Η νέο- Ελληνική ζωή μας έχει πλέον όλα τα στοιχεία μιας πολεμικής ανταπόκρισης. Από τότε που το άρμα των ξενόφερτων προσκεκλημένων ελεγκτών του ΔΝΤ μας οδηγεί όπου εκείνο επιθυμεί, εισήλθαμε στην παράνοια.
Tηλε- αστέρες δημοσιογράφοι βομβαρδίζονται με γραπτά μηνύματα με το αγωνιώδες ερώτημα «πότε θα πάρουμε σύνταξη και πόση θα είναι». Εργατολόγοι, ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις εξαπολύουν κατηγορίες για αντεργατική πολιτική και υποτελή συμπεριφορά, ή συστήνουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία μέχρι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης να αποδώσουν. Επιστημονικοί σύμβουλοι αναλύουν, επικρίνουν, κατακρίνουν, χαμογελούν(σπανίως), κραυγάζουν(σχεδόν πάντα) και φυσικά τσακώνονται με τους βουλευτές. Οι τελευταίοι, έχουν βρεί παρηγοριά στην ασφάλεια του καναλιού της Βουλής που μεταδίδει διάφορες συνεδριάσεις, αφού όχι απλά στην πλατεία του Κολωνακίου, αλλά ούτε στη μισογκρεμισμένη και άνυδρη πλατεία του χωριού τους δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν από το φόβο της δροσερής αύρας του γιαουρτιού που τους καταδιώκει.
Είναι βέβαιο: οι νέοι εθνοπατέρες η εθνομάνες που σύντομα θα μας τηλεφωνήσουν για να τους σταυρώσουμε, θα έχουν αλλάξει απλώς προσωπείο. Από τα χορτάτα χείλη τους, ένα «συγνώμη» τίμιο και ειλικρινές δεν θα ακούσουμε. Βλέπετε, η δική τους σύνταξη δεν κινδυνεύει. Τους περιμένει σε μια ηλιόλουστη και αμμουδερή παραλία, μακριά από πετρελαιοκηλίδες, ιερές μονές ή τηλεφωνικούς χρηματισμούς. «Τι σε νοιάζει η όποια Ιστορία» θα τους πεί. «Με τη χάρη που εξασφάλισες, ζήσε εσύ και άσε τους άλλους να κοπανάνε πλήκτρα και ψηφία, μήπως και σώσουν την επικουρική τους».
Η χλιδόμορφη γενιά των πολιτικών που ονειρεύεται από τώρα τα αγάλματά της, έχει αποκοπεί από την πραγματικότητα του εργαζόμενου πολίτη. Μας μιλάει για αγοραστική δύναμη και παραγωγικότητα, όταν το μηνιαίο εισόδημα διαρκώς περιορίζεται.
Την αχαλίνωτη εξουσία των εργοδοτών, την βαφτίζει «ελαστική μορφή εργασίας» και την συνοδεύει με απολύσεις έναντι ελάχιστης αμοιβής.
Για να σου δώσει μια σύνταξη ασφυξίας, σου ζητάει να εξαγοράσεις τα χρόνια που σπούδασες, τα χρόνια που επένδυσες στις επιστήμες και όχι στην αρπαχτή ή στην κλαδική της γειτονιάς σου, αφού πίστευες πως η γνώση είναι δύναμη και διαβατήριο για να οικοδομήσεις την κοινωνία που ονειρεύτηκες. Μια κοινωνία πολιτών και ανθρώπων, και όχι ξεπουλημένων συνειδήσεων.
Σου ζητάει να καταδώσεις όποιον φοροδιαφεύγει, γιατί η ίδια πάντα γενιά αδυνατεί ή αποφεύγει να φτιάξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, βασισμένο στην ανταποδοτικότητα, κυνηγώντας όποιον δεν έδωσε την «εισφορά του στον κομματικό κουμπαρά». Αυτός, είναι κακός επιχειρηματίας, ενώ ο υποστηρικτής μας είναι «δικός μας» και δεν τον αγγίζουμε, κι ας απολύει επειδή η υπάλληλος του δεν του έφτιαξε καφέ ή δεν ενέδωσε στον έρωτά του. Ας κλέβει το κράτος. Ας πουλάει χαλασμένα τρόφιμα ή ελαττωματικά υλικά στα νοσοκομεία. Ας γράφει στα ιταλικά του παπούτσια τις εργοδοτικές εισφορές που τις έκανε ακίνητο σε κάποιο δάσος για να μην τον ενοχλούν οι γείτονες που αγωνιούν να μάθουν τι μυστικά κρύβει η Εδέμ. «Είναι δικός μας και μας ψηφίζει». Οι υπόλοιποι, είτε είναι κοινωνικώς φιλελεύθεροι και χειροκροτούν το Σαμαρά, είτε είναι ανένταχτοι και ξέρουν κάποιο δημοτικό σύμβουλο της πλάκας, θα μαρτυρήσουν και θα πούν κι ένα (αλλοδαπό) τραγούδι.
Η «νέα Ελλάδα» πίνει τον καφέ της στα ψηλοτάβανα σαλόνια της και ετοιμάζεται να διεμβολίσει την παλαιά και παρηκμασμένη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η «Δημοκρατική αριστερά», αφού απαρνήθηκε την υπόλοιπη συνεδριακή αριστερά (τη μη δημοκρατική δηλαδή;), εξορμά στην τιμημένη και πονεμένη εργατιά που τόσα χρόνια περιμένει να δεί μια Πρωτομαγιά ενωμένη και ενωτική, αλλά άλλα ακούει στην Ομόνοια και άλλα στο πεδίο του Αρεως.
Μέσα σε αυτό το άθλιο τοπίο θερινής επιθεωρησιακής κοπής, οι άθλοι του σιωπηλού Ελληνα γυρεύουν φώς, οξυγόνο, ουσία. Δεκαετίες ασφαλισμένης εργασίας ισοπεδώνονται επειδή ξύρισε το μούσι του ο Χριστοφοράκος κι έφυγε πετώντας. Οι συντάξεις περικόπτονται κάθε χρόνο, επειδή η βλακεία και η ασχετοσύνη των διοικητών των ταμείων νόμισε πως το  Χρηματιστήριο είναι το ίδιο παιχνίδι με το γκρινιάρη ή το φιδάκι.
Ο νέος Ελληνας εργάζεται και διαδηλώνει σε μια πλατεία που κέρδισε το δικαίωμα στο Σύνταγμα, αλλά τα μάτια του δακρύζουν από τις χημικές ριπές όταν διαμαρτυρηθεί, ζητώντας δίκαιη κατανομή του κέρδους που ο ίδιος δημιούργησε αλλά άλλοι καρπώνονται.
Η Ελληνίδα μάνα, που καλείται να εργαστεί 10 ή 15 χρόνια περισσότερα, με σπασμένα νεύρα από την υποτέλεια και το φιλοτομαρισμό των περισπούδαστων ανευθυνο-υπεύθυνων, τι αρχές θα διδάξει στα μικρά παιδιά της που βλέπουν την εξουσία του βύσματος να κυριαρχεί ακόμα και στις πιο απλές συναλλαγές;
To πλεόνασμα αυτής της κοινωνίας όμως, δεν είναι αυτό που μονίμως λείπει από τους ισολογισμούς των ψευτο-τεχνοκρατών μιας παραπληγικής εξουσίας.
Είναι η νεολαία που δεν θα εξαγορασθεί από τις εκπαιδευτικές εκδρομές των κομμάτων ή τις θλιβερές εκλογές των φοιτητοπατέρων και των παραμάγαζων των πανεπιστημίων. Είναι η νεολαία που γνωρίζει πλέον καλά τι αξία έχουν τα πτυχία της και μόνη της αγωνίζεται να τα αναβαθμίσει. Τα λάβαρα που θα υψώσει στους δρόμους θα γράφουν «ΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» αλλά θα τα εννοούν, γιατί πρώτη αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει αυτές τις μέγιστες αξίες. Στο μυαλό της θα υπάρχει και η προοπτική της σύνταξης, αλλά πρωτίστως η παραγωγή και η προσφορά μέσα από τις ατραπούς της ειλικρίνειας, της ανθρωπιάς, του μέτρου που προάγει και δεν καταστρέφει. Είναι η νεολαία που θα υπηρετήσει τη θητεία της στους πνεύμονες μιας άλλης Ελλάδας, εκεί που τα ιερά της χώματα τελειώνουν, μακριά από πολεμικά μουσεία, μισθωμένες παρέες ή βιντεοσκοπημένες αγκαλιές, μακριά από την εμετική νοοτροπία της «γνωριμίας και του μέσου» που ανοίγει πόρτες στην ημιμάθεια αλλά τις κλείνει ερμητικά στην πραγματική αξία.
Αυτό είναι το πλεόνασμα μιας άκρως ελλειμματικής κοινωνίας. Οσοι το αναζητούν, ας σηκωθούν από τα ακριβά εταιρικά τους γραφεία, ας πλησιάσουν στο υψηλόβαθμο, θωρακισμένο και ηχομονωμένο τους παράθυρο και ας κοιτάξουν χαμηλά: θα αντικρίσουν αυτή τη νεολαία να πορεύεται, να διαδηλώνει, να διεκδικεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.