Με αφορμή την έγκριση από την δημοτική αρχή της μελέτης στα πλαίσια του προγράμματος Habitat Agenda που προβλέπει την χρησιμοποίηση της μεθόδου των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για μια σειρά λειτουργίες και χώρους (ελεγχόμενη στάθμευση, κολυμβητήριο, δημαρχείο, δημοτικοί χώροι) θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής :
Η μέθοδος των ΣΔΙΤ
Αλλοιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα χώρων και υπηρεσιών και ακυρώνει στην πράξη τις όποιες δυνατότητες έχουν οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες να εφαρμόσουν κοινωνικά κριτήρια στη λειτουργία και αξιοποίησή τους.
Δεσμεύει για 10ετίες τεράστια ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), υποθηκεύοντας τις δυνατότητες δημοκρατικού κοινωνικού προγραμματισμού ακόμα και από τις επόμενες γενιές.
Τα περί «ταχύτητας των έργων» είναι μύθος διότι οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων, εύρεσης συμβούλων κλπ των ΣΔΙΤ είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.(π.χ. στη Θεσ/νίκη που αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης και οι σχετικές μελέτες είναι έτοιμες από το 2005, τα σχολεία αποκλείεται να παραδοθούν πριν το 2012 !)
Τα περί «οικονομίας» είναι ακόμα μεγαλύτερος μύθος, διότι στο κόστος των έργων προστίθενται υπέρογκα ποσά για συμβούλους, νομική στήριξη και τραπεζικά υπερκέρδη (πάντα περιλαμβάνεται τράπεζα στο εταιρικό σχήμα του έργου και είναι γνωστή η ληστρική συμπεριφορά των τραπεζών). Επιπλέον σύμφωνα με την μέχρι σήμερα εμπειρία οι υπερβάσεις των προϋπολογισμών των έργων με ΣΔΙΤ κυμαίνονται από 9 229 % !
Τα περί «υγιούς ανταγωνισμού» είναι αστεία διότι οι προκηρύξεις των ΣΔΙΤ είναι συνήθως φωτογραφικές και σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν μόνον ελάχιστοι πανίσχυροι όμιλοι συμφερόντων.
Τα περί «καταπολέμησης της διαφθοράς» είναι φαιδρά, διότι αφενός οι διαδικασίες των ΣΔΙΤ είναι τόσο πολύπλοκες που ο κοινωνικός έλεγχος είναι αδύνατος, αφετέρου οι ίδιες οι συμφωνίες εμπεριέχουν πλήθος αδιαφανείς όρους στο όνομα της «εμπορικής εμπιστευτικότητας».
Τα περί «αξιοπιστίας» είναι αστήρικτα διότι σε κάθε περίπτωση πτώχευσης ή αδυναμίας του ιδιώτη, εγγυητής είναι το κράτος.
Οι ΣΔΙΤ συγκαλύπτουν την κατεδάφιση των τελευταίων υπολειμμάτων κράτους πρόνοιας.
Συνδυαζόμενες με τον οικονομικό στραγγαλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, την μετατρέπουν σε επαίτη των ιδιωτών και επικυρώνουν την μακροπρόθεσμη αχρήστευση βασικών εργαλείων κοινωνικής πολιτικής όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τέλος θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι στην επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου στο δάσος της Καστρίτσας, όπως προτείνεται στην σχετική μελέτη της Habitat Agenda, διότι έτσι θα καταστραφεί ένας ακόμα πολύτιμος πνεύμονας περιαστικού πρασίνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.