Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Κηφισιάς  παρουσιάστηκε  στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου ο απολογισμός της υλοποίησης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού για το 2016.

Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα του  καινοτόμου θεσμού των Συνοικιακών Συνελεύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται  στις συνοικίες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης. Πρόκειται δηλαδή για έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν μετά από διάλογο με τους πολίτες της Κηφισιάς, τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Καυγαλάκης παρουσίασε αναλυτικά όλα τα έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν μέσα από την παραπάνω διαδικασία. Ο Κ. Καυγαλάκης στην τοποθέτησή του τόνισε: «Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός αποτελεί μια διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τους στόχους και την κατανομή των δημοσίων επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο.

Πρόκειται για μια συμμετοχική διαδικασία διαβούλευσης που αφορά στις προτάσεις του Προϋπολογισμού (σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων και Συνοικιών), η οποία αναπτύσσεται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να καταρτίσει μια πρόταση Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος διαχείρισης που θα έχει ως βάση τα αιτήματα των πολιτών.

Η αποτελεσματικότητα ενός μοντέλου Συμμετοχικού Προϋπολογισμού εξαρτάται από το βαθμό που θα κατανοήσουν οι πολίτες μας τους περιορισμούς και τις δυνατότητες ενός προϋπολογισμού. Κεντρικό ρόλο σε αυτό παίζουμε εμείς οι αιρετοί, η διοίκηση, που βοηθάμε τους πολίτες να συντάξουν προτάσεις που να είναι υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός εφαρμόζεται σε ένα κομμάτι του συνολικού προϋπολογισμού (συγκεκριμένα το 2016 προϋπολογίσαμε 250 χιλιάδες) μιας και το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της πόλης πάει σε μισθούς και άλλα πάγια έξοδα. Οι πολίτες διαβουλεύονται το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά στις επενδύσεις.

Αν και μικρό το κομμάτι αυτό σε σχέση με το σύνολο, ωστόσο έχει τις μεγαλύτερη επιρροή στην ποιότητα ζωής των πολιτών και την ποιότητα των υπηρεσιών.

Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός λοιπόν αποτελεί πρωτίστως ένα εργαλείο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Διοίκησης.

Τέλος, μία από τις κυριότερες ευθύνες της Διοίκησης είναι να φροντίζει να υλοποιούνται το ταχύτερο δυνατό (όλα τα έργα που προβλέπει ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός), προκειμένου  να μην δημιουργείται αίσθημα απογοήτευσης στους πολίτες, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει δυσπιστία και να μειώσει τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις».

Τα έργα που έγιναν μέσα στο 2016

Ακολούθησε η παρουσίαση  στους δημοτικούς συμβούλους και στους πολίτες των έργων που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος και τα οποία είναι τα παρακάτω:

Για την Δημοτική Ενότητα της Κηφισιάς

Συνοικία Κεφαλαρίου:

 • Συντήρηση και επισκευή του γηπέδου στην οδό Ξενίας και αποκατάσταση της περίφραξής του.

Συνοικία Εργατικών Κατοικιών: 

 • Δαπάνη σηματοδότησης με τοποθέτηση παλλόμενου ηλεκτρικού πάνελ στη διάβαση των μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό 1ης Μάη.
 • Εργασίες ηλεκτροφωτισμού και του ανοιχτού θεάτρου στις εργατικές πολυκατοικίες.
 • Αναβάθμιση πλατείας Εργατικών Κατοικιών (παγκάκια- πεζούλια)

Συνοικία Αλωνίων

 • Προμήθεια και τοποθέτηση παγκακίων στο χώρο του Α΄ Νηπιαγωγείου Κηφισιάς.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση μικρών καλαθιών στον χώρο του Α΄ Νηπιαγωγείου Κηφισιάς.
 • Δαπάνη περίφραξης κοινόχρηστου χώρου στη γωνία Αγίου Τρύφωνος 7 και Καρπάθου.
 • Δαπάνη τοποθέτησης τάπητα και κάγκελου στην παιδική χαρά «Μιχαήλ Κανακάκης»

Συνοικία Πολιτείας 

 • Δαπάνη δημιουργίας ενδημικής χλωρίδας στον ακάλυπτο χώρο μεταξύ των οδών Κοκκιναρά, Ελευθερώτριας, Κουντουριώτου και Ηροδότου.
 • Δαπάνη αποκατάσταση δαπέδου κοινόχρηστου χώρου στην αρχική του κατάσταση και επανατοποθέτηση παλαιών βελονιστών πλακών.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων οδοσήμανσης στην οδό Παλαιολόγου.

Συνοικία Αδαμών

 • Εκπόνηση προμελέτης διαμόρφωσης της οδού Ποταμού (από Αχαΐας έως Μυρτιάς) σε δρόμο περιπάτου.

Συνοικία Νέας Κηφισιάς (Αγία Τριάδα)

 • Δαπάνη περίφραξης οικοπέδου περιοχής ΟΥΛΕΝ.

Συνοικία Νέας Κηφισιάς (Ελαιών- Ερυμάνθου)

 • Προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων παιδικών χαρών (κούνιες, τσουλήθρες)  σε περιφραγμένο χώρο επί των οδών Κηφισού και Ερυμάνθου, καθώς και σε κοινόχρηστο χώρο στην περιοχή των Αδαμών.

Για την Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας

Συνοικία «Εθνικιστών και Αναπήρων πολέμου»

 • Συντήρηση, επισκευή και ανακαίνιση χώρων υγιεινής του 2ου και του 3ου Νηπιαγωγείου Νέας Ερυθραίας.

Συνοικία Καστρί

 • Συντήρηση και επισκευή πεζοδρομίων περιοχής Καστρίου- Πολιτείας.

Συνοικισμός Νέας Ερυθραίας

 • Ασφαλτόστρωση μέρους της οδού Ερυθρών από Βάρναλη έως Ηρώων Πολυτεχνείου.

Δημοτική Ενότητα Εκάλης

 • Δαπάνη τοποθέτησης μπαρών.

Μετά την παρουσίαση των έργων  κ. Μιχάλης Καυγαλάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υλοποίηση τους  ευχαριστώντας  τους δημότες για την συμμετοχή τους στις Συνοικιακές Συνελεύσεις και τις  υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς για την συνεργασία τους.

Τέλος ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο κ. Τσούλο και τον Δήμαρχο  Γιώργο Θωμάκο ο οποίος του εμπιστεύθηκε την υλοποίηση του θεσμού.

Γιώργος Θωμάκος: «Πρωτοπορεί ο Δήμος Κηφισιάς»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος  Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος επισημαίνοντας  ότι ο συγκεκριμένος θεσμός ξεκίνησε από την Βενεζουέλα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ευρώπη.

«Ξεκινήσαμε δειλά έναν άγνωστο εντελώς θεσμό, όχι μόνο στην Κηφισιά αλλά σε όλη την Ελλάδα. Στην ολοκλήρωσή του και στην τελείωση του ο θεσμός εφαρμόζεται ηλεκτρονικά. Εμείς ακόμα μπουσουλάμε, πρωτοπορώντας όμως στον τόπο μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε τον κ. Τσούλο ο οποίος είχε μεγάλο βάρος της οργάνωσης, της κινητοποίησης και της επικοινωνίας, των αγνώστων μέχρι πριν  από λίγα χρόνια Συνοικιακών Συνελεύσεων.  Υπογράμμισε  ότι το 2017 ο Δήμος Κηφισιάς θα εφαρμόσει τις προτάσεις των συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2016, ενώ ευχαρίστησε  τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Καυγαλάκη, ο οποίος κατάφερε και υλοποίησε συνολικά 22 έργα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε «Προφανώς τα έργα που είδατε δεν αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό. Να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι έργα γειτονιάς τα οποία ζήτησαν οι πολίτες και στα οποία δεν υπήρξε καμία επιφύλαξη. Εμείς δεν σκεφτήκαμε αν είναι καλό ή κακό, αν μας αρέσει ή όχι. Αυτή είναι η δύναμη και η γνησιότητα της τοπικής δημοκρατίας και των Συνοικιακών Συνελεύσεων. Δηλαδή αυτό που μας λένε οι πολίτες το κάνουμε».

Για ακόμα μία φορά ξεκαθάρισε  ότι η υλοποίηση του Τεχνικού Προϋπολογισμού του Δήμου ο οποίος  είναι ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα μικρά έργα γειτονιάς.

Πρόσθεσε ότι οι παρατηρήσεις που γίνονται καλόπιστα για τον θεσμό λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την δημοτική αρχή της Κηφισιάς. Στη συνέχεια το δήμαρχος Κηφισιάς είπε: «Είμαστε παραπάνω από ευχαριστημένοι για τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού. Εγώ δεν ήμουν καν σίγουρος ότι θα φτάναμε στην υλοποίηση. Φοβόμουν ότι θα σταματούσαμε σε κάποιες συνελεύσεις και σε κάποια καταγραφή προβλημάτων. Με έχει εκπλήξει το αποτέλεσμα και για αυτό ευχαριστώ τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και όλους όσοι συνεργάστηκαν».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Θωμάκος είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνεχιστεί ο θεσμός ο οποίος είναι κατάκτηση για την Κηφισιά, που φέρνει τον πολίτη στο προσκήνιο. «Θα επιδιώξω  σε επίπεδο ΚΕΔΕ και σε επίπεδο περιφερειακών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλη αυτή η εμπειρία το Δήμου Κηφισιάς να διαδοθεί και σε άλλους Δήμους».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσούλος ευχαρίστησε του δημότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Κηφισιάς. «Έζησα έντονα αυτό τον θεσμό. Ήταν μία σκυταλοδρομία. Ο ένας έδινε την σκυτάλη στον επόμενο και φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος η  δημοτική σύμβουλος Άννα Κορογιανάκη επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός ανοίγει έναν δημοκρατικό δρόμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.