Εν μέσω προπηλακισμών και φραστικών αντεγκλήσεων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το ΠΕΣΥ Αττικής, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής. Αποτέλεσμα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να θεωρούν άκυρη την απόφαση.

Mε την έναρξη της συνεδρίασης κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ στη συνέχεια έκαναν κατάληψη στο χώρο του προεδρείου και οδήγησαν τη συνεδρίαση σε διακοπή. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι εκείνη την ώρα (τυχαίο;) διακόπηκε και το livestreaming.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διακοπής, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν έντονη αντιπαράθεση με μέλη της Ανταρσύα και κατοίκους, με αποκορύφωμα «θερμό» επεισόδιο με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Θόδωρο Σχοινά και τον περιφερειακό σύμβουλο της «Δύναμης Ζωής» Γιώργο Αλεβιζόπουλο  και της επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής Δέσποινας Κουτσούμπα, όταν ο πρώτος επιχείρησε να προχωρήσει σε ψηφοφορία για τον ΠΕΣΔΑ Αττικής, χρησιμοποιώντας ασύρματο μικρόφωνο, από άλλο χώρο καθώς το προεδρείο βρισκόταν υπό κατάληψη!

Σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων στην aftodioikisi.gr, η κ. Κουτσούμπα κινήθηκε κατά του κ. Σχοινά για να του πάρει το μικρόφωνο και το σχετικό έγγραφο από τα χέρια, με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση από άτομα που βρίσκονταν γύρω του.

Όπως καταγγέλλει η ίδια η κ. Κουτσούμπα ο κ.Αλεβιζόπουλος αρπάζοντας την από τον ώμο της είπε: «Άκου να δεις κοριτσάκι μου η απόφαση πάρθηκε!»

Τελικώς, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ από μικροφώνου ο νέος ΠΕΣΔΑ υπερψηφίστηκε «ως εισήγηση» κατά πλειοψηφία (σ.σ. από τη «Δύναμη Ζωής» και την παράταξη «Αττική-Συμμέτοχοι στο αύριο» – ΑΝΕΛ), ωστόσο, περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με τους οποίους μίλησε η aftodioikisi.gr χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «παράτυπη», καθώς δεν προηγήθηκε συζήτηση.

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι «εγκρίθηκε σήμερα, κατά την 38η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η δεύτερη Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής». Και προσθέτει: «Παρά τις προσπάθειες διαφόρων εκπροσώπων συλλογικοτήτων να ακυρωθεί η διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου, άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, που αποτυπώνει την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.»

«Η 38η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής δεν πήρε καμία απόφαση»

Με δήλωση που υπογράφουν 8 περιφερειακοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι στην 38η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Ειδικότερα, στην κοινή δήλωσή τους αναφέρουν:

Με έκπληξη διαβάσαμε αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής τον ισχυρισμό της διοίκησης ότι η συνεδρίαση του ΠΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε στις 6/12/2016 κατέληξε σε «ψήφιση» της εισήγησης για τον ΠΕΣΔΑ.

Ως μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου δηλώνουμε ότι η συνεδρίαση διεκόπη με απόφαση του προεδρείου του ΠΕ.ΣΥ. μετά από τη δυναμική παρέμβαση πολιτών της Δυτικής Αττικής, της Φυλής και του Γραμματικού και δεν ξεκίνησε ξανά ποτέ.

Ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ., Θ. Σχινάς, ανακοίνωσε πραξικοπηματικά από μικροφώνου αποτέλεσμα ψηφοφορίας που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η «απόφαση» που παρουσιάζεται είναι ουσιωδώς και τυπικά άκυρη και νομικά έωλη, αφού δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΠΕ.ΣΥ. Πέραν του προέδρου, όσοι νομιμοποιούν τέτοιου τύπου πραξικοπηματικές ενέργειες φέρουν ευθύνη, ατομικά και συλλογικά.

Οι σχετικές αποδείξεις θα κατατεθούν αρμοδίως, για να επισύρουν και τις ανάλογες νομικές συνέπειες.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι

  • Άννα Βασιλάκη
  • Δέσποινα Κουτσούμπα
  • Μάκης Μαντάς
  • Ζωή Ράικου
  • Γιάννης Πρωτονοτάριος
  • Μαρίνα Κουκά
  • Φλώρα Νικολιδάκη
  • Κατερίνα Θανοπούλου

Γ. Σγουρός: Να ακυρωθεί η συνεδρίαση – παρωδία για το ΠΕΣΔΑ Αττικής

Για συνεδρίαση «παρωδία» του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου αποφασίστηκε η έγκριση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής (Κατάληψη προεδρείου και διακοπή Πε.Συ. Αττικής λόγω ΠΕΣΔΑ), κάνει λόγο ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Γ. Σγουρός καλεί την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να περιφρουρήσει ως οφείλει τη διαδικασία, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα και να επαναληφθεί η διαδικασία.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής:

Σκηνές απείρου κάλλους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Γ. Σγουρός: Δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και του αυταρχισμού

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που συνεδρίαζε σήμερα με θέμα την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Πριν καν ξεκινήσει την εισήγησή του ο εκπρόσωπος της διοίκησης, κάτοικοι της Φυλής και του Γραμματικού, που είχαν έρθει από νωρίς στην αίθουσα ανέβηκαν στα έδρανα του προεδρείου, διακόπτοντας τη συνεδρίαση εν τη γενέσει της.

Οι πολίτες, που με τον τρόπο αυτό διαμαρτύρονταν για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες της Ρένας Δούρου παρέμειναν επί δίωρο στα έδρανα φωνάζοντας συνθήματα και μην επιτρέποντας τη συνέχιση της διαδικασίας.

Την ώρα που γίνονταν διαβουλεύσεις σχετικά με την εξέλιξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, χωρίς να γίνει καν εισήγηση, χωρίς να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, χωρίς να γίνει ψηφοφορία αναφώνησε ένα «ως η εισήγηση», ολοκληρώνοντας από μόνος του τη διαδικασία (!).

Ακολούθησε ένταση με τους συμβούλους της πλειοψηφίας να αποχωρούν άρον άρον και στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου να προκαλείται μίνι σύρραξη.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός δήλωσε σχετικά με τα συμβάντα: «Όσα έγιναν προσβάλλουν τη δημοκρατία μας και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση παρωδία είναι άκυρη, πρέπει να επαναληφθεί. Καλούμε την κα Δούρου να περιφρουρήσει ως οφείλει τη διαδικασία, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Να σεβαστεί τον θεσμό που υπηρετεί. Δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και του αυταρχισμού».

Η πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να περάσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μουλωχτά είχε διαφανεί εξ αρχής, τόσο από την ημερομηνία που επέλεξε να ορίσει τη συνεδρίαση (ημέρα μνήμης του Αλ. Γρηγορόπουλου, παραμονή απεργίας της ΕΣΗΕΑ), όσο και από το γεγονός ότι το έβαλε μαζί με άλλα 12 θέματα στην ημερήσια διάταξη…

Η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής για την «επίμαχη» συνεδρίαση του Πε.Συ.

Όπως ενημερώνει η Περιφέρεια Αττικής η διαμαρτυρία των πολιτών κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής «δεν θα στερήσει τη δυνατότητα από μια αιρετή διοίκηση να αποφασίσει και πολύ περισσότερο όταν διακυβεύονται ζητήματα τέτοιας μεγάλης και κρίσιμης σημασίας».

Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας σημειώνεται:

Η 38η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε εσπευσμένα, ύστερα από την έγκριση της δεύτερης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής και μέσα σε συνθήκες έντασης, αφού η επιμονή μιας ομάδας πολιτών δεν επέτρεπε την ομαλή εξέλιξη της συζήτησης, παρά το γεγονός ότι τους δόθηκε ο λόγος, που ωστόσο τον αρνήθηκαν, από τον πρόεδρο του ΠΕ.ΣΥ., Θ. Σχινά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εξαντλητικά και επανειλημμένα συζητήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, εξασφαλίζοντας πάντα, όσες φορές ήταν απαραίτητο, εκείνες τις συνθήκες, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι απόψεις, όχι μόνο των παρατάξεων του ΠΕ.ΣΥ., αλλά και μεγάλου αριθμού δημάρχων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων και συλλογικοτήτων και πολιτών. Αυτή η θεμελιακή επιλογή από την πλευρά της διοίκησης, η επιλογή του ανοικτού, δημοκρατικού διαλόγου, έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Θα είναι διαρκής, ανοικτή προς όλους, όσοι θέλουν μέσα από αυτή την ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και πέντε δεκαετίες παραμένει άλυτο, συσσωρεύοντας σειρά σοβαρών επιπτώσεων – περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών, δημόσιας υγείας.

Τελευταία παρατήρηση: όλοι έχουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και παράλληλα έχουν την ευθύνη των μέσων που επιλέγουν για την έκφρασή της. Τούτο όμως δεν μπορεί να στερεί τη δυνατότητα από μια αιρετή διοίκηση να αποφασίσει και πολύ περισσότερο όταν διακυβεύονται ζητήματα τέτοιας μεγάλης και κρίσιμης σημασίας.

Και, σε τελευταία ανάλυση, όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες στους οποίους λογοδοτούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.