kozonis_nikos.jpg

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, έδωσε συνέντευξη στις Άννα Γιάνναρου και Γεωργία Ζαβιτσάνου, του περιοδικού εντύπου «ΟΙΚΟ» της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» την 6/11/08. Ακολουθούν αποσπάσματα:
«Κυρία Καραβασίλη, πώς βρεθήκατε στο εδώλιο;» «Τον Αύγουστο του 2007 -όταν είχα εκδιωχθεί από την υπηρεσία- το θέμα του Ασωπού ήταν στην επικαιρότητα. Έπειτα από επαφές με κατοίκους στα Οινόφυτα έμαθα ότι οι έλεγχοι της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) είχαν ατονήσει εντελώς. Αναφέρθηκα σε αυτό σε συνέντευξή μου. Ο κ. Δερμιτζάκης (υψηλόβαθμο στέλεχος Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) μου έκανε μήνυση γιατί μίλησα για επιλεκτικούς ελέγχους.»
«Τι εννοούσατε λέγοντας «επιλεκτικοί έλεγχοι»;» «Στα Οινόφυτα οι μεγάλες μονάδες είναι στο απυρόβλητο. Όταν καταλάβαμε τότε την έκταση του προβλήματος είπα «θα πιάσουμε τις μεγάλες μονάδες πρώτα, αυτές που είναι εν δυνάμει ρυπογόνες». Και μετά, ως πολίτης, ακούω να μιλούν για πρόστιμα στον Ασωπό και βλέπω ότι έχουν αφήσει απέξω τις πιο επικίνδυνες. Έψαχναν για εξασθενές χρώμιο και δεν πήγαν σε επιμεταλλωτήρια και βαφεία, αλλά σε πτηνοτροφεία και εργοστάσια τροφίμων! Γι αυτό μίλησα για επιλεκτικούς ελέγχους. Όταν μιλάμε για ένα θέμα που αφορά έναν πειραγμένο υδροφόρο ορίζοντα, όπου τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, δεν μπορείς να κάνεις τους προληπτικούς ελέγχους που κάνεις σε καιρό τακτικού προγραμματισμού.»
«Δηλαδή δεν σας στήριζε το υπουργείο;» «Η νέα πολιτική ηγεσία είχε μια βουβαμάρα. Ο υπουργός δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με το κομμάτι του περιβάλλοντος. Όταν ασχολήθηκε έκανε όλες τις αλλαγές των υψηλόβαθμων στελεχών – μεταξύ αυτών και τη δική μου. Ο πόλεμος μου ασκήθηκε από άλλο υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου (σ.σ. αναφέρεται ονομαστικά). Άρχισε να μιλάει απαράδεκτα, να με πιέζει.»
«Τι συνέβη;» «Η καταγγελία μιλούσε για ανέγερση μεγάλου οικιστικού συγκροτήματος σε δασική περιοχή στην Πουνταζέζα Λαυρεωτικής. Αμέσως πήρα τον δασάρχη να ρωτήσω τι ξέρει γι αυτό. «Θα σας πάρω» μου λέει. Δεν περνάει μισή ώρα και καταπλέει στο γραφείο μου μεγάλος επιχειρηματίας (σ.σ. αναφέρεται σε συγκεκριμένο άτομο) με δύο δικηγόρους και μία πολιτικό μηχανικό, ο οποίος με ενημερώνει ότι ήρθε για τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Αφήνω στη διάθεσή σας τους δύο νομικούς μου να φτιάξετε το πόρισμα, το χρειάζομαι σε τρεις μέρες γιατί εκκρεμεί δικαστήριο». Του λέω ευχαριστώ, αλλά θα κάνω και δική μου διερεύνηση. Μαζί με τον συνάδελφό μου, κ. Παπαπαύλου, κάναμε πρωτογενή έρευνα παρότι δεν είναι η δουλειά μου, όμως ο αρμόδιος Τομεάρχης αρνιόταν να αναλάβει το θέμα. Αμέσως διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ζητώ από τη νομαρχία να σταματήσει την έκδοση άδειας από την Πολεοδομία μέχρι να βγει το πόρισμα, ζητώ από τον περιφερειάρχη να κάνει αναστολή οικοδομικών εργασιών, όμως δύο ημέρες πριν από το πόρισμα η άδεια βγήκε! Όταν εκδόθηκε το πόρισμα έλεγε ότι η έκταση γειτνιάζει με περιοχή Natura, ότι υπάρχουν αρχαιότητες, τρία ρέματα που δεν είχαν υποδειχθεί στα σχέδια, δρόμοι που προέρχονται από γεωργική κατάτμηση και που το υπουργείο Γεωργίας έδωσε σε ακτήμονες με αποκλειστική γεωργική χρήση και βέβαια ότι ο φάκελος της άδειας εκκρεμούσε στο πολεοδομικό γραφείο 7 χρόνια, ενώ ο νόμος επιτρέπει μέχρι 9 μήνες! Ήθελε να κτίσει με το παλιό καθεστώς που του επέτρεπε να πολεοδομήσει 15.000 τ.μ., ενώ με το διάταγμα προστασίας της Λαυρεωτικής μπορούσε μόνο 1.200. Όταν βγήκε το πόρισμα, ο επιχειρηματίας άρχισε τις προτάσεις. Στην αρχή άνοιξε το κιτάπι με τα ραντεβού για να καταλάβω ότι έχει διασυνδέσεις. Μετά μου είπε «να σου δώσω τρεις μεζονέτες, μία για κάθε κόρη σου και μία για σένα». Του είπα να φύγει. Δύο μέρες μετά έρχεται με λευκή επιταγή, μου την πετάει και μου λέει «κατάλαβα ότι είστε εξαιρετική κυρία, συμπληρώστε όσα μηδενικά θέλετε και καταθέστε την σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, αν δεν τα θέλετε εσείς». Έχασα τη φωνή μου. Σηκώθηκα αγριεμένη, όμως είχε αγριέψει κι αυτός. Φώναζε «ποια νομίζεις ότι είσαι, διάσημη θες να γίνεις; Τι θες από μένα;» Όταν του είπα ότι απλώς κάνω τη δουλειά μου, μου επιτέθηκε. Τρεις συνάδελφοι ήρθαν και τον κράτησαν.»
«Είχατε πίεση και εκ των έσω να κάνετε πίσω;»  «Είχα από το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου που ανέφερα. Προσπαθούσε να με σταματήσει λέγοντάς μου ότι δεν έχω αρμοδιότητα. Ταυτόχρονα είχα μια συνεχή κριτική από τον Δερμιτζάκη. Τότε είχε προκύψει και το θέμα του Grand Resort.»
«Τι συνέβη με αυτό;»  «Τον Μάιο του 2004 είχε βγει το θέμα της κατασκευής πισίνας του Grand Resort στην τηλεόραση. Με εντολή του υπουργού πήγαμε να το ελέγξουμε. Τελειώνοντας παρατηρώ ότι υπήρχαν διάσπαρτα τετραώροφα κτίσματα, υπόσκαφα, με μια όψη πάνω στη θάλασσα. Εγώ ήξερα ότι παρέλαβαν καμπάνες από τον ΕΟΤ 50 – 80 τ.μ., όχι αυτά τα μεγαθήρια. Στέλνω μήνυμα στην Πολεοδομία και μαθαίνω ότι έχουν βγάλει 12.000 τ.μ. αυθαίρετα και έχει επιβληθεί πρόστιμο. Ψάχνω τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βλέπω πως απαγορεύεται οποιαδήποτε εγκατάσταση στο χώρο της παραλίας και στο θαλάσσιο χώρο. Αυτοί είχαν ήδη ρίξει τα μπετά με άδεια από τον ΕΟΤ ως «ανακατασκευή εξέδρας». Φυσικά δεν υπήρχε καμιά εξέδρα, ήθελαν να μεγαλώσουν την παραλία. Στην έκθεση ελέγχου αποτυπώνουμε την κατάσταση με όλες τις παραβάσεις. Είχαν προθεσμία πέντε ημερών να απολογηθούν, όμως άρχισαν να ζητούν χρόνο. Στην πορεία αρχίζουν τα τηλεφωνήματα από κάποιον πολιτευτή που λειτουργούσε ως μεσάζων. Όταν του έκλεισα την πόρτα, άλλοι συνάδελφοι άρχισαν να μου τηλεφωνούν. Εν τω μεταξύ άρχισα να τον βλέπω συχνά πυκνά στο γραφείο του Δερμιτζάκη. Του έκανα παρατήρηση ότι εκτίθεται. «Έλα μωρέ, φιλαράκι είναι» ήταν η απάντηση. Όταν του ζήτησα τη Βεβαίωση Παράβασης για να προχωρήσουμε το θέμα, δεν μου την έφερνε. Αναγκάστηκα να κάνω υπηρεσιακό σημείωμα για να τη στείλει αλλιώς θα εθεωρείτο άρνηση άσκησης καθήκοντος. Έτσι το έφερε αλλά υπέγραψε με επιφύλαξη. Μετά την έκδοση της Βεβαίωσης άρχισαν τα εξώδικα από την εταιρεία. Όταν κάναμε συσκέψεις με τον σύμβουλο του ΥΠΕΧΩΔΕ είδα ότι προσπαθούσαν να καλύψουν το θέμα. Αν θέλει ο υπουργός να ανακαλέσω θα το κάνω, αλλά θα υπογράψω «με επιφύλαξη» τους είπα, όπως κι έκανα. Σε δυο ημέρες με καλεί το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου και ωρυόταν. Έφυγα από εκεί σαν δαρμένη. Σήμερα όλα τα πρόστιμα έχουν ανακληθεί, όπως και η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, ενώ ο επιχειρηματίας προσπαθεί να τα νομιμοποιήσει με τη βοήθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ και αρμόδιων υπηρεσιών.»
Ας γνωρίσουμε τώρα, συνοπτικά, τη δράση ΠΕΡΙ ΑΣΩΠΟΥ και ενός άλλου, επίσης ΑΞΙΟΥ, δημόσιου ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ και ΕΝΕΡΓΟΥ πολίτη, του παπα-οικολόγου, των Οινοφύτων, Γιάννη Οικονομίδη, ενός ιερέα που ΤΙΜΑ το ράσο του σε αντίθεση με ΠΟΛΛΟΥΣ ευρω-διψείς «συναδέλφους» του, μέσα από αποσπάσματα σχετικού ρεπορτάζ της Λώρας Κεζα για «Το ΒΗΜΑ online» της 16/4/09:
«O πατήρ Γιάννης Οικονομίδης δεν τολμά να βάλει καρότα στο πιάτο του, τουλάχιστον όχι αυτά που παράγει η περιοχή του. Στον φανερό δείπνο με την οικογένειά του, τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, δεν τολμά να φάει τίποτε από τα Οινόφυτα. Κάτι μας κάνει να πιστεύουμε όμως ότι κάποια στιγμή το μυαλό του θα πήγε στις Βρυξέλλες, όπου οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργάνωσαν συνέδριο για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού. Ο κληρικός ανήκει στους πρωτεργάτες στην αποκάλυψη του οικολογικού εγκλήματος που συντελείται στα σύνορα της Βοιωτίας με την Ανατολική Αττική. Ο παπα-οικολόγος ξεκίνησε προ δεκαετίας με μια απλή καταγγελία στις τοπικές αρχές. Στο συνέδριο ενημερώθηκε πλήθος ευρωβουλευτών για το συντελούμενο έγκλημα. Ο Ασωπός έγινε επίσημος σκουπιδοτενεκές το 1969. Τα εργοστάσια μπορούσαν με τον νόμο να βγάζουν έναν αγωγό στο ποτάμι για να ξεφορτώνονται τα απόβλητα. Ίσως οι περίοικοι να μην έχουν επιστημονική κατάρτιση για τα ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο) και για το εξασθενημένο χρώμιο, όμως είναι κοινή συνείδηση ότι άμα πετάξεις τοξικά σε έναν τόπο οι κάτοικοι θα βγάλουν τον καρκίνο. Κι άμα μολύνεις τα νερά, η αρρώστια θα πάει παραπέρα. Ο παπα-Γιάννης από τότε που πληροφορήθηκε το πρόβλημα της περιοχής κυκλοφορεί με φωτογραφική μηχανή. Έχει μάρτυρα. Πέρα από τις εικόνες υπάρχουν και οι αριθμοί, από μελέτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) και του Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος). Μήπως δεν έφθασαν οι μελέτες στους αρμόδιους, στο υπουργείο Περιβάλλοντος; Και βέβαια έφθασαν, αλλά οι έρευνες αμφισβητούνται. Γενικώς υπάρχει μια άρνηση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, απ΄ όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Με τις 350 μονάδες υπάρχει ένα ρεαλιστικό πρόβλημα: θρέφουν μισθολογικά τις οικογένειες που ζουν εκεί κοντά. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο να φάνε τοξικά ή να φάνε αέρα κοπανιστό. Ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης είναι σαφής. Τα εργοστάσια πρέπει να μείνουν στη Βοιωτία. O πατέρας του εργαζόταν σε ένα από αυτά τα ρυπογόνα εργοστάσια. Γι αυτό και επιμένει: να μείνουν αλλά να δουλεύουν καθαρά.»
Έργα και ημέρες Μ. Καραβασίλη και παπα-Γιάννη λοιπόν ΔΕΝ διαβιώνουν βέβαια ως «φρόνιμοι» διαπρεπείς ΙΔΙΩΤΕΣ, αφοσιωμένοι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στον απολίτικο και ατομικό-καριερίστικο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ της ΕΓΩ-κεντρικότητάς τους, όπως θα.. ΗΘΕΛΑΝ οι κεντρικές και οι ΤΟΠΙΚΕΣ, πάσης μορφής, εξουσίες του ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥ συστήματος. ΓΙ ΑΥΤΟ και παραμένουν διωκόμενοι και «φυσικά» ΑΒΡΑΒΕΥΤΟΙ!
Προσπαθούν να σταματήσουν ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ «κατά συρροή και κατ εξακολούθηση» ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΟΙ   τις ισχυρές ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ δυνάμεις ενός ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ – ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ κατεστημένου ΑΣΥΔΟΤΩΝ – ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ μεγαλοεπιχειρηματιών, πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, το οποίο εγκληματεί ως προς τα Οινόφυτα και την Αττική, μέρος της οποίας είναι ΚΑΙ η Νέα Ερυθραία! Αλήθεια το νερό που ΠΙΝΟΥΜΕ στην πόλη μας ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ για το ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ;
Η ερώτηση ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ γιατί στη «λίστα» χημικών ουσιών του ΤΥΠΙΚΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ελέγχου για το ΠΟΣΙΜΟ νερό, σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 53/20-2-86, ΔΕΝ περιλαμβάνεται, ενώ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ σε νερό βρύσης της ΚΟΝΤΙΝΗΣ ΜΑΣ Τανάγρας 51,8 mg (με επιτρεπόμενο όριο το ΜΗΔΕΝ) στις αρχές Οκτωβρίου του 2007! Μήπως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙ ο Δήμος Νέας Ερυθραίας;

Προηγούμενο άρθροΗ πραγματική πανδημία είναι η απληστία
Επόμενο άρθροΚτίσε νύχτα και μετά γίνε… οικολόγος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ευχαριστούμε κ. Κοζώνη που μας θυμίζετε πως πρέπει να λειτουργούν οι σοβαροί και υπεύθυνοι δημόσιοι λειτουργοί με το παράδειγμα που παραθέτετε, στο άρθρο σας.
    Αν η Τανάγρα έχει πρόβλημα μήπως και η Νέα Ερυθραία; Που είναι οι υπεύθυνοι του Δήμου; Ας ελπίσουμε ότι θα το αντιληφθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.