keraia_skoufa 01

ΠΗΓΗ: kifisianews.gr

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας, γύρω από το ακίνητο της οδού Περγάμου 33 και Σκουφά, την περασμένη εβδομάδα, όταν διαπίστωσαν ότι σε απόσταση αναπνοής από το Β’ Δημοτικό Νέας Ερυθραίας και το Βρεφονηπιακό Σταθμό ανακάλυψαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας μεταμφιεσμένες σε καμινάδες.

Την περασμένη Δευτέρα 7 Απριλίου οι κάτοικοι κατέγραψαν τις δύο κεραίες και πήγαν στο Δήμο για να τις καταγγείλουν. Ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μία κεραία έχει αδειοδοτηθεί από την ΕΕΤ χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος αλλά με άδεια της πολεοδομίας Βόρειου Τομέα, που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία. Μάλιστα έχει πάρει επαρκείς περιβαλλοντικές μελέτες χωρίς να λάβει υπόψη της τη γειτνίαση με τα σχολεία.

Οι συγκεντρωμένοι για να διαμαρτυρηθούν στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 9 Απριλίου ήταν πολλοί. Ένας εκπρόσωπός τους ο κ. Μαραγκουδάκης, ο οποίος και πήρε το λόγο ζήτησε τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Χιωτάκης δήλωσε ότι θα ζητήσουν από την Πολεοδομία του Βόρειου Τομέα να κάνει αυτοψία για παρανομίες στο κτίριο καθώς επίσης θα προσφύγουν στην ΕΕΤ για επανεξέταση του φακέλου ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την περιοχή. Για το θέμα μίλησαν πάρα πολλοί σύμβουλοι οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος κατοίκων και της άμεσης διακοπής της λειτουργίας των κεραιών.

Καταγγελία έκανε ο κ. Ψυχοπαίδας ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που έχει εγκαταστήσει στο δώμα τις κεραίες είναι μέλος της δημοτικής κίνησης ΑΝΑΣΑ, του κ. Κανακάκη, ο οποίος είπε ότι θα εξετάσει το θέμα και θα συγκαλέσει γενική συνέλευση ώστε αν είναι έτσι να αποφασίσουν τη διαγραφή από την κίνηση του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Πάντως να θυμίσουμε ότι η εφημερίδα μας μαζί με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κηφισιά SOS είχαμε κάνει πολλές επισημάνσεις για τον καινούριο νόμο που είχε κατατεθεί στη Βουλή, από τον τότε Υπουργό Μεταφορών κ. Βορίδη, ο οποίος «χάριζε» κυριολεκτικά στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας όλα τα νομικά «όπλα», που είχαν μέχρι τότε οι πολίτες για να τις αντιμετωπίσουν, οπότε τώρα είναι πολύ δύσκολο να κινηθεί κάποιος νομικά και να κερδίσει.

Παρόλα αυτά οι κινητοποιήσεις του κόσμου αν είναι συντονισμένες ίσως φέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Απόσπασμα από το ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων οδού Περγάμου και Σκουφά των γονέων και των παιδιών του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ερυθραίας, ενάντια στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. 

“Μαζί με τους υπόλοιπους γείτονες, τους γονείς, τους μαθητές του 2ου Δημοτικού της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τον Δήμαρχο του Δήμου Κηφισιάς κύριο Χιωτάκη διεκδικούμε την:

  • Κατάργηση του ν.3431/2006 που δίνει το δικαίωμα στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να εγκαθιστούν όπου θέλουν κεραίες χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών.
  • Απομάκρυνση όλων των κεραιών που βρίσκονται κοντά σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία) μέχρι την απόσταση των 500 μέτρων.
  • Αποκάλυψη όλων των κεραιών από τα καμουφλάζ εξαπάτησης.
  • Πλήρη χαρτογράφηση και έλεγχο νομιμότητας όλων των κεραιών που είναι εγκατεστημένες στο Δήμο Κηφισίας και άμεση απόσυρση όλων των παράνομων κεραιών.
  • Να απομακρυνθούν όλες οι κεραίες που οι συνελεύσεις των γειτονιών δε συμφωνούν με την εγκατάστασή τους.
  • Δημιουργία τομέα δημοτικής πεδιομέτρησης ο οποίος θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτών των συλλόγων και των δημοτικών κινήσεων.
  • Επανασχεδιασμό του δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας και των Δήμων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων – γονέων –μαθητών του 2ου Νηπιαγωγείου και 2ου Δημοτικού στην Δημοτική Ενότητα της Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισίας επί της οδού Περγάμου και Σκουφά, ενάντια στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας- ανέδειξαν για μια ακόμη φορά αυτό που όλοι και όλες γνωρίζουμε. Πως, όταν οι κυβερνήσεις νομοθετούν έχοντας ως σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των λίγων (και στην περίπτωσή αυτή τα συμφέροντα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και ενός συμπολίτη μας), όταν οι εταιρίες για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αδιαφορούν για τις συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, από τις συνέπειες της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας (ΗΜΑ) στη ζωή μας, όταν κάποιοι εκμισθώνουν τις ταράτσες τους έναντι υψηλής αμοιβής αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή των γειτόνων τους, τότε ο αγώνας για τη ζωή μας είναι μονόδρομος.

Οι κάτοικοι διεκδικούν το αυτονόητο: Το δικαίωμά τους στη ζωή απέναντι στα κέρδη των εταιριών, το δικαίωμά τους να υπερασπίζονται την ποιότητα της ζωής τους απέναντι σ’ αυτούς που τοποθετούν κεραίες μέσα στα σπίτια μας δίπλα στα σχολειά των παιδιών μας, το δικαίωμά τους να έχουν λόγο για τη γειτονιά τους και τον τόπο τους”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.