233-banavos.jpgΧωρίς δάσκαλο έμεινε το τμήμα μοντέρνων χορών του Πνευματικού Κέντρου μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Σώζοντα Μπανάβου να αποχωρήσει, καθώς δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση εργασίας του με τον δήμο και δεν πληρωνόταν. Με μια σκληρή ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας κάνει λόγο για «εγκατάλειψη του πλοίου, ρίχνοντας αβασάνιστα λάσπη» και απαντά στον κ. Μπανάβο με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και τη συνέντευξη του ίδιου σε προηγούμενο φύλλο της «Ν.Ε.», στην οποία έκανε λόγ για «αντιπολιτιστικό κέντρο».
Επιστολή Πνευματικού: «Ο δάσκαλος εγκατέλειψε τους μαθητές του»
Όλη η επιστολή έχει ως εξής:
«Το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2007, οι μαθητές του τμήματος μοντέρνων χορών του Πνευματικού Κέντρου γνώριζαν ότι θα έκαναν το μάθημα στην αίθουσα του συλλόγου «Ήλιος», μετά από συνεννόηση του πρόεδρου κ. Καυγαλάκη με το δάσκαλο του τμήματος κ. Σώζοντα Μπανάβο. Η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου είχε συνάντηση μαζί του το Σάββατο, πριν από το μάθημα, και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχει καμία οικονομική επίπτωση μέχρι την υπογραφή της σύμβασης εργασίας, να κάνει λίγη υπομονή και θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες (αίθουσα, οικονομική αποζημίωση κ.ά.), όπως ακριβώς έχει ζητήσει. Μάλιστα, η ίδια η δήμαρχος ήθελε να τον συναντήσει το απόγευμα του Σαββάτου και να τον διαβεβαιώσει ότι όλες οι εκκρεμότητες θα επιλυθούν άμεσα. Ως γνωστόν, το Πνευματικό Κέντρο δεν διαθέτει τεχνικές υπηρεσίες.
Εξάλλου όλοι οι δάσκαλοι, όπως γίνεται κάθε χρόνο, αμείβονται αναδρομικά, μετά την έγκριση της σύμβασης εργασίας τους (που καθυστερεί συνήθως να εγκριθεί από την Περιφέρεια για γραφειοκρατικούς λόγους) και αφού έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία των τμημάτων. Ο κ. Μπανάβος αν και γνώριζε την τυπική διαδικασία και παρ όλες τις διαβεβαιώσεις, εγκατέλειψε τους μαθητές του!
Mπορεί ο κ. Μπανάβος να είναι καλός χορευτής, μπορεί να γνωρίζει άριστα τα βήματα των μοντέρνων χορών, αλλά δεν είναι δάσκαλος, με την ουσιαστική σημασία της λέξης. Η σχέση μαθητή και δασκάλου είναι ιερή και έχει κανόνες. «Δίδασκε και μάνθανε το άμεινον». Ο δάσκαλος οδηγεί, δείχνει το δρόμο, υποδεικνύει στους μαθητές πράγματα, γνώση, ήθος που ο ίδιος πάνω απ όλα τηρεί. Σέβεται τους μαθητές του και γίνεται πρότυπό τους. «Διά του παραδείγματος η μάθησις».
Ο δάσκαλος δεν εγκαταλείπει ποτέ τους μαθητές στη μέση της χρονιάς και μάλιστα όταν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Η λέξη δάσκαλος είναι προσφώνηση και τίτλος τιμής. Πραγματικά αυτός που είναι αληθινός καλλιτέχνης δεν είναι «υπάλληλος της τέχνης», όπως ανέφερε ο κ. Μπανάβος σε συνέντευξή του, αλλά πρέπει να είναι σεμνός υπηρέτης της τέχνης και φυσικά, σε καμία περίπτωση, έμπορος της τέχνης. Χρειάζεται όμως τόλμη και θάρρος, για να ανοίξει τον εαυτό του και να καταθέσει τους πραγματικούς λόγους -άγνωστους βέβαια στο Πνευματικό Κέντρο- για τους οποίους ξαφνικά εγκατέλειψε «το πλοίο» σαν κακός καπετάνιος, ρίχνοντας αβασάνιστα λάσπη στο Πνευματικό Κέντρο, που το χαρακτήρισε «αντιπολιτιστικό», στους συμβούλους, και κατ επέκταση στο Δήμο και τους δημότες που κάποιους περιφρόνησε, αλλά «Ανδρός χαρακτήρ εκ λόγου γνωρίζεται». Ας μάθει, επιτέλους ο κ. Μπανάβος ότι «πάντων χρημάτων μέτρον ΑΝΘΡΩΠΟΣ».
Υ. Γ. Το Πνευματικό Κέντρο ζητά ειλικρινά συγγνώμη από τους μαθητές για όλη αυτή την πρωτόγνωρη ταλαιπωρία και υπόσχεται να επανέλθει με νέο δάσκαλο, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το τμήμα των μοντέρνων χορών θα συνεχίσει την λειτουργία του οπωσδήποτε. Ο κ. Μπανάβος ας συνεχίσει την συνεργασία του σε ιδιωτικούς συλλόγους, αλλά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας δεν έχει πλέον καμία απολύτως θέση».

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τι είναι αυτές οι σαχλαμάρες που γράφετε για τον δάσκαλο χορού;
  Απο την στιγμή που δεν τον πληρώνατε ίκανοποιητικά & έγκαιρα, πόσο μάλλον που δεν είχατε κ’αν υπογράψει σύμβαση εργασίας – ώστε να είναι νομικά κατοχυρωμένος, έκανε πολύ καλά που έφυγε.
  Έτσι ίσως στο μέλλον, γίνει ο Δήμος πιο συνεπής με τους εργαζόμενους σας.
  Η Ελλάς είναι δεκαετίες τώρα, στην ΕΕ.
  Οι κακές συνήθειες του παρελθόντος, δεν πρέπει να συνεχίζονται.
  Είναι απαράδεκτο, να πληρώνει εργοδότης μηνιαίο μισθό, πέραν του τέλους του μηνός εργασίας!

 2. ΥΓ: Όταν λέω μηνιαίο μισθό, εννοώ μηνιαία δίδακτρα οποιασδήποτε μορφής (πχ qποζημίωση με την ώρα κλπ).
  Είναι απαράδεκτο, να μην πληρώνοται κανείς, εντός του μηνός εργασίας!
  Πόσο μάλλον που όλοι γνωρίζουμε, ότι οι δάσκαλοι χορού δεν κερδίζουν υψηλά εισοδήματα!
  Φυσικά λοιπόν και έφυγε, αφου δεν πληρωνόταν έγκαιρα!
  Σκεφθήκατε ό τι μπορεί να χρειαζόταν τα χρήματα, για τρέχοντες μηνιαίες (καθημερινές) ανάγκες;

  ‘ΜΗΔΕ ΔΙΚΗΝ ΔΙΚΑΣΕΙΣ, ΑΝ ΑΜΦΙ ΠΛΕΥΡΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ!»…

 3. Ναι για ρωτήστε την κυρία Δήμαρχος ! τον μισθό της τον παίρνει στην ώρα της !
  Έξω απ΄τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται’
  ‘Οξυς εν κατηγορισιν αμαντις πολο κολαρε εν μακαρσιν αστραγκαθ’
  Ιφ τιφ σου γαμ το πορτατιφ !

 4. Σωστά Σωστά !
  Πυρ εγυν ηνιχθ αχθισιν λουκ αμαν εχ Δικάσην
  Μιν μιλάν Ετσίν μιν σεν Μουντάρων !

 5. Σοστά μηλάναι τα πεδειά ραι σί ! γειατή δαίν μπορούσαι το κράτως να των πλιρόση στιν όρα του ?
  Γεια τους αλους καλά λαίναι ώτη γήναιτε αίτση !
  Ήσται Σινεποίς στης πλιρομές σας κε εγό στην Ωρθογραφοία 🙂

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.