264-elima.jpgΠόλεμος εγγράφων και «χαρακωμάτων» μεταξύ δημάρχου και πρώην προϊσταμένης της Ταμειακής Υπηρεσίας

Αναστέλλεται προσωρινά και μέχρι εκδίκασης της έφεσης που έχει καταθέσει ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου η πρώην προϊσταμένη της Ταμειακής Υπηρεσίας Αθηνά Μαράκη, η εκτέλεση της πράξης καταλογισμού χρηματικού ελλείμματος 760.771 ευρώ και προσαυξήσεων 127.276 ευρώ υπέρ του Δήμου Νέας Ερυθραίας, έπειτα από αίτημα της ίδιας.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της «μαύρης τρύπας» στο δημοτικό ταμείο για την οποία συνέταξαν πορισματική έκθεση οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, ολοκληρώνοντας τον έλεγχό τους για την ταμειακή διαχείριση των ετών 2003 έως και 2007. Σύμφωνα με την απόφαση καταλογισμού, ως υπόλογος για την αναπλήρωση του διαπιστωθέντος ελλείμματος εμφανίζεται η πρώην προϊσταμένη της Ταμειακής Υπηρεσίας, ενώ ο Δήμος Νέας Ερυθραίας καλείται να προβεί στη βεβαίωση του ανωτέρου καταλογισθέντος υπέρ αυτού ποσού και να κινήσει την προβλεπόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις διαδικασία για την είσπραξή του.
«Η συγκεκριμένη καταλογιστική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη», αποφαίνεται η Νομική Υπηρεσία του δήμου, ενώ η Οικονομική Υπηρεσία δια του αντιδημάρχου Οικονομικών υποστηρίζει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να καταλογίσουμε το έλλειμμα». Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου με την εγγραφή του καταλογισθέντος χρηματικού ελλείμματος και των προσαυξήσεών του. Με αφορμή όλες τις παραπάνω εξελίξεις, η δημοτική αρχή φαίνεται ότι αλλάζει γραμμή πλεύσης, κρατώντας τώρα σαφείς αποστάσεις από την πρώην προϊσταμένη της Ταμειακής Υπηρεσίας, την οποία κατηγορεί ακόμη και για «εκβιασμό δημόσιων λειτουργών», ενώ αρχικά ήταν εμφανής η προσπάθεια να συνδέσει τα γεγονότα με συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για την οικονομική διαχείριση της περιόδου Μπουρίκα. Πολιτικές ευθύνες που δεν τεκμηριώνονται, τουλάχιστον, βάσει του πορίσματος της Οικονομικής Επιθεώρησης. Η κ. Μαράκη που είχε την ευθύνη του δημοτικού ταμείου από το 1998 έως τα μέσα του 2007, οπότε και αντικαταστάθηκε με απόφαση της δημάρχου, τηρεί προς το παρόν «σιγή ιχθύος», αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να έχει «κρυμμένους άσους στο μανίκι της», στοιχεία, δηλαδή, που εκθέτουν πολιτικά πρόσωπα του δήμου σχετικά με το έλλειμμα στο δημοτικό ταμείο, τα οποία πιθανόν και να καταθέσει πρώτα απ όλα στις αρμόδιες Αρχές που θα διερευνήσουν στη συνέχεια την υπόθεση.

Πόλεμος εγγράφων
Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι ο πόλεμος εγγράφων  και «χαρακωμάτων» που έχει ξεσπάσει στον δήμο μεταξύ της δημάρχου Βασιλικής Ταμβάκη και της πρώην προϊσταμένης της Ταμειακής Υπηρεσίας Αθηνάς Μαράκη, η οποία και αρνείται να απομακρυνθεί από το χώρο της Ταμειακής Υπηρεσίας. Κατά δήλωσή της στη Δημαρχιακή Επιτροπή, η κ. Μαράκη κατήγγειλε ότι «έχει στοιχεία και για παλαιότερα έτη, τα οποία θα δώσει μόνο στην αντιπολίτευση». Η δήλωση αυτή οδήγησε τη δήμαρχο να εισηγηθεί την παραπομπή και αυτού του θέματος, όπως και των πρακτικών της συγκεκριμένης συνεδρίασης, στον εισαγγελέα για «εκβιασμό δημόσιων λειτουργών από υπάλληλο», υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά της δεν είναι συνάδουσα με την ιδιότητά της, όπως χαρακτηριστικά είπε στην κ. Μαράκη.
Ακολούθησε απόφαση της δημάρχου στις 10/7/2008, βασιζόμενη στην πορισματική έκθεση και την απόφαση καταλογισμού, σύμφωνα με την οποία η κ. Μαράκη μετακινείται από το χώρο της Ταμειακής Υπηρεσίας στα γραφεία του δήμου επί της οδού Αθ. Διάκου. Στην απόφαση της δημάρχου επισημαίνεται πως η υλοποίηση της μετακίνησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 11 Ιουλίου, ενώ εάν απαιτείται η εκ μέρους της χρήση των αρχείων και παραστατικών που φυλάσσονται στην Ταμειακή Υπηρεσία, αυτά θα παραλαμβάνονται και θα παραδίδονται επί αποδείξει. Σημειώνεται ότι πρόκειται για δεύτερη προσπάθεια μετακίνησης της συγκεκριμένης υπαλλήλου, καθώς συναφής απόφαση της δημάρχου από τον Ιούνιο δεν έγινε αποδεκτή από την ίδια.
Αλλά και σε νέο απαντητικό της έγγραφο προς τη δήμαρχο, η κ. Μαράκη επικαλείται την υπ αριθμ. 22/2008 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της πράξης καταλογισμού, έως ότου εκδικαστεί η έφεση που έχει καταθέσει και προκειμένου να ολοκληρώσει την εργασία της. Γι αυτό το λόγο ζητεί να της μεταφέρουν στο νέο χώρο όλους τους φακέλους με τα χρηματικά εντάλματα του δήμου των ετών 2005, 2006 και μέχρι τον Ιούνιο του 2007, όλους τους φακέλους των χρηματικών ενταλμάτων των Νομικών Προσώπων για τα οποία εκκρεμούν οι απολογισμοί, όλα τα στοιχεία της Ταμειακής Υπηρεσίας μέχρι την ημέρα αντικατάστασής της, τον υπολογιστή της, καθώς και να έχει πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα που είχε μέχρι σήμερα. Από το περιβάλλον της πρώην προϊσταμένης της Ταμειακής Υπηρεσίας, καθώς η ίδια δεν επιθυμεί να μιλήσει πριν να καταθέσει όλα τα στοιχεία στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διαρρέεται ότι τα στοιχεία αυτά θα αφορούν και τη σημερινή δήμαρχο. Η κ. Μαράκη δεν επιθυμεί να απομακρυνθεί από το χώρο της Ταμειακής Υπηρεσίας μέχρι να τελεσιδικίσει η υπόθεση, φοβούμενη πιθανή αλλοίωση στοιχείων, ενώ από την πλευρά της γίνεται λόγος για προσπάθεια εκδίωξής της από τη σημερινή διοίκηση.
Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη από την άλλη πλευρά, επικαλείται το αποτέλεσμα του ελέγχου της Οικονομικής Επιθεώρησης για την προηγούμενη οκταετία της θητείας της, βάσει του οποίου, «μέχρι και την ημερομηνία της 31/12/2002 υπήρχε σχετική συμφωνία των οικονομικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κατ έτος απολογισμών και των τραπεζικών υπολοίπων κάθε οικονομικού έτους».
Με τελευταίο έγγραφό της προς την κ. Μαράκη, η δήμαρχος την καλεί να ακολουθήσει με ακρίβεια τα καθοριζόμενα στην απόφαση για τη μετακίνησή της και της γνωρίζει ότι μπορεί να παραλαμβάνει σταδιακά, με καταχώρηση σε ειδικό πρωτόκολλο, έγγραφα και παραστατικά που αφορούν απολογισμούς Νομικών Προσώπων που δεν έχει υποβάλλει ακόμη προς έγκριση. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους απολογισμούς 2006 και 2007 των Βρεφονηπιακών Σταθμών και όλους τους απολογισμούς από ιδρύσεως του ΚΑΠΗ  και του Αθλητικού Οργανισμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.