του Φώτη Δημάκη,
προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου
Επειδή είμαι από μάνα και πατέρα από τις αλλοτινές πατρίδες δικαιούμαι? να γράψω αυτές τις γραμμές.
Η Μωραΐτισα σύζυγός μου αγάπησε τόσο πολύ τα μικρασιάτικα έθιμα που τα εμφύσησε στις δυο μας κόρες. Έτσι οι τρεις γυναίκες του σπιτιού μας είναι μέλη της Ένωσης Μικρασιατών, συμμετέχουν στο χορευτικό τμήμα και συνεχίζουν τις παραδοχές των γονιών μου. Δηλαδή «μετέρχονται? Μικρασιατικής παιδείας». Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι? Μικρασιάτισσες. Κατ? επέκταση αυτό ισχύει και για όλους εκείνους τους κατοίκους της Νέας Ερυθραίας που αγάπησαν τους πρώτους οικιστές της και συνέδεσαν τη ζωή τους με αυτούς, με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.
Ας αφήσουμε όμως στην άκρη το σοβινισμό που κρύβεται μέσα μας και να μπούμε στην ουσία. Θέλω να βάλω κάποια πράγματα στο ράφι τους και θα προσπαθήσω να το κάνω. Αφορμή μου έδωσε το αυτοαναιρούμενο νοηματικά άρθρο της κ. Κατερίνας Μουστάκη στο περασμένο φύλο της εφημερίδας «Νέα Ερυθραία», με τον τίτλο «υποκρισία». Για να δούμε όμως ποιος υποκρίνεται και ποιος προσπαθεί να κοροϊδέψει ποιον;
Σύμφωνα με τα γραφόμενά της, όσοι Ερυθραιώτες διαθέτουν πατρικό σπίτι εκτός «των τειχών» ή πηγαίνουν διακοπές ή κάνουν προσκύνημα λόγω καταγωγής σε κάποιο ελληνικό χωριό, δεν πρέπει να έχουν άποψη για τη συνένωση Νέας Ερυθραίας ? Κηφισιάς ? Εκάλης. Χαρακτηρίζονται από την ίδια «όψιμοι εραστές» της πόλης και στολίζονται καταλλήλως. Πιο κάτω, για ευνόητους λόγους, εξυμνεί όσους απουσίασαν για πολλά χρόνια από τη Νέα Ερυθραία, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μέτοικους» που εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν εκτός αυτής και γνώρισαν άλλους λαούς και αναλώθηκαν σε άλλα μέρη.
Οι πρώτοι ή αλλιώς «οι όψιμοι Ερυθραιώτες» κατά τη λογική «Κατερίνας Μουστάκη» δε δικαιούνται να ομιλούν γιατί είναι ρατσιστές, ψεύτες και υποκριτές. Μέσα από αυτές τις προσβλητικές αράδες, ασύστολα συκοφαντεί και σχολιάζει όποιον έχει διαφορετική από τη δική της άποψη. Προσπαθεί να μπερδέψει τα πράγματα σε μία προσπάθεια να απολογηθεί για τα όσα εκείνη υποστηρίζει. Διότι κανείς, μα κανείς δεν ασχολήθηκε δημόσια με κριτική για τις θέσεις της, όσον αφορά τις συνενώσεις των Δήμων. Δικαίωμά της να πιστεύει ότι το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα Κηφισιά ? Νέα Ερυθραία ? Εκάλη θα ξεπεράσει την, κατά την ίδια, μιζέρια του σήμερα και θα φτάσει την τελειότητα. Έχει όμως υποχρέωση να σεβαστεί και τις διαφορετικές απόψεις. Έχει υποχρέωση να αφήσει τα υπονοούμενα για τους άλλους περί συμπλεγμάτων, ψεύδους και εξυπηρέτησης συμφερόντων για το λόγο ότι δεν συνηγορούν μαζί της.
Η αλήθεια για τον χωροταξικό Καλλικράτη είναι μία. Δεν έγινε δημόσια διαβούλευση και μέσα σε διάστημα δέκα πέντε ημερών βρεθήκαμε δημότες ενός νέου Δήμου, του ίδιου ? σε έκταση ? με το Δήμο της Αθήνας.
Ένα κακό παράδειγμα, αυτοδιοικητικού μορφώματος το οποίο επαναλαμβάνεται και μάλιστα χωρίς τις προαπαιτούμενες αυτοδιοικητικές υποδομές. Τόσο η Διοίκηση του Δήμου όσο και εγώ ως μέλη της ίδιας δημοτικής παράταξης υποστηρίξαμε τη συνένωση μόνο Νέας Ερυθραίας ? Εκάλης. Στηριχτήκαμε σε κοινωνικοοικονομικές διαφορετικότητες, στις ελλείψεις υποδομών, στην αδυναμία αντιμετώπισης ζητημάτων πολιτικής προστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος που θα εμφανιστούν άμεσα στον υπερμεγέθη Δήμο, Κηφισιάς ? Νέας Ερυθραίας ? Εκάλης.
Όσον αφορά την πρόταση της κ. Μουστάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο να ονομάζεται ο νέος Δήμος, Κηφισιά ? Νέα Ερυθραία, οφείλω να της υπενθυμίσω ότι ήταν εκτός θέματος, διότι το θέμα που συζητούσαμε ήταν η διενέργεια δημοψηφίσματος.
Ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εφήρμοσα τον κανονισμό λειτουργίας του. Οι ψηφοφορίες του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να στηρίζονται σε προτάσεις με τη λογική «ό,τι θυμάμαι? χαίρομαι». Έχουμε, ευτυχώς, διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα από ότι η κ. Μουστάκη.
Για τη διοίκηση του Δήμου και εμένα το πρόβλημα δεν είναι το όνομα που θα πάρει το παιδί, δηλαδή ο νέος Δήμος, που γεννήθηκε από τον χωροταξικό Καλλικράτη στην περιοχή μας, αλλά η αρτιμέλειά του, η βιωσιμότητα και η προοπτική της ανάπτυξής του. Άλλωστε, όπως προκύπτει από μία ανάγνωση του Νόμου, η δημοτική κοινότητά μας θα διατηρήσει το όνομα Νέα Ερυθραία. Θα λέγαμε κάτι αντίστοιχο με τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, όπως πχ. Κυψέλη, Κολωνός, Κουκάκι, Παγκράτι?
Για εμάς θα παραμείνει αναπάντητο το ερώτημα γιατί ένας λειτουργικά αυτόνομος Δήμος, που σήμερα πληρεί τα πληθυσμιακά κριτήρια με υποδομές, όπως είναι η Νέα Ερυθραία, να μην ενωθεί μόνο με την Εκάλη. Οι τεκμηριώσεις μας περιορίστηκαν στο παρόν, χωρίς εκθέσεις για το ιστορικό παρελθόν της Νέας Ερυθραίας, που δικαίως για πολλούς αποτελεί και αυτό λόγο αναφοράς.
Δεν επιθυμώ να ακολουθήσω το προκλητικό και αλαζονικό ύφος της αρθρογράφου και να απευθυνθώ στους αναγνώστες με τον επίλογο: «Τα συμπεράσματα δικά μας».
Ασφαλώς ο καθένας και γνωρίζει και διαβάζει και θα οδηγηθεί στα δικά του συμπεράσματα.
Η ταπεινότητά μου υπαγορεύει μόνο μία ευχή. Η συνένωση των τριών Δήμων να έχει επιτυχία, διαφορετικά θα υποστούμε όλοι τις βλαπτικές συνέπειες και τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα, έστω και κροκοδείλια!