Προς : την Εφημερίδα « Νέα Ερυθραία «
Είχαμε δεσμευτεί να απαντήσουμε γραπτά στην αποκαλούμενη «ομοβροντία πυρών» της αντιπολίτευσης για την Λογοδοσία μας και παρακαλούμε να δημοσιεύσετε, όπως ακολουθούν, τις απαντήσεις μας:

Προς:
τη Δημοτική Παράταξη  «Δυνάμεις» (κ. Αικ. Μουστάκη)

1. Η  μελέτη του  Γενικού  Πολεοδομικού  Σχεδίου  (ΓΠΣ) είχε  ήδη προχωρήσει, όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του  Δήμου.
Επειδή είχαμε διαφωνήσει με τις πολιτικές κατευθύνσεις της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, κάναμε το αυτονόητο , αρχίσαμε από μηδενική βάση. Στον ΟΡΣΑ τον οποίο προτείνετε να προσφύγουμε, για τη δωρεά εκπόνηση της μελέτης, δεν είχαμε και δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναφερθούμε, αφού η πρώην Διοίκηση του Δήμου στην οποία και εσείς συμμετείχατε, είχε ήδη δρομολογήσει και δεσμευτεί , με ιδιωτικό γραφείο μελετών .
2. Στα   αντιπλημμυρικά    έργα,  των   οδών   Δήμητρος και Ανδρούτσου τροποποιήθηκαν οι υδραυλικές μελέτες και επιλύθηκαν υφιστάμενα νομικά προβλήματα με ενέργειες μας. Δεν προϋπήρχε καμία ωριμότητα μελετών για δημοπράτηση των έργων όπως ισχυρίζεστε . Αρχίσαμε ουσιαστικά από την αρχή .
3.    Σας υπενθυμίζουμε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις μας είναι για περίοδο τετραετίας και όχι ενός έτους .

Προς:
τη Δημοτική Παράταξη «Πολίτες» (κ. Γιάννη Τσαγκάρη)

1. Τα όσα  επισημαίνετε στις τοποθετήσεις  σας δεν έχουν  καμία σχέση με την λογοδοσία μας για το συγκεκριμένο χρόνο. Την τρύπα στο ταμείο του Δήμου δεν τη συνδέουμε με την πορεία του δικού μας έργου. Οι προσπάθειές μας σήμερα στρέφονται για την εξεύρεση πόρων και επιχορηγήσεων ως νέα αρχή. Επανειλημμένα σας έχουμε τονίσει ότι δεν ζητήσαμε από «κανέναν» πίστωση χρόνου. Επιζητούμε μόνο καλόπιστη κριτική.
2.  Το 2007 ο προϋπολογισμός του Δήμου τηρήθηκε «κατά γράμμα».
3.  Δεν έχουμε επιλέξει έργο από ΣΔΙΤ .
4. Η υπηρεσία ύδρευσης λειτουργεί, όσο ποτέ άλλοτε, καλά.
5. Η συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης απέφερε ως δωρεά στο Δήμο ένα απορριμματοφόρο όχημα και καλύτερη ανάπτυξη των κάδων προς εξυπηρέτηση των Δημοτών.
6. Εάν  είχατε επιδείξει  τη  δέουσα  προσοχή στα Δημοτικά Συμβούλια , θα γνωρίζατε τα μέτρα οικονομικής στήριξης , που έχουν παρθεί  για ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες μας και τα οποία είναι :
Δωρεάν παροχές , στο ΚΑΠΗ
Απαλλαγή από Δημοτικά τέλη , άπορων – πολύτεκνων – ΑΜΕΑ
Απαλλαγή από τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών , αδύναμες οικονομικά οικογένειες .
7. Το   ΚΑΠΗ   δεν  μετατράπηκε  σήμερα,  σε  γραφείο  ταξιδίων, όπως ισχυρίζεστε, δυστυχώς λειτουργεί πολλά χρόνια με αυτή τη μορφή. Πρώτη φορά το έτος 2007 έγιναν εκδρομές και επισκέψεις πολιτισμικού, κοινωνικού και μορφωτικού χαρακτήρα, καθώς τέθηκαν παράλληλα και οι βάσεις για ίδρυση θεατρικής ομάδας .
8. Σύντομα θα πληροφορηθείτε το   χώρο   ανέγερσης του νέου Δημαρχείου .
9. Για τις αυθαίρετες  κατασκευές στις οποίες αναφέρεστε, (προφανώς εννοείτε την κατασκευή στην Ένωση Μικρασιατών), μάλλον εσείς έχετε κλείσει το μάτι σε όσες άλλες αυθαιρεσίες υπάρχουν στην πόλη και περιορίζεστε μόνο σε αυτή. Μήπως θα πρέπει να δούμε συλλογικά το πρόβλημα κάνοντας αυτοκριτική  και χωρίς διακρίσεις ;

Προς:
τη Δημοτική Παράταξη ΡΕΚΕ (κ. Κωστή Χαλκιαδάκη)

1.  Το  οξύμωρο μαζί  σας  είναι ότι ενώ απορρίπτετε  για πολιτικούς λόγους, τις  Συμπράξεις  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ως πηγή χρηματοδότησης, προτείνετε να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Μικρασιατών από τις τράπεζες, δηλαδή από ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες. Η πρότασή σας αυτή αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα ΣΔΙΤ. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να χρηματοδοτηθεί το έργο με τη λογική αυτή, εάν μας βοηθήσετε να πείσουμε για το μέγεθος της οικονομικής αντισταθμιστικότητας του, τα τοπικά υποκαταστήματα των τραπεζών, όταν μάλιστα εδρεύουν σε μισθωμένα κτίρια. Προτείνουμε να είστε μέλος της Επιτροπής για τις όποιες συζητήσεις μας .
2. Συμφωνούμε  για  τις προσλήψεις  μόνιμου  προσωπικού, παρά τα όσα υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα, από τις διαδικασίες αυτές, όπως και κατά την λογοδοσία μας, αναλύσαμε. Όπως γνωρίζετε είμαστε σε διαδικασία επιλογής μόνιμου προσωπικού από διαγωνισμό ΑΣΕΠ, που αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, επί δικής μας θητείας, παρά του ότι το έχουν ξεχάσει οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης .
3. Η  εξοικονόμηση  ενέργειας  δεν πρέπει  να  περιοριστεί  μόνο στα Δημόσια κτίρια όπως λέτε , αλλά σε όλα τα κτίρια της πόλης και το παράδειγμα πρέπει να αρχίσει από εμάς τους ίδιους , δηλαδή από τα σπίτια μας . Τα δημόσια κτίρια «απορροφούν» την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας στο Δήμο μας, εν συγκρίσει με τα ιδιωτικά. Όπως γνωρίζετε το 99 % του οικοδομήσιμου χώρου της Νέας Ερυθραίας είναι κατοικίες και ιδιωτικοί χώροι.  Στην αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. θα συμπεριλάβουμε κίνητρα για κτίρια με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά .

Ευχαριστούμε για την όποια κριτική μας ασκήθηκε από τις Δημοτικές παρατάξεις , αν και δεν ήταν εποικοδομητική όπως θα επιθυμούσαμε. Γενικά, διαβάστηκαν έτοιμες μπροσούρες, πολιτικού λόγου που διατηρούνται στη ναφθαλίνη από τα αντιπολιτευόμενα μελή του Δημοτικού Συμβουλίου και ανασύρονται, κάθε φορά που «πρέπει κάτι να πουν» .
Η Δήμαρχος
Βασιλική Κ. Ταμβάκη