γράφει o Νίκος Κοζώνης, βιολόγος

265-dasos.jpg«Πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο οι αεροφωτογραφίες που είναι πιο κοντά στο Σύνταγμα του 1975. Αν ληφθούν υπόψη αυτές του 45, θα πρέπει να κατεδαφιστούν πολλοί δήμοι και είναι υποκριτές όσοι επιμένουν να ληφθούν υπόψη αυτές οι αεροφωτογραφίες » ΔΗΛΩΣΕ πρόσφατα ο Υπουργός Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γιώργος Σουφλιάς. Στη δήλωση αυτή ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ οι ΔΑΣΙΚΟΙ ως εξής: «Πίσω από την επιχειρούμενη αλλαγή κρύβεται η πρόθεση της Κυβέρνησης για την ένταξη στο σχέδιο πόλεως πολλών εκτάσεων, αλλά και η προώθηση των τουριστικών επενδύσεων σε τουριστικές περιοχές.» Πριν λίγο καιρό στη μεγάλη κουβέντα που έγινε για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, η Κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την Αντιπολίτευση ότι στοχεύει στην ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ 30 εκατομ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων περίπου, ώστε να «ΒΟΛΕΨΕΙ» τα συμφέροντα ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ και οικοδομικών ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ! Τώρα που μιλάμε έχουν φτιαχτεί δασικοί χάρτες ΜΟΝΟ για το 5% της έκτασης της Ελλάδας, ΧΩΡΙΣ να έχουν μέχρις στιγμής ΚΥΡΩΘΕΙ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Με βάση το νόμο ισχύει το: άπαξ δάσος πάντα δάσος. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να διαχωριστούν τα δάση από τις δασικές εκτάσεις προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Αυτό είναι λάθος αφού, για παράδειγμα, αν ένα δάσος καεί ή υλοτομηθεί παρανόμως μετατρέπεται σε δασική έκταση που με τα χρόνια θα γίνει και πάλι δάσος. Οι αεροφωτογραφίες του 45 και του 60 είναι πλήρεις. Από εκεί και πέρα η επόμενη σειρά αεροφωτογραφιών  -από το 1962 έως το 1978- τραβήχτηκε αποσπασματικά και δεν περιλαμβάνει τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τις Κυκλάδες. Έτσι, η πρόθεση και μόνο σε άλλες περιοχές να λαμβάνονται υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 62,σε άλλες του 68 ή άλλης χρονικής περιόδου προκαλεί ανασφάλεια και δίνεται συγχωροχάρτι σε όσους καταπάτησαν δασικές εκτάσεις», ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Μπόκαρης. Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων Τάσος Κουρής ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ: «Αυτή τη στιγμή η έκταση που καλύπτουν τα δάση στην Ελλάδα είναι 28 με 30 εκατομ. στρέμματα και η δασική έκταση περίπου 50 εκατομ. στρέμματα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία οι αεροφωτογραφίες του 45, αφού είναι οι πιο πλήρεις καλύπτουν το 98% της έκτασης της Ελλάδας- και από εκεί και πέρα, αφού ξεκαθαριστεί τι έχει αλλάξει -π.χ. οι Αμπελόκηποι είναι πλέον πόλη και όχι δάσος- να διευθετηθούν τα επιμέρους ζητήματα με Υπουργικές Αποφάσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για την Αττική χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 37 και 38. Εάν αλλάξει αυτό το καθεστώς θα χαθούν χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, ενώ θα ανάψει το πράσινο φως να δράσουν νέοι καταπατητές που θα ελπίζουν σε ανάλογη ρύθμιση όπου θα ληφθεί υπόψη άλλη ημερομηνία για τις αεροφωτογραφίες.»
Και οι ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ συνεχίζονται από το δασολόγο-περιβαλλοντολόγο Νίκο Χλύκα: «Πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις κρύβονται οι επιδιώξεις για τουριστικές επενδύσεις σε δασικές περιοχές και ένταξη στο σχέδιο πόλεως νέων περιοχών. Ο χαρακτηρισμός του δάσους και των δασικών εκτάσεων δεν μπορεί να αλλάξει βάσει του νόμου. Δηλαδή τι θέλουν να μας πουν; Ότι όποιος πρόλαβε πήρε και οι νομοταγείς έμειναν απ έξω;» ΑΝΑΜΕΣΑ στις απόψεις του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και των Δασολόγων «χωροθετείται» η γνώμη του διδάκτορος αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Σπύρου Ταγκαράτου: «Πολεοδομικά έχει δίκιο ο κ. Σουφλιάς. Δεν μπορεί να γίνει πολεοδόμηση με βάση τις αεροφωτογραφίες του 45. Ωστόσο, επειδή είναι οι πιο πλήρεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να υπάρχει ένας ποσοτικός υπολογισμός δάσους και δασικών εκτάσεων. Αυτός ο αριθμός δεν πρέπει να αλλάξει. Έτσι, ό,τι ποσότητα δάσους υπήρχε το 45 πρέπει να υπάρχει και σήμερα στις ίδιες περιοχές άσχετα αν το δάσος είναι σε διαφορετικό σημείο. Και αυτή η παράμετρος πρέπει να ληφθεί υπόψη και στις περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο  πόλεως.» Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) Γιάννης Αλαβάνος ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ: «Αν αλλάξει το έτος βάσης και από το 1945 πάμε πιο κοντά στο 1975, τότε η μεταφορά δικαιώνει τους καταπατητές του Εμφυλίου και της Χούντας και επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι οι επόμενες καταπατήσεις κάποτε θα νομιμοποιηθούν. Και από το 1975 και μετά κανένα μέτρο προστασίας των δασών δεν προχώρησε. Δεν υπάρχει επιχείρημα για να μεταφέρουμε το 1945 στο 1975 που να μην ισχύει για να μεταφέρουμε το 1975 στο 2007.»
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ των παραπάνω στοιχείων «έρχεται» και η ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ του Καθηγητή Πολεοδομίας του Ε.Μ.Πολυτεχνείου Γιάννη Πολύζου: «Είναι πολύ σημαντικό το έτος βάσης (οι αεροφωτογραφίες του 45) να μην αλλάξει, διότι έτσι ενισχύεται η τακτική της εκ των υστέρων ενσωμάτωσης περιοχών στο σχέδιο πόλεως χωρίς καμία κοινωνική συνοχή.» Αξίζει επίσης ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ στο σημείο αυτό ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΙΙΚΗ ότι το 2003 από ΕΡΕΥΝΑ του Εργαστηρίου Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Γιώργο Τσακίρη, ΠΡΟΕΚΥΨΕ ότι το έτος 1995 οι δασικές εκτάσεις ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ σε σύγκριση με το έτος 1945 κατά 28,7%, ενώ από τις εκτάσεις με καλλιέργειες ΑΠΕΜΕΙΝΕ μόνο το ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟΠΕΜΠΤΟ μεταξύ των προαναφερθέντων ετών! Αλλά και τα ΑΝΟΙΧΤΑ ΡΕΜΑΤΑ τα «πήρε το ρέμα» του σύγχρονου τεχνικού «πολιτισμού», όπως μας πληροφορεί η έρευνα αυτή. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο χρονικό διάστημα 1945-1973 «χαμήλωσε» το «μπόι» των ρεμάτων  από τα 858 χλμ. στα 734 χλμ. Δυστυχώς τα ρέματα συνέχισαν να «μικραίνουν» από το 1973 μέχρι την «εποχή» μας από τα 734 χλμ. στα 434 χλμ.! «ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ» λοιπόν για τις «αναπτυξιακές» μας επιδόσεις και «περαστικά» μας για τον ΚΛΟΝΙΣΜΟ αυτό της «ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» της Αττικής, ενώ ο ερευνητής Παναγιώτης Σιώρας επισημαίνει: «Σε ό,τι αφορά τη μεταβολή στις χρήσεις γης στις περιόδους 1945-1973 σε σύγκριση με το σήμερα, προκύπτει τετραπλασιασμός του αστικού χώρου στο Λεκανοπέδιο αύξηση 387,80%.»
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1945 οι δασικές εκτάσεις στο Λεκανοπέδιο κάλυπταν έκταση 108,35 τετραγωνικών χιλιομέτρων (τ. χλμ.). Τα επόμενα χρόνια μέχρι το 1995 οι δασικές εκτάσεις «αραίωσαν» σε 76,95 τ. χλμ. Συγχρόνως οι καλλιεργούμενες εκτάσεις από 121,35 τ. χλμ. το 1945 «έφτασαν» στα 8,18 τ. χλμ. το 1995 σύμφωνα με τους ερευνητές του Ε.Μ.Π. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ σε ό,τι αφορά τον Υμηττό έχει «αλλάξει» από ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ που κυρίως ήταν, «όταν κοιτάς από ψηλά» στις αεροφωτογραφίες του 45, στο σημερινό «βουνό» των ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΩΝ! Οι εκτάσεις που διεκδικούνται για ΟΛΗ την περίμετρο του ΠΟΛΥΠΑΘΟΥ αυτού όρους ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ τα 25.000 στρέμματα, από τα οποία τα 14.000 στρέμματα τα «θέλει» η Εκκλησία της Ελλάδας! Και αν «οδηγηθούμε» κατά Αμπελόκηπους «μεριά» ή βορειότερα προς Ψυχικό, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και άλλες περιοχές, οι οποίες «πιέστηκαν» ασφυκτικά μετά το 1945 για οικιστική «ανάπτυξη», θα δούμε  ως αποτέλεσμα των «πιέσεων» αυτών «αξιοποίησης», ένα ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ πολεοδομικό και οικιστικό ΧΑΟΣ! Να περιμένουμε ότι θα αλλάξει ΚΑΤΙ προς τη ΒΙΩΣΙΜΗ και ΑΕΙΦΟΡΟ ανάπτυξη στη Νέα Ερυθραία με την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Γενικού Πολεοδομικού; ΔΥΣΚΟΛΑ όπως μας ενημερώνει το πρωτοσέλιδο της «Ν.Ε.» στις 18/4/08: «Βροχή οι ενστάσεις κατά αμιγούς κατοικίας. Εντατικότερες εμπορικές χρήσεις και μεγαλύτερους συντελεστές δόμησης ζητούν ιδιοκτήτες σε κόμβο Βαρυμπόμπης, Τατοΐου, Αγίων Σαράντα και Συνοικισμό.» ΓΙΑ ΑΥΤΟ όμως σας ΨΗΦΙΣΕ, για τις τωρινές σας θέσεις ΕΥΘΥΝΗΣ, ο ΛΑΟΣ της Νέας Ερυθραίας κυρίες και κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου και της Διοίκησης. Για να ΠΑΛΕΨΕΤΕ με την ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των κατεστημένων ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ της πλήρως ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ και ΑΥΤΟΚΙΝΙΤΙΣΤΙΚΗΣ «αξιοποίησης» της περιοχής μας και να δώσετε ΛΥΣΕΙΣ ρεαλιστικές και ΒΙΩΣΙΜΕΣ, για να ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ επιτέλους η πόλη μας με ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ και ΕΠΕΚΤΑΣΗ των ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ της! Άλλο πεδίο ΔΡΑΣΗΣ; Η προοπτική ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ του Στρατηγικού ΣΧΕΔΙΟΥ Πολεοδομικής και Κυκλοφοριακής ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ της Νέας Ερυθραίας από τον Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Θάνο Βλαστό και τους συνεργάτες του. Έχετε την πολιτική ΒΟΥΛΗΣΗ και τα ΚΟΤΣΙΑ για να ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ και ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ πραγματοποίηση των, ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ίσως, ευκαιριών για ένα περισσότερο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ παρόν και μέλλον στη διαρκώς ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ πληθυσμιακά πόλη μας;
_______________________

Υ.Γ.1: Οι δηλώσεις των Γιώργου Σουφλιά, Νίκου Μπόκαρη, Τάσου Κουρή, Νίκου Χλύκα, Σπύρου Τσαγκαράτου, Γιάννη Αλαβάνου, Παναγιώτη Σιώρα και Γιάννη Πολύζου περιέχονται σε ρεπορτάζ του Προκόπη Γιογιακα, για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 15-16/3/08.

Υ.Γ.2: «Πεντέλη, ίσως η πιο αμαρτωλή περιοχή της Αττικής όσον αφορά στις καταπατήσεις. Οι δυο μεγάλες πυρκαγιές, το 1995 και το 1998, μετέτρεψαν σε στάχτη 140.000 στρέμματα από το δάσος που φαίνεται στις αεροφωτογραφίες του 1988. Η τότε κυβέρνηση εγγυήθηκε πως τα καμένα θα αναδασωθούν. Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Όπως αποκαλύπτουν οι αεροφωτογραφίες περιμετρικά του όρους, έξω από τα όρια του σχεδίου πόλεως αλλά σε κοντινή απόσταση από αυτά, έχουν φυτρώσει αυθαίρετες κατοικίες. Ίδια εικόνα και στην περιοχή του Ντράφι, όπου πριν από είκοσι χρόνια αποτελούσε παρθένο δάσος.»
«Ίδια εικόνα επικρατεί και στη περιοχή του Διονύσου. Πριν από είκοσι χρόνια οι πρόποδες του Πεντελικού Όρους που συνορεύουν με τον Διόνυσο ήταν καταπράσινοι μια εικόνα που μόνο από φωτογραφίες αρχείου μπορούμε να την αντικρύσουμε, καθώς οι εκτάσεις αυτές έχουν παραχωρηθεί σε πολυτελείς βίλες.»
«Φαίνεται όμως πως τις τελευταίες δύο δεκαετίες τρομακτικές αλλαγές έχει υποστεί το σύνολο της Αττικής. Στα βορειοανατολικά παράλια, δηλαδή Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Νέα Μάκρη, περιοχές που ταλαιπωρήθηκαν από μεγάλες πυρκαγιές, οι διεκδικητές οικοπέδων έπεσαν σαν τα κοράκια. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι στη θέση του δάσους που κάηκε θα γίνει νέο δάσος, η πραγματικότητα που αναδεικνύεται μέσα από τις αεροφωτογραφίες είναι διαφορετική. Νοτιοδυτικά της Ραφήνας, και ιδιαίτερα οι περιοχές Σκουφέικα, Καλλιτεχνούπολη και Αγία Κυριακή, πνίγηκαν από άχρωμες κατοικίες αντί για πράσινο δάσος. Επιπλέον, δυτικά του Νέου Βουτζά αλλά και ανάμεσα σε Ζούμπερι και Νέα Μάκρη σχεδόν κάθε σπιθαμή καμένης γης θάφτηκε κάτω από την πολεοδομική απληστία.» (αποσπάσματα από ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» 8/7/07)

Προηγούμενο άρθροΜπράβο στο τμήμα φωνητικής του Λαϊκού Θεάτρου!
Επόμενο άρθροΤα παιδικά χαμόγελα ακούγονται και πάλι στην οδό Σμύρνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.