Το «μύθο» και το κλίμα εκφοβισμού των τοπικών κοινωνιών που καλλιεργούν εδώ και μερικές εβδομάδες οι δημοτικές αρχές της Κηφισιάς και του Αμαρουσίου σχετικά με «την καθημερινή μετακίνηση εκατοντάδων τοξικοεξαρτημένων από το κέντρο της Αθήνας στο ΚΑΤ», λόγω της επικείμενης λειτουργίας μονάδας χορήγησης υποκατάστατων, προσπάθησε να καταρρίψει η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μένη Μαλλιώρη, κατά την ενημερωτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου, την Πέμπτη 23 Ιουνίου.
Παραθέτοντας στοιχεία των αιτούμενων θεραπεία και ένταξη στο πρόγραμμα υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) εξήγησε με απλά λόγια πως η συγκεκριμένη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο ΚΑΤ θα εξυπηρετήσει, κυρίως, τους τοξικοεξαρτημένους των παραπάνω δήμων.
Σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ: Σε πρόγραμμα υποκατάστασης έχουν ήδη ενταχθεί 47 άτομα από το Μαρούσι, 29 από την Κηφισιά, 4 από τη Νέα Ερυθραία, 4 από την Εκάλη και 9 από την Πεύκη, σύνολο, δηλαδή, 93 άτομα. Ενώ σε λίστα αναμονής παραμένουν άλλα 38 άτομα από το Μαρούσι, 27 από την Κηφισιά, 6 από τη Νέα Ερυθραία, 2 από την Εκάλη και 9 από την Πεύκη, σύνολο, δηλαδή, 82 άτομα.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται πως το κοινωνικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης αφορά και στις παραπάνω περιοχές, όπου οι δημοτικές αρχές σε συνεργασία με τοπικούς φορείς εννοούν να το κρύβουν «κάτω από το χαλί»,  σηκώνοντας πανό διαμαρτυρίας υπό το φόβο της «υποβάθμισης» των προαστίων τους.
Αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων, όπως δείχνουν οι αιτήσεις μέχρι σήμερα για ένταξη στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, 115 προέρχονται από τη Νέα Ιωνία, 90 από το Χαλάνδρι, 87 από την Αγία Παρασκευή, 86 από τη Νέα Φιλαδέλφεια, 72 από το Νέο Ηράκλειο, 64 από τη Μεταμόρφωση, 38 από το Ψυχικό, 26 από τα Μελίσσια, 23 από τα Βριλήσσια, 15 από τη Λυκόβρυση, 13 από τη Φιλοθέη, 12 από την Πεντέλη, 12 από τη Νέα Χαλκηδόνα και 5 από τη Δροσιά. Τα παραπάνω σαφώς καταδεικνύουν πως δεν πρόκειται για πρόβλημα που αφορά μόνο το κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά ότι περισσότερο «φορτώνεται» εκεί. Εξάλλου, σε λίστα αναμονής στην Αττική βρίσκονται συνολικά 3.721 άτομα σήμερα. «Με το ρυθμό που παρατηρούμε να αυξάνουν οι φωνές όσων ??δαιμονοποιούν?? τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ, κινδυνεύουμε να αυξήσουμε τη λίστα κατά 1.200 άτομα, όσα δηλαδή εξυπηρετούνται από τις μονάδες τους ΟΚΑΝΑ στο κέντρο. Ως δημόσιοι φορείς υγείας, που απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων για ένταξη σε θεραπεία χρηστών», αναφέρει η κ. Μαλλιώρη, καταγράφοντας τη θέση του ΟΚΑΝΑ.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου ΚΑΤ για το συγκεκριμένο θέμα, την οποία προκάλεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΑΤ, είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Βάρσος, από το συνδυασμό «Πόλη Φως» η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Μουστάκη, αλλά και οι δήμαρχοι Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Λυκόβρυσης ? Πεύκης Δημήτρης Φωκιανός.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, διαφάνηκε η πλήρης αντίθεση και η αμετακίνητη στάση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα σχέδια του ΟΚΑΝΑ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΚΑΤ από την πλευρά τους δεν διατύπωσαν ενιαία θέση, παρά ακολούθησαν περισσότερο τη γραμμή του συνδικαλιστικού φορέα στον οποίο ανήκουν.
Τέλος, η πρόεδρος το ΟΚΑΝΑ τάχθηκε υπέρ των μικρών και ελεγχόμενων μονάδων υποκατάστασης (έκανε λόγο για περίπου 150 άτομα στη μονάδα του ΚΑΤ), οι οποίες, όπως είπε, θα λειτουργήσουν αυτόνομα με εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ (γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, βοηθητικό προσωπικό, ασφάλεια) και όχι με προσωπικό των νοσοκομείων, ενώ παραδέχθηκε πως δεν υπήρξε προηγουμένως διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς η έγκριση για χρηματοδότηση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ ήρθε μόλις τις τελευταίες μέρες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Not in Back Yard…οπως λενε και στην Αμερικη…δικα μας παιδια αλλα μακρι απο την αυλη μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.