bar_nisi

Αναβλήθηκε, για τυπικούς λόγους, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, η λήψη απόφασης για αναστολή έκδοσης νέων αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές της Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας. Παρ’ όλα αυτά, η σχετική εισήγηση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, λόγω υπερκορεσμού στη Ζώνη ΙΙ του παραδοσιακού κέντρου Κηφισιάς, αλλά και στο Ο.Τ. 346 του εμπορικού κέντρου Νέας Ερυθραίας, συναντάει αντιδράσεις εντός της πλειοψηφίας, με προεξάρχουσα τη διαφορετική άποψη «κατά της αναστολής» που διατυπώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, Νίκος Παναγιώτου.

Το τυπικό κώλυμα για την αναβολή του θέματος, την προηγούμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου, αφορούσε στην καθυστερημένη λήψη απόφασης από την Επιτροπή Διαβούλευσης, καθώς στην πρώτη της συνεδρίαση δεν επιτεύχθηκε απαρτία. Με εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έπειτα, αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη τα Κοινοτικά Συμβούλιο των δυο Δημοτικών Ενοτήτων έχουν εκφράσει ομόφωνα τη σύμφωνη γνώμη τους.

Βάσει της εισήγησης του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο, «παγώνουν» για ένα χρόνο οι άδειες για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις συγκεκριμένες περιοχές της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας. Η χωροθέτηση και λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που καλείται να αντιµετωπίσει σήµερα η δηµοτική αρχή. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν συστηµατικά πηγή όχλησης των κατοίκων, αιτία προστριβών και αντιθέσεων µεταξύ των τελευταίων και των καταστηµαταρχών ή και των θαµώνων των σχετικών χώρων.

Καθημερινά υποβάλλονται στον Δήμο Κηφισιάς βεβαιώσεις παραβάσεων από ελεγκτικές αρχές, έπειτα από  καταγγελίες και μηνύσεις κατοίκων, αλλά και του ίδιου του Δήμου. Στην πλειονότητά τους, αφορούν σε παραβίαση των ωρών κοινής ησυχίας, λόγω χρήσης µουσικής ή µουσικών οργάνων άνευ αδείας ή καθ’ υπέρβαση της αδείας, την οχλαγωγία από τη συγκέντρωση ανθρώπων σε πεζοδρόµια, πεζοδρόµους και οδούς κατά τις βραδινές και µεταµεσονύκτιες ώρες. Επίσης, στην παράνοµη αλλαγή χρήσης λειτουργίας ορισµένων καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος, καθώς και την παράνοµη κατάληψη του δηµόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσµατα ή  παρανόµως σταθµευµένα αυτοκίνητα.

Πρόκειται για συνθήκες όχλησης, που έχουν επανειλημμένως καταγγείλει οι κάτοικοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, ως κύριο παράγοντα υποβάθµισης της ποιότητας ζωής τους. Εύλογα αναρωτιούνται οι ίδιοι: «Πώς γίνεται να συνεχίζουν να λειτουργούν μπαρ με μουσική μέχρι τα ξημερώματα, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας κι ενώ έχουν υποβληθεί εκατοντάδες μηνύσεις; Τελικά, ποιος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο και τη νομιμότητα λειτουργίας τους, αλλά και τη βεβαίωση των παραβάσεων; Ο Δήμος που μάς στέλνει στην Ελληνική Αστυνομία, ή οι αστυνομικές αρχές που με τη σειρά τους μάς παραπέμπουν στον Δήμο Κηφισιάς, ως αρμόδιο για την έκδοση των αδειών»;

Αλλά και η αναστολή για ένα χρόνο σε άδειες για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν πρόκειται να λύσει το «γόρδιο δεσμό», όπως έχει εξελιχθεί, για κατοίκους, δημοτική αρχή και ελεγκτικούς μηχανισμούς, αν δεν υπάρξει απόφαση και βούληση για τη διευθέτηση της υφιστάμενης κατάστασης.Διαφορετικά, τα «νησιώτικα σοκάκια» της Κηφισιάς και η «Μύκονος» της Νέας Ερυθραίας, θα εξακολουθούν να παραγάγουν ίδιου τύπου παρενέργειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Στάθης Κύρλος, μόνο με την παρέμβαση του Δήμου έχουν κατατεθεί 45 μηνύσεις σε τέτοιου είδους καταστήματα, ενώ 11 επιχειρηματίες έχουν οδηγηθεί στο Αυτόφωρο. Βάσει των στοιχείων, εξάλλου, που παρουσίασε ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, 61 νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έλαβαν άδειες τα δυο τελευταία χρόνια, μόνο στο Παραδοσιακό Κέντρο της Κηφισιάς. Οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων στη Ζώνη ΙΙ ανέρχονται συνολικά σε 7.129 εσωτερικές και 7.126 εξωτερικές.

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Κηφισιάς, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την έκδοση σχετικής Κανονιστικής Απόφασης: «Δεν επιτρέπεται, λόγω υπερκορεσμού για ένα έτος, η χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με αλλαγή χρήσης και λειτουργίας για κέντρα διασκεδάσεως, μπαρ, open bar, σνακ μπαρ (ζυθοπωλεία, μπιραρίες, ουζοπωλεία, ουζερί), ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες και αναψυκτήρια, καταστήματα με καθίσματα».

Κάτοικοι από τη Νέα Ερυθραία διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το νυχτερινό «εφιάλτη» τους

«Χάσαμε τον ύπνο μας, είναι θέμα επιβίωσης»

Από τη «Μύκονο» της Νέας Ερυθραίας, αυτή τη φορά, ορμώμενοι οι κάτοικοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, εξέφρασαν έντονα τις διαμαρτυρίες τους σε δημοτικούς συμβούλους, για το «πρόβλημα επιβίωσης» που αντιμετωπίζουν, με τη μουσική των μπαρ στη διαπασών και άλλες καταστάσεις που συνοδεύουν τη λειτουργία τους, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όσους, τουλάχιστον δημοτικούς συμβούλους μπόρεσαν να βρουν, καθότι η συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης 26 Ιουνίου ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση, αφού δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία. Οι κάτοικοι που δηλώνουν αποφασισμένοι για «πιο δυναμικές παρεμβάσεις, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα», έλαβαν το λόγο, έστω και εκτός διαδικασίας, περιγράφοντας το νυχτερινό «εφιάλτη», από τον οποίον έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους.

Σε έντονο τόνο για την  «ολιγωρία του Δήμου»   απευθύνθηκαν και προς τον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη, κατά την άφιξή του στην αίοθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ «θερμό επεισόδιο» απειλήθηκε μεταξύ κατοίκου και του αντιδημάρχου Νέας Ερυθραίας, Στάθη Κύρλου, έξω από το Δημαρχείο.

Στο κείμενο που έχουν καταθέσει με δεκάδες υπογραφές οι κάτοικοι της περιοχής, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, υποστηρίζουν τα εξής: «Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας εδώ και 40 έτη και διαμένουμε όλοι πλησίον του εμπορικού κέντρου αυτής. Εδώ και δυο έτη αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα διαμονής και γενικά επιβίωσης, λόγω της δημιουργίας των καταστημάτων (bar) στον εν λόγω χώρο. Ο Δήμος έδωσε άδεια για μουσική, η οποία σταματά τις πρωινές ώρες (6-7) με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι να βρίσκονται σε απόγνωση. Οι εμπλεκόμενοι είναι:

Οι καταστηματάρχες, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους και δεν τους ενδιαφέρει αν ο μόνιμος κάτοικος ενοχλείται. Οι άνθρωποι κάνουν εκμετάλλευση κεφαλαίου, ενώ εμείς εκμετάλλευση ζωής.

Οι θιγόμενοι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι ενημερώνουν καθημερινά, ο καθένας ξεχωριστά, την Αστυνομία, για τα συμβάντα (καταντήσαμε γραφικοί).

Η Αστυνομία, η οποία κάνει τη δουλειά της και ενημερώνει τον Δήμο για τις ενέργειες που πραγματοποιεί.

Ο Δήμος, ο οποίος μάς διαβεβαιώνει ότι κάνει το καλύτερο για εμάς. Από τον Δήμο μάς είπαν ότι μέχρι τη 01.00 το βράδυ η μουσική θα περιορίζεται ή θα σταματά, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Εμείς δεν ζητάμε τίποτε άλλο, παρά την εφαρμογή του νόμου περί κοινής ησυχίας. Οι παρενέργειες των αδειών που δώσατε, είναι:

Ρύπανση στους πέριξ δρόμους και μπροστά στις εισόδους των σπιτιών, φωνασκίες, τσακωμοί, ξυλοδαρμοί μεταξύ των θαμώνων, χαοτική κίνηση (δρόμοι, πεζοδρόμια) και άλλες ενέργειες που αδυνατούμε να περιγράψουμε (λεπτομέρειες ζητήστε από τους κατοίκους). Κάθε βράδυ, λοιπόν, λέμε πώς θα περάσει και αυτή η νύχτα. Άυπνος εγκέφαλος, επικίνδυνος εγκέφαλος. Αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα επανέλθουμε πιο δυναμικά πλέον, γιατί είναι θέμα επιβίωσης».

Περί αναστολής χορήγησης νέων αδειών» 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κηφισιάς Νίκος Παναγιώτου προτείνει τη μη έκδοση απόφασης για καταστήματα Υ.Ε.

ΘΕΜΑ: Πρόταση για τη μη έκδοση απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο «περί αναστολής χορήγησης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος» στη Ζώνη ΙΙ του παραδοσιακού τμήματος της Δ.Ε, Κηφισιάς, ως και στο Ο.Τ. 346 της Δ.Ε. Νέας Ερυθραίας».

Κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να καταθέσω στο Σώμα τις θέσεις μου, για το θέμα που έχει ανακύψει τον τελευταίο καιρό, ήτοι τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιό μας, «περί αναστολής εκδόσεως νέων αδειών λειτουργίας ΚΥΕ», που έχει προτείνει ο κ. Δήμαρχος, με την αιτιολογία της «υπερσυγκέντρωσης» και του «κορεσμού» από ΚΥΕ, στη Ζώνη ΙΙ του παραδοσιακού τμήματος πόλεως της Δ.Ε. Κηφισιάς, καθώς και στο Ο.Τ. 346 της Δ.Ε. Νέας Ερυθραίας. Οι θέσεις μου εστιάζουν στη νομική πλευρά του θέματος και πιο συγκεκριμένα στη νομιμότητα της ενέργειας αυτής. Επίσης, όπως θα θίξω και παρακάτω, η οποιαδήποτε απόφασή μας «περί αναστολής νέων αδειών λειτουργίας ΚΥΕ» καθίσταται προβληματική και ως προς το χρόνο λήψης της.

Αρχικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ.73 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης), που αφορά στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προβλέπεται ρητά ως το εισηγητικό όργανο για σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων. Επίσης, στο αρ.79 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και  στην παρ. 1 ορίζεται «ότι οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα (…), θέτουν κανόνες» και «προσδιορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ενώ για τη χορήγηση της άδειας είναι αρμόδιες, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις…».

Μάλιστα, σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο λήψης μίας τέτοιου είδους κανονιστικής απόφασης προβλέπονται τα παρακάτω: Στο αρ.79 του Ν.3463/2006  και στην παρ. 2 αναφέρεται ότι «οι αποφάσεις της ανωτέρω παραγράφου λαμβάνονται από τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, το συντομότερο δυνατό διάστημα από την έναρξη της δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου». Επίσης, στην παρ.2 επισημαίνεται: «εάν η κανονιστική διάταξη αφορά αποκλειστικά την περιφέρεια ενός τοπικού διαμερίσματος ή οικισμού, η Επιτροπή Ποιότητας  Ζωής διαμορφώνει την εισήγησή της, μετά από γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου».

Παράλληλα, «για τη διαμόρφωση της εισήγησης, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και ομάδων πολιτών της περιφέρειας του Δήμου, με τους οποίους έρχεται σε διαβούλευση, καθώς και τυχόν ειδικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων». Συνοπτικά, δηλαδή, θα έπρεπε να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

α. Εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, β. Πρόσκληση και συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γ. Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής,  δ. Εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη της απόφασης με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του.

Μη νόμιμη απόφαση

ΟΛΑ τα παραπάνω, όμως, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να γίνουν αυτήν τη χρονική στιγμή, καθόσον «οι αποφάσεις της ανωτέρω παραγράφου λαμβάνονται από τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, το συντομότερο δυνατό διάστημα από την έναρξη της δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου». Επίσης, δεν προβλέπεται η δυνατότητα από τον Δήμο της ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων. Το μόνο που προβλέπεται είναι ο καθορισμός όρων και προϋποθέσεων, οι οποίοι θα πρέπει είναι σύμφωνοι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Επομένως, η λήψη μιας απόφασης περί αναστολής αδειών θα είναι άμεσα ακυρώσιμη, ως μη νόμιμη και θα δίνει δυνατότητα στους θιγόμενους για άσκηση αγωγών αποζημίωσης για την πράξη αυτή. Επιπρόσθετα, από το διαδικτυακό ιστότοπο του Δήμου Κηφισιάς, περί έκδοσης κανονιστικής απόφασης αναστολής χορήγησης νέων αδειών ΚΥΕ, γίνεται αναφορά σε «κορεσμένες περιοχές» από ΚΥΕ, όμως, δεν αναφέρονται πουθενά αντικειμενικά μεγέθη και κριτήρια, βάσει των οποίων κρίνεται μία περιοχή ως «κορεσμένη».

Επίσης, δεν εξετάζεται πουθενά αν μερίδα των υφιστάμενων επιχειρήσεων είναι παραβατικές, τι είδους παραβάσεις διαπράττουν, σε τι συχνότητα ανά έτος, ποιες είναι αυτές (επωνυμία και οδός) και ποιες είναι οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί. Ακόμα, εφόσον αποδεχόμαστε ότι σήμερα υπάρχουν κάποια καταστήματα, τα οποία παραβιάζουν τη νομοθεσία και εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτής υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, με μία αναστολή έκδοσης αδειών θα δώσετε προστιθέμενη αξία στις υφιστάμενες παραβατικές επιχειρήσεις, επικροτώντας έτσι τη συμπεριφορά τους.

Αντίθετα, με την ύπαρξη και νέων επιχειρήσεων καλλιεργείται κλίμα υγιούς ανταγωνισμού και οι επιχειρηματίες που παρανομούν, θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, είτε οικειοθελώς, είτε με την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Άδικη αντιμετώπιση 

Ταυτόχρονα, το Δημοτικό Συμβούλιο προκαλεί μία ασφαλώς άδικη και ανισομερή αντιμετώπιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος (άρθρο 17 Σ. περί προστασίας της ιδιοκτησίας) της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων πολιτών με πλήρη στοιχεία νομιμότητας και μάλιστα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Με την τακτική της αναστολής αδειών λειτουργίας ΚΥΕ σε κάποιες συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές, όπως εν προκειμένω, απλά μετατοπίζεται το πρόβλημα προς άλλα οικεία σημεία και σε καμία περίπτωση δεν επιλύεται το πρόβλημα που υφίστανται σήμερα οι κάτοικοι από τη λειτουργία των υφιστάμενων παραβατικών επιχειρήσεων.

Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί μέσα από την εφαρμογή του αυστηρού πλαισίου περιφρούρησης του τρόπου λειτουργίας των ΚΥΕ και τις επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες. Οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις για τα καταστήματα που παρανομούν, είναι ιδιαιτέρως αυστηρές. Πιο συγκεκριμένα, όταν διαπιστωθούν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος τρεις παραβάσεις εντός ενός έτους, όπως η  λειτουργία μουσικής χωρίς άδεια, λειτουργία μουσικής με ανοιχτές πόρτες, μετά το προβλεπόμενο ωράριο, πάνω από 80 db και άλλες, έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 10 έως 60 ημέρες. Δηλαδή, σφραγίζεται το κατάστημα για το παραπάνω διάστημα. Αν κάποιος επιχειρηματίας αγνοήσει τη σφράγιση που του επιβλήθηκε και την παραβιάσει, εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία και οδηγείται το κατάστημα σε οριστική σφράγιση, ενώ δεν μπορεί να ανοίξει ξανά κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τρία έτη.

Αναφορικά με τις άδειες μουσικής, σε περίπτωση που κατάστημα παραβιάζει τους όρους της πρέπει να του αφαιρείται προσωρινά η άδεια μουσικής για 15 ημέρες και σε περίπτωση υποτροπής, να γίνεται οριστική αφαίρεση.   Ένα δεύτερο σημείο ελέγχου και παρέμβασης  αφορά στις άδειες τραπεζοκαθισμάτων. Στα καταστήματα που παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, πρέπει να πραγματοποιούνται επανειλημμένοι έλεγχοι. Όταν το κατάστημα διαπιστωθεί ότι παραβιάζει περισσότερες από δύο φορές το χώρο που του παραχωρήθηκε, οφείλει ο Δήμος να απομακρύνει τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν τεθεί παράνομα. Επίσης, μπορούν να απομακρύνονται και τυχόν εμπόδια (όπως πάσο, γλάστρες, διαχωριστικά κ.λπ.). Οι επιχειρήσεις που επανειλημμένα παραβιάζουν τον κοινόχρηστο χώρο, θα απαγορεύεται την επόμενη χρονιά να λάβουν άδεια κοινόχρηστου χώρου.

Εφαρμογή των νόμων

Η δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία για τη θέσπιση τοπικών κανονιστικών αφορά στην περίπτωση που υπάρχει κενό στο νομικό πλαίσιο. Όταν ένα θέμα ρυθμίζεται συνολικά από την κεντρική εξουσία, χωρίς να αφήνει αρμοδιότητα – διακριτική ευχέρεια στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, η θέσπιση από κάθε Δήμο τοπικών κανονιστικών πράξεων, που έρχονται σε αντίθεση με την ισχύουσα γενική νομοθεσία, κείται σαφώς εκτός του σκοπού του νομοθέτη. Στην προκείμενη περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται, είναι να εφαρμοστεί από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους του Δήμου και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. υγειονομική και πολεοδομική υπηρεσία) η ήδη υφιστάμενη αυστηρή νομοθεσία.

Με δεδομένο το συνταγματικά αναφαίρετο δικαίωμα της επιχειρηματικότητας, της υγιούς ανταγωνιστικότητας, της αύξησης των θέσεων εργασίας, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων για τις δύο εξεταζόμενες περιοχές, οφείλουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ να λειτουργήσουμε με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η χρήση ριζοσπαστικών μέσων που θα δώσουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά θα βλάψουν την πόλη στο διηνεκές. Αντίθετα, με την αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων μπορούμε να δώσουμε αποτελεσματική λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της ποιότητας ζωής  των κατοίκων (από οχλούσες χρήσεις), αλλά και την υγιή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, μπορεί κανείς από τα ανωτέρω εύκολα να συμπεράνει ότι: κακές χρήσεις δεν υπάρχουν, κακοί χρήστες υπάρχουν και πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς και να στοχεύσουμε στην εξάλειψη όλων εκείνων των αιτίων που δημιουργούν την όχληση, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα και χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που μας παρέχει η ειδική και η γενική νομοθεσία. Τότε δεν θα απαιτούμε σεβασμό από τον πολίτη, αλλά θα τον κερδίσουμε και μαζί με αυτόν θα έχουμε αποκτήσει και την αξιοπιστία μας, ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό ρόλο που έχουμε αναλάβει.

Ελπίζω με τις θέσεις μου κύριοι συνάδελφοι να συστρατευτούμε και να δώσουμε αποτελεσματική λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της ποιότητας της ζωής των κατοίκων (όχληση), αλλά και την υγιή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θέτοντας και εφαρμόζοντας κανόνες λειτουργίας του καλλικρατικού Δήμου Κηφισιάς. Επιτέλους, να απαλλαγούμε από την όχληση και να απολαμβάνουμε την Κηφισιά, όπως την θέλουμε.

ΚΗΦΙΣΙΑ 25-6-2013                                                

Ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου 
Νίκος Ι. Παναγιώτου
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Όπως μου είπε μια γειτόνισσα λίγες μέρες πριν (ονόματα δεν λέμε , υπολήψεις δεν θίγουμε…) δυστυχώς η Ν. Ερυθραία έχει εξελιχθεί σε ένα απέραντο μπ…
  Οπότε ελπίζω η αναβολή σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου και η λήψη αναγκαίων αποφάσεων που θα βάλουν κάποιους φραγμούς σε αυτό το χάλι , να οφείλεται πράγματι σε τυπικούς λόγους και όχι σε κάτι άλλο.
  Εύχομαι να γίνει κάτι έγκαιρα και να μην φτάσουμε στο σημείο πρώτα να γίνει κάτι πραγματικά δυσάρεστο και μετά να τρέχουμε και να μην φτάνουμε και ο ένας να τα φορτώνει στον άλλο.

 2. Ρε πάτε καλά όλοι. Και στόπ να γίνει τώρα η ζημιά έχει γίνει ήδη. Η υποκρισία περισσεύει.

 3. Πρέπει να μπει stop όσο είναι καιρός, γιατί το κακό μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο. Το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση είναι η αντίδραση και κινητοποίηση των κατοίκων. Οι δημοτική και κοινοτική αρχή μάλλον ενθαρρύνουν παρά εμποδίζουν αυτές τις χρήσεις. Υπάρχει κοινή “ιδεολογία” που λέγεται “ανάπτυξη και ας καταστραφεί το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον”

 4. Στη Βάρη το πολύ πολύ να δείς κανένα ντυμένο τσομπάνο να σε φωνάζει να μπείς για να φάς. Στην Ερυθραία μπορεί να προχωράς στο δρόμο και να πέσεις πάνω σε καμία ταμπέλα φωτιζόμενου σάντουιτς, που ξέφυγε κατά τύχη της πορείας του και κατέληξε μέσα στη μέση του πεζοδρομίου. Επίσης μπορεί να πέσεις πάνω σε ομαδική πεζοδρομιακή οινοποσία. Ρε σοβαρευτείτε λιγάκι. Μη ξεπουλάτε την πατρίδα σας στους ούνους. Υπάρχουν και όρια.

 5. Προς συμμόρφωση για όταν ψήφιζουν συγγενείς, φίλους, άτομα που υπέδειξαν κομματικές οργανώσεις, άτομα που κάτι υποσχεθήκαν κλπ..το ποιοτικό επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίο ΔΕΝ είναι αυτό που ανταποκρίνεται στην ρήση “Η Κηφισιά που μας αξίζει” αλλά ούτε και στις προσδοκίες. Είναι φανερό ότι σας κοροιδεύουν στα μούτρα σας!!

  Ελπίζω στις επόμενες δημοτικές να διαβαστεί και κανα βιογραφικό πριν μπει το βόλι ή και καλύτερα..αν είναι να ψηφιστούν ξανά άτομα δίχως πτυχία ή εμπειρία στην διοίκηση, άεργοι, νοικοκυρές κλπ ας πάτε για κανα μπανάκι παρά να ψηφίσετε .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.