246-rema.jpgΑναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση και υποβάθμιση των ρεμάτων στα βόρεια προάστια, του Κηφισού αλλά και των παραχειμάρρων του, μεταξύ των οποίων και για το ρέμα Κοντοχρήστου, κατέθεσε η Οικολογική Εξόρμηση Αττικής, κάνοντας λόγο ακόμα και για «δημόσιες υπηρεσίες και λειτουργούς που με την αδιαφορία ή με την ανοχή τους ευνοούν όσους προσβάλλουν το περιβάλλον με αυθαίρετες ενέργειες».
Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννης, απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη για το κλείσιμο και τις αυθαιρεσίες στο ρέμα Κοντοχρήστου στο ύψος της οδό Τατοΐου, με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ της «Ν.Ε.», διατυπώνει την άποψη ότι πρόκειται για ένα «μικρό ρέμα ομβρίων υδάτων», αποφεύγοντας να τοποθετηθεί και για το θέμα των ακάθαρτων, ελλείψει αποχετευτικών αγωγών στη Νέα Ερυθραία, που χύνονται στην κοίτη του, θάμα στο οποίο αναφερόταν επίσης ο κ. Κουβέλης. Για την ιστορία θα πρέπει να επισημανθεί ότι το έργο διευθέτησης του ρέματος Κοντοχρήστου που περιελάμβανε και την κατασκευή κεντρικού αποχετευτικού αγωγού ακαθάρτων, απορρίφθηκε το 2002 από τη διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Αττικής λόγω της κλειστής διατομής του που πρότεινε η μελέτη. Η αρμόδια υπηρεσία μάλιστα έδινε περιβαλλοντικά μαθήματα με επίσημα έγγραφά της στον Δήμο Νέας Ερυθραίας ότι «η διοίκηση έχει τη συνταγματική υποχρέωση για την προστασία των ρεμάτων, διατηρώντας τα στη φυσική τους κατάσταση για τη διασφάλιση της λειτουργίας τους ως οικοσυστήματα, επιτρέποντας μόνο την εκτέλεση των απολύτως αναγκαίων έργων διευθέτησης της κοίτης και των πρανών, αποκλείοντας κάθε αλλοίωση της φυσικής τους κατάστασης με επιχώσεις ή καλύψεις». Σε αντίθεση με τα όσα απαντάει σήμερα ο υφυπουργός – κάνει λόγο για πλάτος 4 μέτρα- η φυσική κοίτη του ρέματος, ιδίως μετά την Τατοΐου, έχει μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ στο μεγαλύτερο μήκος του έχει σκεπαστεί και εξακολουθεί να σκεπάζεται από την αυθαίρετη δόμηση.
Η Οικολογική Εξόρμηση Αττικής κατέθεσε μια πλήρη αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά στις 23 Ιανουαρίου για τις συνεχιζόμενες αυθαιρεσίες στα ρέματα των βορείων προαστίων. Παρόντες ήταν το Δ.Σ. του συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Π. Τσίτουρα, όπως επίσης ο δήμαρχος Αχαρνών Π. Φωτιάδης για συναφή θέματα οριοθέτησης του Κηφισού. Με παρέμβαση του κ. Σανιδά την ίδια ημέρα έγινε συνάντηση και με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλο για την οριοθέτηση του Κηφισού και την ενίσχυση του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού (ΦΔΑΚ). Ακολούθησε την επόμενη ημέρα συνάντηση με το γενικό γραμματέα Ε. Μπαλτά, όπου σε θετικό κλίμα δόθηκαν υποσχέσεις για άμεση χρηματοδότηση του ΦΔΑΚ και για ενέργειες οριοθέτησης του ποταμού.

Με την ανοχή των υπηρεσιών
Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην αναφορά της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής: «Η παράβαση των νόμων και η κακή αντίληψη και συμπεριφορά μερίδας των συμπολιτών μας και των επαγγελματιών που αναπτύσσουν δραστηριότητες κοντά σε ρέματα ή δάση, οδηγούν σε υποβάθμισή τους, με ρύπανση, με αποψιλώσεις, με καταπατήσεις, με αυθαίρετη δόμηση και άλλες παράνομες ενέργειες. Προσφεύγουμε σε εσάς επειδή η δράση των αρμοδίων Αρχών είναι κατώτερη του αναμενομένου παρά το γεγονός ότι η Οικολογική Εξόρμηση Αττικής πραγματοποιεί αυτοψίες με ίδια μέσα και καταγγέλλει αρμοδίως με συγκεκριμένα στοιχεία πολλές αυθαίρετες και παράνομες πράξεις ιδιωτών που επωφελούνται από αυτή την αδράνεια. Είναι λυπηρό να σας αναφέρουμε ότι υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες και λειτουργοί που με την αδιαφορία τους ή με την ανοχή τους ευνοούν όσους προσβάλλουν το περιβάλλον με αυθαίρετες ενέργειες. Για ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις που χρονίζουν χωρίς να υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση από τις αρμόδιες Αρχές, έχουμε απευθυνθεί ήδη προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Π. Πούλιο που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διέταξε τη διεξαγωγή σχετικών προανακρίσεων».
Στη συνέχεια αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις αυθαιρεσιών. Στους τρεις παραχείμαρρους του Κηφισού στο Κρυονέρι Αττικής όπου υπάρχουν προσβολές από μπαζώματα και αυθαίρετα ενώ σε έναν από αυτούς μέρος της κοίτης έχει μετατραπεί σε ασφάλτινο δρόμο προς εξυπηρέτηση των παροχθίων οικοπέδων. Το δυσάρεστο είναι ότι μερικά από τα μπαζώματα έγιναν με ενέργειες της κοινότητας προκειμένου να στηριχθούν πεζόδρομοι που έφθασαν μέχρι την κοίτη τους. Στο ρέμα Φασίδερι έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα ρύπανση από παρακείμενες βιομηχανίες, ενώ στην περιοχή της Άνοιξης η έντονη οικιστική ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση μικρών κλάδων και σε αλλοιώσεις της φυσικής μορφής άλλων, ενώ σημαντική απώλεια για το περιβάλλον είναι επίσης η ανάπτυξη συγκροτημάτων οικοδομών μέσα σε δασικές εκτάσεις που θεωρούνται όρια οικισμού προ του 1923. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόσφατη περίπτωση ανέγερσης βρεφονηπιακού σταθμού από την Κοινότητα Άνοιξης μέσα σε δασώδη περιοχή δίπλα ακριβώς στην κοίτη του ρέματος, όπου κόπηκαν πολλές δεκάδες πεύκα και μπαζώθηκε το πρανές.
Στον Άγιο Στέφανο η έντονη οικιστική δραστηριότητα οδηγεί σε εξαφάνιση δασικών εκτάσεων. Η οικοδόμηση δασικών εκτάσεων γίνεται νομότυπα καθώς η Πολεοδομία εκδίδει άδειες σε μια μεγάλη έκταση 3.000 περίπου στρεμμάτων που έχει χαρακτηριστεί ως οικισμός προϋπάρχων του 1923 με παλαιά απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής. Στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς έχουν διαπιστωθεί πολλές αυθαιρεσίες κατά μήκος των Ζωνών Προστασίας του Κηφισού. Αυθαίρετα κτίσματα στη Νέα Κηφισιά στην οδό Ποταμού, μέσα στη Ζώνη Προστασίας του Κηφισού σε μεγάλη έκταση που είναι δασική και δεν έχει αποχαρακτηριστεί, όπως και ανέγερση εστιατορίου στην οδό Χελιδονούς, στο ρέμα Χελιδονούς μέσα στην Α Ζώνη Προστασίας του Κηφισού. Αναφέρεται επίσης η υπόθεση ρέματος Κοντοχρήστου στην οδό Τατοΐου, όπου ανεγέρθηκε επαγγελματικό κτίριο δίπλα ακριβώς στο ρέμα με εργασίες διευθέτησής του, παρά τις καταγγελίες μας προς την αρμόδια Πολεοδομία Κηφισιάς και άλλες υπηρεσίες.
Στα Μελίσσια στο ρέμα Παλιάγιαννη, μεγάλος κλάδος του προστατευόμενου ρέματος στις πλαγιές της Πεντέλης, το έτος 1998 υποκαταστάθηκε με τσιμεντένιους αγωγούς και μπαζώθηκε κατά ένα μέρος προς διευκόλυνση της οικοπεδοποίησης των παραρεμάτιων εκτάσεων με ενέργειες του Δήμου Μελισσίων. Τέλος, στη Μεταμόρφωση Αττικής αυθαίρετες δραστηριότητες, κατασκευές και εγκαταστάσεις έχουν επανειλημμένα διαπιστωθεί μέσα στη Ζώνη Προστασίας στο ρέμα Πύρνας το οποίο είναι παραχείμαρρος του Κηφισού. Στην αναφορά της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής επισυνάπτονται σχετικοί φάκελοι με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθροΜε ξένα… κόλυβα
Επόμενο άρθροΗ απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ στην ερώτηση Κουβέλη για το ρέμα Κοντοχρήστου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.