250-polites_gps.jpgΟι «Πολίτες Νέας Ερυθραίας» διαβουλεύονται ενόψει αναθεώρησης ΓΠΣ

Τη δεύτερη ανοιχτή συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Πολίτες Νέας Ερυθραίας» την Κυριακή 2 Μαρτίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ήταν μια προσπάθεια της παράταξης να συμβάλλει στη φάση της διαβούλευσης για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης πριν από την ψήφιση της πρότασης αναθεώρησης του ΓΠΣ.
Οι «Πολίτες» παρουσίασαν τη δική τους πρόταση, προκειμένου να ανοίξει έπειτα ο διάλογος, η οποία, όπως ανέφερε ο εισηγητής της παράταξης, Νίκος Στασινάκης, «είναι στην ουσία μια πρόταση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής, Γιάννης Τσαγκάρη, που με τις αναλύσεις του αλλά και με τη σύνθεση αυτών, στοχεύει σε μια ανθρώπινη πόλη, προχωρώντας παράλληλα και δίπλα στις εξελίξεις και όχι πίσω απ αυτές».
Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Τσαγκάρης τόνισε πως «επειδή δεν αισθανόμαστε ότι κατέχουμε μαγικές και μοναδικές λύσεις, εκτός από τις συζητήσεις που κάναμε σε παραταξιακό επίπεδο και τις γνώμες των επιστημόνων συνεργατών μας, οφείλουμε ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση της διαβούλευσης να ακούσουμε με πολύ προσοχή και να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις των συμπολιτών μας. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί μια πρόταση για ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που θα θωρακίσει και θα αναβαθμίσει την πόλη μας». Παρουσιάζοντας ο ίδιος την πρόταση της παράταξής του για το ΓΠΣ, αναφέρθηκε κατ αρχήν στα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, σχετικά με τις χρήσεις γης, το κυκλοφοριακό, τα πολυκαταστήματα και την κρίση της τοπικής αγοράς, η έλλειψη δημόσιων χώρων για αθλητισμό και πολιτισμό και προβλήματα υπερτοπικού χαρακτήρα.
Οι «Πολίτες» προτείνουν ουσιαστικά την κατάργηση του υφιστάμενου Πολεοδομικού Κέντρου στην πόλη και την αλλαγή του σε καθεστώς γενικής κατοικίας, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία υπεραγορών και πολυκαταστημάτων. Για το δάσος του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ο κ. Τσαγκάρης εισηγήθηκε να λάβει δασικό χαρακτήρα στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας συμφωνίας με τον δήμο, έτσι ώστε και το δάσος να προστατευτεί αλλά και ο ΤΑΠ-ΟΤΕ να μπορέσει να αξιοποιήσει τμήμα της περιουσίας του. Σχετικά με τις δημόσιες λειτουργίες στην πόλη, ο κ. Τσαγκάρης πρότεινε να χωροθετηθούν περιφερειακά της πόλης υπόγειοι χώροι στάθμευσης, όπως στα δημοτικά οικόπεδα της οδού Αίαντος και Καραϊσκάκη, στο βορεινό τμήμα του αδόμητου οικοπέδου του Γυμνασίου, πίσω από το γήπεδο ποδοσφαίρου και σε κοινόχρηστο χώρο της λεωφόρου Ερυθραίας.
Οι «Πολίτες» διατύπωσαν επίσης την άποψη να ανεγερθεί νέο Γυμνάσιο σε δημοτικό χώρο στο Μορτερό και στο χώρο του Γυμνασίου να μεταφερθεί το δημαρχείο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος χώρος μαζί με το θέατρο και ένα νέο χώρο πολιτισμού. Ο χώρος που σήμερα στεγάζεται το λαογραφικό Μουσείο, προτείνεται να παραμείνει χώρος πρασίνου και να μεταφερθεί αυτό στο χώρο του σημερινού δημαρχείου επί της Νικ. Πλαστήρα. Ο κ. Τσαγκάρης τόνισε επίσης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές του δήμου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου «Carrefour». Τέλος, για τα ύψη των κτιρίων πρότεινε 13,5 μέτρα ύψος συν 1,5 μέτρο για πυλωτή ή στέγη, διαφώνησε με την πρόταση της διοίκησης να μειωθούν τα ύψη στην περιοχή των Εθνικιστών και εισηγήθηκε ενιαία ύψη για Μορτερό, Καστρί και Πολιτεία.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοτών, τοποθετήσεις και διευκρινίσεις στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει για το πολεοδομικό μέλλον της πόλης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κρατάω αυτο εδω “Τέλος, για τα ύψη των κτιρίων πρότεινε 13,5 μέτρα ύψος συν 1,5 μέτρο για πυλωτή ή στέγη, διαφώνησε με την πρόταση της διοίκησης να μειωθούν τα ύψη στην περιοχή των Εθνικιστών και εισηγήθηκε ενιαία ύψη για Μορτερό, Καστρί και Πολιτεία.”

    13 μέτρα ειναι πολλά για αστικη περιοχή. Μηπως μπερδεψαμε την Κυψελη με το Καστρι και τις αλλες περιοχες; 13,5 μέτρα ειναι 4 οροφοι σχεδον, αν ειναι να παμε να μεινουμε στην κυψελη. 1 οροφος, οπως στην Εκαλη, και πολυ ειναι. Και συντελεστες 0,4 σε ολη την περιοχη αλλιως…απλως να θυμηθουμε κατι παλαιες ελληνικες ταινιες που ελεγαν για την “αριστοκρατικη Πιπινου και την ομορφη Κυψελη”, τις θυμαστε; σε λιγο καιρο θα βλεπουμε κατι αναλογο με τα “αριστοκρατικα Β.Π.” και θα γελαμε αν μεινει η ιδια νοοτροπια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.