koinotiko ne

Συνεδρίαση Κοινοτικού Συμβουλίου Νέας Ερυθραίας

koinotiko ne

Την αποδοχή της μελέτης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Ελ. Βενιζέλου, Χ. Τρικούπη, Κοκκιναρά, Ηροδότου, Πόντου, Παπαφλέσσα, σε Καστρί και Πολιτεία, ενέκρινε ομόφωνα το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Ερυθραίας στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας 31 Οκτωβρίου.
Επρόκειτο ουσιαστικά για προέγκριση, καθώς βάσει διαδικασιών του «Καλλικράτη»,  το θέμα θα απασχολήσει στη συνέχεια την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, για να έρθει έπειτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μήνα, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διαμπερούς κυκλοφορίας και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχουν αναστατώσει τη ζωή των κατοίκων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η διοίκηση του δήμου προκρίνει το σενάριο 5β της μελέτης, συνεπικουρούμενη και από συλλόγους της Νέας Ερυθραίας που το αποδέχονται, ενώ σε συζήτηση θα τεθεί και η άτυπη «μελέτη» που εκπόνησαν κάτοικοι της περιοχής και προτείνει συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τις οποίες, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, αποδέχονται και συνυπογράφουν εκατοντάδες συμπολίτες τους.
Η μελέτη με τα σενάρια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που ανέθεσε ο «καλλικρατικός» Δήμος Κηφισιάς στο μελετητικό γραφείο Μαυρογιώργη, έπειτα από την ακύρωση των προηγούμενων σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ερυθραίας, παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον προηγούμενο Ιούλιο.
Σύμφωνα με τους μελετητές, ακολουθείται η λογική των συγκλινόμενων και αποκλινόμενων ροών, με στόχο να μείνουν οι υπερτοπικές κινήσεις έξω από τη γειτονιά και να οδηγηθούν οι κυκλοφοριακοί φόρτοι στο ιεραρχημένο οδικό δίκτυο, ασχέτως αν αυτό παρουσιάσει υπερκορεσμό, κάτι που αφορά το αρμόδιο υπουργείο για να δώσει λύσεις. Ωστόσο, προσδιόρισαν σε 40%-60% το ποσοστό επιτυχίας του εγχειρήματος για τον περιορισμό της υπερτοπικής κυκλοφορίας στην περιοχή μελέτης.
Η συγκεκριμένη πρόταση 5β βασίζεται σε αποκλινόμενα ρεύματα των οδών Έλλης και Λεβίδου, συγκλινόμενα ρεύματα της οδού Τροίας, με άξονα όλων των παραπάνω τη Βάρναλη, λόγω της διπλής κυκλοφοριακής οργάνωσής της και ως συλλεκτήριας αρτηρίας.
Επίσης, προτείνεται παρέμβαση για την αποτροπή της υπερτοπικής κίνησης σε Λουκή Ακρίτα και Κοραή. Μονοδρομείται η Πόντου (κάθοδος) με κατεύθυνση από Παπαφλέσσα προς Χ. Τρικούπη, η Ιωνίας (κάθοδος) με κατεύθυνση από Π. Ιωακείμ προς Χ. Τρικούπη, ώστε να μη λειτουργήσει ως άξονας στο τοπικό οδικό δίκτυο, όπως και η Σαρανταπόρου (άνοδος) ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς την Αγίας Άννης και με σήμανση στοπ σε κάθε διασταύρωση. Με βάση τις παραπάνω ρυθμίσεις, κάποιος θα επιλέξει το ιεραρχημένο οδικό δίκτυο από τις οδούς Κοκκιναρά, Πολιτείας, Παλαιολόγου και βορειότερα. Επίσης, προτείνεται μια σειρά μονοδρομήσεων στο νότια τμήμα της περιοχής μελέτης.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος προσήλθε και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Ερυθραίας την προηγούμενη Δευτέρα, έχει χαρακτηρίσει το θέμα ως «ένα από τα πιο καυτά» της παρούσας θητείας του. Στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέας Ερυθραίας ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του υπέρ του προτεινόμενου σεναρίου 5β, το οποίο, όπως τόνισε, εφόσον εγκριθεί θα εφαρμοστεί για ένα χρόνο, ώστε να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα, βάσει μετρήσεων, για τα αποτελέσματα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και να υπάρξουν τυχόν διορθώσεις.
Ο δήμαρχος τόνισε επίσης πως ο δήμος δεν μπορεί να ξηλώσει το έργο ανάπλασης της οδού Γ. Παπανδρέου, επαναφέροντας το δρόμο σε διπλή κατεύθυνση και θα το προστατεύσει, ενώ σε διαμαρτυρίες κάποιων συλλόγων της Νέας Ερυθραίας ότι δεν προσκλήθηκαν στη διαβούλευση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή, απάντησε πως δεν ήταν δυνατόν να κληθούν όλοι οι σύλλογοι, ανεξαρτήτως αντικειμένου και περιοχής δράσης τους και γι’ αυτό το λόγο αναρτήθηκε η μελέτη στην ιστοσελίδα του δήμου στο διαδίκτυο, ώστε να εκφραστούν τυχόν αντιρρήσεις από τους κατοίκους και τους φορείς τους.

«Βόρειοι και νότιοι»
Το θέμα αυτό έθεσε η σύμβουλος Μαρίνα Πετούση και ως πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Ερυθραίας, κάνοντας λόγο για διαχωρισμό των κατοίκων σε «βόρειους και νότιους», αλλά και για συλλόγους με «ανύπαρκτα μέλη και δράση», δείχνοντας ευθέως το σύλλογο «Οι Φίλοι του Καστριού», τους οποίους επικαλούνται ορισμένοι, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις επί ευαίσθητων κυκλοφοριακών θεμάτων.
Ωστόσο, η ίδια τάχθηκε υπέρ της λύσης που προκρίνει η δημοτική αρχή. Αφορμή για την παραπάνω επισήμανση στάθηκε η προηγούμενη τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου Αναβάθμισης Ποιότητας Ζωής Ανατολικής Νέας Ερυθραίας, Νίτσας Χατζηανδρέου, η οποία δήλωσε πως «οι σύλλογοι της Νέας Ερυθραίας συμφωνούν με την προτεινόμενη λύση 5β». Η κ. Χατζηανδρέου, ωστόσο, αναφέρθηκε ειδικότερα στο σύλλογο της Ανατολικής Νέας Ερυθραίας και στο σύλλογο του Καστριού, επισημαίνοντας πως πρόσκληση για διαβούλευση απηύθυνε μόνο ο δήμαρχος και όχι κάποιος σύλλογος της περιοχής.
Η σύμβουλος της δημοτικής κίνησης «ΑΝΑΣΑ», Ευγενία Καυγαλάκη, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στα κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής «ξεκινώντας πρώτα από το πρόβλημα κορεσμού των λεωφόρων Κηφισίας και Ελ. Βενιζέλου», ενώ ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης είπε «ναι» σε μια ευρύτερη κυκλοφοριακή μελέτη για το σύνολο του «καλλικρατικού» Δήμου Κηφισιάς που θα χρειαστεί χρόνο, ενώ η συγκεκριμένη μελέτη παρεμβαίνει μόνο τοπικά, μετά την ακύρωση των προηγούμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ερυθραίας.
Η σύμβουλος της πλειοψηφίας, Αντωνία Μπομπάκου, άσκησε δριμεία κριτική για τις «αβλεψίες» της προηγούμενης διοίκησης Ταμβάκη στην κυκλοφοριακή οργάνωση της περιοχής, άφησε υπονοούμενα πως ευνοούνται συγκεκριμένοι κάτοικοι και με τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην οδό Κοραή που δεν αλλάζει κατεύθυνση, ενώ ψήφισε τελικά την αποδοχή της μελέτης, «αλλά όχι και το περιεχόμενό της», κατά δήλωσή της.
Στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέας Ερυθραίας παραβρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, Βασίλης Βάρσος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης και για τους τρεις πρώην δήμους, ενώ πρότεινε να δοθεί η δέουσα προσοχή και να συμπεριληφθεί στην απόφαση και η «μελέτη» των κατοίκων, ο αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας, Στάθης Κύρλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μπιτσάνης και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής με τοποθετήσεις υπέρ και κατά της λύσης που δρομολογείται από τον Δήμο Κηφισιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.