239-foreis-proypo.jpgΕγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι «φουσκωμένοι» προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων του δήμου με τη διοίκηση να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δεσμεύσεις της    
Με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να έχουν κάνει φτερά από τις επιχορηγήσεις των Νομικών Προσώπων και να αναζητούνται εντός του δήμου, παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο οι προϋπολογισμοί τους για το 2008 και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Εκτός των διαπιστωμένου ελλείμματος στον δήμο, φαίνεται τελικά πως το «αόρατο χέρι» στο δημοτικό ταμείο ακούμπησε και την επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών προς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρόκειται για ποσό 192.000 ευρώ που οφείλεται στον Ενιαίο Φορέα Βρεφονηπιακών Σταθμών από την επιχορήγηση του 2006, για το οποίο, πάντως, η Ταμειακή Υπηρεσία του δήμου εμφανίζει εξοφλητικό ένταλμα, όπως και για ποσό 180.000 ευρώ, που βάσει εγγράφου και πάλι της υπηρεσίας, έχουν δοθεί από επιχορήγηση του δήμου στον Αθλητικό Οργανισμό, αλλά δεν εμφανίζονται πουθενά στα βεβαιωθέντα έσοδα του 2007.
«Φουσκωμένοι» εμφανίζονται κατά τ άλλα οι προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων του Δήμου Νέας Ερυθραίας και για το 2008 με τη δημοτική αρχή να προγραμματίζει επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1.160.000 ευρώ αλλά να υλοποιεί μόνο το 60% των υποχρεώσεών της προς αυτά. Σε σύνολο 970.000 ευρώ προϋπολογισθέντων για το 2007, ο δήμος διέθεσε από το ταμείο του τελικά 590.000 ευρώ για τα Νομικά του Πρόσωπα. Πρόκειται για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για αθλητισμό, πολιτισμό και κοινωνική πολιτική τη χρονιά που πέρασε. Θα καταφέρει το 2008 η δημοτική αρχή να δώσει περισσότερα; Στα χαρτιά δείχνει ότι μπορεί Στην πραγματικότητα, όμως, η «θηλιά» των οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών των Νομικών Προσώπων που προσεγγίζουν τις 330.000 ευρώ, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των επιχορηγήσεων που «χάθηκαν» στη διαδρομή από το δημοτικό ταμείο και τελικά οφείλονται σε αυτά, δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις.

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Είναι το μόνο Νομικό Πρόσωπο το οποίο καταφέρνει να λαμβάνει κάθε χρόνο μια γενναία κρατική χρηματοδότηση, μέρος της οποίας κατά την περσινή χρονιά δεν μπήκε καθόλου στο ταμείο του. Το ποσό των 192.000 ευρώ αναζητείται ακόμη πού κατέληξε, ενώ η Ταμειακή Υπηρεσία φέρεται να έχει εξοφλητικό ένταλμα για το συγκεκριμένο ποσό. Το παραπάνω έλλειμμα στα οικονομικά των βρεφονηπιακών σταθμών κατήγγειλαν στο δημοτικό συμβούλιο τόσο ο πρόεδρος του ενιαίου φορέα Στάθης Κύρλος όσο και η διευθύντρια Σταυρούλα Περάκη. Παρόλα αυτά, στον προϋπολογισμό του 2008, το συγκεκριμένο έλλειμμα δεν εμφανίζεται ως απαιτητό από τον δήμο, αλλά ως χρηματικό υπόλοιπο, κάτι που υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Πρώην και νυν δημοτική αρχή παίζουν την κολοκυθιά και απεκδύονται των ευθυνών τους, καθώς η «τρύπα» στα οικονομικά των βρεφονηπιακών ανακαλύφθηκε με την αλλαγή της διοίκησης τους πρώτους μήνες του 2007.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Καραφωτίου ανέφερε ότι μια δόση της επιχορήγησης δόθηκε για μισθοδοσία των υπαλλήλων επί διοίκησης Μπουρίκα τον Απρίλιο του 2006. Ο πρώην δήμαρχος και διατελέσας εκείνο το διάστημα πρόεδρος των βρεφονηπιακών το διέψευσε και έριξε τις ευθύνες στην τωρινή διοίκηση του δήμου ότι δεν πράττει τα δέοντα, αλλά αφήνει να αιωρείται και να σέρνεται πολιτικά το θέμα των ελλειμμάτων στο ταμείο του δήμου. Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, ωστόσο, δήλωσε ότι η διερεύνηση και αυτού του θέματος επαφίεται στους επιθεωρητές ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται στον δήμο, καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε να ψάξουμε και να βεβαιώσουμε το ποσό που λείπει από μόνοι μας». Η διοίκηση επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση και για τις αυξήσεις που επιβάλλει το 2008 στα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, ενώ είχε αναλάβει την προεκλογική δέσμευση να τα καταργήσει. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αιτιολόγησε την ανακολουθία αυτή στις εξαγγελίες της διοίκησης και τη διατήρηση των τροφείων «σε άμεση συνάφεια με τις 192.000 ευρώ που λείπουν από τους βρεφονηπιακούς».
Ο πρόεδρος των βρεφονηπιακών σταθμών Στάθης Κύρλος στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο προϋπολογισμός μας συνοδεύεται από ένα μεγάλο στοίχημα. Να αξιοποιηθούν οι επιχορηγήσεις και τα έσοδα μεταξύ λειτουργικών και εκπαιδευτικών δαπανών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς σπατάλες και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Τα παιδιά των βρεφονηπιακών έχουν πολλαπλασιαστεί σε συσχετισμό με τη δυναμικότητα των κτιριακών εγκαταστάσεών τους. Στην πλέον πιεστική κατάσταση η δυναμικότητα και στους δυο σταθμούς δεν πρέπει να ξεπερνά τα 160 παιδιά και τα 60 βρέφη. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 35 άτομα. Το 2008 βάζουμε στόχο να θεμελιώσουμε τον τρίτο βρεφονηπιακό σταθμό. Προχωρούμε να το πραγματοποιήσουμε. Το 2006 παρακρατήθηκε από τον δήμο το ποσό των 192.000 ευρώ. Ο δήμος έχει υποχρέωση να μας το επιστρέψει. Είμαι αποφασισμένος να το διεκδικήσω με οποιοδήποτε τρόπο. Ζητώ να επιστραφούν ή να βρεθούν και να δοθούν στους παιδικούς σταθμούς».
Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό των βρεφονηπιακών για το 2008 που καταψηφίστηκε απ όλους τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, το ύψος του φτάνει το 1.159.238 ευρώ (1.447.894 ευρώ το 2007). Σε αυτόν περιλαμβάνονται η κρατική επιχορήγηση των 700.000 ευρώ (656.064 ευρώ εισέρευσαν πέρυσι σε σύνολο 1.019.912 προϋπολογισθέντων), ενώ τα τροφεία προϋπολογίζονται σε 180.000 ευρώ (122.053 βεβαιώθηκαν πέρυσι).

Αθλητικός Οργανισμός
Χρόνο με το χρόνο διογκώνεται ο προϋπολογισμός του Αθλητικού Οργανισμού, όπως και οι οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών (Π.Ο.Ε.) που μεταφέρονται αυτούσιες στο 2008, προσαυξημένες μάλιστα και με τις φετινές οφειλές, αφού το 2007 ο Οργανισμός φαίνεται πως βάρεσε «κανόνι».

Κατά την παρούσα χρονιά δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ για Π.Ο.Ε., οι οποίες για το 2008 υπολογίζονται σε  185.969 ευρώ συνολικά. Όπως δείχνουν τα βεβαιωθέντα έσοδα, ο προϋπολογισμός του 2007 υλοποιήθηκε μόνο κατά 56%. Από σύνολο 327.840 ευρώ εσόδων που προϋπολογίζονταν, βεβαιώθηκαν μόνο 183.540 ευρώ, όση δηλαδή ήταν περίπου η τακτική οικονομική ενίσχυση του δήμου (180.000 ευρώ έναντι της προϋπολογισθείσας επιχορήγησης των 250.000 ευρώ). Για το 2008 ο δήμος προϋπολογίζει να διαθέσει 310.000 ευρώ στον Αθλητικό Οργανισμό σε σύνολο προϋπολογισμού 529.577 ευρώ. Πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα; Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση, 70.000 ευρώ θα προέλθουν από ενοικίαση γηπέδων (γήπεδα τένις και Εθν. Αντιστάσεως), 52.000 ευρώ από συνδρομές αθλουμένων, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια περνούσαν στο λεγόμενο «μαύρο ταμείο» του Οργανισμού και δεν φαίνονταν πουθενά, ενώ ένα ποσό 57.500 ευρώ απαιτείται από το ΙΚΑ για εισφορές που διπλοπληρώθηκαν.
Ο δημοτικός σύμβουλος της Συνεργασίας Κώστας Τζήκας κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο ότι ποσό 180.000 ευρώ, το οποίο σύμφωνα με έγγραφο της Ταμειακής Υπηρεσίας έχει δοθεί στον Αθλητικό Οργανισμό, δεν εμφανίζεται και αυτό πουθενά στον προϋπολογισμό. «Όλα τα Νομικά Πρόσωπα με τα οποία έχει ασχοληθεί η υπεύθυνη της Ταμειακής Υπηρεσίας κ. Μαράκη είναι οικονομικώς προβληματικά», είπε ο ίδιος και έκανε λόγο για ελλειμματικό προϋπολογισμό και το 2008. Η δήμαρχος και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Βασιλική Ταμβάκη δήλωσε ότι «επικρατεί αδιέξοδο εδώ και χρόνια», και γι αυτό το λόγο ακολουθήθηκε φέτος σφιχτή οικονομική διαχείριση με ελάχιστες δαπάνες για προμήθειες και λειτουργικά έξοδα. «Δεν υπήρχε ξεκαθάρισμα στα οικονομικά και έδωσα εντολή να μην εκδίδονται εντάλματα για δαπάνες προ του 2007. Δεν έχουν γίνει κανονικά οι εγγραφές στα βιβλία. Πιθανώς η υπεύθυνη της Ταμειακής Υπηρεσίας να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, αλλά θα πρέπει να το αποδείξει», τόνισε η δήμαρχος και ανέφερε ότι με δάνειο που θα λάβει ο δήμος θα εξοφληθεί και μέρος των Π.Ο.Ε. του Αθλητικού Οργανισμού. Ο νέος προϋπολογισμός του εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους δημοτικών συμβούλων της Συνεργασίας (πλην του Μ. Κούτα που ψήφισε υπέρ), των Δυνάμεων και τη λευκή ψήφο της Μαρίνας Πετούση.

Πνευματικό Κέντρο
Προϋπολογισμό ύψους 332.852 ευρώ κατέθεσε το Πνευματικό Κέντρο με την επιχορήγηση του δήμου να ανέρχεται σε 300.000 ευρώ για το 2008. Πάντως, σε σύνολο 250.000 ευρώ που προγραμματίζονταν να δοθούν το 2007, ο δήμος τελικά διέθεσε μόνο 140.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν οι οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών, ενώ οι οφειλές του 2007 (125.352 ευρώ) μεταφέρονται αυτούσιες στο 2008. «Το 2007 αναλάβαμε το Πνευματικό Κέντρο με 145.000 ευρώ χρέος. Η ουσία όμως δεν είναι τα ανεξόφλητα εντάλματα αλλά το έλλειμμα παραγωγής ποιοτικού έργου που υπήρχε. Το 2007 είχαν μειωθεί τα τμήματα, είχε απαξιωθεί το τμήμα φωτογραφίας, η χορωδία και σε υπήρχαν τα τμήματα φιλαρμονικής και κοινωνικών χορών. Το 2008 θεωρούμε ότι θα είναι έτος μεγάλης προσπάθειας για όλους μας, αλλά και έτος παραδειγματισμού, αφού η πρόεδρος Ελευθερία Ρούσσου επιλέγει να παραμείνει στη θέση του Δ.Σ., υποβάλλοντας την υποψηφιότητά της ως μέλος και όχι ως πρόεδρος», ανέφερε μεταξύ άλλων επιστολή της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου που διαβάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο προϋπολογισμός για τα πολιτιστικά του δήμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων Δ. Μπουρίκα, Κ. Τζήκα, Μ. Κούτα και Κ. Μουστάκη.

ΚΑΠΗ & Δρυμπέτειο
Ο νέος προϋπολογισμός του ΚΑΠΗ ανέρχεται σε 282.852 ευρώ, ενώ η τακτική οικονομική ενίσχυση του δήμου προβλέπεται να είναι 270.000 ευρώ. Βέβαια, από την προϋπολογισθείσα επιχορήγηση των 250.000 ευρώ του 2007 δόθηκαν μόνο 170.000 ευρώ με αποτέλεσμα ο περσινός προϋπολογισμός να υλοποιηθεί εν μέρει. Ο νέος προϋπολογισμός του ΚΑΠΗ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους της Κ. Μουστάκη και του Δ. Κουκουλιέρου. Αυξημένος εμφανίζεται και ο προϋπολογισμός του Δρυμπέτειου Κέντρου Προαγωγής Υγείας για το 2008 (258.167 ευρώ), ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2007 υλοποιήθηκε μόνο κατά το ήμισυ. Ο δήμος προϋπολόγιζε να δώσει 190.000 ευρώ αλλά τελικά διέθεσε μόνο 100.000 ευρώ. Το 2008 προϋπολογίζει να δώσει 250.000 ευρώ. Ο νέος προϋπολογισμός του Δρυμπέτειου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις λευκές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.