Ο θεσμός επανέρχεται με συζήτηση στις 31 Μαρτίου

Ο θεσμός του Δημοκρατικού Βήματος επανέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο Νέας Ερυθραίας με πρώτη συζήτηση για το φλέγον θέμα του ”Ασφαλιστικού”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, «η διοίκηση αποφάσισε την επαναλειτουργία του θεσμού με σκοπό να συμβάλει στην ενημέρωση και ανταλλαγή των απόψεων των κατοίκων της πόλης για θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Το Δημοκρατικό Βήμα θα ξεκινήσει με συζήτηση για το  θέμα του Ασφαλιστικού που θα διεξαχθεί στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, στο κτίριο της Σπύρου Λούη & Πίττα, τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 7.30μ.μ.».
Ως εισηγητές θα συμμετάσχουν οι κάτωθι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής:
Γεώργιος Κουτρουμάνης, πρόεδρος ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος ΓΣΕΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού και Θωμάς Κακαβάς, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ και μέλος του ΚΚΕ.
Τη συζήτηση θα συντονίσει πρόσωπο που θα ορίσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα περιλαμβάνει αρχική εισήγηση των εκπροσώπων των κομμάτων για τις θέσεις τους, διάρκειας 10 λεπτών εκάστη, δευκρινιστικές ερωτήσεις των παρευρισκομένων και απαντήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, συνολικής διάρκειας 30 λεπτών, τοποθετήσεις των παρευρισκομένων διάρκειας 3 έως 5 λεπτών, συνολικής διάρκειας 45 λεπτών και κλείσιμο των εκπροσώπων των κομμάτων διάρκειας 5 λεπτών η κάθε μια. «Το Δημοκρατικό Βήμα οφείλει την πατρότητά του στην εφημερίδα ”Απόψεις στη Νέα Ερυθραία”, όταν με πρωτοβουλία της, όπως ενθυμούμαι, άρχισε να κάνει δειλά την εμφάνισή του στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, περίπου το 1992. Θετικός απέναντι σ΄ εκείνη την πρόσκληση εμφανίστηκε και ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Κατσιάνος. Αργότερα, το 1995 με τη δημοτική αρχή της Πανερυθραϊκής Ενότητας και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χρήστο Τραγέα, δρομολογείται ως θεσμός και τυγχάνει της αποδοχής όλων των δημοτικών παρατάξεων. Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε, ήταν πολιτικού περιεχομένου, όχι μόνο τοπικού, αλλά και εθνικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών παρατάξεων. Είχε μια τετράχρονη επιτυχημένη πορεία μεγάλης απήχησης και ενδιαφέροντος», τονίζει στη «Ν.Ε.» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Δημάκης και επισημαίνει τα εξής:
«Το 2006 η σημερινή δημοτική αρχή επικαλείται την επαναλειτουργία του στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Προφανές είναι ότι η εκλογή της στη διοίκηση του δήμου συνδέεται και με την προεκλογική της αυτή δέσμευση. Το αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ για λειτουργία του Δημοκρατικού Βήματος με θέμα το ”Ασφαλιστικό”, είναι λογικό να τύχει της άμεσης αποδοχής της διοίκησης του δήμου. Υπεύθυνο για τη λειτουργία του θεσμού είναι το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου. Τα θέματα που εισάγονται, είναι πολιτικού περιεχομένου και πρέπει να έχουν σχέση με αυτά που απασχολούν την τοπική κοινωνία μας. Ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, εάν τεθεί θέμα επανεξέτασης του τρόπου λειτουργίας του, δεν έχω αντίρρηση να το εισάγω προς συζήτηση. Η διοίκηση του δήμου επεξεργάζεται ένα σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας του Δημοκρατικού βήματος που θα θέσει στο δημοτικό συμβούλιο. Ο θεσμός αυτός προβλέπεται έμμεσα και από το νέο κώδικα των δήμων. Η κριτική που ασκήθηκε για τη λειτουργία του από άλλες παρατάξεις, είναι ενδιαφέρουσα και το δημοτικό συμβούλιο είναι και το μόνο αρμόδιο να απαντήσει επ’ αυτής».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.