Προς Διευθυντή Εφημερίδας «Η Νέα Ερυθραία»
Αξιότιμε κ. Διευθυντά, Θα σας παρακαλούσαμε όπως δημοσιεύσετε στο προσεχές φύλλο της εγκρίτου εφημερίδας σας, το παρόν γράμμα που αποτελεί απάντηση στο άρθρο «Τα 410.000 ευρώ και ο Σοφοκλής» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 από τον κ. Βασίλη Σεβδαλή Οικονομολόγο – Συγγραφέα.
Ο λόγος που ζητάμε τη δημοσίευση του παρόντος γράμματος, είναι διότι θεωρούμε το άρθρο του κ .Σεβδαλή προβοκατόρικο αλλά και παραπλανητικό διότι στην ουσία επιδιώκει με ποιητικό υπόβαθρο να στρέψει τα βέλη του (ως και τους αναγνώστες πολίτες της Νέας Ερυθραίας) εναντίον της Δημάρχου κ. Βασιλικής Ταμβάκη, για τη διάθεση του ποσού των 410.000 ευρώ αρχικού προϋπολογισμού του έργου για την ανάπλαση του πάρκου της οδού Σοφοκλέους.
Για τους παραπάνω λόγους θα λέγαμε επίσης ότι το άρθρο αυτό στερείται ηθικής βάσης, πλην όμως αυτό περιττεύει διότι όπως μας ενημερώνει και ο συγγραφέας του άρθρου, όλη η ηθική του Σοφοκλέους έχει εξαχθεί εκτός Ελλάδος, οπότε και αυτό το κείμενο είναι θύμα της σύγχρονης Ελλάδος!
Λυπούμεθα για τα απαράδεκτα μηνύματα και πληροφόρηση του άρθρου αυτού και ειλικρινά προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που ανάγκασαν τον συγγραφέα του να καταναλώσει τόσα ποτήρια κρασί αλλά και να σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο του, στην προσπάθεια του να βρει και να ρωτήσει τον ίδιο τον Σοφοκλή, προκειμένου να αρθούν οι αμφιβολίες του για την τόσο δαπανηρή ανάπλαση του πάρκου του και δεν επισκεπτόταν καλύτερα την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή της Νομαρχίας.
Για λόγους υπευθυνότητας, εκτιμούμε  ότι όταν κάποιος επιθυμεί να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του (όπως έκανε και ο εν λόγω συγγραφέας), θα έπρεπε πρώτα
να διερευνήσει πλήρως τόσο την αιτία διάθεσης των κονδυλίων όσο και την αναγκαιότητα εκτέλεσης του έργου και στα πλαίσια αυτά να κάνει την καλόπιστη ή κακόπιστη κριτική του. Αφού δεν έκανε την προσπάθεια αυτή, θα προσπαθήσουμε λοιπόν να τον ενημερώσουμε, γιατί εμείς ερευνήσαμε και γνωρίζουμε το θέμα ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, μήπως και πειστεί για το αβάσιμο της αρνητικής κριτικής του και προσπαθήσει να ξαναβρεί τον Σοφοκλή, προκειμένου να αρθεί η παρεξήγηση και να επαναεισαχθεί κάποιο μέρος της ανύπαρκτης ηθικής στην Ελλάδα και να αποκατασταθεί η τάξη!!
Τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ανάπλαση του πάρκου Σοφοκλέους δεν τα «διαθέτει ή αποφασίζει» η Δήμαρχος, αλλά η Κεντρική Κυβέρνηση που τα διαθέτει στις Νομαρχίες και οι οποίες στη συνέχεια τα διαθέτουν στους Δήμους για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών και απαιτήσεων, βάσει των υφισταμένων προτεραιοτήτων. Εκεί λοιπόν θα έπρεπε να στρέψει τα βέλη του ο συγγραφέας εάν νομίζει ότι στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε, είναι μη αναγκαία ή περιττά και όχι στη Δήμαρχο όπως παραπλανητικά προσπαθεί να καταλογίσει στο άρθρο του διότι τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από τα τακτικά έσοδα του Δήμου. Εάν ρωτούσε εκεί που έπρεπε, πιθανόν να του εξηγούσαν ότι τα διαθέτουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα πλαίσια της αποκατάστασης και ανάπλασης του πρασίνου αλλά και της ανεργίας, κλπ, κλπ. και έτσι δεν θα ανησυχούσε ο συγγραφέας για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από την κα Δήμαρχο, σε εποχές ισχνών αγελάδων. Εννοείται ότι αν δεν τα αποδεχθεί η Δήμαρχος τα κονδύλια αυτά, είναι φυσικό ότι θα διατεθούν σε άλλο Δήμο για τον ίδιο σκοπό, ανάπλαση! Αλλά μήπως αυτό επιδιώκει ο συγγραφέας του άρθρου για ιδίους προσωπικούς λόγους και αν ναι, ας ρωτήσει τον Σοφοκλή αν αυτό είναι ηθικό!
Όσον αφορά την αναγκαιότητα ανάπλασης του πάρκου Σοφοκλέους, θα έπρεπε να γνωρίζει τα εξής:
1. Τον προσκαλούμε να περπατήσει το πάρκο αυτό ή την περιοχή πέριξ του πάρκου, μετά τη δύση του ηλίου, για να αντιληφθεί την επικινδυνότητα του για τους κατοίκους της περιοχής.
2. Λόγω της απαράδεκτης κατάστασης του, (αποτεφρώθηκε δύο φορές) αποτελεί καταφύγιο και κρυψώνα επικίνδυνων στοιχείων, όπλων, ναρκωτικών, κλπ, ακόμη
και κατοικία αστέγων, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, γεγονός που δεν ενοχλεί κανέναν μας, εάν οι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο αλλά πέρσι προκλήθηκε μικρή πυρκαγιά, πιθανόν από τσιγάρα στη μικρή χωματερή του.
3. Το πάρκο αυτό είναι από τους λίγους εναπομείναντες θύλακες που πρέπει να ενισχυθούν και να διατηρηθούν ως πράσινο στην περιοχή και η τωρινή κατάσταση του δεν είναι ότι το καλύτερο και αποτελεί επικίνδυνη εστία πυρκαγιάς (ξερά κλαδιά από την άλλοτε πυκνή βλάστηση, έλλειψη φωτισμού, πεταμένα παντοειδή εύφλεκτα υλικά, μπάζα από οικοδομές).
4. Στη μέση του πάρκου αυτού υπάρχει η γεώτρηση του νερού της Νέας Ερυθραίας με αντλιοστάσιο, για την τροφοδότηση όλου του Δήμου με προφανή οφέλη από υγειονομικής όσο και οικονομικής πλευράς, για τους κατοίκους όλου του Δήμου. Οι εγκαταστάσεις αυτές απαιτείται όπως προστατευθούν με τα απαραίτητα έργα ασφάλειας κατά την ανάπλαση του πάρκου γιατί σήμερα έχουν ακόμη φρεάτια με προβληματικά καπάκια, κλπ.
Θέλουμε επίσης να σας πούμε ότι τα πράσινα πάρκα είναι πνεύμονες πρασίνου για όλη την περιοχή της Νέας Ερυθραίας ανεξάρτητα που βρίσκονται.
Εάν κάποιος έχει την πρόθεση να διαιρέσει τις γειτονιές, σας γνωρίζουμε επίσης ότι παλαιοί κάτοικοι από το 1964 που είμαστε γείτονες στο πάρκο, οι περισσότεροι Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι Δικηγόροι, επαγγελματίες, επιλέξαμε την τότε ορεινή περιοχή για καλύτερες συνθήκες ζωής και εξοχικό περιβάλλον.
Από την εκπονηθείσα μελέτη του έργου, που ζητήσαμε να δούμε, προκύπτει ότι θα γίνουν φυσικά μονοπάτια, ζώνες πυροπροστασίας, σύστημα άρδευσης, πυρανίχνευση, παιδική χαρά και πάνω από όλα ενίσχυση του δημοτικού φωτισμού μέχρι το ακραίο σημείο του πάρκου, δηλαδή την κορυφή του τμήματος αυτού, του Πεντελικού, που είναι θέμα προστασίας όλων εμάς των κατοίκων.
Στο έργο άλλωστε κατά τη δημοπράτηση του, που θα γίνει από τη Νομαρχία όπως μάθαμε και θα πληρωθεί από τη Νομαρχία, θα υπάρχει έκπτωση 40%. Προβληματιζόμαστε εάν είναι ηθικόν, να παραπληροφορεί κάποιος τον κόσμο προκειμένου να μειωθεί και να σπεκουλαριστεί ο αγώνας κάποιων άλλων ανθρώπων και της Δημάρχου, που αν μη τι άλλο για όλη την πόλη μας, φροντίζουν.
Για τους παραπάνω λόγους (αλλά και πολλούς άλλους) εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής του πάρκου Σοφοκλέους, εκτιμούμε απεριόριστα την προσπάθεια ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την ανάπλαση του πάρκου, που στην ουσία είμαι μία πλαγιά του Πεντελικού βουνού, που σημειωτέον κάηκε δύο φορές το 1981 και 1992, και για την επίλυση των υπαρκτών υφισταμένων προβλημάτων της περιοχής. Πρέπει επίσης να ενημερώσουμε ότι ο Δήμαρχος, όπως διαβάσαμε στον Τύπο της πόλης της Κηφισιάς, κάνει ενέργειες για να χαρακτηριστεί η Πεντέλη Εθνικός Δρυμός. Όσον αφορά τον συγγραφέα του άρθρου αυτού, θα τον παρακαλούσαμε να διερευνήσει και να επιβεβαιώσει ο ίδιος τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους, τόσο τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων όσο και της αναγκαιότητας του έργου, σε μία προσπάθεια να απολογηθεί στον Σοφοκλή για την πρώτη παρέμβαση του και να τον διαβεβαιώσει ότι έχουμε κρατήσει κάποιο μέρος της ηθικής του και στην Ελλάδα, την οποία είναι λάθος να απαξιώνουμε σήμερα όταν σύμπασα η πολιτική ηγεσία δίνει μάχη γι? αυτό το λόγο στις Βρυξέλλες.
Με εκτίμηση,
για τους κάτοικος
της περιοχής Σοφοκλέους
Εσθήρ Κρητικού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.