1. Τα σύγχρονα πρότυπα των νέων, συχνά χτίζονται και καθορίζονται από την αυτοκρατορία της εικόνας. Ποιος πιστεύετε πως μπορεί να διδάξει τα παιδιά σήμερα να χτίζουν «εαυτούς» και όχι αντίγραφα;
  2. Οι μαθητικές εκλογές, εισάγουν τον μαθητή στον κόσμο του ενεργού πολίτη ή ποδηγετού-
  3. ται από τα κόμματα;
  4. Τα σχολεία, γιατί αδυνατούν να απελευθερώσουν την ψυχή ενός μαθητή;
  5. Ο Μέσι στην Μπαρτσελόνα αμείβεται με 140 ευρώ το δευτερόλεπτο για να «παίζει μπάλα».  Στην ίδια χώρα(αλλά και σε πολλές άλλες ανά την υφήλιο) πολλοί ? υπ? ατμόν – εργαζόμενοι  παίρνουν αυτό το ποσό κάθε 10 μέρες. Όλοι γνωρίζουν αυτή την πασιφανή αδικία, αλλά αποθεώνουν και πανηγυρίζουν με τον Μέσι και κάθε Μέσι. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει  αυτό;
  6. Ο πιθηκισμός και η ξενομανία, δεκαετίες τώρα, μας έκαναν να χάσουμε την ταυτότητα και να απομακρυνθούμε από την παράδοση μας. Πέρα από «SUVLAKI», «ΟΠΑ» και «ΤΖΑΤΖΙΚΙ», στα μάτια τουλάχιστον μιας σοβαρής ανθρωπότητας, υπάρχει κάποιο Ελληνικό  σημείο αναφοράς;
  7. Παρά τις όποιες ενστάσεις, μπήκαμε στον ΕΟΚ το 1979. Στην καθημερινή μας πρακτική  όμως, δεν ξεφύγαμε από «τον φτωχό νότο». Ετσι μας έβλεπαν πάντα. Υπήρχε πάντα ένα στρεβλό δίπολο: ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ, και όχι ΕΛΛΑΔΑ -ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ.  Πού ανήκουμε  τελικά;
  8. Ο υλικός πλούτος, μπορεί να συμβαδίσει με τον πνευματικό πλούτο;  «Οι αγανακτισμένοι πολίτες» είναι η επιστροφή των νέων κυρίως ανθρώπων στο πολιτικό σκηνικό ή μια ύστατη κοινωνική κραυγή; Το σύγχρονο αποτύπωμα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, ποιό είναι;

   

  1.    Η οικογένεια, το σχολείο και αργότερα η κοινωνία είναι οι χώροι που κτίζονται οι προσωπικότητες των νέων. Όταν όμως το κράτος σκόπιμα κρατά το πολιτισμικό επίπεδο της χώρας χαμηλό, προβάλλοντας από τα ΜΜΕ και τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς πρότυπα  μίμησης που απαξιώνουν και υποβιβάζουν την ανθρώπινη αξία, το έργο αυτό γίνεται δύσκολο για όσους ακόμη αντιστέκονται στον οδοστρωτήρα της απαξίωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας στο σύνολό της. Το αντίβαρο στην αποσύνθεση όλων των δομικών στοιχείων της κοινωνίας από την οικογένεια έως το σχολείο και τους κοινωνικούς θεσμούς είναι η παιδεία, η  παράδοση και η κοσμοθεωριακή θεώρηση του μικρού χωριού που λέγεται πλανήτης γή. Αυτές θα διαπλάσουν τους κατάλληλους γονείς, τους λειτουργούς δασκάλους και τα σωστά κοινωνικά πρότυπα για να διδάξουν με την σειρά τους τα παιδιά να χτίζουν εαυτόν.
  2.Το εργαλείο σωστό είναι, η χρήση του είναι λάθος. Και το να είσαι ενεργός πολίτης διδάσκεται. Ζούμε  στην  κοιτίδα της δημοκρατίας και η απάντηση σε αυτό είναι κυριολεκτικά κάτω από την μύτη μας.
  3.Τα απαρχαιωμένα και αποσπασματικά συστήματα σε συνδυασμό με τον αποθαρρημένο και μη εμπνευσμένο δάσκαλο, δεν αφήνουν  στον μαθητή περιθώρια να ανοίξει τα φτερά του. Το σχολείο μοιάζει να κατάντησε κέντρο διεκπεραίωσης  μάλλον παρά κέντρο γνώσης και διάπλασης των νέων.
  4.Δεν ξέρω ακριβώς γιατί ποτέ δεν συμμερίστηκα την «λογική» της αποθέωσης. Υποθέτω όμως ότι το ποδόσφαιρο λειτουργεί σε μεγάλο ποσοστό εκτονωτικά και  είναι ο λόγος που έχει προβληθεί τόσο από δικτατορικά καθεστώτα στο παρελθόν. Όταν λοιπόν η γνώση της πασιφανούς αδικίας γίνει συνείδηση, αυτό θα πάψει να συμβαίνει.
  5.Υπάρχει πάντα η παγκόσμια σταθερά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού των κλασσικών χρόνων, που περιμένει να την τιμήσουμε.
  6.Δεν μου αρέσει η λέξη ανήκω. Η Ελλάδα ανήκει στους έλληνες, φέρει τις επιρροές των φυλών εθνών που πέρασαν από το σώμα της, όπως κάθε χώρα και προσπαθεί να βρεί τον σύγχρονο βηματισμό της σε μια Ευρώπη που εξακολουθεί να την βλέπει  σαν ζώνη επιρροής και εκμετάλλευσης.
  7.Όπως η απόλυτη ένδεια μπορεί να εμποδίσει τον δρόμο για τον πνευματικό πλούτο, έτσι και ο υλικός πλούτος μπορεί να λειτουργήσει σαν απόσπαση από το κέντρο βάρους που απαιτείται για την απόκτηση του πνευματικού πλούτου. Οπως και να έχουν τα πράγματα  χρειάζεται δύναμη, προσήλωση, χρόνο, κόπο και υψηλό αξιακό σύστημα  γιατί ο πνευματικός πλούτος δεν χαρίζεται, κερδίζεται.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.