Μέτωπο για την αποτροπή των απολύσεων στους δήμους συγκροτούν οι αιρετοί, οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να μπλοκάρουν την παροχή στοιχείων για υπαγωγή υπαλλήλων τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

“Οι ενδεχόμενες απολύσεις δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, που διαλύει τις υπηρεσίες στους δήμους, αποδιαρθρώνει τους οργανισμούς τους και ιδιαίτερα κρίσιμων διοικητικών υπηρεσιών, κοινωνικοπρονοιακών δομών και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει”, τονίζει χαρακτηριστικά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Δ.Σ. της οποίας συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή για το θέμα. Η ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη διαφωνία της για διαθεσιμότητα των εργαζομένων, ξεκαθαρίζει ότι οι δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτήν τη διαδικασία και προτρέπει τους αιρετούς να μη συμμετάσχουν.

Με άλλα λόγια, οι δήμαρχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παρέχουν κάλυψη στους διευθυντές τους, που κινδυνεύουν με πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν αποστείλουν τις σχετικές λίστες. Οι αιρετοί είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μόνο αξιολόγηση προσωπικού με προκαθορισμένα κριτήρια και δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια, προκειμένου να καλυφθούν ελλείψεις προσωπικού στους ΟΤΑ.

Την ίδια ώρα, έντονα ακούγεται στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης και η ιδέα των μαζικών παραιτήσεων δημάρχων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες τεράστιες περικοπές πόρων των ΟΤΑ, που τους οδηγούν σε ολοκληρωτική κατάρρευση, αλλά και για την υποχρεωτική “επιτροπεία” που επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο. Μάλιστα, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στη δημιουργία του “Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ” θεωρώντας ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δήμοι για το 2013 θα λάβουν 1,7 δισ. ευρώ λιγότερα, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, από τα 4 δισ. που δικαιούνται με βάση τον “Καλλικράτη”. Και αυτό, όταν από 1.1.2013 καλούνται να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, για τις οποίες δεν απαιτούνται μόνο οι αντίστοιχοι πόροι, αλλά και το ανάλογο προσωπικό.

“Τόσο ο προϋπολογισμός του επόμενου δραματικού έτους όσο και το Μεσοπρόθεσμο επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, την πολιτική εκτίμησή μας ότι συνεχίζεται η ραγδαία απαξίωση της Τ.Α, και η ουσιαστική κατάργησή της” δήλωσε στην “Α” ο Σπύρος Τζόκας, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. “Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση σχεδόν όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ”, τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους δημάρχους είναι και οι περιφερειάρχες, που λένε επίσης “όχι” στις απολύσεις εργαζομένων. Όπως τονίζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, οι οριζόντιες περικοπές δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις Περιφέρειες, όπου όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντίθετα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. “Αν η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει πραγματικά δημοσιονομικά οφέλη χωρίς απολύσεις, πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και όχι να αποψιλώνει τις Περιφέρειες από το αναγκαίο προσωπικό, το οποίο καλύπτει πραγματικές, πάγιες και διαρκείς ανάγκες”.

“Σφραγίζει” τα Γραφεία Προσωπικού η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Με ξύλινες τάβλες “σφράγισαν” τα Γραφεία Προσωπικού πολλών δήμων, όπως Αιγάλεω, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Βύρωνα, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Παρασκευής, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου Αττικής, Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης, Παλλήνης αλλά και αρκετών της περιφέρειας, από χθες οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση προκειμένου να μην σταλεί οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόλυση συναδέλφων τους. Όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), οι εργαζόμενοι στους δήμους θα συμμετάσχουν στη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.