης στη βίλα Κώστα, όπως και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, η Μαρία Φαραντούρη και η Δήμητρα Λιάνη.
Στην κάλπη για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ προσήλθαν τόσο η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, λίγο πριν από τη λήξη της ψηφοφορίας, όσο και οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Μπουρίκας και Δημήτρης Κατσιάνος, η υποστηριζόμενη από το κόμμα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, Κατερίνα Μουστάκη και αρκετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ερυθραίας, μεταξύ των οποίων ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραφωτίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Στάθης Κύρλος, Κώστας Τζήκας, Δημήτρης Ανδρεαδάκης και ο πρόεδορς της ΔΕΑΝΕ Νίκος Μαραγκουδάκης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.