Μπόρεσε η Ελλάδα σαν κράτος να αναδείξει μέσα στη σύγχρονη πορεία της, το βαθύτερο περιεχόμενο, την ουσία της Δημοκρατίας; Δηλαδή αυτής της υπέρτατης έννοιας και αυτού του μοναδικού συστήματος που αποτέλεσε, στο παρελθόν, δικό της δημιούργημα και συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπνέει όλα τα σύγχρονα ριζοσπαστικά κινήματα, τις προοδευτικές ιδεολογίες, διαμορφώνοντας έτσι ένα σύγχρονο διαχρονικό πολιτικό αίτημα όλου του πολιτισμένου κόσμου;
Η απάντηση έρχεται από τον Αθηναίο ρήτορα Ισοκράτη (436-338 π.χ.)!
«… Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας. Διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια σαν Δικαίωμα, την παρανομία ως Ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως Ισότητα και την αναρχία ως Ευδαιμονία.»
Στο σωτήριο έτος 2010 μ.χ. η αυτοκαταστροφή της Ελλάδας είναι μία τραγική διαπίστωση ..
Φτάνουν πλέον οι στομφώδεις, οι κενές περιεχομένου ρητορείες (κυρίως οι προεκλογικές..!)
Μετουσιώσατε τα λόγια σας σε πράξεις; Αποδώσατε δικαιοσύνη; Καταλογίσατε τις ευθύνες εκεί που πρέπει; Η απάντηση είναι όχι, σχεδόν τίποτα δεν έγινε και δεν υπάρχει θέληση για δράση. Διάβασα ένα απλό, απλούστατο κείμενο στο Διαδίκτυο (press.gr). Απόσπασμα θα παραθέσω, χωρίς ελπίδα …αλλά με πολλές τύψεις..!
… «…Είμαι ένας Έλληνας πολίτης, από τους εκατοντάδες χιλιάδες που βιώνουν τη σημερινή κατάσταση, με τις φοβίες τους, τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους, όχι μόνον για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον.
Θα γίνω γονιός για πρώτη φορά και αναρωτιέμαι πως θα καταφέρω να μεγαλώσω το παιδί μου, αν θα καταφέρω να του προσφέρω, όχι απαραίτητα αυτά τα οποία προσέφεραν οι γονείς μου σε μένα, αλλά το ελάχιστο δυνατό για να μεγαλώσει και να ζήσει αξιοπρεπώς…
Γεννήθηκα το 1974, μια χρονιά όπου η ελληνική κοινωνία αναζητούσε ξανά ένα όνειρο, τη χαμένη ελπίδα μετά την επτάχρονη χούντα. Ήταν μια κοινωνία με ιδανικά. Οι γονείς μου πίστευαν σε κάτι, αγωνίζονταν για κάτι, υπήρχε αισιοδοξία για το μέλλον.
Σήμερα 36 χρόνια αργότερα, χρόνο με το χρόνο, το όνειρο έγινε εφιάλτης, ένας εφιάλτης που δεν θα ανοίξω τα μάτια και θα πω «ένα κακό όνειρο ήταν και πέρασε».
Είναι ένας εφιάλτης τον οποίο βιώνω, βιώνουμε σχεδόν όλοι. Πολλοί από εσάς ήσασταν εκφραστές αυτού του ονείρου, είσαστε η γενιά του Πολυτεχνείου, με διάθεση για πάταξη της αδικίας που υπήρχε στην ελληνική κοινωνία από τη δικτατορία. Ήσασταν οι εκφραστές αυτού του ονείρου που αναζητούσαν οι ?Έλληνες το 1974. Γιατί κύριοι σήμερα 36 χρόνια αργότερα μετατρέψατε αυτό το όνειρο σε εφιάλτη; Γιατί κύριοι πουλάτε αυτήν την ελπίδα, αυτό το όνειρο του κάθε απλού Έλληνα;
Δεν με ενδιαφέρει να πω ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, να μπω σε μια λογική όπως κάνουν οι επόμενοι που καταλογίζουν ευθύνες στους προηγούμενους…
Εδώ και 36 χρόνια ακούμε για σκάνδαλα, διαπλοκή, απάτες, για σήψη της κοινωνίας… Μετά σιωπή… Τίποτα άλλο…
Τα οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν άνισα και αυτά τα οποία πιθανόν θα ακολουθήσουν, δεν με θίγουν μόνον οικονομικά, με θίγουν σαν άνθρωπο, θίγουν την αξιοπρέπεια μου, τη δυνατότητα να ζήσω σαν άνθρωπος!
Δεν ζητώ να γίνω πλούσιος, επιθυμώ όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, να ζούμε τη καθημερινότητα μας ευτυχισμένοι, χαρούμενοι, αισιόδοξοι!
Αρχές της δεκαετίας του ΄80 ο Παπακωνσταντίνου τραγουδούσε… «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα…» Πόσο επίκαιρο ακούγεται σήμερα!
Αν η δημοκρατία που βιώνω είναι αυτή, να λαμβάνονται οδυνηρές αποφάσεις και εγώ να θίγομαι, χωρίς να είμαι μέρος του προβλήματος, προτιμώ να γυρίσουμε… στη δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, όπου όλοι οι πολίτες μαζεύονταν και αποφάσιζαν από κοινού, για το μέλλον της πόλης…
Μπορεί εμένα να μη με σκέπτεστε, σκεφθείτε το παιδί μου, τα παιδιά όλων των Ελλήνων πολιτών, το αύριο αυτής της χώρας. Εγώ τα βράδια δεν μπορώ να κοιμηθώ, εσείς;

Υ.Γ. Στις 22 Σεπτεμβρίου όρισαν δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα διπλό… που αφορούσε και το Πνευματικό Κέντρο!
Αυτός είναι ο λόγος, η αλήθεια για την απουσία μας από την ομιλία με θέμα «Γ. Σεφέρης και η Μικρασιατική καταστροφή», η οποία είχε προγραμματιστεί μήνες πριν?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.