Το πολιτικό «διαζύγιο» της απελθούσας γ.γ. του Δήμου Κηφισιάς Χριστίνας Κοντάκου με τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, δεν ήταν τελικά και τόσο «βελούδινο».

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, «κατόπιν παραίτησης της κ. Κοντάκου, από τις 7 Οκτωβρίου, νέος γενικός γραμματέας του Δήμου, που επισήμως θα οριστεί με ΦΕΚ, είναι ο κ. Παναγιώτης Αντωνιάδης, καθηγητής Γερμανικής Φιλολογίας, με προσφορά στην Αυτοδιοίκηση και με εμπειρία ετών σε δήμους του Λεκανοπεδίου και σε Νομαρχίες».

Μια μέρα νωρίτερα, πάντως, η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Χριστίνα Κοντάκου, είχε απευθύνει «επιστολή αποχώρησης» προς τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, τον δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, η οποία και δεν έτυχε αναφοράς στην ίδια συνεδρίαση.

Σε αυτήν την επιστολή της, που δημοσιεύει σήμερα η «Α», η κ. Κοντάκου αφήνει σαφείς πολιτικές αιχμές προς τη διοίκηση και τον δήμαρχο, κάνοντας λόγο για «εκ του Νόμου αρμοδιότητές που δεν της εκχωρήθηκαν ποτέ, λόγω συγκεντρωτισμού και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων». Επισημαίνει δε πως «σημαντικά θέματα, όπως ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών διαδικασιών, η σύγχρονη αντίληψη διοίκησης, η αποτελεσματική οργάνωση, η εξωστρέφεια, δεν είναι στις προτεραιότητες της Διοίκησης» και «συνεπώς, γνωρίζοντας ότι η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι πολύ σημαντική σε κάθε Δήμο αλλά και ότι ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να εφαρμόζει τις πολιτικές της Διοίκησης, όπως αυτές ιεραρχούνται, θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο να υπηρετώ μια θέση στην οποία θα αποδειχθώ στην καλύτερη περίπτωση ”μέτρια”, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια».

Η απάντηση του δημάρχου

Ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος απάντησε σήμερα στην κ. Κοντάκου, κάνοντας λόγο για «πικρόχολη και εκδικητική επιστολή», αλλά και για «πετροπόλεμο» από μέρους της. Στη δική του επιστολή, ο κ. Θωμάκος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, την Πέμπτη 6-10-2016 ζήτησα την παραίτησή σας από τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κηφισιάς, επειδή η ανάρμοστη συμπεριφορά σας κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 5-10-2016, καθιστούσε αδύνατη την συνέχιση της συνεργασίας μας. Αφού με την από 1-11-2016 επιστολή σας που εσείς δώσατε στον Τύπο, επιλέξατε να διαστρεβλώσετε ή να αποκρύψετε τα ανωτέρω, δεν με εκπλήσσει ότι επιχειρείτε στη συνέχεια να σπιλώσετε δημόσια τον Δήμο μας, που σας τίμησε με την επιλογή του επί δύο χρόνια. Αποχωρείτε αντιπολιτευόμενη! Τούτο αποτελεί εντελώς παράδοξο για στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα της Μ.Ο.Δ. Α.Ε. Οι θέσεις που σας εμπιστεύονται δεν επιτρέπεται να μετατρέπονται από εσάς σε πολιτικό ”μπαλκόνι”».

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος με μια λιτή αναφορά του, ανακοίνωσε τον νέο γενικό γραμματέα του Δήμου, ευχόμενος «καλή δύναμη, σιδεροκέφαλος και να έχουμε μια καλή συνεργασία». Παρόλα αυτά, ο κ. Θωμάκος δεν διευκρίνισε ποιες ακριβώς αρμοδιότητες θα αναλάβει ο νέος γενικός γραμματέας, καθότι στην κ. Κοντάκου στο παρελθόν, με απόφαση δημάρχου και εκτός των αρμοδιοτήτων που ορίζει ο νόμος, της είχαν ανατεθεί και τα εξής:

α) Η διεκδίκηση, συντονισμό και εποπτεία της υλοποίησης όλων των συγχρηματοδοτούμενων και επιδοτούμενων από Ευρωπαϊκούς Πόρους Προγραμμάτων.

β) Ο συντονισμός, παρακολούθηση και οργάνωση των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης όλου του προσωπικού και έγκριση των αδειών για την συμμετοχή τους σε αυτά.

γ) Να κατευθύνει το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων και των αντίστοιχων προγραμμάτων δράσης  μεταξύ των Διευθύνσεων, συνεργαζόμενη με τους αντίστοιχους προϊστάμενους των υπηρεσιών, έτσι ώστε να εναρμονίζονται προς τους περιοδικούς στόχους του Δήμου.

δ) Να συγκαλεί περιοδικά ή κατά περίπτωση Συντονιστικά Συμβούλια στα οποία μετέχουν με εκπροσώπους τους το σύνολο ή μέρος (ανάλογα με ομοιογενή θεματικά αντικείμενα) των υπηρεσιών του Δήμου.

Επρόκειτο, ουσιαστικά, για αυξημένες αρμοδιότητες, σε σχέση με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και σε επίπεδο σχέσεων διοίκησης – προσωπικού, όπως είχε διαφανεί και από τις παρεμβάσεις της γενικής γραμματέως στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά το πρόσφατο παρελθόν. Παρεμβάσεις, πάντως, τις οποίες απώλεσε κατά το τρέχον έτος της δημοτικής περιόδου, μαζί με την απόσυρση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της, εκ μέρους της διοίκησης και του δημάρχου.

Το «θερμό επεισόδιο» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το «κερασάκι στην τούρτα» μπήκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 5 Οκτωβρίου, όταν με αφορμή το θέμα για το πρόγραμμα κατά της φτώχειας που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής και στο οποίο δεν θα συμμετάσχει ο Δήμος Κηφισιάς κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, η κ. Κοντάκου -ως είθισται- ζήτησε το λόγο για να απαντήσει και ως υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Δήμου, αλλά δεν της δόθηκε από τον πρόεδρο του Σώματος, Δημήτρη Μωράκη. Στο πρώτο «θερμό επεισόδιο», η γενική γραμματέας του Δήμου επιτέθηκε φραστικά κατά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου -και, μάλιστα, την ώρα που απαντούσε ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, σε δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας-, παίρνοντας μόνη της το λόγο και ρωτώντας τον «εάν έχει αλλάξει κάτι» σε σχέση με το παρελθόν και δεν μπορεί να απαντήσει η ίδια και τελικά «εάν υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει στη γ.γ. του Δήμου να παίρνει τον λόγο στο Συμβούλιο». Ο κ. Μωράκης απάντησε ότι είχε ήδη δώσει τον λόγο στον δήμαρχο και τότε η κ. Κοντάκου σε υψηλούς τόνους, άρχισε να ρωτάει τον πρόεδρο «εάν έχει κάποιο πρόβλημα και δεν την αφήνει να μιλήσει».

Ο δήμαρχος, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, απευθύνθηκε στην κ. Κοντάκου, λέγοντάς της ότι μόλις απαντήσει ο ίδιος, θα παρακαλέσει τον πρόεδρο να της δώσει τον λόγο για να συμπληρώσει. Ωστόσο, η γενική γραμματέας του Δήμου επέμεινε ότι «δεν θέλει να συμπληρώσει, αλλά να απαντήσει». Τελικά, ο κ. Μωράκης ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη να μη δώσει το λόγο στην κ. Κοντάκου, η οποία «σήκωσε το γάντι», καταγγέλλοντας ότι «αυτό που κάνει ο πρόεδρος είναι φασιστικό». Δίχως άλλο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στην πρώτη ολιγόλεπτη διακοπή, για να διακόψει οριστικά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου, μετά και από δεύτερο «επεισόδιο» μεταξύ τους, όπου η κ. Κοντάκου, λαμβάνοντας το λόγο για άλλο θέμα, αμφισβήτησε ευθέως το ρόλο του ως προέδρου του Σώματος. Ο κ. Μωράκης εξανέστη και ακολούθησε η οριστική διακοπή της συνεδρίασης με τον πρόεδρο να σχολιάζει σχετικά: «Ή αυτή ή εγώ»! Και φυσικά το εννοούσε, όπως τόνισε και την επομένη προς τον δήμαρχο Κηφισιάς, σε κατ’ ιδίαν επικοινωνία τους.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, την προηγούμενη Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, κι ενώ είχε δημοσιοποιήσει στους αποδέκτες της την «επιστολή αποχώρησης» η κ. Κοντάκου, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Άννα Κορογιαννάκη, πρότεινε στο Σώμα να τεθεί σε ψηφοφορία η καταδίκη της συμπεριφοράς της  απελθούσας γενικής γραμματέως του Δήμου, εναντίον του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτικών συμβούλων. «Ελπίζω να μη δούμε εκτός πεδίου τον νέο γενικό γραμματέα που τον καλωσορίζουμε. Δεν θέλω να νομιμοποιήσω τη συμπεριφορά της προηγούμενης γενικής γραμματέως, στο επεισόδιο που έλαβε χώρα ένα μήνα πριν. Ήταν εσωτερική σας υπόθεση η

συμπεριφορά της και οι σχέσεις της με τον δήμαρχο. Αλλά δεν ήταν εσωτερικό σας θέμα ότι προσεβλήθη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο θεσμός. Θεωρώ ότι ήταν θέμα χρόνου να  εισπράξετε κι εσείς αυτό που αφήσατε και ”ανδρώθηκε” ως σκυτοτόμος πέραν πεδίων, μιλώντας έτσι εναντίον εκλεγμένων», δήλωσε η κ. Κορογιαννάκη, απευθυνόμενη προς τη διοίκηση, αλλά η πρότασή της δεν συζητήθηκε περαιτέρω. Αντίθετα, διαφάνηκε η πρόθεση της διοίκησης να χαμηλώσει τους τόνους για το συγκεκριμένο «προαναγγελθέν διαζύγιο».

Όλη η επιστολή αποχώρησης της Χριστίνας Κοντάκου

Κηφισιά, 1-11-2016 (Αρ. Πρωτ. 48227/1-11-2016)

ΠΡΟΣ: – Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Δήμαρχο Κηφισιάς

Δημοτικούς Συμβούλους

Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Κηφισιάς

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εργαζόμενοι του Δήμου Κηφισιάς

Έχω την τιμή να σας γνωρίσω ότι μετά από δυόμιση περίπου χρόνια συνεργασίας μας, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να αποχωρήσω από τη θέση της Γενικής Γραμματέας του Δήμου Κηφισιάς κατόπιν της αποδοχής της παραίτησής μου από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Θωμάκο.

Θέλω να πιστεύω ότι στο διάστημα αυτό προσπάθησα να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τους εργαζόμενους του Δήμου μας και το όφελος των Δημοτών μας, με σκοπό να επιτευχθεί ο τελικός στόχος της Διοίκησης.

Δυστυχώς το όραμα και οι στόχοι μου για το Δήμο μας όταν ξεκίνησα τον Σεπτέμβριο του 2014, φάνηκε από νωρίς ότι δεν ήταν δυνατό να ευοδωθούν εξαιτίας του ήδη υπάρχοντος διαμορφωμένου περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα ο θεσμός του Γενικού Γραμματέα και οι εκ του Νόμου αρμοδιότητές του δεν εκχωρήθηκαν ποτέ παρά τις επίμονες προσπάθειές μου, λόγω συγκεντρωτισμού και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας, εμμένοντας σε παλαιές αντιλήψεις σε σχέση με το ρόλο του Γενικού Γραμματέα, να μην τολμήσει καμία αλλαγή στην κατεστημένη αντίληψη του Δήμου Κηφισιάς. Σημαντικά θέματα, όπως ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών διαδικασιών, η σύγχρονη αντίληψη διοίκησης, η αποτελεσματική οργάνωση, η εξωστρέφεια, δεν είναι στις προτεραιότητες της Διοίκησης.

Συνεπώς, γνωρίζοντας ότι η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι πολύ σημαντική σε κάθε Δήμο αλλά και ότι ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να εφαρμόζει τις πολιτικές της Διοίκησης, όπως αυτές ιεραρχούνται, θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο να υπηρετώ μια θέση στην οποία θα αποδειχθώ στην καλύτερη περίπτωση «μέτρια», σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια.

Με την παρούσα επιστολή θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου το δύσκολο αυτό έργο και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό ο διάστημα.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε μαζί, με ενθάρρυναν στο έργο μου. Η συνεργασία μας υπήρξε υποδειγματική και οι σχέσεις μας άψογες τόσο σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Εύχομαι σε όλους να έχετε πάνω από όλα υγεία και να συνεχίσετε το δύσκολο έργο σας με αγάπη στον όμορφο αυτό Δήμο και στους κατοίκους του.

Με εκτίμηση,

Χριστίνα Α. Κοντάκου

 

Και η απάντηση του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου

Κηφισιά, 3/11/2016

ΠΡΟΣ: κ. Χριστίνα Κοντακου

ΚΟΙΝ: 1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, 2. Δημοτικού Συμβούλους, 3. Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Κηφισιάς 

ΘΕΜΑ: Επί της από 1-11-2016 «Επιστολής Αποχώρησης» σας

Κυρία Κοντάκου,

Όπως γνωρίζετε, την Πέμπτη 6-10-2016 ζήτησα την παραίτησή σας από τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κηφισιάς, επειδή η ανάρμοστη συμπεριφορά σας κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 5-10-2016, καθιστούσε αδύνατη την συνέχιση της συνεργασίας μας.

Με το υπ’αρ. πρωτ. 19/7-10-2016 έγγραφό σας, καταθέσατε την παραίτησή σας «σε συνέχεια της προηγούμενης προφορικής επικοινωνίας μας», όπως και εσείς αναφέρετε σε αυτό. Η παραίτηση πάντα είναι μονομερής ληψιδεής πράξη που έχει άμεσα αποτελέσματα και δεν εξαρτάται, ούτε χρειάζεται καμία αποδοχή.

Αφού με την από 1-11-2016 επιστολή σας που εσείς δώσατε στον Τύπο, επιλέξατε να διαστρεβλώσετε ή να αποκρύψετε τα ανωτέρω, δεν με εκπλήσσει ότι επιχειρείτε στη συνέχεια να σπιλώσετε δημόσια τον Δήμο μας, που σας τίμησε με την επιλογή του επί δύο χρόνια. Αποχωρείτε αντιπολιτευόμενη! Τούτο αποτελεί εντελώς παράδοξο για στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα της Μ.Ο.Δ. Α.Ε. Οι θέσεις που σας εμπιστεύονται δεν επιτρέπεται να μετατρέπονται από εσάς σε πολιτικό «μπαλκόνι».

Δεν θα παρασυρθώ σε απολογισμό δράσης για να αντικρούσω τις προσβλητικές αναφορές σας. Αρκούμαι να σημειώσω ότι όπως πολλές φορές σας τόνιζα, πρόθεσή μου ήταν και επιτεύχθηκε ήταν να ξεπεραστεί επιτέλους το παρωχημένο πρότυπο του Γενικού Γραμματέα ως «προσωπάρχη». Γι’ αυτό και σας απονεμήθηκαν και επιπλέον των εκ του νόμου υποχρεωτικών, αρμοδιότητες που πρώτη φορά αποδόθηκαν σε Γενικό Γραμματέα.

Αόριστες φράσεις «κλισέ» των επαγγελματιών της πολιτικής όπως «συγκεντρωτισμός και μικροπολιτικές σκοπιμότητες» φαίνεται ότι γοήτευσαν κι εσάς. Στην πικρόχολη και εκδικητική επιστολή σας λέτε πολλά στα οποία ο Δήμος μας δήθεν υστερεί, αν και για όλα αυτά έχουν γίνει σημαντικά βήματα που ασφαλώς δεν θα εκθέσω εδώ. Σας θυμίζω ότι προϋπόθεση για τον «εκσυγχρονισμό», την «σύγχρονη αντίληψη», την «αποτελεσματική οργάνωση» και την «εξωστρέφεια», αποτελεί η συλλογικότητα, οι συνέργειες, ασφαλώς το πολιτισμένο κλίμα και όχι βέβαια η εγωπάθεια, η νοοτροπία του αλάθητου, ο συγκρουσιακός χαρακτήρας που σας οδήγησαν στην έξοδο.

Εξυπακούεται ότι δεν θα σας βοηθήσω άλλο στην αναζήτηση κοινού, ούτε θα σας ακολουθήσω στον πετροπόλεμο.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς 

Γιώργος Θ. Θωμάκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.