ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ

35 χρόνια μετά τα ιστορικά γεγονότα του Πολυτεχνείου. Εκδηλώσεις παντού για να μην ξεχνάμε. Την ώρα που κορυφώνονται οι εκδηλώσει με την καθιερωμένη πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και οι δρόμοι γέμιζαν με τραγούδια αγώνα, Σεφέρη, Ρίτσο, Ελύτη, την ώρα που διάφοροι πανεπιστημιακοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών  μίλαγαν για την αξία της δημοκρατίας, για την σημασία του αγώνα, για την ελευθερία για την δικαιοσύνη, την ίδια ώρα η Δημοτική μας Αρχή κατάφερε να οξύνει τα πνεύματα και μάλιστα με ποιο τρόπο;
Με συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα θέματα ήταν τόσο έκτακτα και έπρεπε αυτή τη μέρα να συζητηθούν; Δεν έπαιρναν αναβολή;
Δημοκρατικοί πολίτες δεν είναι εκείνοι που μιλούν για την δημοκρατία, αλλά εκείνοι που αγωνίζονται να κάμουν την δημοκρατία προσωπικό τους βίωμα, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική τους ζωή.
Ο αγώνας αυτός όμως θέλει καθημερινή ανανέωση και είναι μακρύς και δύσκολος για τους εξής λόγους.
1. Γιατί τα άτομα πρέπει να ξεπερνούν συνεχώς τον ατομοκεντρισμό τους να δέχονται και παράλληλα να ανέχονται τους άλλους, να αναπτύσσουν μαζί τους διάλογο για τη λύση των διαφορών τους και να συνεργάζονται μαζί τους για το κοινό καλό.
2. Γιατί η δημοκρατία σαν έννοια περιέχει μέσα της μια αντινομία που συχνά οδηγεί και σε δίλλημα
Η δημοκρατία καλεί τον άνθρωπο σε μια συνεχώς ανοδική πορεία και για να έχει επιτυχία χρειάζεται υψηλό αίσθημα ευθύνης από τον καθένα μας
Ο άνθρωπος δίνει καθημερινά εξετάσεις ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα της καθημερινής ζωής.
Στην θεωρία όλοι την αποδέχονται στη πράξη όμως ;
Κάθε δημοκράτης πλάθει εκείνη τη δημοκρατία που ανταποκρίνεται στο ήθος και την προσωπικότητα του. Κατά πως τον βολεύει.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να δίνει το παράδειγμα Δημοκρατίας γιατί στηρίζεται στην ύπαρξη των δημοκρατικών της πολιτών.
Η ισότητα η ελευθερία και το ενδιαφέρον για τα κοινά είναι στοιχεία της δημοκρατίας μας.
Είμαι σίγουρη ότι δεν μονοπωλώ το γεγονός δηλαδή να γράψω μόνο εγώ γι αυτά που συνέβησαν, σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι.
Μήπως πρέπει να προβληματιστούν κάποιοι;
17 Νοέμβρη. Μέρα μνήμης, μέρα ιερή που όλοι οι πολίτες αποτίνουν φόρο τιμής στα παιδιά που πάλεψαν και έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.