251-basteas.jpg«Στις 19 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην Δημάρχου ΤΖΑΝΙΚΟΥ – (Δήμαρχος Αμαρουσίου επί κατασκευής MALL) σχετικά με την προσφυγή πολιτών, για τις παρανομίες του Δημάρχου και άλλων εμπλεκόμενων για την οικοδόμηση του παράνομου μεγαθήριου THE MALL. Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην Δήμαρχο σε 12 μήνες φυλακή με τελεσίδικη απόφαση.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι, ότι δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και ότι τα τεράστια χρέη στο Δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο. Αλλά και η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου για μείωση της ποινής λόγω πρότερου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή».
Την παραπάνω είδηση μας έστειλε φίλη της εφημερίδας την, οποία όπως ισχυρίζεται, δεν βρήκε πουθενά στα ειδησεογραφικά portal των εφημερίδων, άλλα ούτε και στα ψιλά των έντυπων εκδόσεών τους!
Ώστε ο πάλαι ποτέ κραταιός και επί 12 συναπτά έτη δήμαρχος του γειτονικού δήμου, ο οποίος μάλιστα εξελέγη δύο φορές από την πρώτη Κυριακή με ποσοστά πάνω από το 50%, καταδικάστηκε για πράξεις του, οι οποίες προσπαθούσαν πριν από πολλά χρόνια, να υλοποιήσουν αυτό που είναι σήμερα το όραμα πολλών παραγόντων της αυτοδιοίκησης αλλά και των τελευταίων κυβερνήσεων. Την αξιοποίηση των επενδυτικών διαθέσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Και ναι μεν ο δήμαρχος καταδικάστηκε αλλά το Μall παραμένει στο Μαρούσι. Και προκαλεί τη δημιουργία νέων Mall σε Ελαιώνα (70.000 τ.μ.) και Παλλήνη (135.000 τμ) βιάζοντας το περιβάλλον και εξαφανίζοντας  από την αγορά χιλιάδες  μικρομεσαίους.
Στην πόλη μας αποφύγαμε ανάλογη περίπτωση το 1995, αφού η τότε διοίκηση προτίμησε να τα βάλει με το Βωβό και να μην στραφεί δικαστικά κατά του πρώην δημάρχου για την απόφασή του παραμονές εκλογών να μην προσφύγει κατά της παράνομης άδειας του μεγαλοκατασκευαστή.
Τη Δευτέρα στο δημοτικό Συμβούλιο στη συζήτηση για την Β1 φάση του Γ.Π.Σ. αποφασίστηκε να επιτραπεί η αλλαγή χρήσης από αμιγής κατοικία σε γενική με χρήση γραφείων, στο οικοδομικό τετράγωνο που υπάρχει το υφιστάμενο κτίριο φάντασμα του Βωβού.
Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αποτελεί τίποτε άλλο παρά χαριστική πράξη στον μεγαλοκατασκευαστή, αφού σύμφωνα με το υπάρχον καθεστώς ο κ. Βωβός (που έχει χάσει στο ΣτΕ την αλλαγή χρήσης) για να αξιοποιήσει την περιουσία του δεν έχει άλλη επιλογή από το να γκρεμίσει το παράνομο κτίριο και να κατασκευάσει κατοικίες, όπως έκανε στα δύο διπλανά οικοδομικά τετράγωνα που επίσης του ανήκουν.
Με την απόφασή του αυτή το δημοτικό συμβούλιο ανοίγει την πόρτα για αλλαγή των χρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Λεωφόρου Ερυθραίας (να σημειωθεί ότι δίπλα στο Βασιλόπουλου θα γίνει σταθμός του ΗΣΑΠ που θα αποτελέσει μαγνήτη μεγάλων εμπορικών καταστημάτων). Δίνει την δυνατότητα στον μεγαλοκατασκευαστή να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση του οικοπέδου και την υπεραξία από την αλλαγή της χρήσης, χωρίς ο δήμος να ωφελείται ούτε δραχμή. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εκτός από αντισυνταγματική (αλλαγή χρήσης) είναι αντίθετη στη λογική του δημόσιου συμφέροντος που επιβάλλει αντισταθμιστικά οφέλη όταν  πολεοδομικές παρεμβάσεις επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Από τη σημερινή διοίκηση που έχει στο δημοτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως την μόνη πολιτική για την ανάπτυξη των δημοτικών υποδομών δεν περιμέναμε διαφορετική στάση, αν και η σημερινή δήμαρχος είχε πρωτοστατήσει κατά το παρελθόν με επιτυχία στα επιχειρηματικά σχέδια Βωβού.
Όμως από την αντιπολίτευση (πλην της κ. Πετούση που καταψήφισε την πρόταση) θα περιμέναμε να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον και την τήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος. Και δεν το έκανε.
Θα περιμέναμε προτάσεις αξιοποίησης του κτιρίου αντίστοιχες με την πρόταση προς το ΙΚΑ για τα οικόπεδα στο  δάσος Ζαφειρίου.  Και δεν το έκανε.
Γι΄ αυτά όμως θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.