ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009

315_pk2009_xoroi

Το Σάββατο 13 Ιουνίου στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, οι χορευτές του Χορευτικού Ομίλου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας, μας σεργιάνισαν σε χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα μαζί με τους χορευτές του Λαογραφικού Συλλόγου Παραλίας Αυλίδας.
Η ζωντανή μουσική από τον Κοτσίνη Γιώργο (κλαρίνο), Κουβέντα Κυριάκο (βιολί), Δημούδη Βαγγέλη (ούτι τραγούδι), Κωνσταντίνο Θωμά (λαούτο τραγούδι) και  Γαλάνη Βασίλη (κρουστά), έπλεξε αρμονικά με τις γυναίκες της χορωδίας μας, που ανέστησαν με την φωνή τους, πατρίδες που δεν γνωρίσαμε. Στα μάτια μου ήρθε ο Παντελής Πολιτάκης που χάιδευε το τουμπελέκι του και συνόδευε τις Ερυθραιώτισσες με τρόπο ανεπανάληπτο στα πονεμένα τραγούδια της Σμύρνης.
Τα μέλη των χορευτικών ομίλων, μας μετέφεραν στον κόσμο της ελληνικής παράδοσης με τον χορό, την κίνηση, το τραγούδι και τις φορεσιές τους. Άντρες με βράκες και φέσια, με φουστανέλες και τσαρούχια και γυναίκες με όμορφες φορεσιές χορεύανε λεβέντικα!
Η βραδιά άνοιξε με χορούς της Ερυθραίας, συνεχίστηκε με βαριά Ηπειρώτικα και ακολούθησαν χοροί από όλα τα μέρη της Ελλάδας νησιώτικα, συρτά, μπάλοι, καρσιλαμάδες και ο ένας χορός διαδεχόταν τον άλλον με περισσή δεξιοτεχνία.
Η σκούπα, χορός της Λέρου έφερε την χαρούμενη ατμόσφαιρα που θεωρώ, ότι έλειπε.
Μέχρι τότε, δεν είχα εισπράξει την χαρά και την ικανοποίηση που δίνει στον χορευτή, η εμφάνιση του, έτσι ώστε, αυτό να το εισπράξει ο θεατής και να γλεντήσει μαζί τους!
Εξάλλου το τραγούδι και ο χορός δένει τους νεότερους με τους προγόνους και όταν χορεύουμε δείχνουμε ότι γλεντάμε για να ευχαριστηθούμε πρώτα εμείς και μετά όλος ο κόσμος μαζί μας.
Την διδασκαλία των χορών και την επιμέλεια της παράστασης έκανε ο Σταμάτης Βλάχος, ενώ υπεύθυνος της ιματιοθήκης είναι ο Θοδωρής Κοντάρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.