Της Χαράς Τζαναβάρα, από την Εφημερίδα των Συντακτών
Την κατάργηση των φαραωνικών οδικών σηράγγων στον Υμηττό, εκτός από αυτή που αφορά την επέκταση της δυτικής περιφερειακής, προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του Ρυθμιστικού, που κοινοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος στα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας τους να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή ώς το τέλος του χρόνου.
Οι προτάσεις για την ανάπτυξη της Αττικής με χρονικό ορίζοντα το 2021 δεν περιλαμβάνουν την ανατολική περιφερειακή Υμηττού με τη νέα σήραγγα στην Αργυρούπολη, που αφορούσε την απευθείας σύνδεση του παλιού αεροδρομίου με το «Ελ. Βενιζέλος», καθώς και το διαμπερές «τρύπημα» του βουνού για την άμεση επικοινωνία του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια. Η σύνδεση των Μεσογείων με τις ακτές του Σαρωνικού σε πρώτη φάση θα γίνει με την κατασκευή λεωφορειολωρίδας στον άξονα Ελληνικό (σταθμός μετρό)-λεωφόρος Βουλιαγμένης-Βούλα-Βάρη-Κορωπί-αεροδρόμιο. Μένει πάντως να συμφωνήσει και το συναρμόδιο υπουργείο Υποδομών, που διαχρονικά προωθεί με θέρμη τους συγκεκριμένους αυτοκινητόδρομους στην Αττική.
Επέκταση
Προβλέπεται μόνον η επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού, από τον κόμβο της Κατεχάκη έως τον νέο σταθμό του μετρό στο Ελληνικό, καταργούνται ωστόσο τα σχέδια για τη συνέχιση του αυτοκινητόδρομου ώς την παραλιακή λεωφόρο, με «κατάληψη» λωρίδας πλάτους 35 μέτρων στη δυτική πλευρά του παλιού αεροδρομίου, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Με τους νέους σχεδιασμούς, η αναγκαία σύνδεση της Ποσειδώνος με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης προβλέπεται να γίνει άμεσα, με διακλάδωση της παραλιακής γραμμής του τραμ ώς τον νέο σταθμό του μετρό στην Αργυρούπολη. Στην ευρύτερη περιοχή καταργείται επίσης η μετατροπή του ρέματος της Πικροδάφνης σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
Με τους σχεδιασμούς υιοθετούνται πάντως τα σχέδια του υπουργείου Υποδομών για υποθαλάσσια σύνδεση του Περάματος με τη Σαλαμίνα, καθώς και για τον νέο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Υλίκη-Θήβα, που θα ξεκινά από τον κόμβο του Αγίου Λουκά.
Καταργείται το «γεφύρι της Αρτας», η δυτική περιφερειακή Αιγάλεω, για την οποία όμως από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ολοκληρωθεί το έργο. Προτείνεται η συνέχιση της Αττικής Οδού από τον κόμβο προς αεροδρόμιο έως το Λαύριο που προβλέπεται να αναδειχθεί, μαζί με τον Πειραιά, σε λιμάνι για κρουαζιερόπλοια. Θα συνδυαστεί με την επέκταση του προαστιακού, για τον οποίο προβλέπεται μελλοντικά παράκτια γραμμή από το Λαύριο τουλάχιστον ώς τη Ραφήνα.
Τρεις φάσεις
Στον τομέα των συγκοινωνιών, το νέο Ρυθμιστικό δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του μετρό και του τραμ. Αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2015 και να παραδοθεί σε τρεις φάσεις η 4η γραμμή, που θα ξεκινά από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Περισσό και θα διασχίζει πυκνοδομημένες περιοχές, όπως το Γαλάτσι και η Κυψέλη. Σε πρώτη φάση θα τερματίζει στον σημερινό σταθμό Πανεπιστήμιο, από όπου θα συνεχίσει την πορεία του προς Κολωνάκι, Ευαγγελισμό και Ιλίσια και θα διακλαδώνεται προς τον Βύρωνα. Ο άλλος κλάδος θα συνεχίζει προς τα βόρεια, παράλληλα με τη λεωφόρο Κηφισίας, για να καταλήξει στη Λυκόβρυση, στο ύψος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Σημείο τριβής με το υπουργείο Υποδομών θα αποτελέσει και η πρόταση για τερματισμό των γραμμών του ΚΤΕΛ Αττικής σε επιλεγμένους σταθμούς του μετρό που βρίσκονται εκτός Λεκανοπεδίου.
Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι αφετηρίες που λειτουργούν σήμερα στην πλατεία Αιγύπτου και την οδό Μαυροματαίων. Προωθείται η κατάργηση των δύο σταθμών για τα υπεραστικά ΚΤΕΛ, στον Κηφισό και τις Τρεις Γέφυρες, με την κατασκευή του νέου κέντρου στον Ελαιώνα.