• Την ένταξη στο σχέδιο πόλεως για την περιοχή Παλιάγιαννη της Άνω Κηφισιάς με χρήσεις αποκλειστικά κατοικίας προωθεί ο Δήμος Κηφισιάς, «λόγω και της φημολογίας για την έλευση μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ».
  • Η διοίκηση ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την οικοδόμηση της περιοχής, σύμφωνα με τοπικούς φορείς, «χωρίς τον απαραίτητο τελεσίδικο χαρακτηρισμό από την αρμόδια δασική υπηρεσία».    

Δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με τα σχέδια «αξιοποίησης» της ιδιοκτησίας του ΙΚΑ στην Άνω Κηφισιά, ενόψει και της φημολογίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα για την έλευση μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην εκτός σχεδίου περιοχή, επιχειρεί να προλάβει ο Δήμος Κηφισιάς.
Το δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επέκταση των ορίων του εγκεκριμένου Πολεοδομικού Σχεδίου Κηφισιάς, με χρήσεις αποκλειστικά κατοικίας, για έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη  και Μπακογιάννη, στην περιοχή Παλιάγιαννη, αλλά και για περιοχή εκτός σχεδίου στην παλιά οδό Τατοΐου στο κάτω μέρος της Κηφισιάς.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τοπικούς φορείς της Άνω Κηφισιάς, αλλά και δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας (Συνοδινού, Σκορδίλης, Ανδρεαδάκης, Κουρμαδιάς, Κανακάκης, Κοσμά), ο δήμος δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την οικοδόμηση ενός από τους τελευταίους ακάλυπτους χώρους, που συνορεύει με το δάσος Συγγρού, χωρίς να υπάρχει τελεσίδικος χαρακτηρισμός από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Επιπλέον, μεταξύ των ενδιαφερομένων για την αξιοποίηση των οικοπέδων τους, δεν είναι κάποιοι μικροϊδιοκτήτες, αλλά το ΙΚΑ που διαθέτει δεκάδες στρέμματα γης στην περιοχή, όπως και άλλοι μεγαλοϊδιοκτήτες του επιχειρηματικού, ακόμη και του πολιτικού χώρου.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής: Η επέκταση των ορίων του εγκεκριμένου ΓΠΣ συμπεριλαμβάνει δύο περιοχές, με μέσο συντελεστή δομήσεως 0,20 (για την περιοχή Παλιάγιαννη) -τροποποιήθηκε σε 0,10 στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- και 0,50 (για την περιοχή παλιάς οδού Τατοΐου), με χρήση γης και για τις δύο περιοχές αυτές την κατοικία και μόνο. Η πρόταση αυτή κρίνεται ως απολύτως αναγκαία για την προστασία των περιοχών ως και του ευρύτερου περιβάλλοντος αυτών, καθόσον οι χρήσεις γης, οι οποίες εφαρμόζονται στα οικόπεδα των εν λόγω περιοχών σήμερα, αφορούν σε υπεραγορές, εμπορικές αποθήκες, εκπαιδευτήρια – πολιτιστικά κτίρια, νοσοκομεία – κλινικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις, γραφεία και εμπορικά καταστήματα.
Με την πρόταση για την ένταξη των ανωτέρω περιοχών εντός των ορίων του ΓΠΣ Κηφισιάς και με χρήση γης την κατοικία και μόνο, αποκλείεται η ανέγερση κτιρίων με τις ανωτέρω χρήσεις γης, οι οποίες ισχύουν σήμερα και οι οποίες θεωρούνται άκρως δυσμενείς για το περιβάλλον των περιοχών αυτών ως και για το ευρύτερο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Επισημαίνεται ότι στα οικόπεδα των περιοχών αυτών, μετά την ένταξή τους στα όρια του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (έπειτα από τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 998/1979) θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες με χρήση γης την κατοικία και μόνο και με συντελεστή δομήσεως σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επισημαίνει πως «απ’ όλα τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η ένταξη των περιοχών αυτών εντός των ορίων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου μας αποτελεί αδιαμφισβήτητα προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων». Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται άμεση ένταξη στο σχέδιο πόλεως, καθόσον απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο πόλεως απαιτείται τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού της περιοχής ως μη δασικής από την αρμόδια διεύθυνση Δασών του υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 998/1979.
Ωστόσο, οι περιοχές αυτές προτείνεται να ενταχθούν στο ΓΠΣ με σκοπό την μελλοντική ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως, με χρήση κατοικίας και μόνον. Για να καταστεί δυνατή αυτή η προοπτική θα πρέπει να έχει κριθεί οριστικά ο δασικός ή μη δασικός χαρακτήρας τους. Οι δασικοί θύλακες που ενδεχομένως θα προκύψουν από οριστικό χαρακτηρισμό των εκτάσεων αυτών θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως με χρήση κοινοχρήστου πρασίνου-δασική έκταση, απαγορευομένης πάσης άλλης χρήσης.
Τα ανωτέρω έχουν ήδη εφαρμοσθεί στο διάταγμα εντάξεως για την περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντιστάσεως του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να ζητηθεί αναστολή εκδόσεως οικοδομικών αδειών, πλην κατοικίας, στις συγκεκριμένες περιοχές, για το χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα επέκτασης των ορίων του ΓΠΣ Κηφισιάς.

Αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς  


Όπως έγινε κατανοητό κατά τη συνεδρίαση του Σώματος, το γεγονός ότι δεν έχει δομηθεί η συγκεκριμένη περιοχή των 200 στρεμμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται ως «φιλέτο» σήμερα στην ευρύτερη Κηφισιά, έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει κριθεί ο δασικός ή μη δασικός χαρακτήρας της. Εκτός του ΙΚΑ, που είναι ο μεγαλοϊδιοκτήτης στην περιοχή, υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες, κάποιοι εκ των οποίων «σκόνταψαν» στο δασαρχείο κατά το παρελθόν, όταν επιχείρησαν να βγάλουν άδειες οικοδόμησης. Γι’ αυτό και οι επικριτές της λύσης που δρομολογεί ο δήμος για την επέκταση των ορίων του εγκεκριμένου Πολεοδομικού Σχεδίου Κηφισιάς στη συγκεκριμένη περιοχή, υποστηρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η δόμηση ενός από τους τελευταίους ακάλυπτους χώρους στην Κηφισιά.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, άλλωστε, ήταν αρκετοί οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αλλά και της πλειοψηφίας, που αποχώρησαν, χωρίς να δηλώσουν την ψήφο τους, υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό πως πρόκειται για ένα θέμα που «καίει».
Με πρόσφατη επιστολή του προς τον Δήμο Κηφισιάς ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Κηφισιάς «Αναγέννηση» επισημαίνει: «Το Δ.Σ. του συλλόγου ‘‘Αναγέννηση’’ εκφράζει ομόφωνα την αντίθεσή του στην προτεινόμενη επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού στην περιοχή Χ1 του σχεδίου πρότασης προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ευρισκόμενη στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Π. Μπακογιάννη, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, χωρίς την απαραίτητη προηγούμενη γνωμάτευση για τον τελεσίδικο χαρακτηρισμό από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Η ένταξη με τη χρήση ‘‘κατοικία’’ και προτεινόμενου συντελεστή 0,2 θα επιφέρει συσσώρευση 40.000 τ.μ. κτισμάτων που θα επιβαρύνουν υπερβολικά έναν από τους τελευταίους ακάλυπτους χώρους – αεραγωγό του Λεκανοπεδίου και του δάσους Συγγρού».
Ο πρόεδρος του συλλόγου και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σκορδίλης υποστηρίζει για τα σχέδια που δρομολογεί ο Δήμος Κηφισιάς: «Ως σύλλογος της περιοχής, σε συνεργασία και με το σύλλογο των ‘‘Δρυάδων’’ από το 2008 που είχε επιχειρηθεί και πάλι να ενταχθεί αυτή η περιοχή στο ΓΠΣ, μαζί και με κάποιες άλλες, είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας και είχαμε κινητοποιηθεί, ζητώντας την τελεσίδικη απόφαση χαρακτηρισμού από το δασαρχείο για τις εκτάσεις αυτές. Έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται για εκτάσεις κηρυγμένες αναδασωτέες και με χαρακτηρισμούς που δεν επιτρέπουν την πολεοδόμησή τους. Βλέπουμε πίσω απ’ όλα αυτά έναν εκβιασμό που επιχειρείται στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο, κάτω από την πίεση κάποιων αφανών επιχειρηματικών συμφερόντων, που θέλουν να κάνουν είτε νοσοκομεία, είτε σούπερ μάρκετ και άλλες χρήσεις, προκαλώντας τρόμο για την ποιότητα ζωής μας, να ανοίξει στην ουσία  η κερκόπορτα για την αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου μιας τόσο σημαντικής περιοχής που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κτήμα Συγγρού».
Ενώ για τις επόμενες κινήσεις τους, ο κ. Σκορδίλης λέει: «Και σε αυτόν το χώρο και σε άλλα τμήματα που γειτνιάζουν με την περιοχή, έχουμε καταγγείλει παρεμβάσεις που έχουν συμβεί, πολλές φορές και με τη σιωπηρή ανοχή των υπηρεσιών του δήμου, από διάφορους φερόμενους ιδιοκτήτες, είτε να περιφράξουν ιδιοκτησίες είτε να επέμβουν σε αυτές για καθαρισμούς και όλα αυτά είναι ύποπτα χωρίς γνωμάτευση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας. Εμείς κρίνουμε αυτές τις κινήσεις εκ του πονηρού και σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, αλλά και με τις δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου που αντιτάχθηκαν και θέλουν να προστατεύσουν την περιβαλλοντική φυσιογνωμία της περιοχής, θα προχωρήσουμε σε ένδικα μέσα κατά της τελευταίας απόφασης και θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε  την εξέλιξη αυτή».
Αλλά και το έργο της υπόγειας σύνδεσης της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του κτήματος Συγγρού, με το νότιο τμήμα της Χαρ. Τρικούπη στο ύψος του κοιμητηρίου, που διεκδικεί ο Δήμος Κηφισιάς από το ΕΣΠΑ, υποδηλώνει εν μέρει και το ενδιαφέρον της διοίκησης για την οικιστική ανάπτυξη την εν λόγω περιοχής. Μια ανάπτυξη, ωστόσο, που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θα επιφέρει τη λιγότερη δυνατή όχληση «στα μέτρα της Κηφισιάς» και προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενείς εξελίξεις με άλλου είδους οχλούσες εμπορικές χρήσεις, «που βρίσκονται προ των πυλών».

Προηγούμενο άρθροΓραφείο ανέργων στον Δήμο Κηφισιάς
Επόμενο άρθροΤου ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ από το “ΕΘΝΟΣ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.