Τα νοσοκομεία δεν είναι μπακάλικα και πρέπει να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, για να υποδεχθούν μονάδες του ΟΚΑΝΑ», επεσήμανε ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΝΑΣΑ», Παναγιώτης Κανακάκης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας.
Το υπουργείο αφήνει τα νοσοκομεία να βρουν μόνα τους τη λύση για τη στελέχωση των νέων μονάδων απεξάρτησης και γι? αυτό το λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε παράταση 15 ημερών, προκειμένου να προετοιμαστούν για την έναρξη λειτουργίας τους. Ωστόσο, εκτός από το πώς θα δοθεί λύση στο πρόβλημα του προσωπικού, καθώς έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν ξεκαθάρισε και το αν ο αριθμός των χρηστών που θα εξυπηρετεί κάθε νοσοκομείο θα είναι κατά μέσο όρο 40 ή θα διαφέρει ανά περιοχή.

Ποια είναι τα νοσοκομεία
Σε 20 νοσοκομεία στην Αττική, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη θα λειτουργούν από τις 15 Σεπτεμβρίου οι μονάδες απεξάρτησης, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός. Στην Αττική θα είναι τα: Ανδρέας Συγγρός, Ελπίς, Έλενα Βενιζέλου, Πατησίων, Σπηλιοπούλειο, Ευαγγελισμός, Παμμακάριστος, Λαϊκό, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Ιπποκράτειο, Γ. Γεννηματάς, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ, ΚΑΤ και Αγία Όλγα. Στον Πειραιά τα: Τζάνειο, Κρατικό Νίκαιας ο Άγιος Παντελεήμονας, Αττικό και Ασκληπιείο Βούλας, ενώ στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τα ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Ψυχιατρικό -όπου ήδη υπάρχουν δομές- μονάδες θα λειτουργήσουν και στα Γ. Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος.
Παρουσία Δημάρχων της Αττικής, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκης, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε το σχέδιο του υπουργείου για την δημιουργία των νέων μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ. Ο κ. Λοβέρδος υιοθέτησε τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανακοίνωσε ότι τους χρήστες ναρκωτικών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ θα υποδέχονται όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Οι διοικητές των νοσοκομείων σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου τις μελέτες για τους χώρους που θα φιλοξενηθούν οι θεραπευτικές μονάδες, αλλά και για το προσωπικό που θα τις στελεχώσει, εφόσον δεν πρόκειται να γίνουν νέες προσλήψεις.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Κηφισιάς αναφέφει ότι «στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η λύση βρέθηκε μέσα από την έξυπνη και σωστή πρόταση που κατατέθηκε τόσο από τον Δήμαρχο Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκη όσο και από τους υπόλοιπους Δημάρχους που συμμετείχαν στη σύσκεψη για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Υπουργείο υιοθέτησε και  την πρόταση των Δημάρχων οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ να λειτουργήσουν στην ήδη υφιστάμενη υποδομή του κάθε νοσοκομείου, ειδικότερα σε όσα βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές».
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκης μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων του κυρίου Λοβέρδου δήλωσε: «Το Υπουργείο Υγείας και προσωπικά ο κ. Λοβέρδος συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους των Δήμων της Αττικής κι έδωσε προτάσεις οι οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση».
Αποποινικοποιείται
η χρήση ναρκωτικών

Πλήρη αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης όλων των ναρκωτικών, ανεξαρτήτως είδους, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα νέα νομοθετικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου.
Ακόμη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων με βάση τα οποία θα κλιμακώνονται οι ποινές για τη διακίνηση ναρκωτικών, οι οποίες πλέον μειώνονται, αφού θα ξεκινούν από τα 5 και όχι τα 10 χρόνια, όπως ισχύει σήμερα, και θα φτάνουν μέχρι τα 20, με εξαίρεση τους μεγαλέμπορους.
Τις βασικές μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό την προεδρία του καθηγητή Ν. Παρασκευόπουλου. Με βάση στοιχεία του υπουργείου, ο αριθμός των θανάτων που επισήμως συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών κυμαίνεται στους 300 ετησίως, ενώ περίπου το 40% των φυλακισμένων κρατείται για υποθέσεις που αφορούν άμεσα τα ναρκωτικά, ενώ πολλοί άλλοι κρατούνται για εγκλήματα συνδεόμενα με τη διάδοση των ναρκωτικών (διακεκριμένες κλοπές, ληστείες κ.λπ.).
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μ. Παπαϊωάννου:
* Για πρώτη φορά αποποινικοποιείται πλήρως η προσωπική χρήση ναρκωτικών. Σήμερα ο δράστης διώκεται, αλλά μένει ατιμώρητος μόνο στην περίπτωση που αποδείξει ότι είναι χρήστης.
*Μετατρέπεται από πλημμέλημα σε πταίσμα (φυλάκιση τριών μηνών) η προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών καθώς και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, λόγω της έστω και μικρής επικινδυνότητας που ενέχουν για τρίτους, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των Αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων.
* Καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τη διακίνηση ναρκωτικών (τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος), ώστε να γίνεται διάκριση ελαφρύτερων, βαρύτερων και ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει αντίστοιχη διαβάθμιση των ποινών από 5 μέχρι 20 χρόνια, σε αντίθεση με το σημερινό πλαίσιο ποινών που κινείται από 10 μέχρι 20 χρόνια.
*Ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση των μικροδιακινητών, ιδιαίτερα των εξαρτημένων, ανάλογη με το μέτρο της απαξίας της πράξης τους, τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε και της ιδιότητάς τους ως εξαρτημένων. Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της ποινής, δηλαδή και κάτω από 5 χρόνια.
* Απειλούνται με ισόβια κάθειρξη οι δράστες ιδιαίτερα σοβαρών πράξεων διακίνησης ναρκωτικών. Από εδώ και στο εξής, οι πραγματικά μεγαλέμποροι, οι οποίοι πλέον θα προσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια, απαγορεύεται να έχουν ηπιότερη αντιμετώπιση, ακόμη και αν επικαλεστούν εξάρτηση από τα ναρκωτικά.
* Υποχρεώνονται τα δικαστήρια να συνεκτιμούν για τη διάγνωση της εξάρτησης, εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών.
* Κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη θεραπεία κάθε εξαρτημένου, είτε διέπραξε αδίκημα περί ναρκωτικών (εκτός των μεγαλεμπόρων) είτε αδικήματα που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών (με εξαίρεση εγκλήματα όπως ανθρωποκτονία, βιασμός, ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κ.λπ.)
* Προβλέπονται ευεργετικά μέτρα για τους εξαρτημένους, όπως εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικός όρος, υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης στις φυλακές (αφορά κάθε κρατούμενο, ανεξαρτήτως εάν είναι εξαρτημένος ή όχι), χορήγηση υφ’ όρους απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης, αναβολή άσκησης ποινικής δίωξης, αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης, αναστολή εκτέλεσης ποινής, υποχρεωτική αναβολή στράτευσης, υποχρεωτική αναβολή της δίκης.
*Στις περιπτώσεις ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προβλέπεται η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη, η υποχρεωτική αναστολή της ποινής που επιβάλλεται, και η υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπέρ του δράστη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.