Ήχησαν τα όργανα, σώπασαν τα διατάγματα
Αθώοι κρίθηκαν πρόσφατα από το Α? Τριμελές Εφετείο Αθηνών ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης και 17 δημοτικοί σύμβουλοι της Κηφισιάς, οι οποίοι κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τη χορήγηση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων το 2005 σε επιχείρηση δεξιώσεων και catering μέσα στην Α? Ζώνη Προστασίας του Κηφισού ποταμού, στο κατά τ? άλλα πανέμορφο ρέμα της Χελιδονούς.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα περί Προστασίας του Κηφισού και των παραχειμάρρων του, στην Α? Ζώνη Προστασίας (έως 50 μέτρα από τον άξονα της κοίτης) δεν επιτρέπεται δόμηση και αλλοίωση της φυσικής μορφής του τοπίου με έργα κάθε είδους, ενώ δεν επιτρέπονται οι περιφράξεις, αλλά ούτε και η παρατεταμένη στάθμευση οχημάτων.
Τα παραπάνω δεν εμπόδισαν την εν λόγω επιχείρηση να κατασκευάσει βαριά μεταλλική περίφραξη, να τελειοποιήσει ένα παλαιότερο κτίσμα και να καλύψει με τσιμεντένια κατασκευή το «προστατευόμενο» ρέμα της Χελιδονούς για να παρκάρουν επάνω του τα αυτοκίνητα των εργαζόμενων ή των επισκεπτών του εστιατορίου. Εκεί εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα με τις «ευλογίες» του Δήμου Κηφισιάς και με τη (σικ) ονομασία «Riverside».
Η Οικολογική Εξόρμηση Αττικής με έγγραφό της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ενόψει της χορήγησης άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων στο συγκεκριμένο εστιατόριο προειδοποίησε τους συμβούλους ότι υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές.
Παρά ταύτα η άδεια εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα και η Οικολογική Εξόρμηση προσέφυγε στη συνέχεια στην Επιτροπή του Άρθρου 7 του Νόμου 2839/00 κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, ενώ με έγγραφό της ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ έως και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών.
Μετά την προανακριτική διαδικασία ο εισαγγελέας παρέπεμψε ως κατηγορούμενους τον δήμαρχο Κηφισιάς και τους 17 δημοτικούς συμβούλους που ενέκριναν τη χορήγηση της άδειας. Οι δικαστές, ωστόσο, έκριναν -όπως φαίνεται- ότι η χορήγηση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων στην εν λόγω επιχείρηση δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι έλαβαν γνώση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος του 1994 περί προστασίας του Κηφισού και σχετικών εγγράφων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία εξακολουθεί, παρ? όλα αυτά, να λειτουργεί κανονικά.
Πέραν των όποιων ευθυνών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ήρθε και η ώρα για την πολιτική ηγεσία του «αυτόνομου» πλέον υπουργείου Περιβάλλοντος να παραδεχθεί την αποτυχία της σε θέματα προστασίας των ρεμάτων, μια προστασία που υπάρχει «ψευδεπίγραφη» και μόνο στα χαρτιά.
Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η απουσία του Κηφισού, του κυριότερου ποταμού του αττικού λεκανοπεδίου από το πρόγραμμα «Αθήνα – Αττική 2014», που εξήγγειλε η κ. Μπιρμπίλη.
Το ερώτημα παραμένει για το αν η ελληνική πολιτεία είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τους καταπατητές γης (δημόσιο και ιδιώτες), με τις παράνομα ρυπαίνουσες βιομηχανίες-βιοτεχνίες και τις οχλούσες χρήσεις, με τις χωματερές που υπάρχουν κατά μήκος του ποταμού ή θα εξακολουθεί να γράφει «στιχάκια» επάνω σε Προεδρικά Διατάγματα.