«Δημοκρατία είναι να βγάζεις τις αλυσίδες από την εκμετάλλευση της μόρφωσης, και όχι βγάζοντας αλυσίδες να βάζεις αλυσίδες στη μόρφωση»
Στις 9 Οκτώβρη 2009, δημοσιεύτηκε κείμενο της κυρίας Κ. Γάσπαρη, με τίτλο: «Η δημοκρατία της αλυσίδας» έναντι του άρθρου «Φοβού τους μαθητές και καταλήψεις φέροντες» το κ. Γ. Κανελλόπουλου.
Κατ΄ αρχήν. Δεν είμαι υποστηρικτής κανενός φυσικά ούτε και του κ. Κανελλόπουλου
Θα ήθελα όμως να εκφράσω την άποψη μου σχετικά με το κείμενο, «Η δημοκρατία της αλυσίδας».
Κατά την γνώμη μου, δεν είναι «ο λόγος», «το γιατί» της κατάληψης. Είναι ο ξεκάθαρα το «εναντίον της κατάληψης».
Άποψη της κ. Γάσπαρη είναι, και καλώς εκφράζεται. Δεν είναι όμως σωστό, να εκφράζεται η οποιαδήποτε άποψη με ειρωνεία, συκοφαντία, και μηδενισμό προς τους μαθητές, μαθήτριες, γονείς, για την «κατάληψη στο Γυμνάσιο την περασμένη Δευτέρα», που, «έτσι ξαφνικά 3-4 πιτσιρίκια τ΄ αποφάσισαν και χωρίς δεύτερη σκέψη την πραγματοποίησαν», και για τις «περσινές καταλήψεις γυμνασίου και λυκείου».
Είναι αδιανόητο, κ. Γάσπαρη, ένα κορίτσι 13-14 χρόνων, να τρομάζει αντικρίζοντας «τους γονείς που ξενυχτούσαν για να μείνει το σχολείο ανοιχτό» και τα αγόρια με τα ποδήλατα τους «να φεύγουν σπινταριστά όταν συνειδητοποιούν ότι κάποιοι φυλάνε το σχολείο» τη στιγμή που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου_ αυτοί «οι κάποιοι» να στέκονται συμπαραστάτες των παιδιών, και μάλιστα περιφροφόντας το σχολείο από διάφορα εκτός σχολείου- προβοκατόρικα στοιχεία.
Ο συγγραφέας και ποιητής μας Γιάννης Σκαρίμπας, με την λαϊκή σοφία του, έλεγε: « Τα καλά παιδιά τα κάνουν οι καλές πράξεις. Ούλα τα άλλα είναι κουβέντες πουσ…». Για τις τελίτσες, ο νοών νοητό.
Κι όταν αναφέρεται ο μπάρμπα Γιάννης σε «καλά παιδιά», είναι γιατί και οι μεγάλοι, παιδιά της ηλικίας τους είναι. Και πρέπει να κάνουν καλές δίκαιες πράξεις, και όχι άδικες στο δίκιο.
Πάμε παρακάτω.
1. Ειρωνεία: « Αύριο να μαζευτούμε μερικοί να ψηφίσουμε κατάληψη στο σπίτι της δημάρχου. Να φάμε, να πιούμε, ν αλλάξουμε και τη διακόσμιση, η να καταλάβουμε το μαγαζί του αντιδημάρχου να πάρουμε και την είσπραξη γιατί έτσι αποφασίσαμε; Δημοκρατικά πράγματα δηλαδή». Και όλα αυτά βέβαια κατά ειρωνεία της κειμενογράφου «Η δημοκρατία της αλυσίδας – όταν θα ξαναμαζευτεί η γνωστή παρέα μαθητών».
Μήπως κ. Γάσπαρη, λέω μήπως τα παιδιά του Πολυτεχνείου, οι μαθητές και οι φοιτητές μεταξύ αυτών και οι εργάτες που τα έκανα συγυρισμένα «χάλια» κατά των χουντικών, ήταν και αυτοί «η γνωστή παρέα» που δημιούργησε το Πολυτεχνείο, στη Νομική, «καταστροφές», «βανδαλισμούς», «σπασίματα», «σκουπίδια» «φωτιές», «κλοπές». Όπως τα «πιτσιρίκια» – κατά τη ματιά σας μα οι ανήσυχοι μαθητές του γυμνασίου και λυκείου; Λέω μήπως;
2. Συκοφαντία: «΄Ολο το εργατικό κίνημα είναι ηλίθιο. Οι συνδικαλιστές κουτοί. Γιατί δεν κάνουν καθημερινά καταλήψεις σε εργοστάσια, γραφεία, υπουργεία, μα τίποτα δεν έμαθαν απ τα παιδιά;».
Συκοφαντία και ειρωνεία μαζί.
Το εργατικό κίνημα, κ. Γάσπαρη, και καταλήψεις υπουργείων έχει κάνει και σε γραφεία οργανισμών και εργοστασίων, επίσης. Που ζείτε; Όπως φαίνεται, είστε έξω από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η πάλη των αντιθέσεων, σας είναι ξένη. Ακουμπάτε από τα λεγόμενα σας- στα «σαθρά και γελοία επιχειρήματα» – που δεν έπρεπε να τα επικαλείστε και «χτυπάτε τα παιδιά κάτω από την μέση» γιατί ακριβώς φοβάσαι τη μορφή της κατάληψης, και περισσότερο, όταν αυτή έχει συνειδητό περιεχόμενο και όχι αυθόρμητο.
Το εργατικό κίνημα κ. Γάσπαρη, ούτε «ηλίθιοι» είναι αν είναι δυνατόν. Ντροπή. Ούτε οι συνδικαλιστές «κουτοί» είναι. Αν σας βολεύουν οι πράξεις συνδικαλιστών της εργατικής αριστοκρατίας και αυτοί ούτε «κουτοί» είναι, ούτε «ηλίθιοι» το ρεφορμιστικό κίνημα που υπηρετούν που βολεύονται στις θέσεις συνδικαλιστικών οργάνων, και ύστερα στα έδρανα της βουλής, -και παραδείγματα υπάρχουν- χάρισμα σας.
Το εργατικό κίνημα, από «παιδί» ακόμα ξέρει να παλεύει και να παλεύει ταξικά.
Οι καταλήψεις, κ. Γάσπαρη, έχουν αφορμή και αιτία και δεν γίνονται στα κουτουρού.
Δεν μπορείτε, ούτε εσείς, ούτε κανένας άλλος να επιβάλλεται στα παιδιά, να περάσουν πρώτα τα αιτήματα τους από «φορείς», «γραφεία», «αρχές»κι ότι άλλο «επίσημο» υπάρχει. Τα παιδιά ζουν σε ταξική κοινωνία, βλέπουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν, υποτάσσουν σε αρκετές περιπτώσεις το αυθόρμητο, και αποφασίζουν τη μορφή του αγώνα, με συνείδησης περιεχόμενο, για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. και το ταξικό εργατικό κίνημα, – που δεν είναι ανεξάρτητο από το γενικότερο λαϊκό κίνημα- θα είναι για πάντα σύμμαχος του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος.
Πάμε παρακάτω.
3. Μηδενισμός: «Έτσι διδάσκουμε συνδικαλισμό στα παιδιά; Για αυτό προμηθεύονται αλυσίδες και λουκέτα.( ) Η μήπως τα προμηθεύουν οι γονείς τους;»
Και μόνο αυτός ο συλλογισμός της κ. Γάσπαρη, αρκεί ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΝ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ. Λόγια δεν υπάρχουν. Ακόμα και η ντροπή κοκκίνισε από τη ντροπή της.
Η Δημοκρατία είπε να αυτοκτονήσει. Ο Πολιτισμός το έβαλε στα πόδια.
Ο νοών νοείτο. Πάμε παρακάτω.
Στον προβληματισμό της κ. Γάσπαρη, « τι θεωρούμε ηθικό, δημοκρατικό, δίκαιο» θα απαντήσω από τη μεριά των θέσεων του ΚΚΕ για την εκπαίδευση, που είναι θέσεις προοδευτικής διεκδίκησης σε μορφή και περιεχόμενο.
Ηθικό Δημοκρατικό Δίκαιο, κ. Γάσπαρη, είναι: «Σχολείο που εξασφαλίζει τη δωρεάν παροχή σε όμοιες συνθήκες της απαραίτητες σε όλους μόρφωση, παίρνοντας ιδιαίτερα μέτρα για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών και των μειονοτήτων, για τα Άτομα με αναπηρίες και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.(…)
Ενός σύγχρονου σχολείου που πρέπει να περιλαμβάνει:
Την κατάκτηση της μητρικής γλώσσας όχι απλά σαν μέσο επικοινωνίας αλλά σαν όργανο σκέψης και συνειδητής συλλογικής εργασίας.
Τη γνώση της φύσης μέσα από τους νόμους που διέπουν την κίνηση της ύλης, την κατάκτηση του ανθρώπου ως βιολογικού και κοινωνικού όντος και τη διαμόρφωση αντικειμενικής αντίληψης για τη σχέση του με τη φύση
Τη γνώση της κοινωνίας μέσα από τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης που επιτρέπουν στον άνθρωπο να γίνεται συνειδητό υποκείμενο της ιστορίας και του πολιτισμού και όχι έρμαιο της τύχης και των κάθε φορά ισχυρών
Την αισθητική αγωγή σαν αναγκαία προϋπόθεση για την ψυχική καλλιέργεια και την ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου του νέου ανθρώπου.
Τη φυσική αγωγή για την εξασφάλιση της υγείας και την καλλιέργεια όχι μόνο των σωματικών αλλά και των κοινωνικών αρετών των νέων μέσα από τη συλλογική φυσική άσκηση και δραστηριότητα.
Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό με αύξηση του ποσοστού του για την εκπαίδευση τουλάχιστον στο 15%.
Η συγγραφή, παραγωγή και διακίνηση των σχολικών βιβλίων να γίνεται με αποκλειστικά δημόσια ευθύνη και όχι με εμπλοκή ιδιωτών Δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές-σπουδαστές, που θα παράγονται σε κρατικά τυπογραφεία. Εμπλουτισμό των Πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών με άλλα συγγράμματα και επιστημονικά περιοδικά που θα επιτρέπουν την πρόσβαση των φοιτητών σε διαφορετικές θεωρητικές απόψεις στα διδασκόμενα αντικείμενα.(…)
Βασική- Γενική Εκπαίδευση έως τα 18 χρόνια μέσα από ένα Δημόσιο Δωρεάν Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, συνέχεια δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με σκοπό την καλλιέργεια και την ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας κάθε νέου πριν από την επαγγελματική επιλογή ή ειδίκευση ( ) σχολείο, που θα ολοκληρώνει τη διαπαιδαγωγική εργασία του, χωρίς να χρειάζεται κανένα φροντιστήριο μέσα ή έξω από αυτό, γιατί θα πρέπει όλα τα εφόδια για το μέλλον πρώτα, πρώτα με το να βοηθά το παιδί και τον έφηβο να καλύψουν τις ανάγκες και να ζήσουν τις χαρές τις ηλικίας τους.
Και όλα αυτά τα αναφέρω αγαπητή κ. Γάσπαρη, γιατί δεν είναι κατά τη γνώμη μου- , οι «βανδαλισμοί, οι φωτιές, οι βρισιές, οι μούντζες, τα ζωγραφισμένα γεννητικά όργανα, τα σαθρά και γελοία επιχειρήματα» που σας «αγανάχτησαν», για να εκφράσετε την άποψη σας, με το «Η δημοκρατία της αλυσίδας» αλλά, το εναντίον που έχετε στη κατάληψη, σε μια μορφή αγώνα διεκδίκησης αιτημάτων των μαθητών σπουδαστών, φοιτητών σίγουρα και των εργατών- που θέλετε να μην υπάρχει, γιατί ίσως πολιτικά ή ιδιωτικά, σας βολεύει.
Και χωρίς μπερδέματα απέναντι στο δικό σας: «Δημοκρατία είναι να βάζεις ή μήπως να βγάζεις τις αλυσίδες» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ, και όχι βγάζοντας αλυσίδες να βάζεις αλυσίδες στη μόρφωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.