ΟΛΗ Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ PDF (κλικ εδώ)

Ξεκινήσαμε το 2009 με το «μέγα θέμα» των ποδηλατοδρόμων, αν και κανείς δεν πίστευε τότε ότι θα εξελισσόταν το έργο τόσο γρήγορα με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του δικτύου ένα χρόνο αργότερα. Εξού και η ετεροχρονισμένη διαβούλευση με την ευθύνη όλων των ενδιαφερομένων πλευρών. Οι μαθητές, ωστόσο, ποδηλατόδρομους μέχρι τα σχολεία τους δεν είδαν ακόμα. Αντί αυτού, απειλούνται με εισαγγελείς, εφόσον προχωρήσουν σε καταλήψεις των σχολείων στο εξής, ενώ οι γονείς παίρνουν πλέον «την κατάσταση στα χέρια τους». Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά και εκτός δημοτικών εκλογών, «Καποδίστρια 2» και συνενώσεων των δήμων που κυριαρχούν στην τοπική πολιτική ατζέντα, σε επίπεδο φημών, φυσικά, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται το νέο έτος, η Νέα Ερυθραία εμπιστεύτηκε Γιώργο Παπανδρέου για πρωθυπουργό και Αντώνη Σαμαρά για πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να δούμε, λοιπόν, τι θα μας ξημερώσει το «σωτήριο 2010»; Θα εξακολουθεί να υπάρχει Δήμος Νέας Ερυθραίας και τοπική ανασκόπηση των γεγονότων για τη χρονιά που φεύγει;

Ιανουάριος

* «Πολιτική απόφαση της Πανερυθραϊκής Ενότητας είναι η δημοτική επιχείρηση να γίνει Κτηματική Α.Ε.», εισηγείται η διοίκηση στο δημοτικό συμβούλιο όπου λαμβάνεται κατά πλειοψηφία απόφαση για την προσαρμογή της ΔΕΑΝΕ στις διατάξεις του νέου νόμου.

* Παγωμένη η αγορά λόγω οικονομικού «ψύχους» κατά την εορταστική περίοδο και τα σημάδια της οικονομική κρίσης γίνονται ολοένα και πιο έντονα με τον τζίρο στα καταστήματα να έχει μειωθεί κατά 25% έως και 30%, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Νέας Ερυθραίας.

* Δημοτικός ανασχηματισμός «με μέτρο». Αναβαθμισμένες αρμοδιότητες για τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Καραφωτίου, ο οποίος αναλαμβάνει επιπλέον τον τομέα των Διοικητικών Υπηρεσιών, αλλά και χρέη προέδρου της Δημαρχιακής Επιτροπής. Ο Μιχάλης Καυγαλάκης αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και ο Τάκης Ανδρεαδάκης αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Μονοπαραταξιακό το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου για τα δυο επόμενα έτη, με τον Φώτη Δημάκη να  παραμένει πρόεδρος, αν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης απέσυραν την ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

* Χωρίς δραματικές αλλαγές εκλέγονται τα νέα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων του δήμου και της ΔΕΑΝΕ με θητεία για τα δυο επόμενα έτη. Η μόνη αλλαγή σε επίπεδο προέδρων ήταν στον Αθλητικό Οργανισμό, όπου εκλέγεται ο πρόεδρος της Πανερυθραϊκής Ενότητας, Κώστας Λάσκαρης.

* «Προεκλογικό άρωμα» με ρεκόρ αιτούμενων προσλήψεων στον δήμο σε καθεστώς ελαστικών μορφών απασχόλησης.

* Κρατάει χρόνια η «κολόνια» της προσθήκης των αιθουσών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αναρτά πανό στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με αίτημα «να δοθεί, επιτέλους, λύση».

* Ένοπλη ληστεία σε περίπτερο στο Καστρί το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου, σε απόσταση αναπνοής από την πολυπρόσωπη φρουρά υψηλά ιστάμενων προσώπων.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας έχει χάσει σήμερα την αξία της. Η δήμαρχος είναι μοναδική και μόνη».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ, επικεφαλής των «Δυνάμεων» από συνέντευξή της στη «Ν.Ε.».

Φεβρουάριος

* Και το όνομα αυτών «Ενωτική Κίνηση Πολιτών» με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Τσαγκάρη. Την πολιτική συνεργασία τους και την κάθοδό τους στις επόμενες δημοτικές εκλογές ανακοινώνουν οι «Πολίτες Νέας Ερυθραίας» και η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Ερυθραιωτών» σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου.

* Λήγει η περίοδος διαβούλευσης για το ΓΠΣ με το δημοτικό συμβούλιο να εξετάζει τις τελευταίες ενστάσεις ιδιοκτητών. «Στροφή» από τη διοίκηση του δήμου που προτείνει τελικά χρήσεις γενικής κατοικίας για το ακίνητο Βωβού στο Μορτερό. Σε διαπραγματεύσεις με το ΙΚΑ για το δάσος Ζαφειρίου.

* Νέο δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών λαμβάνει ο Δήμος Νέας Ερυθραίας.

* Ξεκινάει το «σίριαλ» των ποδηλατοδρόμων στη Νέα Ερυθραία με τον δήμο να προχωράει στη δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος του δικτύου, αφού η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή του υπουργείου Μεταφορών ενέκρινε την ένταξή του σε πρόγραμμα που προέρχεται από το Γ? ΚΠΣ με προϋπολογισμό 1,52 εκατ. ευρώ.

* Νέο έγγραφο που αποκαλύπτει η «Ν.Ε.» επιτείνει τις ανησυχίες για τη μετεγκατάσταση των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. στο αεροδρόμιο Τατοΐου, για το οποίο ήδη δρομολογείται η 24ωρη λειτουργία του.

* Η ειρήνη Σιόντη, επί σειρά ετών διευθύντρια του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Ερυθραίας, ο σύζυγός της Σπύρος Παπικινός και η αδελφή της Ελένη, βρίσκουν τραγικό θάνατο σε τροχαίο την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στην «καρμανιόλα» που ονομάζεται εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος του Κιάτου.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Όποιες συναλλαγές ή συμφωνίες κάνουμε, τις κάνουμε πάνω στο τραπέζι. Οι άλλες που είναι κάτω από το τραπέζι είναι ύποπτες και ο νοών νοείτο».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ, επικεφαλής της «Ενωτικής Κίνησης Πολιτών», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση της πολιτικής συνεργασίας «Πολιτών»- «ΡΕΚΕ», απαντώντας στη δήμαρχο για τα όσα επικαλέστηκε σε συνέντευξή της στη «Ν.Ε.» ότι «ψάχνουν πολιτική στέγη».

Μάρτιος

* Περίοικοι ενίστανται και για τα σχολεία! Ο δήμος φοβάται αντιδράσεις και δεν δίνει αυξημένο συντελεστή δόμησης για ειδικά κτίρια εκπαίδευσης στο Μορτερό (2ο Γυμνάσιο, 4ο Δημοτικό).

* Σταθμούς διοδίων ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε 12 σημεία της εθνικής οδού, αρχής γενομένης από τους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου, ενώ οι δήμοι και οι κάτοικοι της βόρειας Αττικής απαντούν με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

* Το προσφυγικό σπίτι της οδού Φλέμινγκ, όπου στεγάστηκε για 10 ολόκληρα χρόνια η Παιδική Βιβλιοθήκη, κατεδαφίζεται και αναζητείται νέα στέγη, χωρίς ωστόσο ο δήμος μέχρι σήμερα να έχει δώσει λύση.

* Μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Ν.Ε.» για την επιχειρούμενη αναβάθμιση του αεροδρομίου Τατοΐου, 7 δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής ανάβουν «κόκκινο φως», αποφασίζοντας κοινή δράση για την αποτροπή των σχεδίων.

* Τη συνδρομή του για να πέσει το ύποπτο τρίγωνο κεραιών κινητής τηλεφωνίας γύρω από το Γυμνάσιο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο, εκδηλώνει ο δραστήριος σύλλογος «Κηφισιά SOS σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων.

* Δεύτερο περιστατικό ένοπλης ληστείας μέσα σε δυο μήνες, αυτή τη φορά σε κατάστημα ψιλικών απέναντι από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, αναστατώνει την τοπική κοινωνία της Νέας Ερυθραίας.

* Λογοτεχνική βραδιά με τον Κώστα Μουρσελά από το Πνευματικό Κέντρο στις 30 Μαρτίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «γνωρίστε τους συγγραφείς και τους ποιητές μας».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Καμία αλλαγή χρήσης γης που να επιβαρύνει το περιβάλλον, πλην της οδού Χαριλάου Τρικούπη στην ουσία δεν πρέπει να γίνει».

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΜΒΑΚΗ, δήμαρχος Νέας Ερυθραίας, σε δηλώσεις της στο δημοτικό συμβούλιο για την αναθεώρηση του ΓΠΣ και για το ακίνητο Βωβού στο Μορτερό, αν και τελικά η πρόταση του δήμου που έφυγε για επεξεργασία προς τα ανώτερα κλιμάκια της Πολιτείας, ήταν διαφορετική.

Απρίλιος

* Δεύτερο όχι σε Carrefour στη Νέα Ερυθραία. Κάθετα αντίθετοι δημοτικό συμβούλιο και Εμπορικός Σύλλογος στα σχέδια της εταιρείας να αναπτύξει εμπορικό κέντρο 10.000 τ.μ., αυτή τη φορά στην περιοχή της γέφυρας Βαρυμπόμπης και μέσα στη ζώνη προστασίας του Κηφισού, τον οποίον αναφέρουν ως «ποταμάκι».

* «Τσιμέντο να γίνει» αποφασίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για το μέλλον του Λεκανοπεδίου. Το ρυθμιστικό σχέδιο για την Αττική προβλέπει νέες εντάξεις 250.000 στρεμμάτων με επιθετική οικοδόμηση και στη βόρεια Αττική.

* Διάρρηξη στον δήμο με στόχο τις άδειες παραμονής αλλοδαπών κατά το εορταστικό τριήμερο του Πάσχα. Στο στόχαστρο των κυκλωμάτων πολλοί δήμοι της Αττικής.

* Ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «γιοφύρι της Άρτας» για τον Δήμο Νέας Ερυθραίας ξεκινάει έπειτα από πολλές πλημμύρες, συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των κατοίκων και πολύχρονη γραφειοκρατική διαδικασία. Τα συνεργεία πιάνουν δουλειά για το αντιπλημμυρικό Ανδρούτσου-Αγίας Μαύρας, που δημοπρατήθηκε από τη Νομαρχία Αθηνών.

* Κατά τη διάρκεια εκδρομής του ΚΑΠΗ Νέας Ερυθραίας στη Χαλκιδική κι έπειτα από προσαγωγή της στο νοσοκομείο Λαμίας, χάνει από έμφραγμα τη μάχη για τη ζωή το μέλος του, Μαρίτσα Γούναρη, ενώ η πρόεδρος του ΚΑΠΗ Έφη Κούτση επικρίνεται έντονα για την απόφασή της να συνεχιστεί κανονικά η εκδρομή.

* Το αδιαχώρητο επικρατεί στις ανοιξιάτικες παραστάσεις του Λαϊκού Θεάτρου. Ανεβάζουν το έργο του Παναγιώτη Καρακούλη «Βιτρίνα Νυφικών» σε σκηνοθεσία Νίκου Μπουσδούκου.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Οι προεκλογικές σπατάλες αποδεικνύονται μπούμερανγκ για τον δήμο».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ, αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας, από συνέντευξή του στη «Ν.Ε.», στον τρίτο χρόνο της θητείας του στον δήμο.

Μάιος

* Δυο βραβεία στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής απέσπασαν μαθητές του Λυκείου Νέας Ερυθραίας, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής, που διοργανώθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 2 Μαΐου.

* Πρωταθλητές Ανατολικής Αττικής αναδεικνύονται οι παμπαίδες του Πανερυθραϊκού στο βόλεϊ.

* Συγκοινωνιακό κόμβο σχεδιάζει η ΗΣΑΠ Α.Ε. στον Κηφισό, στο 20ο χλμ. της εθνικής οδού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν.Ε.», που δεν διαψεύδονται, στο πλαίσιο επέκτασης της γραμμής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου προς τα βόρεια.

* Ένοπλη ληστεία την Τετάρτη 6 Μαΐου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Νέας Ερυθραίας. Ο δράστης, απειλώντας με όπλο προσωπικό και πελάτες, διέφυγε με άγνωστο χρηματικό ποσό.

* «Η Πολεοδομία από τις 12/5/2009 δεν θα ανανεώνει άδεις λειτουργίας της αρμοδιότητάς της, ενώ ο δήμος δεν θα ανανεώνει άδειες λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος», ανακοινώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στο δημοτικό συμβούλιο, λόγω της εφαρμογής του Π.Δ. 2001, που προβλέπει χρήσεις αμιγούς κατοικίας στο βασικό οδικό δίκτυο και απομάκρυνση των εμπορικών χρήσεων εντός οκταετίας.

* Λογοτεχνική εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου για το συγγραφέα και συμπολίτη μας Απόστολο Δόμβρο στις 18 Μαΐου, με αφορμή την ανανεωμένη επανέκδοση του βιβλίου του «Τα Ερυθραιώτικα».

* Παραίτηση «βόμβα» του αντιδημάρχου και άλλοτε στενού συνεργάτη της δημάρχου, Δημήτρη Μωράκη, ο οποίος κάνει λόγο για «δημοκρατικό μονόλογο» της δημάρχου.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ερυθραίας αρνείται οποιαδήποτε περιβαλλοντική μελέτη, η οποία δεν έχει εκπονηθεί από το δήμο, για το λόγο ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρειών».

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ερυθραίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της Cosmote, σε απόσταση αναπνοής από σχολεία.

Ιούνιος

* Ανοικτό ή κλειστό; Ιδού η απορία. Μεσοβέζικη λύση για τη διαμόρφωση του ανοικτού δημοτικού θεάτρου προκρίνει η διοίκηση του δήμου, βάσει αρχιτεκτονικής μελέτης, ενώ οι περίοικοι ξεκινούν να μαζεύουν υπογραφές διαμαρτυρίας.

* Για άλλη μια φορά, χαμηλή η προσέλευση από τους εθελοντές στην αιμοδοσία που διοργάνωσε το Δρυμπέτειο, αν και οι ετήσιες ανάγκες της Νέας Ερυθραίας των κατοίκων που απευθύνονται στη δημοτική τράπεζα αίματος σε μια ώρα ανάγκης, είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

* Πρώτο «κόμμα» η αποχή στις Ευρωεκλογές του 2009 που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Ιουνίου. Στα 20 εκλογικά τμήματα της Νέας Ερυθραίας καταγράφεται αποχή «ρεκόρ» 45,52%, ενώ όσοι ψήφισαν, αναδεικνύουν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 39,01%.

* «Υπερωρίες – μαϊμού» στον δήμο καταγγέλλουν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, κάνοντας λόγο για «κλίκα», αδιαφάνεια και επιλεκτική αντιμετώπιση εργαζομένων.

* Αποχώρηση Μανωλόπουλου από το μπάσκετ του Πανερυθραϊκού, ο οποίος δηλώνει ότι θα συνεχίσει να είναι κοντά στην ομάδα.

* Αγωνία τέλος για τους 95 υποψήφιους του Λυκείου Νέας Ερυθραίας που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, με ποσοστό 36% να γράφει κάτω από τη βάση, αλλά και με 59 εκ των υποψηφίων να εξασφαλίζουν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Η λύση μάς καλύπτει για να δουλεύουμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Απ? τα ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΛΗΣ, πρόεδρος του Λαϊκού Θεάτρου, από την παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο για τα σχέδια αναβάθμισης του δημοτικού θεάτρου που παρουσίασε η διοίκηση του δήμου.

Ιούλιος-Αύγουστος

* Τελευταίο τσιγάρο; «Ναι μεν, αλλά?», απαντούν οι Ερυθραιώτες σε ρεπορτάζ της «Ν.Ε.», τις πρώτες ώρες εφαρμογής του νέου αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας, την Τετάρτη 1η Ιουλίου.

* Απολογισμός πεπραγμένων από τη δήμαρχο Βασιλική Ταμβάκη, την Τετάρτη 1η Ιουλίου στο αμφιθέατρο της ATEBank στο Καστρί. Αμελητέα η συμμετοχή των δημοτών.

* Οι πρώτες αντιδράσεις για τις αναπλάσεις στο κέντρο εκδηλώνονται με την έναρξη των έργων. Τα σχέδια του δήμου δοκιμάζονται κάτω από τις πιέσεις των καταστηματαρχών και του Εμπορικού Συλλόγου κατά των ποδηλατοδρόμων και των πεζοδρομήσεων.

* Ημερίδα του Δήμου Νέας Ερυθραίας στις 6 Ιουλίου για την πράσινη ενέργεια και το περιβάλλον με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

* Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του ΑΒ Βασιλόπουλος στον παράδρομο της εθνικής οδού λόγω σωρείας πολεοδομικών, υγειονομικών παραβάσεων και έλλειψης πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

* Την τρίτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατακτά για δεύτερη συνεχή χρονιά η ομάδα παμπαίδων του Πανερυθραϊκού στο βόλεϊ.

* Πρωταθλητής Ελλάδος για δεύτερη χρονιά στην κατηγορία εφήβων στο Beach Volley ο Ερυθραιώτης Κώστας Κοτσαμπάσης, μαζί με τον Αντώνη Κισκήρα.

* Βιβλικές σκηνές πλημμύρας στο Μορτερό καλοκαιριάτικα, κατά τη διάρκεια δυνατή νεροποντής. Δοκιμάζονται για μια ακόμη φορά οι αντοχές των κατοίκων, του δήμου, αλλά και του εργολάβου του αντιπλημμυρικού έργου Ανδρούτσου, ο οποίος υπέστη ζημιές σε μηχανήματα.

* Ελεγχόμενη στάθμευση; «Και από Αύγουστο χειμώνα», λέει το δημοτικό συμβούλιο και η διοίκηση ξεσκονίζει τα χαρτιά της για ένα θέμα που «σέρνεται» από το 2007. Σε καλοκαιρινή συνεδρίαση αποφασίζονται συμπληρωματικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Αιτία του ντόπινγκ είναι τα χρήματα από τους χορηγούς, η δόξα και η φήμη, η κοινωνική καταξίωση και για την Ελλάδα μια θέση στο Δημόσιο».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, από συνέντευξή του στη «Ν.Ε.».

Σεπτέμβριος

* Μετά τη συνάντηση με τους ποδηλάτες βορείων προαστίων, οι οποίοι δηλώνουν τη στήριξή του στα σχέδια του δήμου, η διοίκηση έχει δεύτερο «κρας τεστ» με τον Εμπορικό Σύλλογο Νέας Ερυθραίας, που διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για του ποδηλατόδρομους στις 4 Σεπτεμβρίου, έξω από το δημαρχείο.

* Σε νέα συνάντησή τους, διοίκηση και Εμπορικός Σύλλογος δεσμεύονται για σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και θέσεις που αναμένεται να δοθούν αποκλειστικά σε επαγγελματίες και εργαζόμενους.

* Βιοκλιματικοί δρόμοι οι Αθηνάς και Βάρναλη, στους πρόποδες της Πεντέλης, καθώς εντάσσονται σε πιλοτικό πρόγραμμα της Νομαρχίας Αθηνών με προϋπολογισμό 2,48 εκατ. ευρώ.

* Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Η Αττική γη υποδέχεται του πρόσφυγες του ?22», φιλοξενείται από τις 6 Σεπτεμβρίου και για δυο εβδομάδες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας.

* Με δυο διαλέξεις του στις 7 και 9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις «Αλλοτινές Πατρίδες», ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας μας ξεναγεί στους μικρασιατικούς τόπους καταγωγής των Ερυθραιωτών.

* Αργυρό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα για τη γυναικεία ομάδα ποδηλασίας του Πανερυθραϊκού.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Αν δεν υπάρχει ένα μικρό σύνολο από τον παλιό οικισμό, φοβάμαι ότι δεν έχετε καμία ελπίδα να διασώσετε την προσφυγική Ερυθραία».

ΜΑΡΩ ΚΡΔΑΜΙΤΣΗ-ΑΔΑΜΗ, καθηγήτρια Ε.Μ.Π., υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων στη Νέα Ερυθραία «για τους πρόσφυγες του ?22».

Οκτώβριος

* Θρίαμβος Γιώργου Παπανδρέου και στη Νέα Ερυθραία. Ο νέος πρωθυπουργός και συμπολίτης μας, καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σε εθνικές εκλογές με ποσοστό 45,96%.

* Προέλεγχο για τις αλλαγές στις χρήσεις γης, ενόψει αναθεώρησης ΓΠΣ Δήμου Νέας Ερυθραίας, ζητεί από τον δήμο ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

* Τη «Δανία της πράσινης Ανάπτυξης γνωρίζουν από κοντά μαθητές του Λυκείου Νέας Ερυθραίας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

* Ο οικονομικός δημοτικός απολογισμός για το 2008 παρουσιάζεται στο δημοτικό συμβούλιο με τη διοίκηση να διαπιστώνει ότι «είναι κατόρθωμα που λειτουργεί ο δήμος».

* «Το βόλεϊ του Πανερυθραϊκού εκπέμπει S.O.S.», σε συνάντηση που διοργανώνει ο σύλλογος της πόλης μας την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, μεταξύ φίλων του αθλήματος, γονιών και δημοτικών φορέων.

* Εγκαινιάζεται η διαδημοτική γραμμή «555» στους δήμους των βορείων προαστίων, με την απουσία, όπως αναμενόταν, του Δήμου Νέας Ερυθραίας.

* 200 πολίτες με αίτημά τους προς το δημοτικό συμβούλιο, έπειτα και από την παρέμβαση της «Ενωτικής Κίνησης Πολιτών», ζητούν συζήτηση «από μηδενική βάση» για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τους ποδηλατόδρομους.

* Τρία μετάλλια στο καράτε για την 14χρονη αθλήτρια του ΑΜΕΣ Αγγελική Μπέκιου, η οποία συμμετείχε με την εθνική ομάδα στους 12ους Βαλκανικούς Αγώνες Νέων-Κορασίδων.

* «Ψαλίδι» στους συμβασιούχους του δήμου, καθώς η διυπουργική επιτροπή ανακοινώνει 31 θέσεις λιγότερες για το 2009. Τριβές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τις «προσλήψεις ημετέρων».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Σε επίπεδο μουσικής διδασκαλίας ή δημιουργίας μουσικών σχολείων, οι δήμοι είναι μια κακή πληγή και μόνο κακές αναμνήσεις και εμπειρίες μπορώ να έχω».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ, λαϊκός συνθέτης, δάσκαλος και συμπολίτης μας, ερωτώμενος σε συνέντευξή του στη «Ν.Ε.», αν θα μπορούσε να προσφέρει την εμπειρία του στον δήμο.

Νοέμβριος

* «Πάρκο Ήβη» ή «Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου»; Η νομαρχία κάνει πρόωρα βαφτίσια για την ανάπλαση του πάρκου στο Μορτερό που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η πρόταση της δημάρχου  προκαλεί αντιδράσεις εντός Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ και δημοτικού συμβουλίου.

* Κατάληψη στο Λύκειο Νέας Ερυθραίας με «παρατράγουδα» και πρωταγωνιστές γονείς που σπάνε λουκέτα, πηδάνε τα κάγκελα του σχολείου, διαπληκτίζονται με μαθητές και τους απειλούν με εισαγγελείς, υπό την κάλυψη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, το οποίο μετά τα επεισόδια τελεί υπό παραίτηση.

* «Εποικοδομητικός» ο διάλογος στο δημοτικό συμβούλιο για το προεκλογικό τεχνικό πρόγραμμα του 2010, ύψους 5,99 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως αποδεικνύεται και κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ένα μήνα αργότερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολό του.

* Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του 1ου Δημοτικού προσφεύγουν δικαστικά για το επικίνδυνοι τρίγωνο κεραιών κινητής τηλεφωνίας γύρω από τα σχολεία.

* Η διοίκηση λέει «όχι» στις εντάσεις των κατοίκων, αλλά και σε κάθε μελλοντική αξιοποίηση του δημοτικού θεάτρου με σύγχρονες προδιαγραφές μόνιμης θεατρικής σκηνής.

* Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου σε ηλικία 77 ετών, χάνει τη μάχη για τη ζωή, έπειτα από ανακοπή καρδίας, ο συμπολίτης μας καθηγητής και συνεργάτης της «Ν.Ε» Δρ. Πρόδρομος Β. Ισόπουλος, ειδικός στο χώρο της Φαρμακευτικής Αναλυτικής Χημείας, επί 38 συναπτά έτη καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου.

* «Δαγκωτό» Σαμαρά ψηφίσουν τα βόρεια προάστια, όπως άλλωστε και η Νέα Ερυθραία που δίνει ποσοστό 62% στο νέο πρόεδρο της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Είμαστε εναντίον της ομηρίας των εργαζομένων, αλλά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά».

ΣΤΑΘΗΣ ΚΥΡΛΟΣ, πρόεδρος του Ενιαίου Φορές Βρεφονηπιακών Σταθμών  Δήμου Νέας Ερυθραίας, για την περικοπή των συμβάσεων μίσθωσης έργου στον δήμο.

Δεκέμβριος

* Σε κλοιό της νέας γρίπης και τα σχολεία της Νέας Ερυθραίας, καθώς σταδιακά ανακοινώνονται κλεισίματα τμημάτων και σχολείων.

* Αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών στο κοιμητήριο Νέας Ερυθραίας αναστατώνουν επισκέπτες και εργαζόμενους.

* Αποτελεί σίγουρα είδηση για την πόλη μας ότι το πρώτο οργανωμένο πάρκινγκ ξεκίνησε τη λειτουργία του, με ιδιωτική πρωτοβουλία,, επί της Χαριλάου Τρικούπη στο εμπορικό κέντρο.

* Δημοτικός προϋπολογισμός 2010 στο δημοτικό συμβούλιο, «προστατευτικός», ελέω «Καποδίστρια 2» κατά τη διοίκηση, αν και στα χαρτιά οδεύει για το «φράγμα» των 30 εκατ. ευρώ. Καταγγελία Μουστάκη και προσφυγή στην Περιφέρεια για παραποίηση στοιχείων και κωδικών.

* Ποδηλάτες και πεζοί κατέλαβαν το κέντρο της Νέας Ερυθραίας και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου και στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις 12 Δεκεμβρίου για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου και των ποδηλατόδρομων στην πόλη.

* Κι ενώ η συζήτηση για τον «Καποδίστρια 2» και τι μέλλει γενέσθαι για τον δήμο μας φουντώνει, η «Ν.Ε.» ανοίγει το φάκελο της διοικητικής μεταρρύθμισης, το σχέδιο της οποίας αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, υπεύθυνος του λειτουργικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τις μεταρρυθμιστικές τομές, δηλώνει πως οι δήμοι της Β? Αθήνας θα πρέπει να παραμείνουν στα σημερινά διοικητικά τους όρια.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

«Δεν έχει σημασία αν τα έργα δρομολογήθηκαν επί πρωθυπουργίας Σημίτη και ο Κώστας Καραμανλής έκοβε τις κορδέλες το 2004».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ, πρώην δήμαρχος, επικεφαλής της «Συνεργασίας» σε δηλώσεις του στο δημοτικό συμβούλιο επί του προϋπολογισμού του 2010, ανάγοντας το εθνικό παράδειγμα σε τοπικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.