301_paidiki_biblio_2Απάντηση Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών Δελτίο Τύπου του Δήμου Νέας Ερυθραίας

Ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών

Ο Οργανισμός Παιδικών
και Εφηβικών Βιβλιοθηκών

Απαντητική επιστολή στο ρεπορτάζ του προηγούμενου φύλλου της «Ν.Ε.» για την παιδική βιβλιοθήκη Νέας Ερυθραίας έστειλε η διευθύντρια του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, Έλγκα Καββαδία.
Όπως επισημαίνει η ίδια:
«Αγαπητέ κύριε Κανελλόπουλε, διάβασα το άρθρο σας και θα ήθελα να σας επισημάνω τα παρακάτω για την αποκατάσταση της αλήθειας. Στο γράμμα που έστειλα στη δήμαρχο κα Ταμβάκη στις 10/3/09 αναφέρομαι στο χώρο που υπέδειξε η δήμαρχος στον αρχιτέκτονα του Οργανισμού και σ εμένα στις 24/1/09 (το ήμισυ του ισογείου στην οδό Σεφέρη), κάνοντας σαφές ότι αδυνατεί να παραχωρήσει ενοποιημένα τα δυο καταστήματα. Ο αρχιτέκτονας του Οργανισμού με έγγραφό του, το οποίο σας επισυνάπτω, κρίνει ανεπαρκή τα τετραγωνικά του προτεινόμενου χώρου. Μετά από ειδοποίηση του ιδιοκτήτη κ. Ευάγγελου Αλατσάκη την Παρασκευή 6 Μαρτίου ότι θα κατεδαφιστεί το κτίριο της οδού Φλέμινγκ 6 εντός τεσσάρων ημερών, αναγκαστήκαμε να απομακρύνουμε το υλικό γιατί, καθώς αντιλαμβάνεστε, δεν θα αφήναμε την περιουσία του Οργανισμού να καταστραφεί μαζί με τα μπάζα».
Από την πλευρά του ο αρχιτέκτονας του Οργανισμού Βασίλης Σγούτας εκτιμά ότι ο απαιτούμενος χώρος θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ο διπλάσιος. Όπως διαπιστώνει ο ίδιος σε έγγραφό του προς την κα Καββαδία, με βάση την εικόνα που απεκόμισε κατά την επιτόπια επίσκεψή του και τα σχέδια που του εστάλησαν, σχετικά με το χώρο της οδού Σεφέρη, ο οποίος υποδείχθηκε από τον Δήμο Νέας Ερυθραίας ως νέα στέγη της παιδικής βιβλιοθήκης: «Ο προτεινόμενος χώρος έχει εμβαδόν καθαρό (χωρίς το WC και τους τοίχους) 61 τ.μ. και εμβαδόν μικτό 68 τ.μ. Από τη μέχρι σήμερα εμεπιρία μου με τις βιβλιοθήκες του Οργανισμού σας, το μέγεθος του χώρου κρίνεται πλήρως ανεπαρκές για τις ανάγκες σας (βιβλιοστάσια, αναγνωστήρια κ.λπ.). Για την κάλυψη των απαιτήσεων ενός δήμου του μεγέθους και της εμβέλειας του Δήμου Νέας Ερυθραίας και με γνώμονα τις αντίστοιχες βιβλιοθήκες του Οργανισμού σας σε άλλα μέρη της Ελλάδας, εκτιμώ ότι ο απαιτούμενος χώρος θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ο διπλάσιος».

Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας

Ο δήμος μας με όραμα και πρόθεση για άριστη συνεργασία  περιέβαλε τη σύμβαση με τον Οργανισμό Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου για την λειτουργία της δημοτικής παιδικής Βιβλιοθήκης.  Από τη στιγμή της ίδρυσής της κάλυπτε όλες τις λειτουργικές ανάγκες,  για κάθε πρόβλημα που προέκυπτε σε τεχνικό επίπεδο.
Στα 10 χρόνια λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης εμφανίστηκαν προβλήματα που επιλύθηκαν από ελάχιστους ανθρώπους, αθόρυβα και εποικοδομητικά.
Αυτοί που σήμερα δήθεν «αγωνίζονται», με διάφορα συνθήματα αναρτημένα σε πανό, ανώνυμες αφίσες και μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιούν το θέμα μικρόψυχα και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους στη Δημοτική Αρχή. Σκοπίμως παρερμηνεύουν σκέψεις και προτάσεις ατόμων που έχουν υπηρετήσει τα κοινά   με όραμα και ανιδιοτέλεια.
Η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε στο μικρό οικίσκο των 70 τ.μ. στην οδό Φλέμιγκ και με δαπάνες από τα έσοδα του δήμου μας, έγιναν οι όποιες παρεμβάσεις για τη λειτουργία της το έτος 1998.
Τα μισθώματα, η συντήρηση του κτηρίου, γενικά η καθημερινότητα του,  η θέρμανση, το νερό, η ΕΥΔΑΠ, το ρεύμα, το τηλέφωνο, ο κήπος, η καθαριότητα και η πυρασφάλεια, επιβαρύνουν το δήμο Νέας Ερυθραίας.
Παράλληλα υπήρχε και ο χορηγός της Παιδικής Βιβλιοθήκης Νέας Ερυθραίας κ. Ρούντολφ Ράλλης, που χρηματοδοτούσε με 30.000 ετησίως τον Οργανισμό Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, προφανώς για την αποζημίωση της βιβλιοθηκονόμου και τον εμπλουτισμό του Κέντρου με βιβλία.
Η Βιβλιοθήκη απευθύνετο σε διαδημοτικό επίπεδο αφού την επισκέπτονταν με πούλμαν οργανωμένα τμήματα μαθητικών τάξεων από σχολεία των γύρω περιοχών και γνωστά ιδιωτικά σχολεία.
Η έρευνα για την εύρεση νέου χώρου στέγασης είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2008, γιατί το συμβόλαιο έληγε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Ο ιδιοκτήτης επιθυμούσε την λήξη της σύμβασης για να αξιοποιήσει το ακίνητο του με αντιπαροχή. Έγινε παράταση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του 2008. Ο Δήμος μας από τον Ιούλιο του 2008 είχε μισθώσει στην οδό Σαράφη 6 ακίνητο για τη στέγαση της Βιβλιοθήκης.
Το φθινόπωρο του 2008  επισκέφθηκε τον χώρο της οδού Σαράφη μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου η οποία είπε ότι θα κάνει την εισήγησή της και θα μας απαντήσουν.
Στο πλαίσιο της καλής επικοινωνίας και με τα σχέδια που ετοιμάστηκαν από τις υπηρεσίες μας, για τη διάταξη των επίπλων, επισημάνθηκε η καταλληλότητα του χώρου της  αίθουσας εμβαδού 72m2, στην οδό Σαράφη 6 αφού λήφθηκε υπόψη και η δυναμική σε αριθμό των παιδιών της Νέας Ερυθραίας που επισκέπτονταν  τη Βιβλιοθήκη.
Το πρόβλημα για μεγαλύτερο χώρο υφίστατο μόνο για τις περιπτώσεις επισκεπτών (γκρουπ) από άλλα σχολεία.
Τέθηκαν υπόψην του ΟΠΕΒ οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος οικονομικά και Τεχνικά για το διπλασιασμό σε επιφάνεια της βιβλιοθήκης, ο οποίος συνεπάγετο και διπλάσια  λειτουργικά έξοδα. Προτάθηκε να επιβαρύνεται ένα μέρος του μισθώματος και ο Οργανισμός Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, από αυτά που έδινε ο χορηγός μας, αφού ως γνωστόν η λειτουργία του απευθύνετο σε διαδημοτικό επίπεδο.     Ενημερώθηκε ο χορηγός κ. Ράλλης ο οποίος κατ αρχήν έβρισκε λογική την πρότασή μας και μάλιστα δέχθηκε να καταβάλλει άλλες 6.000   στον Οργανισμό για τα μισθώματα της στέγης .
Ενημερώθηκε η Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, η οποία μας δήλωσε ότι δεν είχε Διοικητικό Συμβούλιο λόγω (αναμονής διορισμού μελών του από τον Υπουργό) και ότι προσπαθούσε να επιλύσει προβλήματα μόνη της.
Προτάθηκε η τοποθέτηση και η ανάπτυξη των επίπλων, του εξοπλισμού και των βιβλίων στην αίθουσα της οδού Σαράφη 6, σύμφωνα και με την απόφαση του Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου, και την εύρεση μελλοντικά καλύτερου χώρου.
Η απάντηση της διευθύντριας του ΟΠΕΒ  ήταν αρνητική. Από την αρχή επιθυμούσε να αναπτυχθεί η μεταστέγαση της Βιβλιοθήκης σε μεγαλύτερο χώρο. Εκτιμούμε ότι η μεταφορά και η αποθήκευση των βιβλίων είναι δική της απόφαση   μετά τη δηλωθείσα πρόθεση του ιδιοκτήτη για άμεση κατεδάφιση.
Η Βιβλιοθήκη ως πολιτισμικός χώρος, αποτελεί μέρος της καθημερινότητας κάποιων παιδιών. Ιδρύθηκε και εντάχθηκε στα πολιτιστικά ενδιαφέροντα της πόλης μας. Το μέγεθος της εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του δήμου μας και των παιδιών μας, άλλωστε ο δήμος Νέας Ερυθραίας καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα. Πολιτική απόφαση της διοίκησης του δήμου ήταν και είναι η εύρεση χώρου και η συνέχιση της λειτουργίας τη βιβλιοθήκης.

Η Δήμαρχος
Βασιλική Κ. Ταμβάκη
Η Πρόεδρος
του Πνευματικού Κέντρου
Μαρία Μενδωνίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.