Την αντίθεσή του στη μεταφορά ενός τμήματος του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο ΚΑΤ εξέφρασε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης. Αφορμή στάθηκαν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη λειτουργία νέων μονάδων σε νοσοκομεία της Αττικής, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση της  λίστας αναμονής των τοξικοεξαρτημένων και την αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας από προβλήματα κοινωνικής όχλησης που δημιουργούνται. «Πιστεύω στο ρόλο του ΟΚΑΝΑ, αλλά θα πρέπει να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στη μεταφορά του από το κέντρο στην περιφέρεια.
Ο ΟΚΑΝΑ θα πρέπει να παραμείνει στο κέντρο και να λειτουργήσει παράρτημα-κλινική στο ΚΑΤ», δήλωσε ο κ. Χιωτάκης. Ο ίδιος αιτιολόγησε την αντίθεσή του αυτή στα σχέδια της κυβέρνησης, λόγω του ότι έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης στο οικόπεδο του ΚΑΤ από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν μπορεί να δεχθεί και νέο κτίριο.
Αποτελεί, πάντως, σύνηθες φαινόμενο οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδρούν στη μεταφορά τμημάτων του ΟΚΑΝΑ στα όριά τους, λόγω της συγκέντρωσης τοξικοεξαρτημένων στην περιοχή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όπως είχε τονίσει η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, όπου ανακοινώθηκαν 17 νέες μονάδες σε νοσοκομεία όλης της χώρας, το πρόβλημα της κοινωνικής όχλησης, που προκαλείται από τους τοξικοεξαρτημένους, είναι απόρροια της μεγάλης λίστας αναμονής, δημιουργείται, δηλαδή, όχι από τους ενταγμένους, αλλά από τους μη ενταγμένους στο πρόγραμμα, σε βαθμό που να υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι δημιουργείται «λίστα της πιάτσας».
Σύμφωνα με την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (13/7/2010), που συντάχθηκε μετά από τη διερεύνηση των αναφορών και καταγγελιών των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της διενέργειας αυτοψιών σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, η υποβάθμιση του κέντρου οφείλεται στην ανεπαρκή και πλημμελή παρέμβαση του κράτους και συγκεκριμένα των υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας.
Από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της ομάδας ?streetwork? του ΟΚΑΝΑ το Σεπτέμβριο του 2010 σε 11 σημεία του κέντρου της πόλης, όπου παρουσιάζεται υψηλή συγκέντρωση χρηστών (πιάτσα), προκύπτει ότι το 85% των χρηστών, που βρέθηκαν στις περιοχές της έρευνας, δεν είναι σήμερα σε κανένα πρόγραμμα, ενώ μόλις το 15%, 40 δηλαδή άτομα, σε σύνολο 275 ερωτώμενων, είναι ενταγμένοι σε θεραπευτικά προγράμματα, 23 από αυτά σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και 17 σε άλλα.