229-gps_xartis.jpgΟ χάρτης με τις προτάσεις της διοίκησης (αρχείο pdf 1MB)

Οι δημοτικές παρατάξεις προτείνουν ενόψει αναθεώρησης Γ.Π.Σ.

Η «Ν.Ε.» απευθύνθηκε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και παρουσιάζει παρακάτω τις θέσεις και τις προτάσεις τους σχετικά με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νέας Ερυθραίας. Ωστόσο, κάποιες δημοτικές παρατάξεις, δεν θέλησαν να τοποθετηθούν στην παρούσα φάση για το μείζον αυτό θέμα που έχει ανοίξει για την πόλης μας.

229-pe_logo.jpg

Προτεινόμενοι συντελεστές δόμησης και ύψη
Πολεοδομική Ενότητα 1 (Προσφυγικός Συνοικισμός καθώς και τα Ο.Τ. 346 και 347): συντελεστής δόμησης 1,00, μέγιστο ύψος 15μέτρα.
Πολεοδομική Ενότητα 2 (περιοχή Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου και τα Ο.Τ. που γειτνιάζουν με την Κηφισιά και υπάγονται σε διαφορετικά ρυμοτομικά διατάγματα): συντελεστής δόμησης 0,80, μέγιστο ύψος 12 μέτρα.
Πολεοδομική Ενότητα 3 (Καστρί και Πολιτεία): συντελεστής δόμησης 0,60 μέχρι 300 τ.μ., 0,40 από 300 τ.μ. και πάνω, μέγιστο ύψος 9 μέτρα.
Πολεοδομικές Ενότητες 4 & 5 (Μορτερό, Τρίγωνο Εθνικής Αντίστασης, περιοχή μεταξύ των οδών Σάμου, Γυμναστηρίου και Εθνικής Αντίστασης, περιοχή ανατολικά της Εθνικής Οδού και μέχρι την οδό Γυμναστηρίου, περιοχή του Τριγώνου της Καστρίτσας): όπως ισχύουν από τα διατάγματα ένταξής τους.

Προτεινόμενες χρήσεις γης
Γίνεται προσπάθεια να διατηρηθούν τα ήπια χαρακτηριστικά και ο προαστιακός χαρακτήρας της Νέας Ερυθραίας.
Οι περιοχές του Καστριού και της Πολιτείας παραμένουν με χρήσεις αποκλειστικής κατοικίας, εκτός του άξονα της Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στην κάτω πλευρά της Ελ. Βενιζέλου από Χαρ. Τρικούπη έως Χαλκηδόνος προτείνεται να λειτουργήσει το Πολεοδομικό Κέντρο του δήμου με εξαίρεση τα Ο.Τ. 9 και 10, τα οποία διατηρούν αυτή τη χρήση μόνο στα οικόπεδα με πρόσωπο στην κεντρική λεωφόρο, ενώ το πίσω μέρος τους έχει χρήση Γενικής Κατοικίας.
Αντίστοιχα, χρήσεις Πολεοδομικού Κέντρου προτείνονται για τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στην πάνω πλευρά της κεντρικής λεωφόρου από Πόντου έως Φλέμινγκ και Λουκή Ακρίτα. Περιοχή εμπορικών χρήσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, διατηρείται επίσης επί της Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι Κερκύρας και Αγ. Σαράντα (πρόσωπα Ο.Τ. 138 και 142).
Χρήσεις Γενικής Κατοικίας προτείνονται για τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στη Χαρ. Τρικούπη από Αίαντος έως Ελ. Βενιζέλου. Η ίδια ζώνη συνεχίζεται επί της Γρηγορίου Ε΄ φτάνοντας μέχρι την πλατεία Μικρασιατών και στη Νικολάου Πλαστήρα αντίστοιχα.
Χρήσεις Γενικής Κατοικίας προτείνονται και για τα οικόπεδα στο κάτω μέρος της οδού Αναξαγόρα.
Τοπικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Γειτονιάς με εμπορικές χρήσεις καθιερώνεται στην περιοχή της πλατείας 28ης Οκτωβρίου, μόνο στα οικόπεδα που βλέπουν στην πλατεία και συγκεκριμένα εκείνα που βρίσκονται στα Ο.Τ. 71, 78, 79, 80 και 85. Καταργείται το Τοπικό Εμπορικό Κέντρο στην περιοχή Αγίας Ματρώνης.
Τα υπόλοιπα Ο.Τ. στο Μορτερό, τον Προσφυγικό Συνοικισμό και στην περιοχή Εθνικιστών Αναπήρων Πολέμου παραμένουν με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, όπως και τα αδόμητα οικόπεδα Παπαστράτου (Ο.Τ. 122, 122 Α, 123 και 123Α).
Ζώνη Γενικής Κατοικίας διαμορφώνεται επί της λεωφόρου Τατοΐου από Καζαντζάκη έως τον κόμβο της Βαρυμπόμπης (Ο.Τ. 239 έως 264) εξαιρουμένων όλων των άλλων χρήσεων πλην της κατοικίας, των τραπεζών και των γραφείων. Στόχος είναι να μη δημιουργηθεί ένα δεύτερος εμπορικός πυρήνας και να μη μετατοπιστεί το εμπορικό κέντρο της πόλης προς εκείνη την περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η λεωφόρος Ερυθραίας διαμορφώνεται ως ζώνη οικιστικού ελέγχου με χρήσεις αναψυχής παρά τις σημερινές εμπορικές υπερτοπικές χρήσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει η βούληση να αναπτυχθούν. Η περιοχή στην Αγ. Σαράντα παραμένει με χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας. Τα Ο.Τ. του ΤΑΠ ΟΤΕ, όπως και το Ο.Τ. 274στο Μορτερό χαρακτηρίζονται ως ελεύθεροι χώροι αστικού πρασίνου. Για τα οικόπεδα του ΤΑΠ ΟΤΕ ειδικότερα θα γίνει πρόταση να απαλλοτριωθεί ο χώρος από τουπουργείο Οικονομικών υπέρ του δήμου. Ο χώρος της Αγροτικής Τράπεζας στο Καστρί προτείνεται ως χώρος πολιτισμού, ενώ χώρος πρασίνου, πολλαπλών χρήσεων και πολιτισμού καθιερώνεται στο χώρο όπου σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο.

229-synergasia_logo.jpg

Θα πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους αν θα δημιουργήσουμε μια αυτοτελή πόλη ή μια πόλη περιφερειακή της Κηφισιάς. Κάθε Πολεοδομική Ενότητα θα πρέπει να έχει και το τοπικό της κέντρο, ώστε να μην οδηγείται όλος ο πληθυσμός στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Καλώς καταργείται το τοπικό κέντρο στην περιοχή Αγίας Ματρώνης, καθώς η ίδια η ζωή έδειξε ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Θα πρέπει όμως να αντικατασταθεί από ένα άλλο Τοπικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Γειτονιάς στο Μορτερό. Προτείνουμε αυτό να δημιουργηθεί στον κόμβο Βαρυμπόμπης με όρους και περιορισμούς σε χρήσεις (Αγίων Σαράντα, Χειμάρας, Τατοΐου και τα Ο.Τ. που βλέπουν στον κόμβο). Όλα τα οικόπεδα που βλέπουν στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου θα πρέπει να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Τοπικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Γειτονιάς της Πολεοδομικής Ενότητας 2.
Η Νέα Ερυθραία αποδείχθηκε μια ανοχύρωτη πόλη από το 1977 έως το 2004 -πλην του Καστριού και της Πολιτείας που διέπονται από πολύ παλιά Διατάγματα προστασίας τους-, καθώς ουσιαστικά επιτρέπονται όλες οι χρήσεις, εκτός των βιομηχανιών. Στο Α΄ στάδιο της μελέτης αναθεώρησης του ΓΠΣ θα πρέπει να καθορίσουμε και να συμφωνήσουμε για τις χρήσεις γης στην πόλη μας. Η αρχική πρόταση των μελετητών που εγκρίθηκε πριν από ένα χρόνο σχετικά με το πώς κατανέμονται οι χρήσεις γης, ήταν και η δική μας πρόταση. Διαφοροποιούμαστε μόνο σε ό,τι αφορά τους όρους και περιορισμούς σε κάθε κατηγορία χρήσεων, καθώς προτείνουμε πιο ήπιες χρήσεις, καθώς και πλαφόν κάλυψης στα εμπορικά καταστήματα.
Σχετικά με τις εμπορικές χρήσεις να μην αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης, παρά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που από 0,4 μπορεί να γίνει 0,6. Δεν συμφωνούμε, επίσης, με τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, την οποία προτείνει η μελέτη. Οι παρεμβάσεις μας θα πρέπει να στοχεύουν σε μια οργανωμένη και λειτουργική πόλη. Απ αυτήν την άποψη, κακώς η διοίκηση του δήμου προτείνει μείωση του συντελεστή δόμησης στον Προσφυγικό Συνοικισμό σε 1,00 από 1,6. Τη στιγμή που η πόλη έχει κορεστεί, μιλάμε για 10 ανοικοδόμητα οικόπεδα το πολύ που προσπαθούμε να σώσουμε. Σε όλες τις υπόλοιπες Πολεοδομικές Ενότητες να διατηρηθεί ο συντελεστής δόμησης που προβλέπεται σήμερα. Σχετικά με τα ύψη των κτιρίων, στον Προσφυγικό Συνοικισμό θα πρέπει να ισχύσουν 15 μέτρα από 18 μέτρα που είναι σήμερα, ενώ στην περιοχή Εθνικιστών, από 15 μέτρα να ισχύσουν 12 μέτρα.
Το Πολεοδομικό Κέντρο στην Ελ Βενιζέλου από Χαρ. Τρικούπη μέχρι Χαλκηδόνος δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στην κεντρική λεωφόρο, αλλά θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό τα οικοδομικά τετράγωνα αριστερά και δεξιά της, όπως και ολόκληρο το Ο.Τ. 347. Δεν μπορούμε να αποκόπτουμε κάποια οικοδομικά τετράγωνα. Τα οικόπεδα με πρόσωπο στην Παπανδρέου θα πρέπει να χαρακτηριστούν με χρήσεις Αμιγούς κατοικίας. Χρήσεις Γενικής Κατοικίας προτείνουμε όπισθεν του Πολεοδομικού Κέντρου μέσα στον Προσφυγικό Συνοικισμό. Τα οικοδομικά τετράγωνα στην οδό Βάρναλη θα πρέπει να έχουν χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας. Σχετικά με τη λεωφόρο Τατοΐου η διοίκηση του δήμου εθελοτυφλεί. Όταν υπάρχει στην πόλη μας ένας τέτοιος κυκλοφοριακός κόμβος θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα Γενικής Κατοικίας με περιορισμένες χρήσεις από την Αίαντος έως τον κόμβο Βαρυμπόμπης για όλα τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στη λεωφόρο.
Στη λεωφόρο Ερυθραίας η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχουν, εκτός από μια, άλλες δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις υπό αμφισβήτηση και με δεδομένη τη σημερινή ανάπτυξη της περιοχής, προτείνουμε ελεγχόμενες εμπορικές χρήσεις. Ο καβγάς τελικά δεν θα πρέπει να γίνει για τις χρήσεις γης, αλλά για το πώς θα προστατεύσουμε τις θεσμοθετημένες χρήσεις. Θα πρέπει μέσω της αναθεώρησης του ΓΠΣ να καθορισθούν και να δεσμευθούν υπόγειοι χώροι στάθμευσης. Λείπουν από τις προτάσεις της διοίκησης, επίσης, η πρόβλεψη και δέσμευση για χώρους υποδομών, νεολαίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αλλά και η πρόβλεψη για το συγκοινωνιακό. Αφήνουν τη Νέα Ερυθραία σε θέματα πολιτισμού με το διατηρητέο της βίλας Κώστα και μας προτείνουν ιδιωτικό χώρο πολιτισμού.
Σχετικά με τις αθλητικές υποδομές στην πόλη, προτείνουμε την ενοποίηση των διάσπαρτων αθλητικών χώρων που υπάρχουν σήμερα ανεκμετάλλευτοι στη Νέα Ερυθραία σε ένα αθλητικό κέντρο κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Θα πρέπει να δεσμευθεί έκταση τουλάχιστον 15 στρεμμάτων για αθλητικές υποδομές Α εθνικής κατηγορίας, ενώ οι ιδιοκτήτες αυτοί θα μπορούσαν να αποζημιωθούν με τμήματα των οικοπέδων στα Ο.Τ. όπου βρίσκονται σήμερα οι διάσπαρτοι αθλητικοί χώροι στο Μορτερό. Από τα συγκεκριμένα Ο.Τ., το μισό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για δόμηση και το άλλο μισό για πράσινο.

229_dynameis_logo.jpg

Όσον αφορά στους συντελεστές δόμησης και τους συντελεστές κάλυψης ό,τι ισχύει σήμερα χωρίς καμία μείωση ή αύξηση. Τα ύψη των κτιρίων να είναι ενιαία για όλη τη Νέα Ερυθραία ανάλογα με το συντελεστή δόμησης. Δηλαδή, για συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο ή ίσο του 1,00 να είναι 15 μέτρα. Στις περιπτώσεις που αυτός είναι μικρότερος ή ίσος του 0,6 τότε το ύψος να είναι 8 μέτρα. Σε περίπτωση στέγης αυξάνεται κατά 1 μέτρο όπως και στην περίπτωση του ισογείου γκαράζ. Στα κτίρια του δήμου, όπως π.χ. στο δημαρχείο να γίνει αύξηση του σ.δ. και του ύψους σύμφωνα με τον ΓΟΚ.
* Να γίνεται διάσπαση όγκου όταν το κτίριο σε κάλυψη ξεπερνάει τα 500 τ.μ.
* Να υπάρχει έγκριση της ΕΠΑΕ για όλη τη Νέα Ερυθραία.
* Να αυξηθούν οι θέσεις γκαράζ απ ό,τι σήμερα προβλέπεται και να μην περιλαμβάνεται στο σ.δ. όταν το ισόγειο γίνεται γκαράζ. Επιτροπή που θα ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο θα πιστοποιεί τις θέσεις πάρκινγκ που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια, καθώς και τη φύτευση των ακαλύπτων. Το πιστοποιητικό αυτό θα αποτελεί απαραίτητο έγγραφο για τη σύνδεση με τις κοινωφελείς υπηρεσίες.
* Να επιβάλλονται ταράτσες ή στέγες-κήποι. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δοθούν κίνητρα πολεοδομικά, όπως π.χ. ο χώρος που δημιουργείται κάτω από τη στέγη σε ποσοστό 50% να μη μετράει στο συντελεστή δόμησης. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι κεντρικές κεραίες τηλεόρασης, δορυφορικές ή άλλες θα εντάσσονται στην αρχιτεκτονική μελέτη και θα ελέγχονται από ΕΠΑΕ. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις ταράτσες ή σε οποιοδήποτε σημείο του οικοπέδου.
* Να γίνει χωροθέτηση χώρων στάθμευσης και να απαγορεύονται οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης.
* Να προταθούν περιοχές ανάπλασης, όπως π.χ. η Ελευθερίου Βενιζέλου (με πολεοδομικά κίνητρα ίσως).
* Μεταξύ της εθνικής οδού και της λεωφόρου Ερυθραίας προτείνουμε ήπιες χρήσεις αθλητισμού, αναψυχής και περιπάτου.
* Θεωρούμε σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία service road στην Ελ. Βενιζέλου (όπως προτείνουν οι μελετητές) και κυρίως στο τμήμα της που τα οικόπεδα έχουν παραχωρηθεί για προσφυγικές αποκαταστάσεις και είναι πολύ μικρά και σχεδόν όλα κτισμένα. Αντίθετα, θα πρέπει να προταθεί η υπογειοποίηση της λεωφόρου.
* Μεταβατικές διατάξεις
Τα υπάρχοντα σήμερα καταστήματα σε περιοχές που δεν επιτρέπεται η λειτουργία τους λόγω των χρήσεων γης και εφόσον ανεγέρθηκαν νόμιμα, εξακολουθούν να λειτουργούν με χρήσεις μη οχλούσες την κατοικία μέχρι την κατεδάφισή τους. Απομακρύνονται, όμως, οπωσδήποτε οι ξυλουργικές αποθήκες, μάντρες οικοδομών, κέντρα διασκέδασης, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων. Θεωρούμε ότι από τις χρήσεις γης του Πολεοδομικού Κέντρου δεν πρέπει να επιτρέπονται τα πολυκαταστήματα, όπως και να προσδιορισθούν επακριβώς τα επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης.
Στο Τοπικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Γειτονιάς της Πολεοδομικής Ενότητας 2 προτείνεται τα εμπορικά καταστήματα να αναπτύσσονται μόνο στο ισόγειο και η κάλυψη για καθένα από αυτά να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ. Ειδικότερα τα εστιατόρια και αναψυκτήρια να αναπτύσσονται επίσης στο ισόγειο και να μην έχουν κάλυψη πάνω από 300 τ.μ. ανά κτίριο.
Για τη Γενική Κατοικία Ι οι χώροι συνάθροισης κοινού δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στο ισόγειο, όπως προτείνει η μελέτη. Στα Ο.Τ. 138 και 142 να επιτρέπονται στο βάθος ενός οικοπέδου οι χρήσεις Γενικής Κατοικίας, όπως είναι σήμερα, χωρίς συνενώσεις. Για τη Γενική Κατοικία ΙΙ να επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα με μέγιστο εμβαδόν 150 τ.μ. για κάθε κατάστημα και οπωσδήποτε, όχι εμπορικά κέντρα μεγαλύτερα των 600 τ.μ. συνολικά. Για την Αμιγή Κατοικία να επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο. Να προσδιορισθούν όλα για να μην υπάρχουν παράθυρα και να περιοριστεί το εμβαδόν τους στα 50 τ.μ.

229-polites_logo.jpg
Οι κεντρικές πολιτικές που ασκήθηκαν μέχρι σήμερα, η έλλειψη ορθού χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και η αδιαφορία αρκετών Ο.Τ.Α. στο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν περιφερειακά πλαίσια ανάπτυξης, τέτοια που θα ικανοποιούσαν τις πραγματικές τους ανάγκες καθώς και η έλλειψη στρατηγικών στόχων για την ευρύτερη περιοχή και την πόλη τους, είχαν σαν αποτέλεσμα τη σχεδόν ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στη Νέα Ερυθραία η έντονη οικοδομική δραστηριότητα ξεκινά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70 με έξαρση στα τέλη της δεκαετίας του 80 και μετά, οπότε και ολοκληρώθηκε η ένταξη στο σχέδιο της περιοχής του Μορτερού. Αυτό έγινε χωρίς η πόλη μας να είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη με ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο που να ελέγχει και να κατευθύνει αυτή την ανάπτυξη σύμφωνα με τις πραγματικές της ανάγκες. Ο τριπλασιασμός του πληθυσμού της πόλης μας καθώς και η αντίστοιχη πληθυσμιακή έκρηξη των γειτονικών δήμων ( Εκάλη, Διόνυσος, Άγιος Στέφανος, Ανοιξη, Κρυονέρι) σε συνδυασμό με τις χρήσεις γης και την ύπαρξη των τριών βασικών οδικών αξόνων ( Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου, Χαριλάου Τρικούπη, Τατοϊου) οδήγησαν στην ανάπτυξη τόσων εμπορικών χρήσεων στην περιοχή μας που υπερκαλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες της πόλης μας αλλά και των γύρω περιοχών.
Αυτά έχουν συντελέσει στα σημερινά προβλήματα της Νέας Ερυθραίας που αφορούν στο κυκλοφοριακό, την ηχορύπανση την μόλυνση της ατμόσφαιρας κ.λ.π..
* Πρόταση: Καταρχήν θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι η επέκταση του Σχεδίου Πόλης πρέπει να περιοριστεί με την ολοκλήρωση ένταξης στο Σχέδιο Πόλης του τριγώνου «υπολοίπου Μορτερού» δηλαδή το τμήμα που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αντίστασης Σάμου & Γυμναστηρίου. Όλες οι άλλες περιοχές που παραμένουν εκτός σχεδίου να χαρακτηριστούν ζώνες οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ) εφόσον αυτές δεν έχουν δασικό χαρακτήρα. Θέση μας είναι ότι κάποτε επιτέλους πρέπει να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση και ο χαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων να γίνεται στο σύνολο των προς εξέταση περιοχών και όχι για κάθε ιδιοκτησία ξεχωριστά όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα. Προτείνουμε τη μείωση των τομέων, σε ότι αφορά τους όρους δόμησης, ενοποιώντας τους τομείς Πολιτείας, Καστρίου, Ζαφειρίου, Μορτερό Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης και τριγώνου υπολοίπου Μορτερού. Αυτό γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να μπει κάποιος περιορισμός σε ότι αφορά τα ύψη αλλά και στην υπερβολική δόμηση ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο αλλά και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Στο νέο τομέα Πολιτείας, Καστρίου, Ζαφειρίου, Μορτερό τριγώνου Εθνικής Αντίστασης και υπολοίπου Μορτερού προτείνουμε Σ.Δ. 0,60 για τα πρώτα 300 τ.μ. οικοπέδου και 0.40 για τα υπόλοιπα, ύψος 7,50 μέτρα + 1,50 μέτρο για στέγη. Δηλαδή προτείνουμε την σχετική μείωση του ύψους και του Συντελεστή Δόμησης στις περιοχές αυτές. Στην περιοχή των Προσφυγικών διατηρούμε τον Σ.Δ. σε 1,60 και προτείνουμε ύψος 13,50 μέτρα με τη δυνατότητα προσαύξησης κατά 1,50 μέτρο σε περίπτωση Pilotis ή στέγης. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε το ύψος τόσο όσο χρειάζεται για να εξαντληθεί ο Σ.Δ. ακόμα και σε γωνιακά οικόπεδα. Στην περιοχή των Εθνικιστών διατηρούμε τον Σ.Δ. σε 1.00 και προτείνουμε ύψος 12.00 μέτρα με τη δυνατότητα προσαύξησης κατά 1.50 μέτρο σε περίπτωση Pilotis ή στέγης. Στα Ο.Τ. 122,122Α, 123 και 123 (Παπαστράτου) να ισχύσει το καθεστώς του Μορτερού. Για το Ο.Τ. 121 της ιδίας ιδιοκτησίας να ισχύσει το καθεστώς της περιοχής Εθνικιστών.
Στην περιοχή Εθνικιστών και όσον αφορά στις χρήσεις γης προτείνεται γενικά η αμιγής κατοικία με την δημιουργία τοπικών κέντρων (ακτινικά γύρω από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου) και για τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο επί της Χαριλάου Τρικούπη επιτρέπονται οι γενικές χρήσεις. Για την περιοχή των Προσφυγικών προτείνεται η δημιουργία υπερτοπικού κέντρου, το οποίο θα ξεκινά από την συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Ελ. Βενιζέλου και θα καταλήγει στην συμβολή των οδών Χαλκηδόνος και Ελ. Βενιζέλου, καθώς και στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στην οδό Αναξαγόρα.
Επίσης προτείνεται η δημιουργία Τοπικών Κέντρων στις πλατείες Πλαστήρα, Χρ. Σμύρνης, Εθνικής Αντίστασης, Αλλοτινών Πατρίδων και στην οδό Γρηγορίου Ε . Στο Μορτερό διατηρούνται οι χρήσεις γης όπως ίσχυαν με το αρχικό Διάταγμα ένταξης. Για τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στην οδό Τατοΐου προτείνεται υποχρεωτική πρασιά στα 6.00 μέτρα. Ειδικότερα για τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στην οδό Τατοΐου και τα Ο.Τ. που βρίσκονται στον κόμβο της Βαρυμπόμπης επιτρέπονται οι χρήσεις τοπικού κέντρου. Χρήσεις νομίμως υφιστάμενες μέχρι την δημοσίευση του νέου Διατάγματος εξακολουθούν να ισχύουν. Προϋφιστάμενες γενικές χρήσεις εξακολουθούν να ισχύουν ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη ή και χρήσεως εφόσον υπάρχει νόμιμη άδεια. Διαφωνούμε πλήρως με τη λογική του Διατάγματος σχετικά με τα Ο.Τ. που έχουν πρόσωπο επί του βασικού οδικού δικτύου σε ότι αφορά μέρος του περιεχομένου του αλλά κυρίως στην μεταβατική διάταξη που εξαναγκάζει στην απομάκρυνση μέσα σε μια δεκαετία νόμιμων υφιστάμενων χρήσεων.
Πιστεύουμε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Νέα Ερυθραία είναι ένα υπερτοπικό πρόβλημα, στο οποίο για να βρεθεί βιώσιμη λύση πρέπει να γίνει ένας περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός που θα ασχοληθεί με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αλλά και θέματα χρήσεων γης και στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι όμοροι δήμοι υπό την διαιτησία της Νομαρχίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Από την πλευρά μας μπορούμε να πάρουμε μέτρα για την ανακούφιση του προβλήματος, όπως π.χ. την αποθάρρυνση της διέλευσης βαρέων οχημάτων από την Λεωφόρο Ε. Βενιζέλου και την Αγίων Σαράντα, την απαγόρευση και παρακολούθηση της στάθμευσης σε κομβικά σημεία του δικτύου, την κατασκευή πεζοδρομίων, πεζοδρόμων κ.λπ. Να ληφθεί υπ όψη η προοπτική εγκατάστασης σταθμών ΗΣΑΠ στην πόλη μας.
Προτείνουμε την ορθολογική χρήση των υπαρχουσών υποδομών σε χώρους πολιτισμού (σχολικά αμφιθέατρα) και αθλητισμού (κλειστά γυμναστήρια δημοτικά και σχολικά, γήπεδα), έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης μας.
Στόχος μας είναι η διατήρηση της βίλας Κώστα και του περιβάλλοντος χώρου της, η διεκδίκηση της βίλας Μπότση.
Η Νέα Ερυθραία είναι ένα προάστιο με αρκετό πράσινο, αλλά που στερείται δημοσίων χώρων. Το πράσινο της πόλης μας ουσιαστικά είναι οι αυλές των σπιτιών μας, και κανείς δεν εξασφαλίζει ότι αυτό θα διατηρηθεί. Σκοπός μας είναι η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και η ενοποίηση μέσω κατάλληλων ρυθμίσεων των πολεοδομικών ενοτήτων. Να αναδείξουμε την φυσική ομορφιά της πόλης μας ( ρεματιές Πολιτείας, ρεματιά Κοντοχρήστου, ενοποίηση πάρκου νεολαίας). Στην πολιτεία υπάρχουν τρεις σημαντικές ρεματιές που σε συνδυασμό με το ήδη διαμορφωμένο πάρκο Σοφοκλέους και διατηρώντας την μορφολογία τους μπορούν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν σε τοπικά πάρκα και ζώνες περιπάτου.
Άλλο ένα σημείο αναφοράς της πόλης μας είναι η περιοχή Ζαφειρίου ή ΤΑΠ-ΟΤΕ, το οποίο είναι δάσος. Όμως πρόκειται για θεσμοθετημένα οικοδομικά τετράγωνα και ανά πάσα στιγμή, αν οι ιδιοκτήτες τους το αποφασίσουν, μπορούν να οικοδομηθούν.
Πρόθεσή μας είναι η διατήρηση της δασικής έκτασης με τέτοιο τρόπο ώστε και η πόλη να ωφεληθεί αλλά και οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
Προτείνουμε να εξαντληθεί μεγάλο μέρος του συνόλου του Σ.Δ. (όλων των Ο.Τ. του ΤΑΠ-ΟΤΕ) αποκλειστικά στο Ο.Τ. 140 που βρίσκεται κοντά στην Ελ. Βενιζέλου και στο οποίο δεν υπάρχει δάσος. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να επιτρέψουμε μεγαλύτερο ύψος ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εξάντλησης του Σ.Δ. και να δοθεί κάποια χρήση πέραν της κατοικίας συμβατή με την ευρύτερη περιοχή. Εφόσον γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, τα υπόλοιπα έξι οικοδομικά τετράγωνα περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου, καταργούνται οι ενδιάμεσοι δρόμοι δημιουργώντας έτσι στον τελικά ενοποιημένο χώρο ένα μεγάλο δημοτικό πάρκο.
229-reke-logo.jpg
Ήταν άλλη μια χαμένη ευκαιρία για συζήτηση τι είναι το ΓΠΣ και τι επιπτώσεις έχει για τη ζωή της πόλης. Η κατ αρχήν συζήτηση θα έπρεπε να γίνει για το τι πόλη θέλουμε να έχουμε, ποια τα προβλήματα, ποιες οι ανάγκες και ποιες λύσεις είναι αναγκαίες άμεσα και μακροπρόθεσμα.
Η πόλη που ζούμε εξελίσσεται σε αβίωτη από τις επιλογές που έγιναν ή παραλήφθηκαν να γίνουν στις προηγούμενες εντάξεις στο σχέδιο, οι οποίες και περιόρισαν στο ελάχιστο το δημόσιο από το ιδιωτικό. Αν δεν ανατραπεί αυτό, η πόλη μας θα συνεχίσει τη ραγδαία υποβάθμισή της. Λείπει το κοινόχρηστο πράσινο και πρέπει το νέο ΓΠΣ να απαντήσει πού και πώς θα εξασφαλιστεί. Επίσης, πώς θα λυθεί το κυκλοφοριακό αδιέξοδο. Χρειάζονται χώροι για υποδομές (πολιτισμού, αθλητισμού, παιδείας) και πού θα χωροθετηθούν αυτοί. Χρειάζεται προστασία των χώρων πρασίνου σε εκτός σχεδίου περιοχές. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση θα καταργηθεί, ως ένα στοιχείο υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Μέσα στη γενικότερη θεώρηση για μια πιο βιώσιμη πόλη εντάσσονται και άλλα εργαλεία, όπως οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης σε μια άλλου είδους ανάπτυξη και μελλοντική ανάπλαση της πόλης μας.
Η πρόταση που έχουμε στα χέρια μας δεν απαντάει σε καμία από τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της, τακτοποιεί παρανομίες και ανοίγει πόρτες για τη σημερινή καταστροφική πορεία. Απαντά μόνο στη λογική της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των πάντων και προτείνει χρήσεις γης μόνο για πλουτισμό, ξεχνώντας το δημόσιο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Όμως, τις αποφάσεις για το τι θα γίνει , τις έχει η εκλεγμένη διοίκηση. Η σοβαρότητα του θέματος θα επέβαλε ανοικτή συζήτηση, πριν να γίνει δεκτή η πρόταση ως βάση για συζήτηση. Εσπευσμένα και με συνοπτικές διαδικασίες κλείνεται το θέμα χωρίς συζήτηση με τον κόσμο που βιώνει το αδιέξοδο από τη ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που επιβάλλουν οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών και των ιδιωτικών συμφερόντων.
Θεωρούμε ότι είναι λάθος η όλη διαδικασία, όπως μεθοδεύεται από την πλειοψηφία, χωρίς να παραβλέπουμε ότι στη συζήτηση που έχει ανοίξει, υπάρχουν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για σοβαρά ζητήματα, ιδιαίτερα από την παράταξη των Πολιτών Νέας Ερυθραίας, αλλά και σε ορισμένα άλλα και από την παράταξη της πλειοψηφίας, αλλά και από τις Δυνάμεις Νέας Ερυθραίας. Στη διαδικασία της περαιτέρω συζήτησης θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση με πολίτες μας και με τις παρατάξεις που συμφωνούν στην κατεύθυνση μιας λογικής που θα έχει στόχο πρώτα και κύρια το συμφέρον των πολλών, το δικαίωμα στην πόλη, ενάντια στην απληστία των ιδιωτικών συμφερόντων. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτή μια άλλη προοπτική ανάπτυξης της πόλης μας, που δεν θα χαρίζεται και δεν θα χαϊδεύει τα αυτιά αυτών που τους ενδιαφέρει μόνο το οικοπεδάκι και η αυλή τους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο συντελεστής 0,6 για Καστρί και Πολιτεία ειναι αρκετά υψηλός, ίσως να γινει 0,4 για όλα τα σπίτια και ως 8 μέτρα και ίσως να γίνει έτσι και σε άλλες περιοχες. Πέρα απο αυτά έχει κορεστεί απο εμπορικές επιχειρήσεις η Ν.Ερυθραία τι άλλο να χτιστεί;

    Υ.Γ. κανας ποδηλατοδρομος, πεζόδρομος (πραγματικός και όχι απο αυτούς που είναι στα χαρτιά) ή μέτρα ενάντια στην χρήση αυτοκινήτων θα γινουν ή θα πήξει η Ν.Ε. στο αμάξι και τις 4τροχες κινητές μονάδες παραγωγής καρκίνου (aka SUV + HUMMER κλπ); Αν συνεχίσει έτσι θα κορεστεί για τα καλά σε λίγα χρόνια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.