Δημοσιοποιήθηκε στις 30/09/2016 η απόφαση (1647/16) από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απορρίπτει την προσφυγή 22 νυν και πρώην δημοτικών συμβούλων, σχετικά με την ποινή της δεκαπενθήμερης αργίας που τους επιβλήθηκε, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Οργάνου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Οι συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, 19 της πλειοψηφίας και 3 της μειοψηφίας, κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, για την υπόθεση δημότη που ταλαιπωρήθηκε επί δεκαετία και πλέον, αιτούμενος από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς άδεια αλλαγής χρήσης χώρου αμιγούς κατοικίας σε γραφεία και ιατρεία, σε διατηρητέο κτίριο ιδιοκτησίας του, επί της οδού Γεωργαντά 24.

Η υπόθεση αφορά στη γνωστή υπόθεση του κ. Χαράλαμπου Μαυρομάτη, ο οποίος έλαβε τελικά την πολυπόθητη βεβαίωση χρήσης από την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κηφισιάς, μόλις τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από πολυετή δικαστικό αγώνα, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς ο ίδιος έχει προσφύγει σε ποινικά και αστικά δικαστήρια, όπου και θα γραφτεί ο επίλογος της υπόθεσης.

Για το ιστορικό της υπόθεσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι όπως είχε καταλήξει οριστικά το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ), σχετικά με το αίτημά του δημότη, το οποίο απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, ενώ σε προηγούμενο χρόνο το είχε κάνει αποδεκτό, «το ΣΕΕΔΔ δεν θα ενασχοληθεί περαιτέρω με τη συγκεκριμένη υπόθεση, εμμένοντας στις απόψεις του, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην έκθεση ελέγχου», και το έγγραφό του αυτό ήταν το τελευταίο που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Κηφισιάς «για τις κατά νόμο δικές του ενέργειες». Στα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου, από τον Αύγουστο του 2009, η καταγγελία του κ. Μαυρομάτη προς το ΣΕΕΔΔ αναφέρεται ως «βάσιμη» και ως προς την ελεγχόμενη υπηρεσία τονίζεται: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς αρνείται παρανόμως να ικανοποιήσει την αίτηση του καταγγέλλοντος, μολονότι η σχετική απορριπτική απόφασή του απερρίφθη από την Επιτροπή άρθρου 7 Ν.2839/2000, η απόφαση της οποία κατέστη αμετάκλητη και εκτελεστή».

Εξακολουθούσε να υφίσταται την ίδια μεταχείριση

Παρά την ύπαρξη του σχετικού πορίσματος, δυο χρόνια έπειτα, ο δημότης εξακολουθούσε να υφίσταται την ίδια μεταχείριση από τον Δήμο, ενώ διαφαίνονταν πλέον στον ορίζοντα πειθαρχικές και ποινικές συνέπειες προς τους αρμόδιους για το χειρισμό της όλης υπόθεσης, σε περίπτωση περαιτέρω ολιγωρίας και μη ικανοποίησης του αιτήματός του. Το 2011, οι 22 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (πέντε εκ των οποίων στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας σήμερα), ψήφισαν και πάλι αρνητικά, σε αντίθεση με την απόφαση και τη σχετική εντολή της τότε Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τους επιβλήθηκε τελικά αργία 15 ημερών και προσέφυγαν, όπως και δικαιούνται να πράξουν, βάσει του «Καλλικράτη, στο ΣτΕ, που πρόσφατα επικύρωσε ουσιαστικά την ίδια ποινή.

Πρόκειται για τους δημοτικούς συμβούλους Νίκο Παναγιώτου, Σπύρο Βαράγκη, Αικατερίνη Μουστάκη, Τηλέμαχο Τσιλιγκίρη, Άννα Κορογιαννάκη, Νίκο Σφαντό, Λεωνίδα Ψυχόπαιδα, Μαρία Σελιάμη, Ηλιάνα Στεφανάκου, Φώτη Δημάκη, Αγγελική Βαλασοπούλου, Λίλα Παπαδημητρίου, Ελευθερία Λιαπάκη, Ευάγγελο Σιδέρη, Ιωάννη Διονυσιώτη, Εμμανουήλ Μαρκεσίνη, Αντώνη Μπιτσάνη, Ανέστη Νικολέλη, Μαρία Κεφαλά, Νίνα  Βλάχου, Στάθη Κύρλο και Βασίλη Ξυπολυτά, οι οποίοι ψήφισαν αρνητικά (κατά ή παρών) για την αλλαγή χρήσης στο διατηρητέο της οδού Γεωργαντά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 31/08/2011.

Για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί και η δικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό για τον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη, ο οποίος είχε κριθεί από το Τριµελές Εφετείο Αθηνών, τον Απρίλιο του 2015, ένοχος ως ηθικός αυτουργός σε πράξη παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, σχετικά με τη μη αδειοδότηση του ακινήτου, επί της οδού Γεωργαντά 24, στο Κεφαλάρι. Του  επιβλήθηκε τότε η ποινή της δεκαπεντάμηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή, ενώ η ποινή της δωδεκάμηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στη δημοτική σύμβουλο και εντεταλμένη στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, Αγγελική Βαλασοπούλου. Οι καταδικασθέντες άσκησαν το δικαίωµα έφεσης.

ΠΗΓΗamarysia.gr
Προηγούμενο άρθροΠΡΩΣΥΝΑΤ: Δώδεκα βασικοί λόγοι για να απορριφθεί η ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Αττικής
Επόμενο άρθροΤο αγωνιστικό πρόγραμμα των ομάδων Κηφισιάς & Ν. Ερυθραίας (14-16/10)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.