246-tsagetas.jpgΈνας δωδεκάχρονος Ερυθραιώτης διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας

Να σου δείξει πράγματα με αριθμούς είναι μια εύκολη υπόθεση για τον δωδεκάχρονο Δημήτρη Τσαγκέτα, περισσότερο από το να τα εκφράσει. Είχε μια έφεση στα μαθηματικά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και τελικά το ταλέντο του αυτό τον οδήγησε να λάβει μέρος στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για παιδιά του Δημοτικού, όπου και διακρίθηκε με έπαινο τον Απρίλιο του 2007. Πρόσφατα βραβεύθηκε και από τον Δήμο Νέας Ερυθραίας στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης βράβευσης των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αν και πηγαίνει μόνο στην Α Γυμνασίου, το όνειρό του είναι να διδάξει κάποια μέρα μαθηματικά σε Πανεπιστήμιο ή να γίνει αστροφυσικός. «Τα μαθηματικά με ξεκουράζουν», ομολογεί ο Δημήτρης και μας δείχνει τη μακέτα-πύραυλο που έφτιαξε για το σχολείο του.
Η μητέρα του Μαρία λέει ότι «από την πρώτη τάξη του Δημοτικού ανακάτευε την προπαίδεια με μεγάλες ταχύτητες. Το βιβλίο στο σχολείο λύνει ένα πρόβλημα κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ο Δημήτρης θα βρει άλλους δυο-τρεις τρόπους. Μπαίνει από άλλο δρόμο και φτάνει στο ίδιο αποτέλεσμα». Αυτό το ταλέντο, «μια οικογενειακή παράδοση», όπως επισημαίνει η ίδια, προσπάθησαν μαζί με το δάσκαλό του να του το καλλιεργήσουν. Κάθε φορά και σε ένα πιο δύσκολο επίπεδο. «Ο δάσκαλος μου έδινε έξτρα δουλειά στα μαθηματικά. Κάθε Παρασκευή, όπως και την περίοδο των διακοπών, μου έδινε από ένα φακελάκι. Τα έλυνα με μεγάλη ευκολία και μάλιστα, ζητούσα κι άλλα». Ο δάσκαλός του σύστησε και στους γονείς του να λάβει μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Από τη Νέα Ερυθραία ο Δημήτρης διακρίθηκε με έπαινο και ο ίδιος λέει στη «Ν.Ε.» για την επιτυχία του: «Το τεστ ήταν στα δεδομένα μου και λίγο πιο εύκολο. Υπήρχαν και ερωτήσεις ευφυΐας όπου χρειαζόταν υψηλός δείκτης IQ για να απαντήσεις». Όσο για τη βράβευσή του από το δήμο λέει ότι «αν είναι να γίνεται έτσι, είναι πανεύκολο να διακρίνεται κάποιος, αλλά αποτελεί σίγουρα μια επιβράβευση».
Στο σχολείο του οι συμμαθητές τον χειροκρότησαν και του έδωσαν συγχαρητήρια. Στο σχολικό λεύκωμα βέβαια τον ανέφεραν χιουμοριστικά ως «ένα φλώρο με αυτιά που ξέρει μαθηματικά», όπως άλλωστε για όλους είχαν από ένα πείραγμα. Στα υπόλοιπα σχολικά μαθήματα δεν υστερεί καθόλου, εκτός ίσως λιγάκι στην έκθεση. Μια μέρα είπε στους γονείς του ότι θα γίνει συγγραφέας, αλλά μάλλον για αστείο το ανέφερε. Είναι πάντως άριστος στα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης, ενώ μαθαίνει Αγγλικά και Γερμανικά. Αγαπημένη του ενασχόληση είναι και η κολύμβηση. Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους αγώνες με τον Α.Ο. Πολιτείας και θεωρείται από τα νεαρά ταλέντα του συλλόγου. «Τα μαθηματικά έχουν σχέση με την κολύμβηση. Για να βγάλεις τον αγώνα θέλεις σύστημα», υποστηρίζει ο Δημήτρης, που θέλει να αναπτύξει και αυτό το ταλέντο του παράλληλα με τα μαθηματικά.
Οι υπολογιστές δεν το ενδιαφέρουν προς το παρόν. Είναι παραδοσιακός τύπος και λύνει με το μολύβι. «Μόνο παιχνίδια θέλω να παίζω», εξομολογείται ο ίδιος, αλλά και τα παιχνίδια με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του δεν είναι λιγότερο συναρπαστικά. «Βγαίνω με τους φίλους μου, παίζουμε στον πεζόδρομο και την πλατεία. Έχουμε κάποιους χώρους να παίξουμε αν και κάποιοι οδηγοί μας βρίζουν. Μια χαρά όμως είμαστε και με τα αυτοκίνητα, έχουμε συμβιβαστεί, μάθαμε », θα πει ο δωδεκάχρονος λίγο πριν αποχωρήσει για να βρει την επόμενη λύση στα σχολικά βιβλία του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.