Το δημοτικό συμβούλιο απεφάνθη κατά της συνένωσης με την Κηφισιά, και υπέρ της συνένωσης με Εκάλη

Με μια κατά πλειοψηφία απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ερυθραίας στη δεύτερη κατά σειρά -μετά των ανακοινώσεων «Καλλικράτη»- συνεδρίασή του την προηγούμενη Τρίτη 11 Μαΐου, τάχθηκε υπέρ της συνένωσης Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, υπέρ της διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος για την προβλεπόμενη από το σχέδιο νόμου συνένωση των τριών δήμων (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη) και υπέρ της πραγματοποίησης ανοικτής συγκέντρωσης με τη συμμετοχή των κατοίκων για τα παραπάνω θέματα.
Σχετικά με την πρόταση για τη συνένωση των Δήμων Νέας Ερυθραίας και Εκάλης μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Κ. Μουστάκη, Γ. Τσαγκάρης και Μ. Πετούση. Στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου «έπεσε» και η πρόταση για τη συνένωση της Νέας Ερυθραίας με την Κηφισιά και την   Εκάλη, η οποία τέθηκε σε ψηφοφορία, αλλά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία με μόνες θετικές ψήφους εκείνες των Κ. Μουστάκη, Μ. Πετούση και Ελ. Ρούσσου.
Ο Γιάννης Τσαγκάρης, εκφράζοντας τις θέσεις της παράταξης των «Πολιτών», αν και τάχθηκε υπέρ της τελευταίας πρότασης, δήλωσε «παρών» και στις δυο ψηφοφορίες, διευκρινίζοντας ότι προ της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για το χωροταξικό, θα έπρεπε να προηγηθεί η διαβούλευση με τους κατοίκους και το δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα που αποφασίστηκε και αυτό κατά πλειοψηφία (μειοψήφισαν με λευκή ψήφο η Κ. Μουστάκη, ενώ δήλωσαν «παρών» οι Γ. Αγουρίδας και Μ. Κούτας) και για το οποίο αναζητείται η κατάλληλη μέρα διεξαγωγής του, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο συμπίπτει με την αργία του Αγίου Πνεύματος και οι χρόνοι πριν να έρθει το τελικό σχέδιο του «Καλλικράτη» στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους, είναι πλέον πιεστικοί.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι και τα δημοτικά συμβούλια των όμορων Δήμων Κηφισιάς και Εκάλης έχουν ταχθεί κατά του χωροταξικού που προτείνεται με τη συνένωση των τριών δήμων. Η Κηφισιά επιθυμεί να παραμείνει αυτόνομος δήμος, ενώ η Εκάλη έχει λάβει απόφαση για τη συνένωσή της μόνο με τον Δήμο Νέας Ερυθραίας. Όλες οι παραπάνω αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που θα μεταβιβαστούν σε υπουργείο Εσωτερικών και ΚΕΔΚΕ, πολύ περισσότερο τα αποτελέσματα των τοπικών δημοψηφισμάτων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια «εν δυνάμει» κοινή παρέμβαση των τριών δήμων, ώστε να εισακουστούν οι τοπικές κοινωνίες για τη χωροθέτηση δυο και όχι ενός ενιαίου δήμου στην περιοχή.
Πρωτοβουλία, επίσης, για τη συλλογή υπογραφών από κατοίκους της Νέας Ερυθραίας που αντιτίθενται στη δημιουργία του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, έχουν αναλάβει σύμβουλοι της πλειοψηφίας και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Φώτης Δημάκης, έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής 478 υπογραφές διαμαρτυρίας.
Το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση κλήθηκε ουσιαστικά να αποφασίσει επί του χωροταξικού που προτείνει ο «Καλλικράτης», καθώς οι θέσεις των παρατάξεων για το θεσμικό του πλαίσιο εκφράστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας.
Τη νέα συνεδρίαση προκάλεσε με παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Στάθης Κύρλος, ο οποίος ζήτησε να επανέλθει το θέμα της συνένωσης των Δήμων Νέας Ερυθραίας, Κηφισιάς, Εκάλης κι ενώ στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δεν στάθηκε δυνατό να ληφθεί έστω και μια κατά πλειοψηφία απόφαση. Ο ίδιος απαίτησε στο τέλος της διαδικασίας να τεθεί σε ψηφοφορία και να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για τη συνένωση Νέας Ερυθραίας, Εκάλης κι ενώ η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη είχε προτείνει λίγο πριν  να τεθεί σε ψηφοφορία η τροποποίηση του άρθρου 1 του νομοσχεδίου και να ισχύσει ενιαίο το πληθυσμιακό κριτήριο των 12.000 κατοίκων για την αυτονομία των δήμων σε όλη την Ελλάδα.

Οι θέσεις των παρατάξεων
Στην εισήγησή της η δήμαρχος υπεραμύνθηκε του σχεδίου «Καλλικράτης» ως προς το θεσμικό του πλαίσιο, όχι όμως και του χωροταξικού που προτείνεται για την περιοχή μας, αφού όπως επεσήμανε η ίδια, «δημιουργείται ένας δήμος από τους μεγαλύτερους στην ελληνική επικράτεια που δεν έχει τις υποδομές να μας υποδεχθεί, ενώ η καλύτερη λύση είναι η συνένωση Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, ώστε να προκύψει ένας δήμος πιο λειτουργικός». Απαντώντας η Βασιλική Ταμβάκη σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων και δημοτών, σχετικά με το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, αλλά και την επικοινωνία της με τους δημάρχους Κηφισιάς και Εκάλης ενόψει «Καλλικράτη», δήλωσε πως οι προτάσεις της δεν έχουν «προεκλογική χροιά» και ότι δεν έχει γίνει συγκεκριμένη συζήτηση για το χωροταξικό, καθώς υπάρχει και μια διαφορετική πολιτική θέση μεταξύ τους. «Το θέμα που αφορά στη χωροταξία μάς απασχολεί με την έννοια να μην προκύψει ένα δυσλειτουργικός δήμος, αλλά δεν μας απασχολεί με την καθαρά πολιτική θέση που εκφράζουν οι συνάδελφοι ότι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής δεν πρέπει να γίνει καμία συνένωση. Εμείς δεχόμαστε τις συνενώσεις, αλλά συζητάμε κυρίως για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων», είπε η δήμαρχος.
Η επικεφαλής της παράταξης «Δυνάμεις για μια Ερυθραία Νέα», Κατερίνα Μουστάκη, ανέλυσε τις θέσεις της για τον «Καλλικράτη» και τάχθηκε εξαρχής υπέρ της συνένωσης με Κηφισιά και Εκάλη, κάνοντας λόγο για ένα «ριζοσπαστικό εγχείρημα» που έχει ανάγκη από αντικειμενική κριτική και όχι από κραυγές αντίδρασης και μίζερες φωνές. «Οι συνενώσεις γίνονται με αντικειμενικά και απαρέγκλιτα κριτήρια. Όσο μικρότερος είναι ένας δήμος, τόσο πιο ευάλωτος καθίσταται. Τα επιχειρήματα κατά της συνένωσης με την Κηφισιά είναι έωλα και αφελή. Απαιτείται ένας δήμος μεγάλος για να υποδεχθεί μεγάλα έργα και μέσα από αυτό η Νέα Ερυθραία θα κερδίσει», τόνισε η κ. Μουστάκη.
Ο Γιάννης Τσαγκάρης, μεταφέροντας και το κλίμα που επικράτησε στην πρόσφατη  συνέλευση της παράταξής του «Πολίτες Νέας Ερυθραίας», προέταξε την ανάγκη διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος για το χωροταξικό, καθώς όπως επεσήμανε ο ίδιος, τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις γίνονται με διάλογο από τα κάτω και δεν επιβάλλονται από τα πάνω με προσχηματικές διαβουλεύσεις. «Θα ήταν μέγα ολίσθημα να αποφάσιζαν 17 παράγοντες για την τύχη του τόπου μας με μόνο κριτήριο μικροπολιτικούς υπολογισμούς», σημείωσε ο κ. Τσαγκάρης και σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πρότασή του για το χωροταξικό, δήλωσε πως «η συνένωση θα πρέπει να συμπεριλάβει και την Κηφισιά, ώστε να μοιραστούν τα βάρη, όπως είναι η διοχέτευση του κυκλοφοριακού, οι χρήσεις γης και η διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ θα επιτευχθεί και μια καλύτερη κοινωνική ισορροπία».
Η Μαρίνα Πετούση από τη «Δημοτική Αναγέννηση», αν και υποψήφια της ΝΔ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο οποίος, όπως τόνισε, προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δήλωσε ότι ο «Καλλικράτης» βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Η ίδια τάχθηκε υπέρ της συνένωσης Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης και κατά της διενέργειας ανοικτών συγκεντρώσεων και τοπικού δημοψηφίσματος, αποδίδοντας τις παραπάνω ενέργειες σε «ελιγμούς, τρικ και στρατηγική της δημάρχου».
Ο Κωστής Χαλκιαδάκης από τη ΡΕΚΕ δήλωσε ότι «η συνένωση με την Κηφισιά εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο το δικομματισμό και σπρώχνει σε κομματικά ψηφοδέλτια, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια κινήσεων από ανεξάρτητες παρατάξεις» και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος. Ο ίδιος, ασκώντας κριτική επί του συνόλου του νομοσχεδίου, τόνισε πως «στην ουσία η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταργείται και το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας επιβάλλει διορισμένους από τα κόμματα που με τη σειρά τους θα επιβάλλονται στις τοπικές κοινωνίες».
Εκ μέρους της «Συνεργασίας», τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κούτας δήλωσε πως η παράταξή του είναι υπέρ του σχεδίου «Καλλικράτης», αλλά απόντος από τη συνεδρίαση και του επικεφαλής της Δημήτρη Μπουρίκα, δεν διευκρινίστηκε αν είναι υπέρ και του χωροταξικού που προτείνεται. Ωστόσο, οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση (Μ. Κούτας, Δ. Ανδρεαδάκης) ψήφισαν υπέρ της συνένωσης της Νέας Ερυθραίας με την Εκάλη και όχι με την Κηφισιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.