Νέα Ερυθραία 21.12.2010

Αν και κάποιες ημέρες του χρόνου επιβάλλουν την πολιτική εκεχειρία μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά, φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει.
Ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικοί από άποψης εγκαιρότητας χρόνου και τόπου, οι στίχοι του Κωστή Παλαμά τους οποίους αντιγράφω:
«Αχ αχ Χριστουγεννιάτικο της φαμελιάς τραπέζι
που ταίρι ? ταίρ? η όρεξη με την αγάπη παίζει.
Τα ποτηράκια ηχούν γλυκά λαμποκοπούν τα πιάτα
γύρω φαιδρά γεράματα και προκομμένα νιάτα».
Ενώ η θύμησή τους περιόρισε την αγανάκτησή μου για όσες ανακρίβειες και διαβολές στριφογυρίζουν γύρω μου, δεν μείωσε όμως την επιθυμία μου να ασχοληθώ ως αρμόδιος αντιδήμαρχος και να απαντήσω με αυστηρότητα και δικαιοσύνη, όπως επιβάλλεται, στην κριτική της Δημοτικής Συμβούλου κας Κατερίνας Μουστάκη και στα όσα από την ίδια αποδίδονται για πρόσωπα και πράγματα στο άρθρο της εφημερίδας σας της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 2010 με τίτλο «Με τη(ν) πρώτη κακοκαιρία!». Το θεωρώ αναγκαίο για την αποκατάσταση της αλήθειας και για τη δημόσια αναγνώριση των προσπαθειών τις χειμωνιάτικες αυτές ημέρες όλων των άλλων συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων και πάνω από όλα των εργαζομένων στο Δήμο.
Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα άσκησης κριτικής, εκείνοι όμως που απέχουν από πράγματα και γεγονότα και ασχολούνται με το να σηκώνουν τα τηλέφωνα του σπιτιού τους τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα, πρέπει να είναι φειδωλοί ή τουλάχιστον να μην εκμηδενίζουν τον αγώνα των άλλων.
Κατ? αρχήν επιστρέφουμε στην αρθογράφο τις κακόβουλες εκτιμήσεις της περί αδράνειας ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας, από δήθεν μη ανανέωσης της θητείας της Διοίκησης. Aυτό αποτελεί συνειδητή περιουσία της και τακτική της.
Διοίκηση και εργαζόμενοι του Δήμου από Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010 είχαν τεθεί σε προετοιμασία για το χιονιά του Σαββατοκύριακου. Την Παρασκευή εργάτες ? κηπουροί, ηλεκτρολόγοι και υπηρεσία ύδρευσης ήταν σε ετοιμότητα για βάρδιες. Τα μέλη της Διοίκησης έκαναν έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.
Σε περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών οι ζημιές στο δίκτυο οφείλονται στις συνεχείς στιγμιαίες διακοπές της ΔΕΗ και στους έντονους κραδασμούς εξαιτίας του παγετού των αγωγών ύδρευσης. Την ανικανότητα της ΔΕΗ να αντιμετωπίσει άμεσα προβλήματα η γράφουσα την ξεπερνά με ελαφρά πηδηματάκια και για λόγους βέβαια που γνωρίζει η ίδια. Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας έχει εγκαταστήσει δύο μεγάλες γεννήτριες στο αντλιοστάσιο του πάρκου Σοφοκλέους και μία ακόμη στο κούμπωμα του δικτύου με την ΕΥΔΑΠ στη διασταύρωση Περγάμου και Σκουφά, γεγοναός το οποίο σκοπίμως πάλι δεν το αναφέρει.
Οι εργαζόμενοι με τη Διοίκηση του Δήμου από την Παρασκευή λόγω της χιονοθύελλας αντιμετώπισαν έκτακτες ζημιές. Μεσάνυχτα την Παρασκευή οι  εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να κόψουν λεύκα στην οδό Χαλκηδόνος, μέσα σε οικόπεδο, που κινδύνευε να πέσει σε παρκαρισμένα στο πεζοδρόμιο αυτοκίνητα και από την οποία προκλήθηκε μεγάλη ζημιά στην ύδρευση. Άξιον να αναφερθεί ο τραυματισμός στο κεφάλι από την λεύκα, του ακούραστου και πάντα στην πρώτη γραμμή ηλεκτρολόγου του Δήμου μας Χρήστου Καράγιωργα. Συγχρόνως την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι του αντλιοστασίου έδιναν τη δική τους μάχη μέσα στο χιονιά για να ισορροπήσουν την πίεση του αντλιοστασίου και την επάρκεια των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές της πόλης.
Επιβάλλεται ιδιαίτερα να αναφερθώ στη βάρδια του Προϊσταμένου των Διοικητικών Υπηρεσιών Άγγελου Δημητριάδη ώστε να κρατηθεί ανοικτό το ΚΕΠ τις δύσκολες ώρες του Σαββάτου καθώς και στη συνεχή παρουσία των δημοτικών αστυνόμων κ.κ. Δούκα και Χελιώτη στο Δημαρχείο.
Η καταγγέλλουσα Δημοτική Σύμβουλος περιορίζει το πρόβλημα ως μείζονος σημασίας στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου, λες και εκεί επιλύονται τα προβλήματα, αγνοώντας ότι και το τηλεφωνικό κέντρο δια του αυτομάτου τηλεφωνητή παραπέμπει στα κινητά τηλέφωνα της Διοίκησης του Δήμου, τα οποία γνωρίζουν όλοι οι Δημότες μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τα χιόνια έχει δημοσιοποιηθεί πολλές φορές αλλά όπως προκύπτει, η ίδια Δημοτική Σύμβουλος απαξίωσε να το διαβάσει για να είναι ενημερωμένη.
Γνωρίζουμε ακόμη ότι εκτός από τον Αντώνη Μπιτσάνη, υπεύθυνο της Διοίκησης του Δήμου, που έκανε τον καλύτερο συντονισμό στα προβλήματα των ζημιών ύδρευσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρία Σελιάμη με πολύωρες βάρδιες όπως και ο νεοεκλεγείς Κοινοτικός Σύμβουλος Αντώνης Ξενάκης ήταν παρόντες στο Δήμο για να καταγράφουν τα αιτήματα των δημοτών. Αλήθεια σε πόσους άραγε χιονιάδες παλαιότερα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η ίδια για τα προβλήματα που ενέσκυπταν; Δυσκολότεροι χιονιάδες και θεομηνίες έχουν αντιμετωπιστεί από την παρούσα Διοίκηση και τη Δήμαρχο με επιτυχία και γιατί όχι και με αποτυχία (όλα στο πρόγραμμα είναι όταν εργάζεται κανείς), τους οποίους προφανώς δε γνωρίζει η γράφουσα ή μάλλον δεν την απασχόλησαν τότε.
Οι ενεργοί πολίτες επιλέγουν στα δύσκολα προβλήματα του Δήμου, το δρόμο της συμμετοχής ή αντίστοιχα εάν αδυνατούν το σεβασμό κάθε αυτοδιοικητικής πράξης. Σίγουρα εάν τηλεφωνούσε στη Διοίκηση θα ήταν ευπρόσδεκτη κάποια βάρδια και από εκείνη, γεγονός που πάλι δεν έκανε.
Όσον αφορά τον καημό της για τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, που άλλοτε είναι κακόγουστη άλλοτε ακριβή σε κόστος, τι να κάνουμε μας τελείωσαν τα απαστράπτοντα συρμάτινα δενδράκια που είχε ο Δήμος και προσφύγαμε τα τελευταία χρόνια στο στολισμό φυσικών δέντρων μικρότερης ανταγωνιστικότητας σε λάμψη από εκείνα.
Το κόστος των αναλωσίμων υλικών και η λειτουργία αποθήκης που ξαφνικά εμπλέκονται στο κείμενο της γράφουσας, απαντάμε ότι έχει επιτευχθεί εντελώς το αντίθετο από όσα ισχυρίζεται και έχει καθιερωθεί ο έλεγχος, η οικονομία και η ποιότητα των υλικών. Υπάρχει αποθήκη εναπόθεσης συγκεκριμένων προμηθειών και από το μηχανογραφικό μας σύστημα και τον τρόπο εντολών ελέγχονται όλες οι προμήθειες που γίνονται στο Δήμο.
Επισημαίνουμε ακόμη στη συνάδελφο ότι τα θέματα διαφάνειας και νοικοκυρέματος δεν λύνονται από την εφαρμογή του Καλλικράτη αλλά είναι καθαρά υπόθεση αρχών και αξιών από τις οποίες πρέπει να διακατέχονται αυτοί οι οποίοι ασκούν διαχείριση δημοσίων πραγμάτων. Είναι αυτό που λέει και ο λαός «να μην το έχει η κούτρα σου να κατεβάζεις ψείρες»! Εμείς πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των αιρετών και οι άνθρωποι που υπηρέτησαν και υπηρετούν το Δήμο Νέας Ερυθραίας είναι προσηλωμένοι στο αυτονόητο και δεν περιμένουν την αυστηρότητα του νέου Αυτοδιοικητικού Νόμου.
Τελειώνοντας, εύχομαι σε όλους σας χρόνια πολλά και πάντα θα τα λέμε και τη νέα χρονιά. Να είμαστε πάλι όλοι μαζί και πιο δυναμικοί και να ξεπερνάμε κάθε πολιτική εσωστρέφεια με μεγαλοψυχία και καλοσύνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.