Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς αλλάζει στέγη. Η λύση για τη μεταστέγασή της από το κτήριο του «Ερυθρού Σταυρού», επί των οδών Γεωργαντά και Κασσαβέτη, στην αναπαλαιωμένη βίλα Κουτούπη, στην Κάτω Κηφισιά, δρομολογείται άμεσα.

Η εξέλιξη έγινε με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Κώστα Τζαβάρα.

Ο κ. Τζαβάρας, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο Κηφισιάς με τον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη και την αντιδήμαρχο Νίνα Βλάχου, δεσμεύθηκε να «τρέξει» το θέμα, καθώς ο «Ερυθρός Σταυρός», στον οποίον ανήκει το κτήριο της οδού Γεωργαντά, έχει στείλει «τελεσίγραφο» στον Δήμο ότι το χρειάζεται για άλλη χρήση.

Η πλήρως ανασκευασμένη βίλα Κουτούπη στην Κάτω Κηφισιά προοριζόταν να γίνει το «νέο σπίτι» της Αρχαιολογικής Συλλογής Κηφισιάς, ήδη, από το φθινόπωρο του 2010. Ωστόσο, κάποια θέματα βοηθητικών υποδομών που έθετε η αρμόδια Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθυστέρησε σημαντικά τη μεταστέγαση.

«Ο κ. Τζαβάρας έδωσε εντολή να επισπευσθεί το θέμα και να ξεπεραστεί το κόλλημα που υπήρχε. Η Αρχαιολογική Συλλογή, η οποία ανήκει στην Κηφισιά, αλλά ουσιαστικά τη διαχειρίζεται η Β’ ΕΠΚΑ, ως αρμόδιος φορέας του υπουργείου Πολιτισμού, μπορεί να μεταφερθεί άμεσα στο πανέμορφο κτίριο της βίλας Κουτούπη, το οποίο είναι έτοιμο εδώ και δυο χρόνια», ανέφερε η αντιδήμαρχος Νίνα Βλάχου, η οποία ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς την περίοδο 2008-2010 είχε χειριστεί το θέμα.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς μέχρι σήμερα φιλοξενείται στους χώρους του  πέτρινου κτηρίου του 1930, στη συμβολή των οδών Γεωργαντά και Κασσαβέτη, το οποίο σήμερα ανήκει στον «Ερυθρό Σταυρό». Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2004. Νοικιάστηκε από τον Δήμο Κηφισιάς το 2000 και παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία έκθεσης αρχαιοτήτων.

Τι περιλαμβάνεται στα εκθέματα

Τα ευρήματα που φιλοξενεί ανακαλύφθηκαν τόσο σε ιδιωτικά οικόπεδα της Κηφισιάς, όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών σε δημόσια έργα στα Βόρεια Προάστια και συγκεκριμένα από την Άνοιξη έως το Νέο Ψυχικό και από τη Λυκόβρυση έως την Πεντέλη.

Ανάμεσα στα πλούσια κινητά ευρήματα της Συλλογής ξεχωρίζουν και εκείνα από άλλους αρχαίους Δήμους, όπως το Μαρούσι (ανασκαφές Αττικής Οδού), καθώς και από την κοίτη του Ρέματος Παναγίτσας, στην Παλλήνη.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται πολλά μαρμάρινα ευρήματα, γνωστά ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα και κατά το μεγαλύτερο μέρος ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του Δ. Σκιλάρντι, της περιόδου 1999-2004.

Στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αυτής της ζώνης συγκαταλέγονται ο ταφικός θάλαμος της οικογένειας του Ηρώδη Αττικού στην Κηφισιά (2ος αιώνας μ.Χ.), τα αρχαία λατομεία Πεντέλης, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, η τοξοστοιχία του Αδριάνειου στη Νέα Ιωνία και στην οδό Καποδιστρίου, το Ρωμαϊκό Βαλανείο στο ΟΑΚΑ, το ρωμαϊκό ταφικό μνημείο της Παναγίας Μαρμαριώτισσας στο Χαλάνδρι και το ιερό του Ομβρίου Διός στα Τουρκοβούνια.

Τα οφέλη της μεταστέγασης

Το νέο Μουσείο στη βίλα Κουτούπη έχει τη δυνατότητα εκθεσιακού χώρου 400 τ.μ., αντί των 90 τ.μ. που καταλαμβάνει σήμερα στο παλαιό λιθόκτιστο κτήριο των οδών Γεωργαντά και Κασσαβέτη, ενώ επιπλέον θα υπάρχει και αποθηκευτικός χώρος, ώστε να προστατευθούν όλα τα εκθέματα, αλλά και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ο Δήμος Κηφισιάς, με απόφασή του στις 14/4/2010, παραχώρησε για τα επόμενα 99 χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού την όλη λειτουργία του νέου Μουσείου. Ταυτόχρονα ανέλαβε όλα τα έξοδα για την ανασκευή της βίλας Κουτούπη και την εν γένει λειτουργία του νέου χώρου φιλοξενίας της Αρχαιολογικής Συλλογής Κηφισιάς.

Πηγή: amarysia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.