Προβλήματα και στα συνεισπραττόμενα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, λόγω του χαρατσιού για τα ακίνητα

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί νομοθετική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ζητούν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).
Η πλειοψηφία των δημάρχων στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε με τους προέδρους και τα μέλη των εκτελεστικών επιτροπών των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, αναγνώρισε το πρόβλημα για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, τάχθηκε, όμως, κατά του κινήματος «δεν πληρώνω» και ενεργειών επανασύνδεσης του ρεύματος. Το θέμα για τους δημάρχους συνδέεται και με τα εισπραττόμενα από τη ΔΕΗ δημοτικά τέλη, καθώς η καθυστέρηση ή μη εξόφληση των λογαριασμών, λόγω του χαρατσιού για τα ακίνητα, δημιουργεί προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία των δήμων.
O πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης τόνισε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν θεσμικό ρόλο και ότι δεν μπορούν να ταυτιστούν με το κίνημα του «δεν πληρώνω», ενώ έθεσε εμμέσως και ζήτημα επέκτασης του κινήματος αυτού στα δημοτικά τέλη, εάν εφαρμοστεί στο ειδικό τέλος ακινήτων. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε κερκόπορτες», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά των δημάρχων, κάποιοι έθεσαν θέμα νομικής συμπαράστασης στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν και άλλοι ζήτησαν πιο δυναμικές παρεμβάσεις και επανασύνδεση του ρεύματος από ηλεκτρολόγους των δήμων, όταν πολίτες αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν.
Η ΚΕΔΕ θα προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος να διευρυνθεί η «απαλλαγή» από το τέλος ακινήτων και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, που θα αποδειχθεί ότι πράγματι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να ακυρωθεί η υποχρέωση καταβολής του αντιτίμου από όσους δικαιούχους καλούνται να πληρώσουν, για να τους επιστραφεί αργότερα μέσω ΔΟΥ.
Η ΠΕΔΑ από την πλευρά της, καλεί με ψήφισμά της το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη ΔΕΗ να αναζητήσει «πρακτικούς τρόπους ώστε να μην εξαντληθεί η αυστηρότητα του νόμου απέναντι στους αποδεδειγμένα αδυνατούντες να πληρώσουν συμπολίτες μας και να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε συμπολίτες μας που για αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας και με δική τους ευθύνη δεν κατέβαλαν το τέλος ακινήτων».
Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΚΕΔΕ, τονίζει πως «η άρνηση πληρωμής φόρων δεν αποτελεί αποδεκτή πρακτική μέσα σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία», δηλώνει, ωστόσο, ότι διαφωνεί πλήρως με τη λογική της επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, θεωρώαντας ότι το ρεύμα ή το νερό είναι παροχές που δεν μπορούν να συσχετίζονται με την καταβολή ή όχι φόρων εισοδήματος ή περιουσίας. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τα δικά της μητρώα απόρων κ.λπ., μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την απαιτούμενη κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας, που όμως δεν πρέπει να αποτελέσει την κερκόπορτα για να αποφύγουν την δίκαιη συμμετοχή τους στα φορολογικά βάρη οι έχοντες και κατέχοντες», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΔΑ.

Αιτήσεις για μειωμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, έως και τις 15 Δεκεμβρίου μπορούν οι δικαιούχοι του μειωμένου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (άνεργοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, άτομα με χαμηλό εισόδημα) ρεύματος να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγησή του από την 1η Ιανουαρίου και για όλο το 2012.Όσοι υποβάλουν αιτήσεις αργότερα, θα ενταχθούν μεν (εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις), αλλά αργότερα μέσα στο 2012, από την ημέρα που θα ελεγχθούν τα δικαιολογητικά τους. Επίσης, όσοι λαμβάνουν ήδη το ΚΟΤ δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέες αιτήσεις για το 2012, εκτός αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν είναι πλέον δικαιούχοι.
Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτη, οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΚΟΤ, κάθε ημερολογιακό έτος υποβάλλονται από 1/10 έως 15/12 του προηγούμενου έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.