Αθήνα 29/4/2010
ΠΡΟΣ
Την εφημερίδα Νέα Ερυθραία

Κύριε Διευθυντά
Άρθρο με τίτλο «Σε αναστολή λειτουργίας οδηγείται ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού» δημοσιεύτηκε στο περασμένο φύλλο. Επειδή η εφημερίδα σας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Κηφισό ποταμό, συμπεραίνω ότι με το άρθρο αυτό εκφράζετε την ανησυχία σας για τη λειτουργία του ΦΔΑΚ και την προστασία του ποταμού, ωστόσο δόθηκαν κάποιες εσφαλμένες εντυπώσεις.
1. Ο ΦΔΑΚ δεν ανέστειλε τη λειτουργία του επειδή έληξαν οι συμβάσεις του προσωπικού. Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας λειτουργούν τα γραφεία, γίνονται συνεδριάσεις ΔΣ, αυτοψίες στον Κηφισό, υπάρχει αλληλογραφία με άλλες Υπηρεσίες και προχωρούν όλες οι διαδικασίες για να λάβει ο ΦΔΑΚ νέα χρηματοδότηση και να στελεχωθεί πάλι με προσωπικό, γιατί βέβαια η σημερινή κατάσταση είναι προσωρινή.
2. Η σύμβαση των δέκα υπαλλήλων της περιόδου Απρίλιος ? Δεκέμβριος 2009 έληξε στο τέλος του 2009. Οι υπάλληλοι πληρώθηκαν κανονικά. Το Δ.Σ. του ΦΔΑΚ δεν αποφάσισε να ανανεώσει τις συμβάσεις αυτές αφού δεν είχε λάβει όχι μόνο χρηματοδότηση για το έτος 2010 αλλά ούτε πρόσκληση για να υποβάλει νέο Τεχνικό Δελτίο για χρηματοδότηση.
3. Η Υπουργός Περιβάλλοντος δεν εξέδωσε απόφαση για τη συνέχιση συμβάσεων προσωπικού αλλά εγκύκλιο, πράγμα που έχει διαφορετική νομική υπόσταση. Απόφαση για πρόσληψη προσωπικού στους Φορείς Διαχείρισης  που είναι Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί να πάρει μόνο το ΔΣ των Φορέων το οποίο έχει και τη νομική ευθύνη.
4. Το Δ.Σ. του ΦΔΑΚ έκρινε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει σε ανανέωση συμβάσεων προσωπικού. Υπήρχε αντίθετη γνώμη του ΑΣΕΠ και δεν είχε κατατεθεί νέο Τεχνικό Δελτίο για το 2010 και μετά. Δεν ήταν γνωστό πόσα χρήματα θα διέθετε ο ΦΔΑΚ, τι έργα θα αναλάμβανε, πόσο προσωπικό θα χρειαζόταν και ποιες ειδικότητες. Ήδη γνωρίζουμε ότι η νέα χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ Αττικής για την οποία θα υποβάλλουμε Τεχνικό Δελτίο προσεχώς θα είναι σημαντικά μειωμένη. Αναγκαία συνέπεια θα είναι η μείωση του προσωπικού. Η απόφαση του ΔΣ του ΦΔΑΚ να μην ανανεώσει συμβάσεις ούτε να προσλάβει προσωπικό πριν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση είναι ορθολογική και είναι προς το συμφέρον του ΦΔΑΚ.
5. Ο ΦΔΑΚ δεν είχε στο Ταμείο του 270.000 ευρώ, όπως αναληθώς αναφέρει ο Σύλλογος εργαζομένων και δεν έχει μέχρι σήμερα καθόλου χρήματα. Ανανέωση συμβάσεων σε 10 άτομα προσωπικό απαιτεί καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών. Χωρίς χρηματοδότηση θα υπήρχε αδυναμία πληρωμών και την ευθύνη θα έφεραν τα μέλη του ΔΣ και μόνο. Η εγκύκλιος της Υπουργού σε οποιοδήποτε δικαστήριο δε θα είχε νομική ισχύ.
6. Οι πρώην συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν για 8,5 μήνες με σύμβαση ορισμένου χρόνου στον ΦΔΑΚ ήδη κατέθεσαν αγωγή εναντίον του με την οποία ζητούν να επαναπροσληφθούν και να αναγνωριστεί από το Δικαστήριο ότι η σύμβασή τους είναι αορίστου χρόνου (!). Επιδιώκουν έτσι να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι και να εξασφαλίσουν μόνιμη εργασία αποκλείοντας την επαναπροκήρυξη των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ (γιατί σε μια τέτοια περίπτωση αυτοί δεν θα προσλαμβάνονταν ξανά) και το ενδιαφέρον τους να «πληροφορήσουν» την εφημερίδα σας και να πετύχουν αρνητικά δημοσιεύματα κατά του ΦΔΑΚ εντάσσεται ασφαλώς σε αυτή την τακτική.
Πιστεύω ότι τα μέλη του ΔΣ του ΦΔΑΚ έπραξαν νόμιμα και προς το συμφέρον του Φορέα, έπραξαν με συνέπεια απέναντι σε όλους τους άλλους νέους που προσβλέπουν σε μια θέση εργασίας μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ αλλά και απέναντι στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας στην οποία μεταξύ άλλων οδηγηθήκαμε και από αυτές τις νοοτροπίες, ότι δηλαδή μια προσωρινή σύμβαση αρκεί για να οδηγήσει έναν υπάλληλο στη μονιμότητα ανεξάρτητα από τις δυνατότητες και τις ανάγκες του Φορέα που θα τον προσλάβει.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Κωνσταντίνος Λάσκαρης
Γραμματέας του ΦΔΑΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.